Slovenija

Uran se je spomnil trpečih

Ljubljana, 20. 12. 2007 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski nadškof Uran je pred božičem v poslanici voščil blagoslovljene praznike in pogumen korak v novo leto 2008.

Slovenski katoličani skupaj s pastirji želimo tvorno sodelovati pri vodenju skupnosti Evropske unije, je zapisal Uran.
Slovenski katoličani skupaj s pastirji želimo tvorno sodelovati pri vodenju skupnosti Evropske unije, je zapisal Uran. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski metropolit in ljubljanski nadškof Alojz Uran je nekaj dni pred božičem na vernike in ljudi blage volje naslovil poslanico, v kateri se je spomnil bolnih in trpečh po domovih in bolnišnicah, osamljenih in obupanih, zapornikov in kakor koli trpečih.

Kot je Uran, ki je pozdravil tudi rojake v zamejstvu in izseljenstvu, še zapisal, da se je sporočilo božične noči uresničilo v najbolj neobičajnih okoliščinah. “V betlehemskem vrvežu so bili ljudje tako zagledani vase in v svoje skrbi, da niso opazili stiske mlade matere, ki je bila tik pred porodom. Šele neugledna pastirska votlina je bila odprta za sprejem Božjega otroka. Peščica preprostih pastirjev je bila pripravljena za pogled v nebo in je sprejela Božja presenečenja v rojstvu človeka,” je zapisal Uran.

Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger je v božični poslanici dejal, da sta letošnji božič in novo leto za slovenski narod nekaj posebnega in pomembnega. Izpostavil je vstop v schengensko območje in predsedovanje EU, ki sta po njegovem mnenju za nas imperativ, ki nas obvezuje, da odstranimo vse ovire in barikade doma, med sosedi in v našem narodu. Vsem, še posebno pa bolnikom, ostarelim in trpečim ter rojakom po svetu pa tudi pravoslavnim in evangeličanskim vernikom želi blagoslovljene božične praznike ter srečno, veselo in upanja polno novo leto.

Kot je še izpostavil, je Jezus nosil bridkosti človeštva in si naložil bolečine človeštva. “Že od začetka si je izbral pot majhnega človeka – od rojstva v hlevu do brezmejne ljubezni, tudi do sovražnikov, posebej pa do grešnikov in zavrženih. Tako je pokazal, kje je resnična moč in vrednost človeškega bivanja: v darovanju in odpuščanju,” je zapisal slovenski metropolit.

Uran se je ob koncu svoje poslanice dotaknil tudi slovenskega predsedovanja Evropski uniji. "Začenjamo z najodgovornejšo nalogo v vsej dosedanji zgodovini naroda – vodenjem Sveta Evropske unije. Bog daj, da bi v tem času združili vse svoje moči in sposobnosti v skupnem prizadevanju za dobro celotne družine evropskih narodov," je zapisal.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 12. 2007 20.30
Prašek, drugače tudi ni moglo biti, saj je bila RKC praktično do razsvetljenstav edina, vseobsegajoča in sploh vseobvladujoča sila, zategadelj je na njenih plečih tudi vsa kri, žrtve itd, razen turških seveda. Kar se je dogajalo, so bili krivi oni. V srednjem veku, se pravi od recimo l. 375, selitev narodov, Huni pritisnejo na Vizigote, ki prekoračijo rimski imperij ali lahko l. 475, konca Z rimskega imperija (Odoaker premaga zadnjega cesarja) pa do konca te ere, recimo do odkritja Amerike ali l. 1494, ko Karel VIII (fr. kralj) vdre v Italijo s svojo vojsko in se začne vojskovati proti majhnim italijanskim državicam, je bila RKC vse, še kralje so nastavljali!!! Šele kasnejše ravnotežje novonastalih držav skozi novi vek je (Avstrija, Španija, Italijanske državice) je to Cerkev nekoliko držal nazaj! Obvladal jih pa ne bo nikoli nihče!!
hinko.murovec@siol.net
20. 12. 2007 19.25
Kaj ko bi posodil svojo kuharco skupaj z kuhinjo lačnim za kak teden. Njemu bi koristilo njim pa tudi. Ne prenesem svetohlinskih tipov pa je vse eno v kateri branži nastopajo. Zavaljeni, vsega presiti prašiči si upajo z mirnim pogledom govorit o doboti a sami jemljejo od tistega kar je namenjeno revežem za stroške upravljanja. Med njimi in Kristusovim naukom je nepremostljiv prepad poln laži in sprenevedanja. LP
Prvo Bore
20. 12. 2007 19.08
Spomnil se je tudi obupancev, ki nikoli ne pridejo s svojo plačo preko meseca in se morajo za kreditirati, ker mislijo, da bo naslednje leto boljši standard. Svetohlinec , pravi naslednik Rodeta , meni se zdi , da je še slabši. Najboljši je bil gospod škof Šuštar, ki je bil res za pomiritev.
tomi.passion@gmail.com
20. 12. 2007 18.59
prašek in Poirot...svetujem vama, da se ponovno podučita o zgodovini. Govorita o stvareh, ki so se dogajale pred 800 in več leti, ko je človeštvo bilo na povsem drugačnem nivoju mišljenja. Poleg tega je cerkev zmogla toliko samokritičnosti in se opravičila v izjavi Mea Culpa, ki jo je javno izrekel pokojni papež Janez Pavel II. Kdaj boste kaj takšnega umogli komunisti? Kdaj se boste zavedali, da ste prav vi najhujši klavci in roparji v zgodovini človeštva? Naj spomnim, da ste to počeli še pred nekaj desetletji, nekaterim pa se še danes kolca po tem. In ja, kako že gre tista, prvi kamen naj vrže tisti, ki je brez greha.
Tonček Balonček
20. 12. 2007 18.25
Bi citiral iz pete Mojzesove knjige, 13: "Ne vdajaj se mu in ne poslušaj ga! Tvoje oko naj se ga ne usmili, ne prizanašaj mu in ne prikrivaj njegove krivde, marveč ga usmrti! Tvoja roka naj se vzdigne prva zoper njega, da ga pobije, in potem roka vsega ljudstva!!" Dt 9,10 / 13
Poirot
20. 12. 2007 16.45
ja pa pozabil je še na tiste,ki so v preteklosti ubijali v imenu križa..kako so ubogi k so imel potem duševne bolečine.
brainiac
20. 12. 2007 15.26
kako plemenito. spomnil se je trpljenja zapornikov??