Korona

Uradno: Če bodo razmere dopuščale, začetek obeh matur 30. maja

Ljubljana, 09. 04. 2020 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P., STA
Komentarji
9

Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja, je objavila komisija za splošno maturo. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.

Kot je razvidno iz sporočila, ki so ga objavili na spletni strani Državnega izpitnega centra, prijavni roki za obe maturi ostajajo enaki. Tudi koledar poklicne mature ostaja enak, koledar splošne mature pa je nekoliko prilagojen. Večja sprememba je ta, da bodo dijaki esej iz materinščine, ki bi ga morali pisati 5. maja, pisali 1. junija. Najprej bodo pisali prvo pisno polo, torej esej, po odmoru pa še drugo pisno polo.

Tako poklicno kot splošno maturo naj bi tako začeli 30. maja s pisnim izpitom iz angleščine. Tudi vsi ustni izpiti naj bi bili izpeljani v prvotno predvidenih rokih, to je od 15. do 23. junija pri splošni in od 13. do 23. junija pri poklicni maturi.

 

Matura bo (z minimalnimi spremembami) potekala normalno.
Matura bo (z minimalnimi spremembami) potekala normalno. FOTO: Thinkstock

Na komisiji za splošno maturo predvidevajo, da bo pouk v zaključnih letnikih srednjih šol končan 22. maja, ko naj bi dijaki prejeli tudi zaključna spričevala. To naj bi se zgodilo ne glede na to, ali bo pouk v šolah do takrat stekel ali ne. "Usklajeni dogovori med državno komisijo za splošno maturo, predmetnimi komisijami, ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo upoštevajo tako napoved," je zapisala državna komisija za splošno maturo.

Z učitelji naj bi bilo tudi dogovorjeno, da se v času, ko pouk poteka na daljavo, delo z dijaki zaključnih letnikov usmeri v priprave na maturo.

 

Precej sprememb je povezanih z rokom izvedbe in oddaje izdelkov, poročil in nalog za praktične dele maturitetnih predmetov. Gre za notranje dele izpitov posameznih predmetov v obsegu 20 odstotkov skupne ocene, ki pa se od predmeta do predmeta po vsebini in potrebnih aktivnostih v šolah, pa tudi na terenu, razlikujejo. Šole so se tako lahko odločile za podaljšanje roka oddaja, omogočena pa je tudi oddaja po elektronskih poteh.  RIC

Za zdaj velja, da bo matura v navedenih rokih izvedena, če bodo to omogočale razmere, povezane z epidemijo koronavirusa. Ocena, ali razmere njeno izvedbo omogočajo, sicer ne bo mogla biti sprejeta prej kot v mesecu maju oziroma najpozneje do njegove sredine, zanjo pa bodo pristojne šolske oblasti skupaj z zdravstveno stroko, je zapisala komisija. Dodali so, da imajo druge, dodatne prilagoditve za izvedbo mature sicer pripravljene, “želijo pa si jih ne”

 

V zadnjem času je bilo sicer slišati kar nekaj pozivov, naj se obe maturi zaradi spremenjenih razmer odpove. Na komisiji za splošno maturo zato odgovarjajo tudi na take pozive. Zadnja dva meseca šolskega leta za zaključne letnike že v preteklosti nikoli nista bila namenjena usvajanju nove snovi, razlagajo, ampak utrjevanju in preverjanju, ki lahko pomaga maturantom bolje izkazati znanje, pridobljeno v daljšem času. "Zato spremenjene, četudi zelo neugodne okoliščine, same po sebi še ne morejo biti razlog za umik, k čemur mnogi pozivajo v odprtih pismih in medijskih sporočilih," navaja komisija.


Tudi formalna vloge mature v srednji šoli po navedbah komisije preprečuje, da bi maturo kar preprosto odpovedali. "Matura je po zakonu način zaključevanja srednje šole in tisti, ki je ne opravijo, četudi so uspešno zaključili četrti letnik srednje šole, šole niso zaključili, ne morejo nadaljevati študija in tudi ne morejo iskati zaposlitve, ker niso pridobili poklica," še ugotavlja komisija.

 

Pasica posebne novice POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
10. 04. 2020 10.55
-1
Dijakom četrtih letnikov bodo pogledali skozi prste, zakaj le so neka izjema. Aja, zaradi mature, ki je ah in oh, kaj pa tisti ki imajo zaključne izpite, teh se ne omenja, kot da jih sploh ni več.
ipsilon9999
09. 04. 2020 21.24
-8
matura ni delo 2 mesecev ampak 4 let...ce pa je online pouk poteka tako uspesno kot pravijo pa sploh nevem kje je problem...lahko pa se solsko leto podaljsa v julij to jim pa tut nebo prov...pa se nasi preljubi ucitelji nebi mel se 2 mesca vec frej...tistik k se grr za vpis na dobr faks se jim gre tut za maturo ker hocjo km pridet in kej nrdit tisti k mislejo pa ostat s to izobrazbo jim je pa pac useeno in zato jokajo in podpisujejo peticije ker vejo da ne bojo nrdil ce ne bojo usaj mal pogledal knige
Gospodin
09. 04. 2020 20.53
-9
Vtipkajte na google preklic mature 2020 in imate peticijo za podpisat .... Matura se mora skenslat oz vsaj narest tako kot interni del mature test naj se poslje po emailu na dan izpita in se tako pošlje nazaj na ric oz šolo in so tako zavarovani učenci in učitelji a ustni izpit naj pa se pri vseh predmetih skensla... Vsi so pametni kao če si prebolel covid 19 si imun ja pa ja to ni res kar so že potrdili ..Predstavljajte da sta v vsaki učilnici dva bolana ucenca in ta 2 ukuzita se dva in ucenec pride domov okuzi mamo oceta mama gre v trgovino in okuzi nekoga tretjega in spet karantena.... Ne vem kaj ti ljudje razmisljajo na ministrstvu za šolstvo....
lignj
09. 04. 2020 21.08
+8
ipsilon9999
09. 04. 2020 21.24
+3
ipsilon9999
09. 04. 2020 21.25
+3
po emailu bos maturo posiljov pa resvou ja a v soli k smo pisal so bli 4je profesorji za 20 dijakov kaj sanjas
Gospodin
09. 04. 2020 21.32
+4
Lepo da si opravil maturo zame ni problem lahko jo grem jutri pisat ampak v takem stanju dokler je ta k.... koronavirus žal ne ...
ipsilon9999
09. 04. 2020 21.35
-1
se slaba 2 mesca sta do zacetka prvega testa ne pa da pisejo v ponedeljek ce niste prebral kaj pise gor🤔
Gospodin
09. 04. 2020 21.39
-4
Prebral sem kaj piše in kdaj naj bi matura začela mislil sem na splošno da mi je vseeno kdaj bo ...Bomo videli kot sem rekel zaradi mene je lahko tudi 1.9 če se jim sprdne na ricu ker se vsak dan pripravljam in učim po 6 ur in več ......