Slovenija

AVDIO: Poslušajte posnetke telefonskega pogovora med Sekolcem in Drenikovo

Zagreb/Ljubljana, 22. 07. 2015 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Slovenija je vpletena v mednarodni škandal: Jernej Sekolec, sicer slovenski član arbitažnega sodišča, je o podrobnostih z zaupnih razprav obveščal slovensko MZZ, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela. Hrvaški časnik je kot dokaz objavil zvočne posnetke telefonskih pogovorov, minister Erjavec pa pravi, da mora stvari raziskati.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nam Hrvati prisluškujejo?
    01:42
    Iz SVETA: Nam Hrvati prisluškujejo?
  • Iz SVETA: Kakšen je odziv naše politike?
    01:04
    Iz SVETA: Kakšen je odziv naše politike?
  • Iz 24UR: Ogrožen arbitražni postopek?
    03:39
    Iz 24UR: Ogrožen arbitražni postopek?
  • Iz 24UR: Erjavec najprej zanikal, nato 'obrnil ploščo'
    01:57
    Iz 24UR: Erjavec najprej zanikal, nato 'obrnil ploščo'
  • Iz 24UR: Taki prisluhi niso redkost
    01:32
    Iz 24UR: Taki prisluhi niso redkost
  • Iz 24UR: Odnosi na najnižji točki
    01:28
    Iz 24UR: Odnosi na najnižji točki
  • Iz 24UR: Razkritje osupnilo Hrvaško
    01:15
    Iz 24UR: Razkritje osupnilo Hrvaško
  • Iz 24UR: Kaj pravijo pravniki?
    02:29
    Iz 24UR: Kaj pravijo pravniki?
  • Iz 24UR ZVEČER: Mednarodni škandal
    13:23
    Iz 24UR ZVEČER: Mednarodni škandal
  • Iz 24UR ZVEČER: Hrvati pretiravajo, da gre za slovenski Watergate
    04:15
    Iz 24UR ZVEČER: Hrvati pretiravajo, da gre za slovenski Watergate

Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je o podrobnostih z zaupnih razprav predsednika sodišča Gilberta Guillaumea in ostalih sodnikov obveščal slovensko zunanje ministrstvo, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela, poroča hrvaški Večernji list in izpostavlja, da gre za mednarodni škandal. Uradni Zagreb je na nogah.

Piran
Piran FOTO: Thinkstock

Kdo je komu povedal kaj?

Sekolec naj bi o vseh zaupnih zadevah z arbitražnega sodišča telefonsko obveščal slovensko agentko na tem sodišču Simono Drenik, s katero sta nato oblikovala taktiko vplivanja na ostale sodnike, trdi zagrebški časnik. Ta je najprej le navedel, da ima transkripte njunih pogovorov s 5. novembra 2014 in 11. januarja letos, nato pa je tri zvočne posnetke tudi objavil na svoji spletni strani.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je dejala, da bodo preverili navedbe, ki jih je danes objavil časnik Večernji list. Nato se bodo odločili, kako naprej. Če se bo izkazalo, da so navedbe resnične, bo to drastično spremenilo stanje glede arbitražnega postopka, je dodala.

Dejala je še, da so nekateri sumi obstajali že spomladi, ko je slovenski zunanji minister Karl Erjavec izrazil optimizem, da bo Slovenija dobila izhod na odprto morje. "Zdaj je ta sum upravičen," je dejala in dodala, da se danes z Erjavcem ni slišala, saj gre, kot je dejala, za obnašanje sodišča. Poudarila je, da so k arbitraži pristopili z dobrimi nameni in da so zaupali mednarodnim institucijam.

Sekolec naj bi novembra lani poklical Drenikovo in se pritožil, da je meja na kopnem "še odprta" ter da ni zadovoljen s potekom razprave. Kot je povedal, naj bi Guillaume med premorom za kavo na eni od razprav dejal, da ni treba več toliko pritiskati, saj so "Slovenci na morju dobili vse, kar so hoteli".

Slovenski član sodišča je slovenski diplomatki še povedal, da bo razmejitvena črta v Piranskem zalivu verjetno potekala od ustja Dragonje naravnost do meje z Italijo ter da bo Slovenija dobila 75 ali 66 odstotkov Piranskega zaliva, navaja časnik. V pogovoru nista omenjala, ali gre za staro korito Dragonje ali kanal svetega Odorika.

"To je bil čas, ko sta obe strani že predstavili svoje memorandume in protimemorandume, v katerih sta izpostavili svoje zahteve in predstavili dokumente, na katerih temeljijo njune trditve. Bila je končana tudi ustna razprava, na kateri so predstavniki obeh držav pojasnili svoja stališča, in sodniki so nadaljevali zaupne pogovore in razprave z namenom, da sprejmejo končno odločitev o meji na morju in kopnem," opozarja časnik.

Spominja, da so glede na arbitražni sporazum med Hrvaško in Slovenijo člani arbitražnega sodišča neodvisni in nepristranski, ne glede na to iz katere države prihajajo, njihovi pogovori pa zaupni. Sekolec in Drenikova sta nastopala enotno ter ne kot nepristranski sodnik in stranka v postopku, dodaja.

Med drugim je Sekolec Drenikovo še obvestil, da je hrvaški arbitražni sodnik Budislav Vukas vztrajal na režimu svobodne plovbe za slovenske ladje skozi hrvaško morje do Piranskega zaliva ter da je bil glavni sodnik Guillaume navdušen nad sporazumom Drnovšek-Račan.

Drenikova naj bi mu naročila, naj bo osredotočen zgolj na nekaj spornih točk ob kopenski meji, kot so protipoplavni nasipi na Muri, območje vasi Brezovec in soline.

Sekolec pa ni bil tako popustljiv glede kopenske meje kot Drenikova, ki je bila zadovoljna z razmejitvijo na morju, saj je to najpomembneje za Slovenijo. Zato je slovenski sodnik od Drenikove zahteval, da mu zagotovi "strelivo", s katerimi je želel vplivati na sodnike tudi glede kopenske meje, poroča časnik. Drenikova naj bi mu obljubila, da mu bo dokumente priskrbela, ob tem pa dodala, da je zunanji minister Karl Erjavec seznanjen z njenim delom.

Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da sta s Pusićevo uskladila stališča, preden je stopila pred novinarje. "To je zaskrbljujoče... Preverili bomo z metodami, ki so nam na voljo in zaščitili državne interese. Morda je šlo za kakšno napako, če ni, pa bomo znali zaščititi svoje nacionalne interese", je izjavil.

"Z Ljubljano se je dogovarjal o strategiji, kako vplivati na sodnike v primeru meje na kopnem. Zahteval je tudi, da zberejo dodatne dokumente, ki jih je predstavil kot svoje zapiske, saj ni bilo več možno dodajati novih dokazov, potem ko sta obe strani predstavile vse argumente." navaja časnik, ki je primeru namenil kar štiri uvodne strani današnje izdaje.

Med drugim naj bi se z Drenikovo srečala tudi v Ljubljani, ko je domnevno prekopirala zahtevane dokumente ne Sekolčev računalnik. Dogovorila sta se, da bo Sekolec med zasebno večerjo pri enem od sodnikov, Brunu Simmu, poskusil vplivati na ugodno rešitev za Slovenijo glede meje na kopnem, še piše časnik.

Ravnanje, kakršno je Sekolčevo, odstopa od običajnega obnašanja na arbitraži, ki jo Hrvaška drago plačuje – zaenkrat z denarjem, možno pa je, da jo bo tudi z ozemljem, poudarja Večerni list in dodaja, da navedbe o Sekolcu in Drenikovi ogrožajo celotni arbitražni postopek.

Jernej Sekolec
Jernej Sekolec FOTO: POP TV

MZZ zadeve ne komentira, Erjavec pravi, da potrebuje čas

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so zapisali, da se tako v hrvaških medijih kot v politiki že dlje časa pojavljajo številna ugibanja in špekulacije o dokončni razsodbi arbitražnega sodišča. Slovenija tako kot doslej - skladno z določbo arbitražnega sporazuma, da se pogodbenici vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo sodišča - tudi zadnjih provokacij iz Hrvaške ne bo komentirala, bo pa o zadevi obvestila arbitražno sodišče.

Z Mont Blanca v Franciji, kjer je na dopustu, se je še pred objavo zvočnih posnetkov oglasil Erjavec in zatrdil, da ne obstajajo nobeni posnetki ter da s Sekolcem ni nikoli govoril. "Neumnost. Volilna kampanja, kaj hočemo," je komentiral in ocenil, da so "Hrvati očitno zelo živčni". Potem ko je hrvaški časnik objavil zvočne posnetke, pa je Erjavec za oddajo 24UR POPOLDNE dejal, da bo moral zaradi novih okoliščin zadeve raziskati, se dobiti z Drenikovo in da je zdaj od arbitražnega sodišča odvisno, kako bo presodilo - ali lahko slovenski sodnik sploh še sodeluje v tej zadevi. Predvidevati gre, da bo Erjavec zaradi te afere predčasno prišel z dopusta, so poročali v oddaji 24UR ZVEČER.

Predsednik vlade Miro Cerar zadeve ne želi komentirati do konca postopka oz. do objave odločitve arbitražnega sodišča. Ob vsem tem pa meni, da gre pri zadevi očitno za vnaprejšnji poskus vplivanja na končno odločitev. Po objavi posnetkov je Cerar sporočil, da ostaja pri tem stališču, gre pa pričakovati, da bo jutri stopil pred kamere.

Drenikova pisanja Večernjega lista in izjav Pusićeve ni želela komentirati, je pa večkrat dejala, da je "presenečena". Kot je dejala, je arbitražno sodišče tako slovensko kot hrvaško stran nedavno - pred slabima dvema tednoma, ko je objavilo okvirni datum razsodbe - posebej pozvalo, naj predstavniki držav ne dajejo več izjav za medije v zvezi z arbitražo. In na MZZ se tega držijo, je poudarila.

Glede na to opozorilo sodišča je Drenikova toliko bolj "presenečena" - ne le nad samim pisanjem časnika, ampak nad "izjavami, tiskovnimi konferencami" v Zagrebu. Poudarila je še, da ima Hrvaška - če s svojimi napovedmi misli resno - v okviru arbitraže že ves čas na voljo vse postopke za ukrepanje. "Če je to medijski spin, je pa medijski spin," je dodala.

Pravnica: Sodeč po posnetkih sta Sekolec in Drenikova res kršila pravila

Mednarodna pravnica Vasilka Sancin, ki je bila v preteklosti oz. do zaključka pisne faze del slovenske odvetniške ekipe pred arbitražnim sodiščem, je povedala, da za nacionalnega arbitra veljajo enaka pravila kot za ostale arbitre, "absolutno je treba zagotavljati njegovo neodvisnost in nepristranskost". S tega vidika so logično nedopustni kakršni koli stiki arbitra s stranko v postopku na temo konkretnega arbitražnega postopka. Nacionalni arbitri morajo biti glede tega še posebej pazljivi, saj jim je nepristranskost lažje očitati, je opozorila.

Arbitražno sodišče je napovedalo, da bo odločitev v sporu o meji med državama objavilo decembra. Odločitev bo dokončna in obvezujoča za obe strani v postopku.

Kot je priznala, je - potem ko je že poslušala dobršen del danes objavljenih posnetkov, ki trajajo sicer skupaj dobro uro - šokirana, saj se resnično zdi, da gre za "nedovoljeno komunikacijo". Sprva je namreč mislila, da gre za "raco", a zdaj vidi, da so bili to zelo vsebinski in poglobljeni pogovori, ki nikakor niso običajni, "če pa kje do njih že prihaja, so zagotovo uporabljeni vsi možni ukrepi, da se to nikoli ne izve".

Glede posledic za postopek arbitraže, ki lahko sledijo, Sancinova ni želela niti ugibati, saj jo je vsebinskost pogovorov res presenetila. Kot je pojasnila, lahko Hrvaška zahteva izločitev arbitrov; njena odločitev je, ali zgolj Sekolca ali pa tudi ostalih. Če bi se izločilo le Sekolca, bi lahko tribunal nato končno odločitev sprejel tudi brez njega, v okrnjeni sestavi, če bi prišlo do izločitve več arbitrov, pa bi morali biti imenovani nadomestni. Arbitražni sporazum sam po sebi obstaja in je veljaven, a sicer so zadeve sedaj v veliki meri odprte, je povedala.

Je pa opozorila na še en vidik: po pravilih stalnega arbitražnega sodišča mora stranka, ki je seznanjena z nekim dejstvom, ki vzbuja sum v nepristranskost in neodvisnost arbitra, to drugi stranki in arbitražnemu tribunalu naznaniti v roku 30 dni. Če bi torej hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore in imela posnetke ter s tem ni seznanila ostalih strani, potem bi tudi sama kršila pravila oz. bi se sama odpovedala pravici, da zahteva izključitev Sekolca.

Simona Drenik
Simona Drenik FOTO: POP TV

Prisluškovanje ni zakonsko prepovedano

"Jasno je, da se Hrvaška že nekaj časa trudi na različne načine izpodbijati legitimnost arbitražnega postopka," pa je zatrdil nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar. Tako je želela z objavo teh posnetkov v predvolilnem boju svojo notranjo javnost obvestiti o rezultatih arbitraže, ki jih bodo slej ko prej objavili. "Po drugi strani pa je želela izpodbijati postopek in opravičevati svoj neuspeh," je pripomnil.

A pri tem je ocenil, da če mediji objavijo takšne obveščevalne posnetke, to govori o "veliki stiski". Povedal, da je informacije, ki izhajajo iz posnetkov, najprej objavil srbski Blic. "Gre za relacijo med Slovenijo in Hrvaško, ki jo v javnost da Srbija, tretja država. Definitivno je tu nek dogovor med akterjema, da je nekdo to informacijo v Srbiji objavil, da ima Hrvaška sedaj možnost to objaviti doma," je prepričan.

Čeprav je objava posnetkov precej očrnila slovensko stran, Podbregar meni, da je ta poteza tudi avtogol za Hrvaško, ker da je sedaj postalo jasno, da so Hrvati prisluškovali arbitražnemu sodišču oz. njenim članom ter predstavnici Slovenije. Pri tem je okrcal slovenske uradnike, ki da so neosveščeni in se ne zavedajo, da so izpostavljeni obveščevalni dejavnosti, zaradi česar bi morali spremeniti načine komunikacije.

Podbregar je ocenil, da teh posnetkov v smislu formalnega izpodbijanja arbitražnega postopka ni mogoče uporabiti, saj gre za obveščevalne podatke, ki so v pravnih postopkih neuporabni.
Glede zakonitosti tega prisluškovanja pa je dejal, da tovrstno ravnanje omogoča zakonodaja tako Hrvaške kot drugih držav v regiji - Slovenije, Srbije, Črne gore in BiH. Njihove obveščevalne službe tako lahko brez večjih problemov prisluškujejo tujim državljanom v tujih državah prek tujih telefonskih priključkov in to samo na podlagi odredbe vodij obveščevalnih služb. "To za Hrvaško ni bilo nezakonito pridobljeno. Iz vidika Slovenije ali človekovih pravic pa je bilo to zagotovo nezakonito. Po njihovi lokalni zakonodaji imajo te pravice. Ni potrebna odredba sodišča ali druge veje oblasti," je pojasnil in dodal, da ima tako tudi Slovenija zakonske možnosti, da na primer prisluškuje hrvaškemu članu arbitražnega sodišča.

Ugibanja o nepravilnostih so že bila

Prva ugibanja o možnih nepravilnostih pri arbitraži so se sicer pojavila že marca letos, ko se je Erjavec skliceval na neuradne informacije in dejal, da bo Slovenija dobila izhod na odprto morje, kar bi pomenilo, da bo sodišče odločilo v prid Ljubljane, spominja časnik.

Hrvaška je zahtevala, da arbitražno sodišče in slovenska stran odgovorita, ali je obstajala komunikacija med sodiščem in Slovenijo. Iz Haaga so odgovorili, da je interna preiskava pokazala, da uhajanja informacij ni bilo. "Transkripti pogovorov Sekolca in Drenikove to zanikajo," piše časnik in spominja še, da je beograjski časnik Blic že poročal, da je Hrvaška izgubila Piranski zaliv zaradi nedovoljene komunikacije med Slovenci in sodniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2007)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
24. 07. 2015 21.43
+3
Treba je mejo nazaj zapreti in Šengenski režim vspostaviti. Hrvati so od nekdaj lažnivi sosedje, igralci v lutkovnem gledališču, ki niso fer sosedje, nepošteni. Naši pa nesposobni politiki, vkkljčno s tole surferko, ki se igra z nacionalnimi interesi. Ona bi morala odgovarjati pred celo Slovenijo. >Za vse politike, direktorje državnih podjetijh, kriminalce SLO moramo narediti nacionalno sodišče kot v Haagu, saj nas ponižujejo in nam kradejonesposobni in premladi za take položaje.
BenQurer24
24. 07. 2015 15.11
mene zanima kere so to še kakšne druge obveščevalne službe...
24UBRISAN
23. 07. 2015 20.20
+8
Hrvate je treba pri denarju stisnit. Jaz recimo zaradi tega letos ne grem na Hrvatijo. Bodo evrčki lepo v Sloveniji ostali. Če bi vsi naredili tako, bi bedaki prišli k sebi.
bakiras
23. 07. 2015 16.12
+13
Prvic, hrvati so prisluskovali nasim diplomatom, ka1r je nedopustno. Drugic, ta dva ki sta se pogovarjala, pa odpustit in zapret, ker take teme pa se res ne razglasajo po telefonu. To sta oba dobro vedela. To je izdaja drzavne skrivnosti, ki se kaznuje. Tretjic, rjavec kot minister za zz pa mora takoj odstopit, ker ce ne ve kaj mu ljudje delajo za hrbtom, potem pa res ne more biti na tem mestu. In nazadnje, tajne sluzbe sove, vse ki niso opravili kar bi moral, odpustit in zapret, tako kot prva dva.
masai mara
23. 07. 2015 15.22
+9
a se ti ljudje ne znajo dobit na enem kosilu in se o tem pogovoriti bolj diskretno namesto da ogrožajo sodbo..dober posnetek so Hrvatje naredili..je pa to zgolj pogovor med dvema..nikakor pa to ni neko vplivanje na sodišče kar za hrvate ne moremo trdit po objavi teh prisluhov..je pa zanimivo da ima SDS v komisiji za nadzor obvescevalnih sluzb kar vecino članov...in glede bi na to bi radi na vsak način zrusili to vlado ni izključeno da imajo tudi oni prste vmes..
masai mara
23. 07. 2015 15.26
+6
..in glede na to da nas postopoma kupujejo hrvati in srbi je najbolje da jim prodamo še telekom..jim ne bo treba ilegalno prisluškovat
masai mara
23. 07. 2015 15.28
+5
..in vse kar je zdaj hrvatom jasno je naša strategija..res smo telički, kje najdemo tak kader..
masai mara
23. 07. 2015 15.33
+4
..Erjavec naj se pa ze enkrat spelje iz slovenske politike..kjer je on so afere in sramo sranje..pa nikoli o ničemer nima poa..vede pa se kot najstnik..
CyberWorm99
23. 07. 2015 09.46
+3
janšiste wrjetn najbolj to boli da so bli to hrwati : ))) če bi bli nemci al pa awstrijci bi blo to za njih neki normalnega pa samoumewnega ker oni so naši gospodarji : ))) ne pa neki hrčki pa to : )))))
iGURT
23. 07. 2015 10.10
+0
iGURT
23. 07. 2015 10.13
+0
..hm, le kako jim je veliki vodja razložil hrčka na mestu ministra za notranje zadeve? ...aja, saj niso opazili.
opazovalec_
23. 07. 2015 09.29
+13
Vse izgubljamo, ne samo ozemlja!! Tudi podjetja in patente, razno infrastrukturo, naravna bogastva, nepremičnine, kapital, pametne in sposobne ljudi, podjetnike,.. VSE POLZI V TUJINO!!!! TO JE USPEH NAŠEGA 20 LETNEGA POLITIČNEGA GOSPODARJENJA!! MILIJARDE DENARJA ZARUŽILI KOT BI REKEL KEKS IN NIKOMU NIČ!! KDAJ BO POČILO??
BenQurer24
24. 07. 2015 15.13
-1
poči lahko samo v tvoji glavi.... hi hi hi.. poklal bi takrat ko je bil čas za to... leta 1991... ko so se nad sfrj zgrinjali temni oblaki CIA-e
korintos23
23. 07. 2015 09.23
+1
Gremo še malo na luft potem pa v klet do prvih dežnih kapjlic!
prašek
23. 07. 2015 09.24
-2
korintos23
23. 07. 2015 09.25
-1
korintos23
23. 07. 2015 09.22
+0
Pravijo da so si Hrvati s tem sami sebi žebelj v koleno ruknoli!
prašek
23. 07. 2015 09.23
+1
Sem pripravljen verjeti ! Počakajmo kakšen teden !
korintos23
23. 07. 2015 09.20
+2
A veliki vodja pa letos ne gre v Avstralijo na počitnice?
JApajaDAja
23. 07. 2015 09.27
+1
ooResnicA
23. 07. 2015 09.20
-3
....amaterska posla alias lefakar.....
korintos23
23. 07. 2015 09.19
+3
Kje sta pa mladi ženin in nevesta?
prašek
23. 07. 2015 09.20
+1
korintos23
23. 07. 2015 09.21
+0
prašek
23. 07. 2015 09.22
+1
korintos23
23. 07. 2015 09.25
+0
Mene sploh ne moti da sta hrvata samo zakaj s svojimi izjavami kažeta da sta?!? A to je to?!?
korintos23
23. 07. 2015 09.17
+1
A sedaj vam je enim že kapnilo zakaj hočejo hrvati zgraditi tunel pod piranskim zalivom?
NoviceResnice
23. 07. 2015 09.15
-1
Še enkrat kot že nič kolikokrat doslej ste levaki dokazal da ste bedaki.......... Total.....
korintos23
23. 07. 2015 09.18
+4
prašek
23. 07. 2015 09.18
+4
Skrajni čas je že, da vi prevzamete ! samo še zmagajte na volitvah ........ he, he, he.
korintos23
23. 07. 2015 09.14
+1
Dečki nič se ne bo spremenilo, eni bodo zamenjani ladje pa bodo v Koper še dolgo plule po slovenskem morju!
JLA01
23. 07. 2015 09.11
+5
Tole meni deluje malo sumljivo kajti dozdeva se mi da so to posnele naše agencije in posnetek poslale hrvaški
?ole Skopušnik
23. 07. 2015 09.11
+5
Itak, razprodaja države-50% sezonski popust. V slogu Mercator reklame: odsekane cene Slovenija ima pa to.
korintos23
23. 07. 2015 09.10
+3
Dečki s hrčki se ni za igrati, so dolgo trdili da njihova vojska ni bila v Bosni. Oni pač ne lažejo.
sdujic
23. 07. 2015 09.08
-3
Berem tukaj komentarje - Hrvati ovo, Hrvati ono, Hrvatom se ne sme zaupati... Celo ni nujno da so hrvaške agencije tole posnele. To se še ne ve. Pa tudi če so, to v današnjem času ni nič nenavadnega. Stavim da tudi slovenske agencije imajo "ušesa" na Hrvaškem. Nihče pa ne komentira da so Slovenci s tem naredili mednarodni škandal. Slovenska stran je vplivala (uspešno ali neuspešno - sploh ni pomembno) na odločitev arbitrov arbitražnega sodišča!!! Sramota in za Slovenijo in za sodišče!!! Hrvati sedaj imajo polno pravico odstopiti iz postopka in res upam da bodo!
korintos23
23. 07. 2015 09.10
+1
scar_face
23. 07. 2015 09.05
+6
Če to ni zaključek politične kariere orlovega nosa Korla, nam ni pomoči...
DonDonDan
23. 07. 2015 09.07
+0
Kahlo in Pre-virant sta sesula Jajotovo vlado in imata polno boniteto pri neo-komunističnemu režimu.
prašek
23. 07. 2015 09.08
+2
Mu kupimo še en pralni stroj, pa naj gre v penzijo !