Slovenija

Uradni izidi 27. novembra

Ljubljana, 13. 11. 2007 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državna volilna komisija bo dokončne rezultate predsedniških volitev predstavila po pregledu vseh glasovnic.

Zmagovalca predsedniških volitev bo uradno mogoče razglasiti šele, ko bodo preštete tudi glasovnice volivcev iz tujine.
Zmagovalca predsedniških volitev bo uradno mogoče razglasiti šele, ko bodo preštete tudi glasovnice volivcev iz tujine. FOTO: Dare Čekeliš

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji ugotovila začasne delne izide drugega kroga predsedniških volitev ter referenduma o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Izidi predsedniških volitev, v katerih pa še niso upoštevani glasovi volivcev iz tujine, kažejo, da je Danilo Türk prepričal 68,23 odstotka volivk in volivcev, njegov protikandidat Lojze Peterle pa 31,77 odstotka. Dokončne uradne izide bo DVK predvidoma ugotovila 27. novembra, ko bo pregledala tudi vsa gradiva volilnih komisij.

Za drugi krog predsedniških volitev, ki so bile 11. novembra, je bilo v volilne imenike vpisanih 1.720.228 volivcev. S potrdilom pristojnega organa, ker pomotoma niso bili vpisani v volilni imenik, pa je glasovalo 23 volivcev. Na volišča se je odpravilo 996.486 volivcev oziroma 57,93 odstotka volilnih upravičencev, ki so oddali 996.274 glasovnic. Med njimi je bilo neveljavnih 9329 glasovnic oz. 0,94 odstotka. Za predsedniškega kandidata Danila Türka je glasovalo 673.350 volivcev (68,23 odstotka), za Lojzeta Peterleta pa 313.595 oz. 31,77 odstotka.

Niso upoštevani še vsi glasovi

Okrajne volilne komisije pa so v ponedeljek preštele še glasovnice, ki so jih volilni upravičenci poslali po pošti iz Slovenije. Gre predvsem za glasove volivk in volivcev, ki so oskrbovanci domov za starejše, volivce, ki so na zdravljenju v bolnišnicah, prestajajo kazen zapora ali so v priporu, in so predhodno najavili, da želijo glasovati po pošti.

V začasnih delnih izidih pa še niso upoštevani glasovi volivcev iz tujine: tistih, ki so prejeli prazne glasovnice, tistih, ki so vpisani v posebni volilni imenik volivcev brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ter tistih, ki so glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Te glasove bodo preštevali 19. novembra po 12. uri. Okrajne volilne komisije bodo ugotavljale izid glasovanja po pošti iz tujine, DVK pa izid glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

DVK bo pripravila uradno poročilo

Po vseh preštetih glasovnicah bo DVK 20. novembra ugotovila začasne končne izide volitev, na uradne izide pa bo treba počakati do 27. novembra. V tem času morajo namreč okrajne volilne komisije volilno gradivo za oba kroga predsedniških volitev posredovati volilnim komisijam volilnih enot, in sicer najpozneje do 21. novembra.

Zmagovalec nedeljskih volitev, novi slovenski predsednik Danilo Türk
Zmagovalec nedeljskih volitev, novi slovenski predsednik Danilo Türk FOTO: Reuters
DVK je na današnji seji sprejela sklep, s katerim bo pri ugotavljanju izida na praznih glasovnicah zagotovila enotne standarde. Tako bodo med drugim veljavne glasovnice, iz katerih bo jasno razvidno, za katerega kandidata je volivec glasoval, tudi če bo denimo ime kandidata zapisano napačno. Ne bodo pa veljale glasovnice, na katerih bo zapisano ime enega in priimek drugega kandidata.

Volilne komisije volilnih enot pa na podlagi preizkusa zapisnikov volilnih odborov in okrajnih volilnih komisij ugotovijo uradni izid glasovanja ter gradivo posredujejo DVK najpozneje do 23. novembra. Gradivo bo nato pregledala DVK in na podlagi uradnih zapisnikov volilnih komisij 27. novembra pripravila uradno poročilo.

Rezultati referenduma

Zakonodajnega referenduma pa se je udeležilo 996.109 volivk in volivcev oz. 57,9 odstotka volilnih upravičencev, ki so oddali 994.904 glasovnice. Med njimi je bilo 48.120 oz. 4,84 odstotka neveljavnih. Za uveljavitev novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic je glasovalo 272.964 volivcev oziroma 28,83 odstotka volilnih upravičencev, proti pa 673.820 oziroma 71,17 odstotka.

Tudi pri referendumskih izidih še manjkajo glasovi volivcev iz tujine, ki jih bodo volilne komisije preštevale 19. novembra. Sicer pa tudi za ugotavljanje uradnega izida referenduma veljajo enaki roki kot za predsedniške volitve, tako da bodo dokončni uradni izidi znani 27. novembra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.