Slovenija

Uradne ure Gursa ponekod tudi ob sobotah, naročanje ni potrebno

Ljubljana, 06. 03. 2014 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastniki nepremičnin bodo to soboto podatke lahko urejali na geodetskih upravah v Ljubljani, Kranju, Kopru, Domžalah in Mariboru. Za obisk se jim ni treba naročiti. Katere uprave bodo odprte prihodnje sobote, pa se bodo na Gursu odločali glede na potrebe.

Termini so zasedeni na naslednjih lokacijah: Cerknica, Koper, Kranj, Litija, Ljubljana (lokacija Cankarjeva 1), Sežana, Slovenska Bistrica, Škofja Loka, Tolmin, Maribor, Radovljica, Logatec, Domžale.

Od 8. marca lahko lastniki nepremičnin podatke na nekaterih geodetskih upravah urejajo tudi ob sobotah. To soboto bodo od 8. do 13. ure odprte geodetske uprave v Ljubljani na Cankarjevi cesti 1, Kranju, Kopru, Domžalah in Mariboru. Za obisk se ni treba naročiti.

Na Geodetski upravi so se za uvedbo delovnih sobot odločili, ker se število lastnikov, ki želijo urediti evidence o svoji lastnini, ne zmanjšuje. Katere geodetske uprave bodo odprte naslednje sobote, se bodo odločali sproti glede na potrebe, natančne podatke o lokacijah in delovnem času pa bodo sproti sporočali prek medijev in družbenih omrežij.

Začele delovati informacijske točke

Podatke o nepremičninah je možno spreminjati do 31. marca 2014.

Ob delavnikih sistem naročanja za obisk geodetskih upravah še vedno velja. Do danes se je prek sistema naročanja naročilo 37.973 strank, od tega jih je 18.806 podatke že uredilo. Kljub temu na nekaterih lokacijah ni več prostih terminov, zato na Geodetski upravi prosijo lastnike, ki napovedanega termina ne bodo izkoristili, da to sporočijo preko spletne aplikacije 'Spreminjanje podatkov registra nepremičnin', na najbližjo geodetsko upravo ali na tel. št. 080 22 15 in rezervacijo sprostijo.

Ker potrebuje veliko lastnikov, ki se oglasijo na posameznih geodetskih upravah, le razlago obvestila o nepremičnini, so od 6. marca dalje na upravnih enotah uvedene informacijske točke, na katerih za to usposobljeni uslužbenci nudijo najosnovnejša pojasnila o podatkih, ki jih vsebuje po pošti prejeto obvestilo.

Večji del spremenjenih ali novih podatkov, ki jih sporočajo lastniki nepremičnin, se nanaša na lastništvo, urejanje površin in urejanje dejanske rabe delov stavb.
Večji del spremenjenih ali novih podatkov, ki jih sporočajo lastniki nepremičnin, se nanaša na lastništvo, urejanje površin in urejanje dejanske rabe delov stavb. FOTO: Reuters

Osnovno razlago podatkov v prejetem obvestilu lastniki lahko najdejo tudi v brošuri s podrobnimi pojasnili in navodili za urejanje podatkov, objavljeni na spletni strani www.gu.gov.si, dostopna pa je tudi na vseh območnih geodetskih upravah in pisarnah ter na informacijskih točkah na upravnih enotah.

Do konca februarja je bilo v evidence geodetske uprave na podlagi predlogov lastnikov vnešenih 471.723 podatkov, ki vplivajo na vrednost oziroma informativni izračun davka. Večji del spremenjenih ali novih podatkov se nanaša na lastništvo, urejanje površin in urejanje dejanske rabe delov stavb.

Vnešenih je bilo tudi 113.562 podatkov, ki sicer ne vplivajo na vrednost nepremičnine (npr. število sob), pa so jih lastniki sporočili, ker v prejetem obvestilu ni bilo izkazano dejansko stanje njihove nepremičnine. V tem obdobju je geodetska uprava prejela tudi skoraj 10.000 dopisov po elektronski ali navadni pošti, ker pa lastniki nepremičnin urejajo stvari tudi na Zemljiški knjigi, se povečuje tudi število novih sklepov, ki jih z Zemljiške knjige posredujejo geodetski upravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.