Slovenija

Urad zbira prijave proti Sazasu

Ljubljana, 19. 04. 2010 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad za intelektualno lastnino vabi vse imetnike avtorskih pravic, da posredujejo podatke o domnevnih kršitvah združenja Sazas, povezane s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic.

Sazas, ki ima dovoljenje Urada za intelektualno lastnino za kolektivno upravljanje na glasbenih delih in začasno dovoljenje za upravljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del, je za danes sklical 13. redno sejo Skupščine Združenja Sazas. Urad je zapisal, da ga Sazas v zvezi s tem ni uradno obvestil, hkrati pa, kot še trdi omenjeni urad, Sazas tudi ni obvestil, o katerih dokumentih naj bi na skupščini odločali. Pri tem je urad opozoril, da skupščina, ki morebiti ni bila sklicana v skladu z veljavno zakonodajo in pravili, ne mora sprejemati veljavnih sklepov.

Plošči
Plošči FOTO: POP TV

Zato je urad povabil vse imetnike avtorskih pravic, da posredujejo podatke o domnevnih kršitvah v zvezi s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic, za katere ima združenje dovoljenje urada. Ta bo v primeru ugotovljenih kršitev zoper povzročitelje sprožil ustrezne postopke in v skladu z zakonskimi pooblastili v okviru pristojnosti, ki jih ima, zagotovil ustrezno odpravo morebitnih kršitev.

Sazas: Urad je bil obveščen in ni imel pripomb

Sazas se je na te trditve že odzval, da je o sklicu skupščine pravočasno obvestil tudi omenjeni urad, ki na sklic skupščine pred tem ni imel pripomb, so v združenju zapisali v izjavi za javnost.

Sazas se je tudi odzval na trditve, da razlikuje med rednimi člani in tistimi, ki to niso, kar naj bi bilo po mnenju urada zaradi glasovalne pravice sporno. Pri tem so dodali, da svetovne in evropske kolektivne organizacije, kakršna je Sazas, izrecno ločujejo med člani, in sicer na člane, ki imajo pravico glasovanja, in člane, ki nimajo pravice glasovanja.

"Vse navedeno ni nikakršna posebnost Sazasa, celo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO), katere članica je tudi Slovenija, izrecno poudarja, da naj imajo pravico glasovanja samo tisti avtorji in imetniki pravic, ki dosegajo določen znesek izplačil," so pojasnili v Sazasu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
20. 04. 2010 09.01
Še ena skupina brezdelnežev (pijavk), ki dobivajo dobre honorarje za nič. Kdo pa to plača se pa ve !
rafael.m
20. 04. 2010 07.53
SAZAS takoj ukinit, njegove koritniki pa naj se znajdejo, kot vsak deloven človek. Saj so preživeli tudi takrat, ko ga ni bilo. Tistega, ki jih plačuje, pa ne vprašajo, če to zmore.
de-lay
19. 04. 2010 17.57
Je pa res pomenljivo kako se članki o njih izjemno hitro najdejo med manj branimi, na manj vidnih mestih...
odbogaposlan
19. 04. 2010 17.28
ta sazas, bo v svoji vladavini prava - TAKOJ PRVEGA UKINIL!
de-lay
19. 04. 2010 16.19
Jasno, da SAZAS dela vse zakonito. Saj Svetovna organizacija pravi tako?! Alo a zdaj WIPO piše SLO zakonodajo al' kako?
gumball
19. 04. 2010 16.14
KONČNO!!! SAZAS sucks!!!!!!11