Slovenija

FOTO: Predloga uvedbe terapevtske skupine zdravil za kontraceptive še niso sprejeli. Pred sejo so se zbrali protestniki

Ljubljana, 15. 09. 2016 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

'Ne plačljivi kontracepciji' in 'Ne dovolimo varčevanja na račun žensk' so jasno sporočali protestniki, ki so se zbrali pred stavbo ZZZS. Upravni odbor je namreč obravnaval predlog uvedbe terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive. Predloga niso sprejeli, toda ...

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Protest
    03:57
    Iz SVETA: Protest
  • Iz 24UR: Protest pred ZZZS
    02:24
    Iz 24UR: Protest pred ZZZS

Upravni odbor ZZZS na seji ni sprejel predloga o določitvi nove terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov, pač pa je odločil, da je treba razpravo o tem še nadaljevati. V ZZZS vztrajajo pri predlogu. Predsednica odbora Lučka Böhm je po seji poudarila, da cilj ni doplačevanje zdravil, ampak to, da farmacevtska industrija zniža cene.

Po besedah Böhmove so stališča glede uvedbe te terapevtske skupine v odboru poenotena, saj je sistem terapevtskih skupin v zadnjih letih pripomogel k zniževanju cen. Zaradi velikega zanimanja in skrbi v zvezi s sprejemom te terapevtske skupine zdravil pa upravni odbor danes še ni glasoval o predlogu, je povedala Böhmova.

So pa po njenih besedah opravili razpravo in odločili, da v prihodnjih mesecih opravijo dodatno razpravo s strokovno in širšo javnostjo o tem vprašanju. Ob tem je Böhmova še poudarila, da bi najpogosteje uporabljeni kontraceptivi v primeru sprejema predloga v vsakem primeru tudi v prihodnje ostali brezplačni.

Vodja oddelka za zdravila Jurij Fürst je ob tem pojasnil, da gre za eno redkih terapevtskih skupin, pri katerih sploh imajo soglasje stroke. Ta se po njegovih besedah strinja, da je treba sredstva namenjati tudi novim zdravilom. Ob zaostritvi ekonomskih zmožnosti bo treba sklepati kompromise, je poudaril.

V nasprotnem primeru bi bilo treba upočasniti uvedbo novih zdravil, je dodal v. d. generalnega direktorja ZZZS Marjan Sušelj. Ravno z uvedbo terapevtskih skupin skušajo na ZZZS pridobiti vire, ki bi jih namenjali novim zdravilom. V zadnjem obdobju namreč beležijo velik porast stroškov na tem področju.

V sporočilu za javnost so na ZZZS še zapisali, da je upravni odbor ZZZS v razpravi ugotovil, "da obstajajo utemeljeni strokovno-medicinski in ekonomski razlogi za uvedbo terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ne bodo poslabšali javnega zdravja žensk, pravic žensk, niti materialnega ali drugega statusa žensk".

Med temi med drugim navajajo ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi, saj so po oceni ZZZS vsi izdatki za ta zdravila za 37,5 odstotka previsoki. Pri tem dodajajo, da upravičeno pričakujejo, da bi z uvedbo nove terapevtske skupine zdravil proizvajalci cene znižali. Pri tem posebej izpostavljajo, da uvedba terapevtskih skupin ne uvaja obveznih doplačil, ampak bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila.

"Ker pa so bili v javni razpravi izraženi predvsem zadržki, povezani s strahom za zdravje in pravice žensk, ki jih je potrebno iz socioloških razlogov upoštevati, pa tudi nekateri politični in ideološki zadržki, je upravni odbor ZZZS ocenil, da je potrebno v podaljšani, argumentirani in strpni razpravi na zadržke utemeljeno odgovoriti," so dodali.

Protestniki proti 'varčevanju na račun žensk'

Kontracepcijske tabletke
Kontracepcijske tabletke FOTO: Thinkstock
Da bi uvedba dodatnega plačila za kontracepcijo pomenila korak nazaj v prizadevanjih na področju reproduktivnega zdravja, so opozorili tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Nekaj deset predstavnikov civilne družbe in tudi nekaterih političnih strank se je pred sejo zbralo pred stavbo ZZZS v Ljubljani. Izrazili so svoje nasprotovanje doplačevanju hormonske kontracepcije. Na transparentih, ki so jih imeli s seboj, so med drugim zapisali: "Ne dovolim varčevanja na račun žensk", "Brezplačna kontracepcija mora ostati naša pravica" in "Ne plačljivi kontracepciji". 

Protest je pripravilo Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo. Društvo Ženski lobi Slovenije je ZZZS pozvalo, naj odbor predloga ne sprejme, saj bi pomenil uvedbo doplačil za hormonsko kontracepcijo, to pa bi, kot so posvarili, imelo škodljive posledice za javno zdravje. Pred dnevi so pripravili tudi spletno peticijo proti plačljivi kontracepciji.

Metka Roksandič iz društva je pojasnila, da so v samo 56 urah zbrali okoli 6700 podpisov. S tem uspehom in veliko podporo, ki so jim jo podpisniki izkazali v teh dneh, je zadovoljna. Kot je pojasnila, je njihovi peticiji podporo izreklo prek 50 nevladnih organizacij z različnih področij, podpisalo jo je skoraj sto znanih Slovenk in Slovencev, proti uvedbi predloga je tudi večina koalicijskih strank.

"Pokazalo se je, da je družbena klima v Sloveniji absolutno naklonjena temu, da smo ženske tiste, ki same odločamo o rojstvih otrok in svojem reproduktivnem zdravju," je dejala Roksandičeva. Dodala je, da svobodno odločanje o rojstvu otrok ni samo ustavna, ampak tudi družbena vrednota, česar bi se morali v zavodu zavedati.

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja je s protestom zavodu, državi, političnim strankam in ostalim želelo sporočiti, da človekove pravice "niso božji načrt". "Želimo jim sporočiti, da so vse pravice žensk, tako tudi reproduktivne pravice, kamor spadata enak dostop do kontracepcije in pravica do splava, težko priborjene. Čutimo se dolžne, da ta boj nadaljujemo. Želimo jim sporočiti, da se bomo organizirale in zelo jasno povedale, da so naša telesa naša telesa in da ne bomo dovolile nikomur, da z njimi razpolaga," je povedala Špela Veselič iz društva.

"Če nimamo dostopa do kontracepcije, so naše pravice preprosto kršene," je dodala Veseličeva. Po mnenju društva predlog ZZZS ne upošteva kompleksnosti kontracepcije, predlog naj bi izhajal samo iz ekonomske logike. Na to so opozorili tudi v Društvu za nenasilno komunikacijo. "Ženske pravice niso nekaj, s čimer se trguje in na čemer se varčuje," je dejala Katja Zabukovec Kerin iz društva.

Danes predloga niso sprejeli

Upravni odbor ZZZS kot rečeno danes ni sprejel predloga uvedbe terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive, so sporočili po seji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netajkun
16. 09. 2016 12.23
+2
Na tržišču je 22 različnih vrst kontracepcijskih tabletk . . z zelo različnimi cenami . ZZZS je postavil cenovno mejo brezplačnosti ( predvidevam , da v to omejitev spada približno 1/3 tablet , ostale to mejo presegajo in bi bile doplačljive ) in s tem pritisnil na farmacevte , da bi znižali tudi ceno preostalih . Seveda so se naše " izobražene borke za pravičnost " nemudoma uprle . . in protestirale . In kakšen bo rezultat protestov ? Cene se seveda ne bodo znižale ( verjetno se bodo še celo zvišale ) , ker bo moral ZZZS vse po vrsti v celoti plačati . . . multinacionalke bodo pa na račun slovenskih davkoplačevalcev še naprej lepo kovale dobičke . Adijo pamet , še en dokaz , da izobrazba še ne pomeni tudi temu primernega - višjega - nivoja zdrave pameti in logike . Tako pač je .
deathbite
16. 09. 2016 10.03
+2
Uboge ženske, če bi za njih skrbeli inkontinentni stari prdci s tega foruma!
Razumnež
16. 09. 2016 08.33
+1
In novinarji še pišejo, da je javnost proti plačevanju.... Lepo vas prosim !? Na shodu jih je pa bilo 10... mogoče 12. Sramota !!!!
deathbite
16. 09. 2016 08.51
-1
Svečkarjev to ne zanima. Ostali so jim zgolj spomini!
WilliamCooper
16. 09. 2016 09.20
+0
Gož spet sanja, da bi mu en končno eno batino porinil tja kamor sonce nikoli ne posije!
deathbite
16. 09. 2016 09.35
-1
vili, ta desni se menda radi....tako od zadaj?! No, ti ne, ker ne moreš. Nisi nikoli mogel.Ti nisi vili, ti si klubska "micka"!
ROMELS
16. 09. 2016 09.46
+0
deathbite
16. 09. 2016 09.55
+1
eschalon, Verbalna inkontinenca sektašev?! Smiliš se mi! Ne vem, kaj počnejo marmeladarji. In me ne zanima. Tako kot za sektaške ne!
WilliamCooper
16. 09. 2016 10.55
-2
deathbite
16. 09. 2016 11.12
+2
"micka", si dobro premislil, kaj boš napisal, ali si toliko časa čakal na "podatkovno bazo" s Trstenjakove?! ...In še kar uporabljaš tuj nick? Seveda, možganovine nimaš ni niti toliko, da bi si svoj profil ustvaril! ..Ostal ti je bebav nasmeh šentiljskega "neplaniranca"! Vidiš, če bi tvoja mama uporabljala kontracepcijo, bi Slovenija bila lepša in bogatejša.
macro
15. 09. 2016 21.01
+2
"Če nimamo dostopa do kontracepcije, so naše pravice preprosto kršene," je dodala Veseličeva. Bi rad slišal en pameten komentar zakaj je temu tak?
bebo3
16. 09. 2016 08.25
+1
wolfterier
16. 09. 2016 09.36
+0
Rabi za mobitel in rdečo farbo za lase,nje...
Al83
15. 09. 2016 20.53
+1
Še en primer, ko so ženske priviligirane. Tako, kakor se trikrat več denarja ponuca za zdravljenje raka na dojkah, kot raka na prostati, zato ker eno je moški problem drugo je pa ženski. In ženske so seveda trikrat bolj glasne in se jih zaradi tega politiki bolj bojijo. Poleg tega, pa nosečnost ni bolezen in se zaradi tega kontracepcija sploh ne bi smela kriti iz javnih sredstev.
bebo3
16. 09. 2016 08.26
+1
deathbite
16. 09. 2016 08.55
+0
be bo AI, tudi vi2 lahko zbolita za rakom na dojkah. Na možganih težko!
helter skelter
15. 09. 2016 18.03
+5
Mene je novica šokirala. Ampak ne zaradi tega, da bodo morale doplačevati. Šokirala me je, ker nisem vedel, da so te tablete na recept?!?!? V žlahti imam ljudi s povišanim pritiskom - zdravilo z doplačilom, Menier (vrtoglavica) - doplačilo, kalorični dodatki k prehrani za prezgodaj rojenega otroka - doplačilo....... pa kaj si nor, a one bi pa imele te tablete zasonj? Kaj kondomi so zastonj? Sicer pa naj se tistih nekaj dni, ko so plodne, vzdržijo.... Aja, potem moraš razmišljat, kar je očitno problem.....
janezpotreben
15. 09. 2016 18.16
+1
Nič čudmnega, da imajo tvoji žlahtniki povišan pritisk. Pri takšnem žlahtniku ....
helter skelter
15. 09. 2016 18.18
+6
ha ha ha dobra! Sicer pa sem prepričan, da imaš tudi ti koga v svoji bližini s to boleznijo... In ta mora tablete plačat.
Al83
15. 09. 2016 20.57
+0
bebo3
16. 09. 2016 08.26
+1
tudi mene je šokirali dejstvo da je kontracepcija zastonj! to je grozljivo!
deathbite
16. 09. 2016 08.57
-1
Sami stari prdci, ki ne seksajo več! Razen janeza.
SDS_je_poden
15. 09. 2016 17.38
-1
Ženske, jest vas podpiram!
ivan.z Doba
15. 09. 2016 17.51
+0
ivan.z Doba
15. 09. 2016 17.51
-1
ivan.z Doba
15. 09. 2016 17.37
+2
Ženske, ne pustite se, saj imamo tudi moški nekaj od tega!
mb6
15. 09. 2016 17.10
+10
Samo še nekaj: katerokoli zdravilo in katerokoli zdravstvena storitev NI zastonj in ne more biti. Vsak zaposlen vsak mesec plačuje obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Zastonj je nekaj, kar ti podarijo. Tule je spet en nateg zzzs-ja...
ivan.z Doba
15. 09. 2016 17.21
+5
Ricketts
15. 09. 2016 16.52
+0
Ne dovolim varčevanja na račun žensk! (To vidim zapisano) Torej se lahko varčuje samo na račun moških? Do skrajnosti bolne feministke!
Morana7
15. 09. 2016 17.04
+6
Pa kje ste frajerji še niste ustanovili inicitiv za brezplačne kondome? A mislite, da se bo sama od sebe ustanovila al kaj? Brez muje se še čevelj ne obuje...
mb6
15. 09. 2016 17.07
+5
Ni panike, ko boš lahko zanosil in prej ne boš imel dostopa do brzplačne kontracepcije, potem bomo stopile tudi na tvojo stran :)
tron3
15. 09. 2016 16.40
-1
Dokler bo npr. zdravilo iz Krke, Leka itd, naredilo krog okoli Slovenije, kar pomeni podalo si ga bo kr nekaj rok, preden bo prišlo v bolnišnice, do takrat boste plačevali, doplačevali itd, ko se bo pa ta krogotok prerezal, je pa lahko zdravstvo zastonj, ker toliko denarja gre v nepovrat, pardon v privat firmice itd.
Jožajoža
15. 09. 2016 16.26
+0
tote na sliki jih pa res ne rabijo. pa še, primc ,pridi jim to razložit, da se te nimajo česa bat.
hecate
15. 09. 2016 16.08
+0
kolkr razumem bi se sam najdrazje tabletke uveljavljenih, skomercjaliziranih znamk doplacale. genericne, ki so po sestavi in ucinkovini enake, pa ne. to bi sprozilo, da se drazje tabletke pocenijo. so ze z nekaj drugimi zdravili nardil isto. uglavnem za potrosnika je to boljse, ker se drazje pocenijo, zavarovalnica pa ne rab vec tok placat za zdravila in ostane vec denarja za druge zdravstvene zadeve. folk k protestira ubistvu sploh ne razume proti cemu protestirajo in na dolgi rok pljuvajo sebi v skledo.
levinja II
15. 09. 2016 16.06
-5
sploh nerabimo kontracepcije,
ivan.z Doba
15. 09. 2016 17.20
+2
Mejduš
15. 09. 2016 15.54
+6
NEVEM ZAKAJ BI MORALI DODATNO PLAČATI SAJ ŽE ITAK DODATNO PLAČUJEMO,KAJ ŠE HOČETE MRHOVINARJI SEX PA HOČETE BREZ OLOGUMIJA POKVARJENCI.
TRUMPP
15. 09. 2016 15.32
-3
To so vam mavrični zakuhal,....stoposto...!
letmeseeit
15. 09. 2016 14.33
+4
Zelo se čudim kako vneto protestirajo zaradi tabletk, ko pa moramo zbirat zamaške in podobno za nujne operacija pa nič !? Ta bi raje odstranili DDV kontracepciji (kondomi,...) in ženski intimni negi pa ne ! Selektivna politika SD.
deathbite
15. 09. 2016 14.41
+2
Pripadnice sekte ne seksajo? Ni čudno, da ste tako zafrustrurani!
wolfterier
15. 09. 2016 15.49
+2
Tistih,ki so tam paradirale s plakati še z metlo ne bi...
deathbite
15. 09. 2016 15.58
-1
Seveda, saj jih s tičem ne moreš. Cunja.
wolfterier
16. 09. 2016 09.40
+1
olafur
15. 09. 2016 14.32
+3
Zakaj pa jaz za svoj denar moram kupovat kondome ali jaz nimam pravice do brezplačnega načrtovanja družine, če ne sežem v žep za nakup kondomov, me čakajo pa alimenti .
deathbite
15. 09. 2016 13.53
+11
Nosečnost je stanje in ne bolezen. Kontracepcija pa je zaščita pred nezaželeno nosečnostjo, ki ponavadi vodi v splav. Slednji je veliko dražji od kontracepcije, posledice pa nosi tudi ženska. Tako fizične kot psihične, ki so veliko hujše. Hudič nastane, ker moški rešujejo ženske probleme. Če bi se pravi čas zaščitila, do tega ne bi prišlo.
Razumnež
15. 09. 2016 15.01
-2
deathbite
15. 09. 2016 15.12
+5
Potem pa uvesti še takso za samozadovoljevanje. Da boš "enakopravno" zastopan pred FURSom!
azzurro9111
15. 09. 2016 13.50
+4
To se je zih spomnu un Janez Drobnič al kvaj že? Enkrat je stari prdec hotel obdavčit pare brez otrok.