Slovenija

Kdo so čebelarji, ki so kupovali sporna zdravila, uprava 'ne more' razkriti

Ljubljana, 18. 12. 2015 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
194

Direktor uprave za varno hrano Posedi miri, da je v Sloveniji pridelan med popolnoma varno živilo. V centru za zastrupitve se ne strinjajo, saj opozarjajo, da med, v katerem so sporne kemikalije, ni varen in zahtevajo umik s trga. Posedi pojasnjuje, da medu, če je skladen s predpisi, ne morejo umakniti s trga.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Komu verjeti?
    03:50
    Iz SVETA: Komu verjeti?
  • Iz 24UR: Posedi: Med je popolnoma varen
    03:15
    Iz 24UR: Posedi: Med je popolnoma varen

Slovenski med je varen, skladen s predpisi in ne predstavlja tveganj, sta po izbruhu medene afere z neregistriranimi zdravili za varozo danes poudarila direktor uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša ne vidi razloga, da bi bil ugled kmetijstva ali čebelarstva okrnjen.

Posedi: Medu, skladnega s predpisi, ne moremo umakniti s trga

Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.
Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi. FOTO: POP TV
Posedi se je odzval tudi na zahteve vodje Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Mirana Brvarja, ki je dejal, da je med čebelarjev, ki so za zdravljenje varoze uporabljali insekticida amitraz in rotenon ter pesticid klorfenvinfos, treba izločiti iz prometa. Posedi je danes zagotovil, da je slovenski med na podlagi opravljenih analiz skladen s predpisi, varen in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje ljudi. Njegovega umika s trga zato ni mogoče zahtevati.

Rezultati preiskave so sicer pokazali, da so v določenih vzorcih medu in satovja z zahtevno laboratorijsko analizo odkrili kemikalije, vrednosti le-teh pa so bile pod zgornjo dovoljeno mejo.

Na vprašanje, ali bodo razkrili, kateri vse čebelarji so kupovali sporne pripravke, je Posedi dejal, da podatkov o prejemnikih pošiljk ne morejo objaviti, ker v njih niso bila samo sporna zdravila.

Da je med slovenskih čebelarjev zaupanja vredno in varno živilo, je poudaril tudi Noč. V zadnjih 10 letih so v interni kontroli analizirali prek 1200 vzorcev medu in niti eden ni bil v neskladju s predpisi. Zagotovil je, da bodo še več pozornosti posvetili osveščanju čebelarjev, da je treba kupovati legalna zdravila. "Naloga vseh skupaj pa je, da ta zdravila zagotovimo in da so njihove cene primerljive, kot so na evropskem trgu," je dejal.

Uprava za varno hrano očitno ne namerava razkriti, kdo so tisti čebelarji, ki so uporabljali sporne pripravke. Ves čas zatrjujejo, da je ves med varen, medtem ko zdravnik specialist opozarja, kako zelo nevarno je zaužitje teh kemikalij.
Uprava za varno hrano očitno ne namerava razkriti, kdo so tisti čebelarji, ki so uporabljali sporne pripravke. Ves čas zatrjujejo, da je ves med varen, medtem ko zdravnik specialist opozarja, kako zelo nevarno je zaužitje teh kemikalij. FOTO: Thinkstock

Pri nas sporne proizvodnje zdravil ni več, lahko pa obstaja v tujini

Na upravi ocenjujejo, da nezakonite proizvodnje zdravil v Sloveniji v tem trenutku ni več, lahko pa obstaja v sosednjih državah. Posedi je zato zagotovil, da bodo z nadzori v tej smeri nadaljevali v skladu z razpoložljivimi viri in sredstvi, medu pa bodo posvetili še večjo pozornost, saj je to tudi živilo, ki je lahko ponarejeno.

Državna sekretarka pa je poudarila, da ostaja varnost hrane njihova prioriteta. Opozorila je, da je šlo v primeru preiskave podjetja APIS M&D z Vrhnike za kršitev pri proizvodnji in prodaji zdravil, ni pa problem v samem medu. "Ne vidim razloga, da bi bil s tem okrnjen ugled kmetijstva ali čebelarstva," je dodala.

Slovenski čebelarji opozarjajo, da ne podpirajo uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoj.
Slovenski čebelarji opozarjajo, da ne podpirajo uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoj. FOTO: Thinkstock

Glavno inšpektorico obtožili, da ne zna komunicirati z mediji

In še to: namesto, da bi Posedi glavno inšpektorico Andrejo Bizjak, ki je vodila preiskavo ene največjih prehranskih goljufij pri nas, nagradil, jo je raje umaknil izpred mikrofonov. "Ona je ena najboljših inšpektorjev in ena najslabših predstavnikov za stike z javnostmi," je dejal. Njena izjava: "Ne bi rada rekla: Slovenci, slovenski med je zanič! Ker dve tretjini nista. Ena tretjina je pa zagotovo," naj bi bila namreč preostra in nenatančna.

Slovenski čebelar na svoj način dokazuje, da je med varen

Razkritje je močno omajalo ugled slovenskih čebelarjev, saj uprava za varno hrano nima točnih podatkov, kateri so tisti čebelarji, ki so uporabljali sporne pripravke. Ve le za manjši del, torej za tiste, ki so palčke kupovali prek pošte. Pri teh so analize vzorcev sicer pokazale, da niso presežene mejne vrednosti, kar pa ne pomeni, da v medu in satovju ni kemikalij, ki so nevarne za naše zdravje. Čebelarji, ki teh pripravkov niso uporabljali, so prepričani, da se jim dela krivica. 

Vsi, ki čebelarimo pošteno in po predpisih, smo danes občutili krivico, da se nas vse meče v isti koš. Svoj med už...

Posted by Čebelarna Novak on Thursday, December 17, 2015

Na svojem Facebook profilu se je glede afere odzval čebelar Miha Novak, ki pravi: "Vsi, ki čebelarimo pošteno in po predpisih, smo danes občutili krivico, da se nas vse meče v isti koš. Svoj med uživam brez slabe vesti, tako jaz kot moja družina, in mislim, da enako velja za večino čebelarjev v Sloveniji." 

Odkritje pretreslo Slovenijo

Priročni laboratorij, ki so ga odkrili inšpektorju uprave za varno hrano v družbi APIS M&D.
Priročni laboratorij, ki so ga odkrili inšpektorju uprave za varno hrano v družbi APIS M&D. FOTO: 24UR

Veterinarji uprave za varno hrano in veterinarstvo so poleti po ugotovljenih nepravilnosti v družbi APIS M&D z Vrhnike, ki pripravlja pripravke za zdravljenje varoze, z namenom ugotavljanja ostankov aktivnih in pomožnih substanc ter organskih spojin v vosku in medu opravili nadzor pri 20 čebelarjih, ki so jim odvzeli 20 vzorcev medu in 21 vzorcev satja z medom.

Uprava je ugotovila, da čebelarji v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate za zdravljenje varoje. Ostanke aktivnih učinkovin so ugotovili tako v medu kot v satju. Po navedbah uprave količine ostankov v medu sicer ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov, medtem ko izdelki iz medu s satjem, ki se pojavljajo na trgu, lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LBte
23. 12. 2015 15.02
+3
V Avstriji kupljeno zdravilo za čebele tam velja, pri nas pa ga ne smeš uporabljati! Avstrijski med v naših trgovinah je pa neoporečen. Tu je nekdo hudo NOR.
LBte
23. 12. 2015 14.38
+3
Večina ni prebrala poročila UVHVVR, citiram zaključek: Ugotovljeni so bili ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju, vendar je bilo ugotovljeno, da količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov.
LBte
23. 12. 2015 14.22
+3
V 8 od skupno 20 vzorcev, ki naj bi uporabljali prepovedano zdravilo so našli ostanke DOVOLJENEGA zdravila, ostanki so NIŽJI od dovoljene meje v Sloveniji in EU! Iz tega so nekateri učenjaki zaključili, da je takšnega medu v Sloveniji vsaj 1/3 in še huje, da ta med ni varen!? WTF!? A so možnosti, da bi POP-TV moj prvi stavek uporabil kot naslov kakšnega prispevka večje kot zadetek na loteriji?
indal
21. 12. 2015 14.11
Koga ima pa Posedi za ščititi če je pa to navadna mediska farsa!
?erniGad
20. 12. 2015 16.28
+1
In kje je zdaj Varuhinja človekovih pravic Nussdorferjeva??? In kaj je z Zakonom o dostopu javnega značaja oz. o informaciji javnega značaja??? Osebno pa mislim tudi, da je Posedi v prekršku, ker ve, kdo nas je zastrupljal, a tega noče jasno in glasno povedati oz. razkriti?!
?erniGad
20. 12. 2015 16.43
+2
Osebno mislim tudi, da Posedi ščiti nekoga, morda koga v sorodstvu, morda tudi ožjega sodelavca, ki se aktivno ukvarja s proizvodnjo in prodajo medu, in je na "črni listi"!!! Upam, da bomo v kratkem izvedeli zakaj, g. Posedi!!!
Uporabnik113089
20. 12. 2015 11.49
+6
Posedi je sopomenka za zdraharstvo. Upam da ga bodo enkrat izbrali za predsednika vlade.... Propagirajo slovenske proizvode: "kupuj slovensko" in hkrati skrivajo kršitelje!? Nismo zastonj Republika Bandistan....
luciluk
20. 12. 2015 10.58
+1
kriva je Veterinarska uprava in ne čebelarji!!! Kdo je predpisoval ta zdravila, čebelarji sami???? NE.
zizic
20. 12. 2015 08.59
+1
te naši inšpektorji nič ne delajo za dobro plačilo tko to je pri nas
Uporabnik113089
20. 12. 2015 11.54
+4
Inšpektorica je odlično opravila svoje delo. Še celo njen šef Posedi jo je pohvali: "Gre za osebo ki je odlična inšpektorica in zelo slaba predstavnica za stike z javnostmi!" Nekdo mu je pozabil povedati da je njena primarna naloga biti inšpektorica, a mojstru, ki se na poldrugo leto usede v nov fotelj, itak ni vse jasno...
aristotel
19. 12. 2015 15.24
+4
Kaos ne morejo razkriti kdo je kupoval sporna zdravila,kaj in koliko so mejne vrednosti teh preparatov da je še med užiten - ne pa zdrav...koga mi plačujemo in zakaj,da se grejo skrivalnice a so spet lobiji na delu - seveda samo zbolimo lahko in umremo to je naša pravica,pa seveda plačilo davkov za meglo služb ki so odgovorne za to,očitno hudo smrdi... šeštejemo dva in dva kaj ti preparati povzročajo in nam bo jasno marsikaj žal...
brabusednet
19. 12. 2015 14.29
+0
Po pripovedovanju čebelarja so to uporabljali vsi čebelarji,ki se profesjonalno ukvarjajo s čebelarstvom.
Zrkizz
19. 12. 2015 15.09
-2
Ta cebelar te je lepo nat..... po vsej verjetnosti prikriva svoje cira care in bi rad prikazal, da drugi to pocno. Ce bi komu v tej zgodbi zaupal, bi vecjim cebelarstvom, ki dajejo med na police trgovin. Saj je tam vec kontrole kot pri majhnih, ki imajo "za lastne potrebe" in kaksnega sorodnika.
korintos23
19. 12. 2015 18.35
+0
brabus...., ne vsi, dosti jih pa je! Veliki čebelarji ne ker morajo knjigovodstvo voditi!
heello
19. 12. 2015 11.57
+4
Zopet totalen kaos. Le kako se naj znajdemo navadni potrošniki, ki prisegamo na slovenski med in ga kupujemo pri naših čebelarjih, v prepričanju, da je naš slovenski res najboljši. Tega Posedija pa čimprej odstranit iz te funkcuje.
Zrkizz
19. 12. 2015 11.07
+3
To je samo del nase prehranjevalne oskrbe in tudi tega, kot ostale bi se rado sedaj prikazalo, kot da je vse ok.
Mejduš
19. 12. 2015 10.19
+2
Nekateri čebelarji se znajdejo, čebenjake postavijo ob mejah,zato da čebele letajo tja nabirat in pravijo da je Slovenski met,tako da jim ne moreš nč vrejeti,hahahahaha neboste nč več golefali.
24uric
19. 12. 2015 13.27
spaceair
19. 12. 2015 10.04
+2
Malo se pozanimajte kaj pomeni zdraviti čebele,kaj so te substance,kje se uporabljajo tudi legalno.. pa ne neki natolcevat do nezavesti. In če se nekaj kupi normalno pri veterinarju ne morte mediji pisat potem da je vse zanič. Vinska trta se bolj strupeno škropi pa noben ne vina meče slabo luč nanj. Pa malo se je za zamisliti kakšne komentarje moderator briše....!
eFranjo
19. 12. 2015 09.23
+5
če so v medu najdeni škodljivi dodatki, med ni vredu. kaj tukaj ni jasno?? pa še to: kako bi morala inšpektorica komunicirati z mediji, da bi bilo v redu? bi morala lagati?
Zrkizz
19. 12. 2015 09.36
+1
Jarej
19. 12. 2015 08.58
+3
Posedi pa za koga ti skrbiš? Kdo te plačuje? Se ti malo fučkaza narod? Sam boš že dobil neoporečen med. Še ena slovenska sramota več.
mvlm1
18. 12. 2015 21.30
+6
TA Posedi je ko Vida Čadonič Špelič, kje take najdejo
Jožajoža
18. 12. 2015 21.50
+8
ne sega ji do kolen. on je politično nastavljen
eFranjo
19. 12. 2015 09.28
bojer
18. 12. 2015 20.24
+8
Minister Židan zamenjaj že enkrat tega Posedija.
polimer
18. 12. 2015 20.15
+4
Dokler se ne bo izvedelo, noben čebelar ne bo prodal niti kilogram medu.
periot22
18. 12. 2015 21.53
+2
Jaz kupujem slovenski med in ga mislim še naprej!
eFranjo
19. 12. 2015 09.24
+3
Jožajoža
18. 12. 2015 20.01
+8
NE VERJEMITE TEM MEDIJSKIM ČEBELARJEM IN TEMU POSEDIJU. vsi so prišli na oblast s prevaro,, kot posedi kot ti čebelarji -kmetje s kravato. ljudje, jejte le to, kar si sami pridelate, na svojem vrtu . poglejte samo na sosedov vrt, kjer sosed prideluje zelenjavo -domačo za trg. videli boste, da jo zaliva s fekalijami. fekalije so baje bio in domač proizvod iz greznice. pa še kokoši se pasejo na tej travici , politi s fekalijami iz domače greznice.
polimer
18. 12. 2015 20.16
+6
Točno tako, ne verjemite nikomur v tej gnili nesposobni državi.