Slovenija

Upoštevane le trditve v prid vetrnic?

Ljubljana, 13. 11. 2007 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ornitologi so izdelali tri študije ptic na Volovji rebri. Dve od teh sta pokazali, da bi bil vpliv vetrne elektrarne na ptice nedopustno velik.

Navedbe ilirskobistriškega župana o zaraščanju na Volovji reber so zavajajoče, pravijo v DOPPS
Navedbe ilirskobistriškega župana o zaraščanju na Volovji reber so zavajajoče, pravijo v DOPPS FOTO: POP TV

Nobene možnosti ni, da bi bilo pozitivno okoljevarstveno soglasje za gradnjo vetrne elektrarne na Volovji rebri ponovno izdano, če bo postopek korektno izpeljan z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) kot stranko, verjamejo v DOPPS. V odzivu na petkovo novinarsko konferenco investitorja Elektra Primorska, na kateri so bili kritični do delovanja DOPPS v tem primeru, društvo očitke zavrača in poziva, da je "treba konflikt preseči v konstruktivni in strokovni komunikaciji".

Na trditve predsednika uprave Elektra Primorska Julijana Fortunata, da se nekateri priznani ornitologi ne strinjajo z ugotovitvami društva, v DOPPS pravijo, da so ornitologi za račun investitorja izdelali tri študije ptic na Volovji rebri in dve od teh zaključujeta, da bi bil vpliv vetrne elektrarne na planinskega orla nedopustno velik. Zato se sprašujejo, zakaj te ugotovitve investitor ni upošteval v poročilu o vplivih vetrne elektrarne na okolje. "Videti je, da so bile upoštevane le trditve, ki so bile za dovolitev vetrne elektrarne ugodne," pravijo v DOPPS.

DOPPS je v zadnjih treh letih izvedel obsežne raziskave ptic, v katere je vloženo več kot 100 terenskih popisnih dni, so sporočili in dodali, da so elaborat o planinskem orlu na agencijo za okolje že posredovali, za ostale vrste pa podatke obdelujejo in jih bodo agenciji predložili v teku postopka.


Ilirskobistriški župan Anton Šenkinc je dejal, da se bo Volovja reber v prihodnjih desetletjih zarasla in tudi ptic ter flore in favne, na katere se sklicujejo v DOPPS, ne bo več. V primeru, da bo projekt, ki ga podpira večina lokalnega prebivalstva, padel, je napovedal odškodninske tožbe, saj v DOPPS po njegovih besedah ponarejajo podatke.

V DOPPS pravijo, da je navedba o zaraščanju zavajajoča in da mora agencija pri odločanju o soglasju upoštevati sedanje stanje varovanih vrst in ne tisto, ki bo po županovem mnenju čez 30 let. Šenkinca pozivajo, naj predloži dokaze za obtožbe o ponarejanju podatkov v postopek, "in naj Agencija RS za okolje - če bo potrebno tudi sodišče - presodi o njihovi verodostojnosti".

Ponovno so tudi pozvali okoljsko ministrstvo, naj se loti izdelave državne strategije umeščanja vetrnih elektrarn v prostor, ki bo s poglobljenim strokovnim delom identificirala območja, ki so z vidika varstva narave in krajine manj problematična.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Kozan
13. 11. 2007 15.51
Dodatek: Zaleti tako, da obstane mrtva oz. podleže poškodbam trka z veternico ali stebrom.
Borut Kozan
13. 11. 2007 15.49
A mi lahko nekdo prosim pokaže 1 primer ko se je ptica zaletela v veternico! Ko vozim avto (80 km/h) mnogo hitreje kot se vrti propeler vetrnice se mi vse ptice spretno izmaknejo, četudi priletijo 5 metrov pred avto. Prav zaradi tega me zanima ali je kdo kdaj videl prtico ki se zaleti v steber ali počasi rotirajočo se vetrnico!
omask
13. 11. 2007 15.29
se strinjam z GENERALPOSTMAIL
Scrubber
13. 11. 2007 15.00
Se strinjam z g.generalpostmail !!
generalpostmail@hotmail.com
13. 11. 2007 14.44
Kaki idioti! Pa dejmo ukint še hidroelektrarne ker imajo vpliv na ribe! Pa sončne ker delajo senco rastlinju! Termo itak delajo CO2, jederske so prenevarne... Bravo okoljevarstveniki, opazovalci ptic itd.! Dejmo vse ukint, dejmo prepovedat hodit po travi ker ker se trava poškodujem! A opazovalci ptic niste porabniki elektrike?? A živite v gozdu od lubja?? Ne??? Potem pa če že kritizriate dejte še kak alternativni predlog!