Slovenija

'Uporabo starega zakona je izbralo upravno sodišče, ne mi!'

Ljubljana, 19. 02. 2010 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmetijsko ministrstvo zavrača očitke SLS, da je Pogačnik v zadevi bulmastifi ravnal protiustavno in nezakonito. Opominjajo, da so prvič potrdili humano usmrtitev psov, po sodbi upravnega sodišča pa so morali slediti slednji.

Na očitke SLS, da je minister Milan Pogačnik deloval protiustavno in nezakonito s tem, ko je v primeru vrnitve bulmastifov lastniku sledil sodbi Upravnega sodišča RS, se je danes odzvalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in jih zavrnilo. Kot trdijo, je ministrstvo Veterinarski upravi (Vurs) naložilo preučitev, ali je mogoče nevarnost psov preprečiti še kako drugače kot z usmrtitvijo. “Pri tem pa SLS ne pove, da je ministrstvo potrdilo pravilnost prve odločbe Vursa o humani usmrtitvi in da se je pritožilo zoper sklep upravnega sodišča o odložitvi usmrtitve psov. Zoper pravnomočno sodbo upravnega sodišča ministrstvo ni moglo vložiti niti pritožbe niti sprožiti revizije,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Pogačnik očitke preusmerja v upravno sodišče.
Pogačnik očitke preusmerja v upravno sodišče. FOTO: Jani Dolinšek

Spet so poudarili, da je ministrstvo pri odločanju o prvi pritožbi lastnika psov o humani usmrtitvi uporabilo zakon o zaščiti živali iz leta 2007. Ta dovoljuje usmrtitev psa na podlagi hujše poškodbe človeka ali živali, in sicer tudi za postopke, ki so bili začeti že pred uveljavitvijo navedenega zakona. "S tem smo potrdili pravilnost prve odločbe Vursa o humani usmrtitvi psov. Poleg tega se je ministrstvo pritožilo zoper sklep upravnega sodišča, ko je slednje odločilo, da se usmrtitev psov odloži do pravnomočnosti odločbe Vursa. Vrhovno sodišče je pritožbo zavrnilo. Da je treba pri odločanju o usmrtitvi psov uporabiti stari zakon o zaščiti živali, ki je veljal v času napada psov v letu 2006 in ne tistega iz 2007, pa je nato odločilo upravno sodišče in ne ministrstvo. Za takšno odločitev sodišča minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ne more odgovarjati," pojasnjujejo.

Ministrstvo ni moglo vložiti pritožbe proti sodbi upravnega sodišča. V pravnem pouku te sodbe je namreč navedeno, da pritožba zoper njo ni dovoljena. Glede na določbo 5. člena Zakona o splošnem upravnem postopku kot izredno pravno sredstvo ni bila dovoljena niti revizija. Kmetijsko ministrstvo

Pomenljive pa so po njihovem mnenju ugotovitve Inšpektorata za javno upravo ministrstva za javno upravo, ki je v zapisnik o inšpekcijskem pregledu celotnega postopka odločanja na ministrstvu in Vursu med drugim zapisal: "Ni mogoče prezreti dejstva, da upravno sodišče ni ravnalo v skladu s 156. členom Ustave RS, ki določa: Če sodišče pri odločanju meni, da je zakon, ki bi ga moralo uporabiti, protiustaven, mora postopek prekiniti in začeti postopek pred ustavnim sodiščem. Postopek pred sodiščem se nadaljuje po odločitvi ustavnega sodišča. Zato ima izdana odločba upravnega sodišča znake nezakonitosti in neustavnosti."

Državni organi morajo upoštevati sodbe sodišč, pri tem pa jim ni dopustno presojati pravilnosti njihovih odločitev. "Iz zapisnika upravne inšpekcije je nesporno razvidno, da so bili vsi postopki v zvezi z vrnitvijo psov na ministrstvu izvedeni pravilno. Upravni inšpektor je ugotovil, da ministrstvo ni kršilo predpisov, ko je sledilo sodbi upravnega sodišča," so sklenili.

Zgodba o bulmastifih nima konca.
Zgodba o bulmastifih nima konca. FOTO: Eva Vivod

Ribič sprašuje, Pogačnik odgovarja

Janez Ribič, poslanec SLS, pa je Pogačniku preko medijev zastavil nova vprašanja. Vedeti želi, ali je minister v času po vložitvi interpelacije na svojo pobudo ali pobudo sodelavcev v kabinetu ministra govoril s katerimi zunanjimi pravnimi strokovnjaki, ki so v zadnjih dneh javno izrazili svoje strokovno stališče v zvezi z (ne)zakonitostjo postopka vrnitve dveh bulmastifov nazaj lastniku, in poskušal doseči, da bi omilili ali spremenili svoje neodvisno in kritično strokovno stališče.

Zanima ga tudi, ali je minister v času po vložitvi interpelacije na svojo pobudo ali pobudo sodelavcev v kabinetu govoril in/ali se srečal s katerim od predstavnikov oz. sodnikov Upravnega sodišča RS oziroma senata Upravnega sodišča, ki so v zadnjih dneh javno izrazili možnost, da je pri njihovem delu v primeru vrnitve dveh bulmastifov nazaj lastniku lahko prišlo do napak. "Če da, kdaj in s kom, ter ali ste poskušali doseči, da bi omilili ali spremenili svoje javno izraženo stališče?"

Pogačnik na obe vprašanji odgovarja nikalno. "Odločno tudi zavrača namigovanja, da bi poskušal doseči, da bi kdor koli od pravnih strokovnjakov omilil ali spremenil svoje neodvisno in kritično strokovno stališče," so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamilica
23. 02. 2010 15.15
Pod zadnjo odločbo Upravnega sodišča se je podpisal brat ministra Zalarja. Sedaj pa se v koaliciji zmenite kdo je bolj odgovoren. Ah, ne Barbika mora o tem premisliti in sedaj ni pravi čas, da bi ukrepala???
SherlockH
20. 02. 2010 09.27
A ni šlo v primeru Erjavec natanko tako, vendar je revež zaradi nezlizanosti s trojčkom moral odstopiti!? Dvojna načekla? Ah kje, levičarski modus operandi!!
rogerrabbit
20. 02. 2010 00.22
Ko minister v poročilu predsedniku vlade zamolči nekaj členov zakona, po katerem so bili psi vrnjeni lastniku (Baričeviču)...tu pa mora nekaj biti res hudo narobe
siFBI
19. 02. 2010 20.25
Pol lahko tud mi bajte gradimo po starem jugoslovanskem zakonu. Drugič ko me policaj ustav zaradi prehitre vožnje bom reku naj me kaznuje po starem jugoslovanskem zakonu!!!
dolejo
19. 02. 2010 18.22
Kaj se zdaj Pogačnik vleče ven, saj je že vse povedal in priznal
puj
19. 02. 2010 17.07
Kdo je koga nategnil , koliko so bili pomembni in kdo so bili. V tem je cel problem.
d899
19. 02. 2010 16.30
''Zgodba o bulmastifih nima konca'' Zakaj? Ker preiskava poteka pod diktaturo elite
d899
19. 02. 2010 16.21
V E le.clercu so prepovedali prodajo dnevnika prejšnjo soboto.. a se zgodba s številom vpletenih na ta način ''nadaljuje'' in se na vsak način poskuša cenzurirat ali lagat narodu?
hladni_tus
19. 02. 2010 16.20
zopet naš tovariš pogačnik ... jasno mu je bilo povedano (naj se spomni, kaj mu je dejala ga. Makarovič) naj odstopi! On pa še kar naprej razmišlja, razmišljas, razmišlja ... saj ni res, pa je.
VolilecSI
19. 02. 2010 16.09
ŽIVELA II. REPUBLIKA!
est
19. 02. 2010 16.07
Tovariš Minisrter ! Stara ali nova zakonodaja, saj je vseeno.Zberite toliko poguma in odstopite, saj ste kot minister dali pokritje za to sprevrženost. Dolina Šentflorjanska.
FrancRozman
19. 02. 2010 15.57
Gnila je, dragi moji sodržavljani, ostudno gnila je naša ohola elita, ki ne zamudi nobene priložnosti, da se za svojo samopromocijo nastavi kameri ali mikrofonu, globoko v njih pa ni čista praznina (kot sem do sedaj zmotno mislil), ampak obupno smrdljiv gnoj razkrajajočih se perverznosti, ki je bil skrbno skrit za umetno fasado. Trije ubogi in zlorabljeni kužki so dali svoja življenja, da se je ta maska zdrobila in razgalila to gnusobo.
Slo Hokej
19. 02. 2010 15.40
Na FDV bodo odprli katedro za politično kinologijo ............ gostujoči predavatelj bo bojan požar ........ hehehehe
galiot
19. 02. 2010 15.28
Saj ni res nihče nič ne ve kako je prišlo do vrnitve psov ,prelaganje en na drugega in to za drag denar,kajti naši vrli politiki se pogovarjajo in imajo sestanke za katere so tudi dobro plačani.Toliko o pravni državi in neodvisnem sodstvu.Vsi skupaj ste eno veliko razočaranje....
MIMOGREDE
19. 02. 2010 15.28
MNENJE, KUŽKI SO ZLORABLJENI, KAR SE ZDAJ NA VELIKO ODKRIVA!! VEČ PRIMEROV, NAPADOV TEMPIRANIH BOMB, DOBESEDNO IZREČENO TEMPIRANE BOMBE, VSE OSTALO KAR TU SPADA ZRAVEN DO DNEVA 2.02.2010 ADIJO PAMET, KAJ SE JE KDO ŠEL???
deletew
19. 02. 2010 15.23
Aha...no potem se pa bojijo konkurence
Slo Hokej
19. 02. 2010 15.20
deletew 19.02.2010, 15:19 Nič novega .......... vse povezave v postih brišejo
hanoveranec
19. 02. 2010 15.20
Slovenska vlada - kriminalna vlada Slovenska vlada - ubijalska vlada
deletew
19. 02. 2010 15.19
Glej glej, zbrisal so moj post, ker sem jih opozoril, da nisi na tekočem z informacijami.....kekci
Slo Hokej
19. 02. 2010 15.17
Najnovejša Mladina objavlja dokument, ki dokazuje, da se je v aferi Baričevič politika zares vmešala v delo stroke in inšpekcijskih služb. Potem, ko je veterinarski inšpektor odredil usmrtitev psov, se je v postopek neposredno vmešal minister. Vendar ne sedanji minister Milan Pogačnik, ampak prejšnji minister Iztok Jarc, ki je bil imenovan iz kvote stranke SDS. V Mladini objavljeno elektronsko sporočilo z dne 22. februarja 2008, ki ga je poslala pravnica veterinarske uprave Polona Cankar vodstvu VURS in inšpektorju, pravi, da piše po naročilu iz kabineta ministra (Jarca) in da "minister izrecno želi, da se v ponedeljek ponovno prouči možnost, da bi psi za vedno ostali v zavetišču in lastniki plačevali stroške nastanitve in da se glede tega mi dogovorimo z zavetiščem." Pravnica je tudi zapisala, da "pravne podlage za to ni in da ne moremo klicati in se dogovarjati z zavetiščem, ker bi bilo to v nasprotju s predpisi." Kot vse kaže so tudi predstavniki stranke SDS, ki zdaj proti ministru Pogačniku zaradi bulmastifov vlagajo interpelacijo, "šli na roke" pokojnemu zdravniku Baričeviču, ki je v končni fazi dobil vrnjene nevarne pse. Odvetnik Baričeviča Miro Senica je za Dnevnikov Objektiv (objavljeno bo jutri) med drugim povedal, da je bilo med vsako odločbo o usmrtitvi psov in izdajo začasne odredbe, ki je to preprečila, nekajdnevna luknja in takrat bi inšpektor pse lahko usmrtil, saj pritožba ni zadržala izvršitve odločbe. "Pa očitno tega ni upal narediti," je nedvoumen Senica, ki pravi, da bi sam, če bi bil inšpektor, "pritisnil tisto injekcijo." Več o tem v jutrišnjem Objektivu. Vir: dnevnik.si