Slovenija

Upor družinskih zdravnikov: za paciente si bodo vzeli več časa

Ljubljana, 19. 06. 2013 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR OB ENIH/24UR/SVET
Komentarji
63

Družinski zdravniki so močno obremenjeni. Temu se bodo uprli. Za nekatere si bodo vzeli več časa, druge pa bodo napotili k specialistu. Predlagajo tudi, da zaposlenim v določenih primerih ne bi bilo treba po bolniški list.

zdravnik
zdravnik FOTO: Thinkstock

Družinski zdravniki opozarjajo, da so vse bolj obremenjeni in da si za bolnike ne morejo vzeti dovolj časa, da bi dobro opravili svoje delo. Takšnemu tempu se bodo, kot napovedujejo, uprli, saj vodi v napake pri zdravljenju.

S 1. julijem bodo zdravniki delali tisto, kar bi tudi sicer morali, a zaradi preobremenitve niso mogli. To je, da se bodo starejšim in kroničnim bolnikom bolj posvetili in da si bodo za njih vzeli tudi pol ure, da opravijo temeljit pregled.

Mlajše paciente, ki pridejo zgolj zaradi bolečin, zaradi katerih življenje ni ogroženo, na primer bolečin v kolenu, bodo napotili k specialistu. Na dan namreč posamezni družinski zdravnik pregleda tudi 80 bolnikov.

Mnogi k zdravniku pridejo le zato, ker potrebujejo bolniški list. Eden od njihovih predlogov je tako tudi ta, da bi lahko zaposleni, na primer zaradi viroze, do tri dni ostal doma, ne da bi obiskal zdravnika.

Ob tem predvidevajo tudi varovalke, in sicer takšno bolniško bi lahko zaposleni sporočil le dvakrat letno. Delodajalec bi lahko zahteval tudi pregled pri zdravniku, če zaposlenemu ne bi zaupal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prešern
20. 06. 2013 14.34
-1
Pacienti smo nepotrebno breme zdravnikom....
Tu_nero
20. 06. 2013 12.56
+1
Definitivno jih ne podpiram!!!!Saj s tem slepomišenjem kako delajo za ljudi ni res,delajo samo za svoj žep!!Dolge čakalne vrste so zaradi njih in zavarovalnic mi pa se v čakalnici bunimo na sestro kateraq mora vse prenašat!!Njihov delovni čas je pa posebno poglavje saj prihajajo do ene ure kasneje kot je napisano pa nikomur nič!Če jim poveš te še postrani gledajo kasneje v ambulanti pa obravnavajo kaor manj vrednega:Češ,kaj si pa upaš TI!!! Sedaj se delajo boge naj jim pomagajo pacienti prit na stavko ter jim pomagat do višjih plač in še krajšega delovnega časa,po drugi strani pa zraven odpirajo privatne ambulante! JOK BRATE ODPADE!!!
kolcamož
20. 06. 2013 11.45
+1
ljudje božji,delajte toliko,kot lahko normalno delo poteka,puste pohlepne lastnike ,naj rovarijo,bodo morali poslušati nas,drugače nehamo delat,pol naj pa v temo brcajo.....
deathbite
20. 06. 2013 10.56
+7
Skrajni čas je, da si vzamejo več časa za paciente! Do sedaj si ga niso...Če si bomo sami pisali bolniško, bi si lahko tudi recepte. Pa kakšno operacijo slepiča bi si lahko tudi sami naredili! Zdravniki pa bi sedeli doma in dobivali plačo! Organizacija dela v slovenskem zdravstvu je nas psu! Po zdravstvenih ustanovah v npr. Avstriji, se osebje ne sprehaja po hodnikih med delovnim časom, pacientov tudi ni videti. Čakalnice so prazne. Pa ,verjetno, Avstrijci niso nič bolj zdravi od nas! Tudi storitve so veliko cenejše! Za analizo krvi (sum na avtoimuno bolezen) in mnenje profesorja smo plačali 28€. Sprejel nas je takoj, ko smo prišli. Za tak denar te pri nas še sestra ne sprejme! Torej! Organizacija dela je na psu!
santamaura
20. 06. 2013 10.45
+4
Upor družinskih zdravnikov: za paciente si bodo vzeli več časa To je pa lepo. Pri nas imamo takega, ki mora pol ure v navodila gledati, da ti lahko izmeri pritisk potem pa še očal ne najde, da bi prebral rezultate
medo357
20. 06. 2013 09.49
+5
Res so ubogi tile naši zdravniki. Pred časom sem v bolnico peljal očeta. Pri nas doma ga je najprej obiskal zdravnik, ga pregledal in ga napotil pod nujno v bolnico. Ampak tam je moral vsaj 6 ur ležati na hodniku preden ga je zdravnik sploh pogledal, čeprav je bil nujni primer, ker nas ni želel poslušati in ga sprejeti kot nujni primer, ker pač nimamo zvez. Nato, ko si je zdravnik končno vzel čas, je ugotovil, da je res zelo nujni primer in sicer za na Golnik. Potem, zvečer, je bilo vse narobe, ker je rabil nujni prevoz s spremstvom zdravnika do tja in ta naš ubogi zdravnik ni želel zraven. Nam je celo vsiljeval, da podpišemo neke papirje in ga sami odpeljemo. Tam je pristal na intenzivni negi in baje so ga morali celo oživljati (po izjavi drugega bolnika), seveda so nam to zdravniki zamolčali, povedali so le, da je stanje resno.
SonyGirl
20. 06. 2013 10.06
+6
Aha, ker je nujni pacient, bi ga morali zdravniki že kar čakati, meti fraj sobo za njega in pripravljene vse aparature? Vse nujne naročene paciente z napotnico, datumom in uro pa kar odj in jih pustit čakat? Sej so ga vzeli, ko so ga lahko. Najbolj tečni so tisti svojci, ki stojijo na hodniku poleg bolnika in potem vsakemu dohterju, ki pride mimo težijo, kdaj bo pa njihov sorodnik na vrsti, da je nujen primer. To, da je oče odlašal z obiskom zdravnika, več kot dovolj pove, koliko mu je mar za lastno zdravje in počutje. Če ste videli, da zavrača zdravniško pomoč in čaka na najhujše in btw, to je najslabše kar je lahko, bi namesto, da ga že prej preventino peljali k zdravniku ali poklicali zdravnika k sebi, ste očitno ubogali njegovo željo. In ko je bolezen prišla tako daleč, da je blo al živet ali umret, se je le odločil za zdravniški pregled. Zdravniki pa bi morali kar po luftu letet zaradi njega? Dej, dej dej. Če je tak dolgo čakal, pol pa še lahk par ur počaka. Aja, pa Golnik ni neka višja inštitucija, ki bi pomenila bližje smrti, ampak je pač bolnica, zato ni treba še dodatno poudarjati, da je moral na GOLNIK!
SonyGirl
20. 06. 2013 10.09
+3
Če pa zdravnik ni želel zraven na pot, pa to samo pomeni, da je bil edini zdravnik daleč naokoli, ki je lahko rešil življenje komu ravno v tistem času, ko se je vaš oče peljal v rešilcu, polno opremljenem z vsemi aparaturami za oživljanje in hkrati še na poti v bolnico, kjer mu bodo pomagali. Mal preveč se ujčkate. Sploh pa, ko pride ura, pride ura. Nimaš kaj.
vzhod
20. 06. 2013 10.21
-1
Sony ze na zacetku si naredil FAIL. ni enako ce je nekdo nujno narocen al pa ce je nujno ker ce je nujno ni nihjce narocen..ce je narocen ze lahko pocaka in ima tisti ki je nujno in ni narocen prednost :D logika .. :D
deathbite
20. 06. 2013 11.12
+0
Urgentno stanje! Že ime pove, da je nujno!
SonyGirl
20. 06. 2013 11.40
+0
Ja, ja, urgentno stanje je marsikaj. Sem že slišala zgodbe, ko je folk mel raznorazne poškodbe, enmu se je celo neka štanga v stegno zapičila in je vseeno na urgenci čakal 3 ure na obravnavo. Bog ve kaj vse so rabli zrihtat v tistih 6h, kolikor je moral ta oče čakati. Oni že vejo kak si bolnike razporedijo.
SonyGirl
20. 06. 2013 08.44
+17
Veste kaj morajo vse zdravniki požret. Že to, da pridete v ambulanto ob 8h tako grozno nastrojeni, kot ste tu gor, jim mora bit živ obup. Pa da ste potem še nesramni in osorni do njih, ker ne zrihtajo vsega tak, kot ste vi na internetnem forumu prebral... Pamet jim solite vi, pa še farmacevti zraven (farmacija je tud svoje sorte šoder, ki zdravnikom narekuje kako naj zdravijo). Marsikaj bi se dalo zrihtat brez zdravil, sam malo več časa bi rabli da pogruntajo v čem je fora bolezi. Pa tudi vi bi lahko bili malo bolj strpni bolniki, ne pa da pridete težit za antibiotike takrat, ko ji v bistvu sploh ne rabite, pa ko se zadevate s pomirjevali in alkoholom in potem hodite dohterjem težit, da vam je (ja, kako pa to, a že?) zmanjkalo zdravil ali pa ste jih (hmmm, resno?) spet izgubili. Pa da se greste, da ne znajo brat UZ in EKG-ja, je pa višek. Najboljše, da si ga kar sami preberete in si kar sami postavite diagnozo, ki ste jo prebral na med.over.net. Ko so zdravniki v nočni pa tud vidijo ni da ni. Pridejo pacienti pijani, zadeti, jih cele pobruhajo, tepejo, pljuvajo, grozijo... Vmes morajo še koga oživljat, šivat rane, malčke z vročinami pregledovat, it na nujne vožnje, ker v sosednji vasi en stari umira in mu je treba lajšat bolečine... Da ne govorim, da so narkomani ukradli aparat za oživljanje iz rešilca, da je na koncu človek zaradi tega umrl. Vse kar lahko rečem je, nič vam ni sveto. NIČ! Nazadnje ko sem bila pri zdravniku, je moja zdravnica izgledala slabše kot jaz, ki sem imela vnetje ušes, sinusov, angino in vročino, ker je ravno priletela z dežurstva. In ko mi je sestra rekla, da bom morala mal počakat (in to je blo 45 min), sem mirno sedela in počakala, da pride. In na konc, čeprav težko, ker me je vse bolelo, sem se ji še prijazno nasmehnila in zahvalila za pomoč in ji voščila lep dan. Dejte se tud vi tega navadit. Lahk ste srečni, da so pod hipokratovo prisego, ker če bi lahko izbirali komu pomagat in koga zavrnit, bi lahko bili vi med zavrnjenimi, ker se ne znate obnašat.
deathbite
20. 06. 2013 11.05
+0
Skratka, pacienti so "živ nebodigatreba"!-po tvoje. In pacienti so tu zaradi zdravnikov! Ko so se odločali o študiju, so vedeli tudi za vse dobre in slabe strani poklica. Problem slovenskih zdravnikov je brezosebno obravnavanje pacientov! Vse ostalo pa poganja žilica kapitalizma! (modra ovojnica). Če si pa star in nimaš svojcev, ki bi bili "tečni", crkneš kot garjav pes!
santamaura
20. 06. 2013 12.05
+1
partizanslo
20. 06. 2013 08.20
-2
Vsi ki mislite da so Zdravniki problem, ste ene prave ovčice... Se grem stavit da če bi bil vaš poklic v istem položaju bi tako tulili in jokali da bi bil novi vesolski potop... OVCE BEEEEEE
JosipBrozDrugi
20. 06. 2013 08.20
odpisan2x, si kaj močnega konzumiral?
majalala
20. 06. 2013 07.43
-3
Ja bi bil cajt - v ZD Sežana sem v soboto na urgenco pripeljala mojo malčico in sem bila eležna ne SAMO MALO ČASA, AMPAK TUDI ZELO NIZKOTNEGA OBNAŠANJA!
jasonbest
20. 06. 2013 00.26
-8
družinski zdravniki haha lahko jih kar ukinejo nimajo pojma
SonyGirl
20. 06. 2013 08.06
+3
porka.malorka
20. 06. 2013 00.03
+13
Odkrito povedano. Vecina druzinskih zdravnikov. Pa ne vsi. So birokrati,ki se izkljucno ukvarjajo s pisanjem napotnic. To isto bi lahko delala medicinska sestra s 5 letno delovno izkusnjo
BoKo000
20. 06. 2013 08.46
+1
ja samo bi morala vedeti za katerega specialista napisati napotnico.
nan?iban?i
19. 06. 2013 23.35
+4
odpisan2x nujno se naroči k psihiatru, pa že danes, ker jutri bo morda že prepozno.
Poirot132
19. 06. 2013 21.27
+5
odpisan2x Pa nauči se pisati pravilno slovenščino ker glede na komentarje ki jih pišeš ne dosegaš osnovnošolskih meril. Res žalostno kam smo prišli da vsak bedak lahko že komentera. Naredi si uslugo pa nehi pisat in naredi šolo ki ti je vsaj po komentarjih sodeč zelo nujna.
odpisan2x
19. 06. 2013 21.15
-5
farji župani ,podeželjski dohtarji-brez veze
odpisan2x
19. 06. 2013 21.22
-7
zdravstvene domove je potrebno ukini,efek0,tud obrtazložitve vam ne dan.pa kašnga doktarja v aarest
odpisan2x
19. 06. 2013 21.12
-5
ma to je isto kot bi redil podgano,al pa farja
odpisan2x
19. 06. 2013 20.10
-9
ŠE ENKRAT BOM POUDARIL,DA JE DOHTAR LAHKO NA VASI NEKDO ,KIJE VSAJ 10 LLET DELAL TLAKO V LJ ,VSE OSTALO BREZ VEZE,SEJ SE DA PPREBRAT NA INTERNETU-BREZ KOMENTARJEV
odpisan2x
19. 06. 2013 20.25
-7
ti verjetn ki di mi dal minus maš mogoče osno šolo
Poirot132
19. 06. 2013 21.24
+8
Misliš osnovno šolo. Mogoče si ti tisti ki ni končal osnovne šole. Pejt v šolo pa jo dejansko naredi pol se pa oglaši.
odpisan2x
19. 06. 2013 20.03
-12
NO DAJAJTE MINUSO KO VESTE KAM SPADATE,NESPOSOBNOST BOLI
odpisan2x
19. 06. 2013 19.56
-10
DOHTARJI POGOREL STE,KAR STE HOTL TO STE DOBL.,VAŠKI POSEBNEŽI Z PRAZNO GLAVO,EDINO KC KI IMAJO NEKAJ V GLAV,VSI OSTALI PA POZABTE
odpisan2x
19. 06. 2013 19.49
-7
vizja tako visoko se cenijo ,da komementar ni potrenn,ne bom vas s žalik,jaz vas ne potzrebujem,eu