Slovenija

Upokojenci proti fiskalnemu pravilu in državnemu holdingu

Ljubljana, 14. 08. 2012 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Zvezi društev upokojencev Slovenije nasprotujejo ustanovitvi državnega holdinga. Sprašujejo se, kaj bo šlo s holdingom na bolje, in poudarjajo, da morajo naložbe ohraniti svoj namen. Nasprotujejo tudi vpisu fiskalnega pravila v ustavo.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije se sprašujejo, kaj bo šlo s holdingom na bolje.
V Zvezi društev upokojencev Slovenije se sprašujejo, kaj bo šlo s holdingom na bolje. FOTO: Thinkstock

V Zvezi društev upokojencev Slovenije nasprotujejo ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga. Sredstva v okviru državnih naložb, ki so bila namenjena stabilnosti pokojninskega sistema, morajo ohraniti svoje namen, so glede ustanavljanja državnega holdinga soglasni v zvezi. Glede holdinga tako ni izključena pobuda za referendum, je po seji upravnega zveze dejal Aldo Ternovec iz zveze.

Podpredsednik zveze Mirko Miklavčič pojasnjuje, da poskuša holding z različnimi oblikami upravljanja prekiniti sledenje lastništva sredstev. V zvezi pa nasprotujejo temu, da se poskušajo vplačana sredstva porabiti za drugačne namene, je poudaril Miklavčič.

Po njegovih besedah so v dosedanjih dogovorih dosegli, da je Kapitalska družba (Kad) lahko samostojna pravna oseba, da ima svojo upravo in nadzorni svet ter pri tem ohranja tudi sedanjo strukturo nadzora. Postavlja pa se vprašanje, kaj je z Modro zavarovalnico kot Kadovo hčerinsko družbo in z drugimi skladi, s katerimi upravlja Kad, pravi Miklavčič.

Po njegovih besedah je škoda spreminjati sedanjo utečeno obliko delovanja, saj ima lahko Kad v lasti tudi te naložbe in "do zdaj je pokazal, da je kakovostno upravljal tudi s temi sredstvi". "Če ne bomo mogli ubraniti tako Modre zavarovalnice kot drugih skladov, bomo zahtevali, da se naložba vrne v realni vrednosti," poudarja Miklavčič.

Pri tem se sprašuje o smiselnosti reorganizacije upravljanja z državnimi naložbami in o pomenu novega holdinga. "Verjetno ima pa vlada druge interese, verjetno je tu v ozadju bolj kadrovski cunami kot potreba po tem," je dejal.

Da Kad v sedanji strukturi dobro opravlja svojo nalogo in zato ni razloga za menjavo upravitelja skladov, meni tudi nekdanji podpredsednik zveze Ternovec, ki je obenem član nadzornega sveta Kada.

V zvezi niso naklonjeni niti prodaji Zavarovalnice Triglav, ki je v 34,8-odstotni lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Danes je za prodajo verjetno neprimeren trenutek, je dejal Miklavčič, ki je prepričan, da bo zavarovalnica nekoč imela svojo realno vrednost.

V zvezi z zakonom o holdingu tako po njegovih besedah trenutno ni izključena niti pobuda za referendum, je pa to odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v pogajanjih glede zakona. "Ne trdim, da je sedanja organiziranost najboljša, dvomim pa, da je načrtovana boljša," je dejal Ternovec.

Skrbi jih demokracija v Sloveniji

Glede dogovarjanja o vpisu fiskalnega pravila v ustavo pa predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak pravi, da jih zelo skrbi demokracija v Sloveniji. Po njenih besedah gre namreč tudi za jemanje možnosti prebivalstvu, da korigira kakšne napačne poteze politikov.

Tudi Miklavčič poudarja, da je namen takšne spremembe ustave omejiti možnost vpliva civilne družbe na neke odločitve. Po njegovih besedah je tako v Sloveniji kot drugod v EU dovolj sprejetih zakonov in aktov, ki opozarjajo na smotrnost pridobivanja in uporabe javnih sredstev, zato "taka prisila ni potrebna".

Glede morebitnega splošnega zniževanja pokojnin Miklavčič pravi, da je pričakovati, da bo vlada poskušala zmanjšati ali odpraviti proračunska sredstva, ki jih namenja v pokojninsko blagajno. To po njegovih besedah pomeni, da bodo prizadeti sedanji in bodoči upokojenci.

Za jesen sicer v zvezi napovedujejo, da bodo poskušali svoja stališča ob svetovnem dnevu starejših, 1. oktobra, predstaviti tudi v DZ, prav tako pa pripravljajo predlog spremembe volilne zakonodaje, skupaj z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve pa pripravljajo tudi zakon o dolgotrajni oskrbi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
16. 08. 2012 11.38
+1
Holding je lopov in prevarant . . . ..
marialuisa
15. 08. 2012 17.34
+3
rdeča predsednika zveze društva upokojencev (ogroženih?), katere penzija se piše v "3.500 E", in ki se je predstavljala kot predstavnica "modrecev", ki , baje, vejo, kaj je najboljše za nas (baje je "poklicana , da razmišlja namesto nas, kot je bilo običajno v rdeči diktaturi), predvsem je to glasno - kričeče razglašala po rdeči televiziji, ko so s tovrstno propagando hoteli "uveljaviti" pokojninski zakon, ki je pa resnično, za slovenske "neprivilegirane" (nerdeče navadne smrtnike) pomenilo znižanje penzij in kup drugih nesprejemljivih sprememb v pokojninskem pahorjanskem zakonu....Naj se ti rdeči uničujoči zombiji že enkrat odstranijo iz naše realnosti, ker prinašajo samo slabo.....za navadnega človeka!
butro
15. 08. 2012 22.05
+2
Se strinjam. z sivim palčkom in brkatim stricem vred.
ljubljanatv
15. 08. 2012 12.23
-4
Ja kar vsi bi bili pametni Slo realnost je 1 mio delavnega. Ljudstva in 1/2 mio upokojencev Kar bodite pametni in delajte svoj "prav" Kam nas.bo to pripeljalo bo pokazal čas .. Lahko pa napovem,da bolj ko boste močni bolj nam bo šlo slabo in več bo brezposelnih. Povečal se bo kriminal in apatičnost ljudstva
Boris Zupanc 1
15. 08. 2012 16.38
+5
mona ljubljanska,brezposleni so zaradi slabega gospodarstva in ne zaradi upokojencev, mi smo za svojo penzijo plačevali, zdaj nam pa še tisto pokradejo
marialuisa
15. 08. 2012 17.40
+4
takšni, kot jih ti imenuješ "mona lublanska" pač "razmišljajo", da bodo enostavno rešili probleme, v katere nas je spravila boratova vlada, se pač rešujejo z "rušenjem vlade" in z jogurt revolucijami, - prosto po komunistično..... Se pač ne zavedajo, da je potrebno ukrepati, če se ni prej, se mora sedaj ampak ne tako kot hočejo tisti, ki so nas v težave spravili in kljubtemu "uživajo" privilegirane penzije, medtem ko ljudem po 35 letih delovne dobe ne privoščijo več penzije kot 350 E...
puntova
15. 08. 2012 12.16
+4
Ko ne bo plač, tudi penzij ne bo. Za to se glavešine ne brigajo, saj so si dovolj zaloge nabra-nakral.
Garin?a
15. 08. 2012 11.39
-1
rdeča mateja kožuh novak je zaskrbljena v zvezi z demokracijo v sloveniji. zakaj že? ta gospa je ena od mnogih, ki se je navadila privilegijev še iz časov komunistične diktature. v času komunistične diktature jo demokracija v sloveniji ni skrbela. ni bilo potrebe, vsaj zanjo ne...
marialuisa
15. 08. 2012 17.42
+1
Saj v tem stilu je tudi kričala po televiziji, pred referendumom o pokojninski reformi, ko se je razglašala za "modreca", ki baje (po komunistično ) dobro vedo, kaj je "dobro" za navaden narod...
Garin?a
15. 08. 2012 11.28
+5
se je že kdo vprašal, kdo so vsi ti neodvisni strokovnjaki, ki pametujejo v nedogled, pa naj si bodo to neodvisni ekonomisti, neodvisni predstavniki upokojencev ali neodvisni predstavniki delavcev, neodvisni poravniki itd, itd. ja, pravilno ugotavljate...to so povečini strokovnjaki, ki se napajajo iz državnega proračuna. so živeli, živijo in bodo še naprej živeli na račun davkoplačevalcev. za njih je najpomembnejše, da bo tako tudi ostalo v bodoče, zato so tudi njihovi kao neodvisni strokovni komentarji v tej smeri. čas bi že bil, da bi tudi tisti, ki za te ljudi, ki z lastnim delom ne preživijo niti meseca, delajo, spregledajo in jim ne nasedajo. le čevlje sodi naj kolitar, je lep slovenski pregovor
primorec2
15. 08. 2012 10.38
+5
Hoče vlada ukrasti pokojnine...? Izgleda, da pospešeno dela na tem. Ta vlada ni sposobna upravljati sosedovega kokošnjaka, kaj šele državnih financ...navsezadnje, je to sama dokazala. Razen rezanja, kar premore vsak z žepnim računalnikom, dobljenim ob nakupu pralnega praška, ni pokazala ničesar...oziroma, pokazala nesposobnost in aroganco, pa še nekakšne idiotske sprave-kreganja med narodom. A bo ta vlada naredila kakšen kolektivni samomor z obešanjem...? Ne bi bilo slabo...ravno nasprotno...
ljubljanatv
15. 08. 2012 12.40
+0
Predraga gospa ali znate sešteti 900000 zaposlenih in 550000 upokojencev drag in neučinkovit državni aparat ,banke brez dna, in pravice kriminalcev. Pošljite vaš izračun !
prašek
15. 08. 2012 09.06
+5
Janez je v štirih letih državo zadolžil za 24 milijard !!!!!!
prašek
15. 08. 2012 09.07
+7
In Borut je moral plačevati njegove obresti , ter skrbeti za socialo !!!!
ljubljanatv
15. 08. 2012 12.43
-3
Ja ker je bila politika utrjevanja in borbe na levici zapisana ljudem - po sistemu( vse bo nard pozlatil )
marialuisa
15. 08. 2012 17.47
+1
prašek, že razumem, da si hlapčeval za okupatorja v tujem jeziku ter tako "pozabil" materinega (za kar si sveda kot vsi podobni teb, bogato nagrajen), vendar ti tudi matematika - številke, povzročajo preglavice (čeprav so zapisane v arabskih številkah - in ne v cirilici)...... Tvoji "delodajalci" so te tudi dobro izučili, kako pljuvati po vsem, kar je slovenskega in ne komunistično balkanskega - po slovencih, ki so gor zrastli in ohranili slovensko pošteno kulturo.....
prašek
15. 08. 2012 09.04
+0
Blanka Obleci "tazahmašno" oblekico in hitro na Brezje !!!!!
Buena Vita
15. 08. 2012 08.59
-6
OOOOOOOOOOOO,SVETA KRIZA,REŠI NAS HUDEGA RDEČEGA ZLA
Buena Vita
15. 08. 2012 08.58
-9
HE,HE,HE LEVIČNIKI,POGLEJTE SI SVOJE VELJAKE KAKO DANES V PRVIH VRSTAH PROSIJO BOGA IN MAJKO BOŽJO ZA ODPUŠČANJE
prašek
15. 08. 2012 09.13
+4
volek
15. 08. 2012 09.56
-1
Na Brezjah. Ponoči nosijo svoje novorojence h krstu, hahaha. Tudi tebe so krstili, a ne prašek. Nimaš drugih zakramentov, krščen pa si. Ata udbovec sicer ni dovolil, mama te je pa skupaj z babico na skrivaj h krstu nesla tako kot na tisoče ostalih komunistov po Sloveniji. Še Putina so starši na skrivaj krstili, hahaha.
prašek
15. 08. 2012 10.48
+4
Tisti "ek" na koncu nicka imaš povsem brez potrebe !!!
Boris Zupanc 1
15. 08. 2012 16.43
-1
Buena Vita
15. 08. 2012 08.56
+1
DENARJA NI,GOSPODARSTVENIKOM SE FUČKA ZA LENUHARSTVO,DELOVCEV NI IN BODITE LAČNI,TO SI ZASLUŽITE,,KO STE IMELI VSE ZASTONJ ŠE POMISLILI NISTE DA ZA ZASTONJKARSTVOM NEKDO STOJI,NEKDO GARA ZDEJ JE TREBA ZASTONJKASTVO VRAČATI,MILIJARDE STE PORABILI,OSEM MILIJARD V TREH LETIH,VRNITE JIH,
papaaa!
15. 08. 2012 08.30
+6
še vpis sedemindvajsetih fiskalnih pravil v ustavo, nas ne bo rešil bankrota! lahko je bilo leta '91 obljubljati drugo švico ( 770 000 zaposlenih v gospodarstvu, 430 000 upokojencev, 140 000 zaposlenih v negospodarstvu in 33 000 brezposelnih) danes ob 410 000 zaposlenih v gospodarstvu, 670 000 upokojencev, 270 000 zaposlenih v negospodarstvu in 127 000 brezposelnih se nobena matematika, razen zadolževanja, preprosto ne izide! sprijazniti se bomo mogli, da počasi namesto druge švice postajamo, prva botswana!
M_teorija
15. 08. 2012 01.28
+4
Pa kaj še vedno trobezljajo o vpisu zlatega pravila v ustavo!? S tem se naj ukvarjajo zgodovinarji!?
gregor153
15. 08. 2012 00.29
+11
Vsi ki dobijo od države plače se lahko pritožujejo kolikor hočejo, vendar dokler nebo močnega gospodarstva nebo denarja. Če pa ni denarja pa vedno najprej odpadejo najmanj vitalni deli, paraziti. Saj tako se v normalnem tržnem gospodarstu zgodi. To se pri nam ne zgodi in to najbolj zamerim trenutni vladi, ki meče vse javne uslužbence v isti koš. Vendar po drugi strani nima druge izbire zaradi pritiskov sindikatov in javnosti. Razen če se gremo spet plansko gospodarstvo. Najprej je treba denar zaslužiti, da se lahko porabi, drugače je samo v Grčiji. Definitivno pa se pokojnine nesmejo nižati, razen priviligiranih, tako kot so se sedaj.
melona3
14. 08. 2012 21.39
+0
tomi.passion zadel si žebljico na glavico.
melona3
14. 08. 2012 21.37
+1
še upokojenci so naplahtali, potem pa kr k tem volom.
tomi.passion@gmail.com
14. 08. 2012 21.31
+1
DRUŠTVO, KI GA VODI ČLANICA FORUMA 21 MATEJA KOŽUH NOVAK...POTEM VEMO, KAM PES TACO MOLI. TAKOJ, KO BO LEVICA SPET NA OBLASTI IN BO ZNIŽALA PENZIJE, SE BO POTUHNILA. SICER PA TO DRUŠTVO NIMA PRAV NIČ Z UPOKOJENCI. V TEM DRUŠTVU SO SAMO PRIVILIGIRANI UPOKOJENCI PO PARTIJSKI LINIJI, KI SE BOJIJO ZA SVOJE PRIVILEGIJE.
justinijan
14. 08. 2012 23.36
-1
lepota in zdravje
15. 08. 2012 07.35
+2
Sindikat upokojencev se daje za tiste,ki so jim nekaj evrčkov odvzeli;da bi se pa pobrigali zakaj imamo nekateri za polno delovno dobo komaj 500 evrov,jih pa boli,pa čeprav so bila leta povprečja računana tako kot njim še v prejšnjem sistemu,pa z kvalifikacijo poleg
Shisui
14. 08. 2012 21.10
+8
Fiskalno pravilo je le veriga za vrat, preden se sesuje nas monetarni sistem. Kitajska te dni ustvarja globalno valuto, ki bo bazirana na dejanskem zlatu, ce ji uspe, bosta € in $ propadla v 24 mesecih.
melona3
14. 08. 2012 20.30
+2
ne-teh-volov primerjaš se z državo s približno 65.000.000 milj. prebivalcev, kjer prejema 40 odst zaposlenih nad 800.000 eur neto OD na leto. Lahko bi nas porinil še v ZDA in bi bila primerjava še bolj balastna. Najboljše da med tisith 5% ameriških multimiljarderjev. Vsi se grebejo, da bi prevzeli zapufano državo, kot da ne bo treba poravnati stare pufe za tistimi, ki so nas spravili na dno.