Slovenija

'Upam, da mi generacije za mano ne bodo očitale, da sem razprodal državno premoženje'

Ljubljana, 14. 06. 2013 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je potrdil predlog sklepa o prodaji državnih naložb, na katerega je vlada uvrstila deleže v 15 podjetjih. Seznam je bil sicer tarča več kritik, več članov odbora je zahtevalo opredelitev strateških ciljev privatizacije.

Podjetja za prodajo
Podjetja za prodajo FOTO: 24ur.com

Odbor DZ za finance je dal zeleno luč seznamu 15 podjetij, v katerih namerava država prodati svoj delež. Na njem so deleži v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter dodatno še za deleže v Aerodromu Ljubljana, Adrii Airways Tehnika, NKBM, Telekomu Slovenija, Cinkarni Celje, Gospodarskem razstavišču, Palomi, Termah Olimia Bazeni, Uniorju in Žitu.

Več članov odbora je pred prodajo zahtevalo opredelitev strateških ciljev privatizacije. "Pred seboj imamo improvizacijo. Imenuje se seznam 15 podjetij, a nihče ne ve, zakaj so se na njem znašla ta podjetja in zakaj ne tudi 16. podjetje," je dejal Andrej Vizjak iz SDS.

Brez klasifikacije naložb za prodajo, ki jo predvideva tudi zakon o Slovenskem državnem holdingu, obstaja tveganje, da bo pri vsaki prodaji prišlo do politične odločitve, je strankarskega kolega dopolnil Marko Pogačnik.

Predlog klasifikacije je sicer pripravila že prejšnja vlada, a ni prišel skozi parlamentarno proceduro.

Do seznama pa ni bila zadržana le opozicija. Da bi morali najprej opredeliti, kaj je v tej državi strateško in kaj primerno za prodajo, je prepričan tudi Matevž Frangež iz SD. Kljub temu je predlogu napovedal podporo, saj da gre za "del reševanja kredibilnosti države".

"Ali to zdaj ne bo rop stoletja, kot je opozarjala prejšnja opozicija," pa se je vprašal Jožef Horvat iz NSi. Tudi on je predlagal, naj se privatizacija nadaljuje tako, kot je bilo zastavljeno z zakonom o Slovenskem državnem holdingu, ki je predvidel tudi klasifikacijo naložb ter prenos vseh podjetij na holding.

Medtem ko je vlada v četrtek sprejela dodatna pojasnila k predlogu sklepa o prodaji državnih naložb, v katerih je zapisala, da bosta nad prodajami lahko bdela računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije, pa so se danes poslanci spraševali, kaj to pomeni za tiste, ki imajo v lasti delnice katerega od podjetij s seznama.

Številni so dvomili, ali so zaradi lastništva delnic podjetij s seznama sploh upravičeni do glasovanja."V lasti imam delnice NKBM, kako naj glasujem," je vprašal Horvat.

To vprašanje je na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovil tudi Matjaž Han iz SD, ki je zaradi dvoma, kako naj glasuje, danes želel ostati kar doma. Na komisiji so mu svetovali, naj javno pove, koliko delnic katerega od podjetij s seznama ima v lasti, kar je danes tudi storil. "Glasoval bom za, upam pa, da mi generacije za mano ne bodo očitale, da sem razprodal državno premoženje," je povedal.

Vsi sprašujejo, kaj in kako se bo prodalo, nihče pa ne sprašuje, zakaj, je ob koncu razprave ugotovil finančni minister Uroš Čufer. "Mislim, da je kriza naredila svoje," je komentiral.

Kot najpomembnejši podjetji s seznama je Čufer izpostavil Telekom Slovenije in NKBM. "Ostale naložbe so zraven zato, da se zadeva naredi nekoliko bolj široko in ni vse breme na teh dveh stebrih," je pojasnil.

Veliko premoženja bo prešlo v last države tudi preko slabe banke, je še napovedal Čufer ter zagotovil, da bodo prodaje potekale transparentno. Pomembna bo dosežena cena, čeprav to ne bo edini kriterij, ki bo odločal o prodaji. Dokončno bo seznam državnih naložb za prodajo sprejel DZ predvidoma prihodnji teden.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LepiBorut
16. 06. 2013 10.08
+1
Bravo slo ofce vse prodati. Država brez premoženja ni več država, ampak suženj bilo koga. Toti de bi li bodo prodali vse tudi pitno vodo, bašejo svoje žepe 200 na uro. kdo bo pospravil razliko med staro in novo ceno delnice v Mercatorju? Prodajale PS se pravi Jankovič in Bratuškova, ki sta v 100 dneh naredila škode za 20 let , Janša in Pahor sta učenca za Bratuškovo tudi vsi vemo kako je delila nezavarovane kredite v NKBM praksa dela mojstra.
resslovenka
15. 06. 2013 19.00
+1
Politika se je močno vtikala v gospodarstvo, dokler je bilo tam še kaj pobrati. Država , ki je imela v gospodarskih družbah solastniški delež je nastavljala na položaje svoje, botre, prijatelje in žlahto. Da je bilo dogajanje skrito očem torej nam, ki smo konec koncev tudi solastniki (no, smo bili). Pa se je kupčkalo preko razpasenih holdingov levo in desno. Dokler je še kaj bilo. Sedaj je razprodaja po sistemu , kdo da več. Tuje investitorje vložek v naše gospodarstvo ali bognedaj banke ne zanima. Pa jim tudi ni kaj zameriti. Dobili so jasno sliko, kako in kaj je pri nas. Naši zanamci pa, v neki drugi državi verjetno, bodo premlevali in kleli svoje očete, ki so obetajočo in prelepo deželo zafurali do amena!
prosimjaz
15. 06. 2013 09.13
+1
Ne gospodje to jwerop tisočletja. Zanamci pa bodo ta del bodoče zgodovine okarakrizirali ko obdobje najbolj nesramne kraje in uničevalnega pohoda na ves slovenski narod. V zgodovini smo večkrat bili izdani od zunaj in od znotraj, a so se vsaj borili in "hrabro padli" To danes je tudi kraja - uničevanje lastne inteditente in Slovenci si bodo zopet pisali sodbo sami. A vi petokolonaši boste bežali če boste imeli kam. Le vkup le vkup uboga raja, Le vkup Pa lep dan štajerci :)
01xxy
15. 06. 2013 18.09
+0
Zadnje plačilo "elitam" pred toliko in toliko leti je bilo precej kruto.
wolfterier
15. 06. 2013 21.53
+1
Najbolj je nastradalo kmečko prebivalstvo,ne pa elite.
Uporabnik113189
14. 06. 2013 18.30
+17
Matjaž Han, so časi, ko so vsi izgovori in retorika prazni. Mirno lahko povemo, da si sokrivec in da spadaš v isti koš. Čas pa je takšen, da ljudstvo gleda in si zapisuje v spomin..Bliža pa se tudi čas plačila, ki ne bo prijetno..
antonino
14. 06. 2013 18.20
+12
ZAKAJ NAJPREJ NE PRODAMO NLB skupaj z njenimi pufi - seveda, najprej jo je potrebno dokapitalizirat, očistit, nato pa prodat kakemu našemu tajkunu, da tako opere denar
nightangel
14. 06. 2013 22.11
+3
Kje bodo pa potem tajkuni dobivali kredite?
AndrejPaTo
14. 06. 2013 18.13
+14
Internet pravi, da je Matjaž Han v parlamenu of 2004, torej je bil zraven pri koritu dovolj časa, da je sokriv, da je edino kar je ostalo razprodaja državnega premoženja. Prihodnje generacije morajo krivit tudi tega Matjaža za kreacijo, ki se danes imenuje banana republika Slovenija. Denarja ni, par firm je še ostal za poplačilo dela dolgov zavožene generacije. Kaj boš naredil Matjaž, bi prodal, al bi raje višji dolg dal prihodnjim generacijam.
kratkovidni
14. 06. 2013 19.23
+5
Uporabnik811241
14. 06. 2013 18.06
+6
Vse bi bilo treba prodat takrat ko so se prodajale delnice NKBM saj je takrat bila cena tudi 10 krat večja in bi sedaj država lahko kupovala nazaj zastonj vendar je čist vseeno saj bi tudi takrat pokradli denar kot ga bodo sedaj nam pa na žalost ne preostane nič drugega kot garanje naprej !!
antonino
14. 06. 2013 18.22
+4
JanZiska
14. 06. 2013 17.17
+11
Morebitna kupnina je že v naprej porabljena, dodana vrednost, ki so jo ta podjetja desetletja ustvarjala, pa bo za to dražavo trajno izgubljena. Filozofija pač: ZA NAMI POTOP!
24vohomurckov
14. 06. 2013 16.52
+17
...če od prodanega premoženja,ki je naše...ne bomo imeli NIČ...vam bomo VSEM očitali,da ste ga prodali !!! prodajte tudi vaše največje korito nlb!!
wolfterier
14. 06. 2013 23.13
+4