Slovenija

'V Desusu je še kakšen drug sposoben kader'

Ljubljana, 05. 01. 2010 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odzivi politikov na odločitev o Erjavcu: "Pahor je potegnil pravo potezo", "Odločitev je razumna in pričakovana", "Predlog za razrešitev podpiramo", "Zakaj ni že sam odstopil" ...

Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal je pred kolegijem pri predsedniku vlade Borutu Pahorju glede njegovega predloga za razrešitev ministra za okolje Karla Erjavca dejala, da v LDS predlog podpirajo. Njeni poslanci bodo po njenih besedah glasovali za razrešitev. Po mnenju vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica bi razrešitev pomenila sprostitev obremenjujočega položaja, ki ga je bila koalicija deležna zaradi njega, hkrati pa po njegovem ne bi nujno pomenila tudi razpada koalicije. "Domet te koalicije je namreč bistveno večji. Tudi DeSUS ima zagotovo še kakšnega od sposobnih kadrov, ki bi lahko ministrove naloge opravljal boljše, kot so zdaj," je dejal.

Koalicijski stisk roke na začetku mandata
Koalicijski stisk roke na začetku mandata FOTO: POP TV
Samo zato, ker je nekdo predsednik stranke, ne more imeti zagotovljenega ministrskega mesta. To velja za vse stranke in jaz mislim, da to ni odveza za nezakonito in slabo delo katerega koli ministra. Cveta Zalokar Oražem (Zares)

Tudi poslanska skupina Zares bo podprla predsednika vlade. ''Pri sprejemanju odločitev pa poslanka in poslanci ne bodo tehtali zgolj ministrovega ravnanja v primeru, ki ga navaja Računsko sodišče, ampak bo ključno vlogo pri odločanju imelo celotno delo Erjavca kot ministra za okolje in prostor ter zagotovo tudi zadnje aktualne zadeve,'' so sporočili. Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem meni, da bo v tem trenutku na preizkušnji predvsem poslanska skupina DeSUS, ki bo morala razmisliti, kaj pomeni njihov obstoj v koaliciji in kaj pomeni delo njihovega predsednika kot ministra za okolje in prostor. "Upam, da bo prevladal razum, saj DeSUS drugače ne bodo mogli izpolniti svojega predvolilnega programa," pravi. Ne zdi se ji tudi nujno, da so vsi predsedniki strank koalicije tudi ministri v vladi.

Jutri se bo v državnem zboru sestala poslanska skupina DeSUS, nato se bodo dobili tudi na 12. seji izvršnega odbora stranke, je povedal njen vodja Joško Godec. ''Pretehtali bomo predlog za razrešitev. Upamo, da bomo dobili dodatno pojasnilo, ker si težko zamišljamo, kaj je vzrok za odločitev, saj gre za zadeve iz prejšnjega mandata.'' Sprašuje se o upravičenosti objektivne odgovornosti. ''Vemo, da smo v koaliciji.'' Po njegovih besedah koalicijski sporazum še velja, ker ga do sedaj ni še nihče razveljavil. Stranka upa, da bo ostala v koaliciji tudi po presoji Pahorjeve odločitve. Sicer meni, da so očitki Erjavcu brezpredmetni. Na vprašanje, ali ob morebitni razrešitvi v državnem zboru ostajajo v koaliciji, je odgovoril, da po njegovem prepričanju vsaka stranka več doseže, če je v koaliciji, kot če je v opoziciji. Končne odločitve pa bodo sprejemali v prihodnjih dneh. ''Vendar mislim, da bo zmagal razum in da bomo lahko nadaljevali z normalnim delom.''

V SDS predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu očitajo dvojna merila. "Vsebinsko enako kršitev zakona o računskem sodišču, kot jo je gospod Šoltes ugotovil pri nekdanjem ministru za okolje gospodu Podobniku in kot jo ugotavlja pri ministru Erjavcu, je računsko sodišče našlo v lanskem letu tudi pri ministrici za kulturo Majdi Širca. Vendar v njenem primeru napake ni označilo za hudo kršitev in predlagalo njene zamenjave,“ so opozorili. Dodali so, da dvojna merila uporablja tudi Pahor, "saj ob očitni laži ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki je zatajil lastniške deleže v podjetjih skupine Ultra preko poštnih nabiralnikov na Nizozemskem, ni predlagal njegove zamenjave".

''V SLS se nam zdi zelo nenavadno, da se tako minister Karl Erjavec kot predsednik vlade Borut Pahor strinjata, da premier nima druge možnosti kot predlagati razrešitev. Tak argument namreč ocenjujemo kot neodgovoren, kajti – če se minister Erjavec resnično strinja s tem potekom dogodkov, potem to verjetno pomeni, da priznava svoj del odgovornosti pri prodaji državnega deleža Energetike Projekt in potemtakem bi bilo edino prav, da bi ponudil svoj odstop. Tako pa se s predlogom razrešitve obremenjuje državni zbor. Z obžalovanjem spet opozarjamo, da se vladna koalicija žal spet ukvarja predvsem sama s sabo, namesto s ključnimi problemi tega trenutka, to je s pripravo ukrepov za reševanje gospodarske krize,'' so sporočili iz stranke.

Pahorjev predlog je korekten, saj se je v zadnjem času enostavno nabralo preveč odprtih in nerešenih vprašanj. Zdelo bi se mi prav, da bi v poslanski skupini Pahorjev predlog podprli. S tem bi namreč po njegovem ohranili načelno držo, ki so jo pokazali v prejšnjem mandatu, ko so bili kritični do takratnega premierja Janeza Janše, ker ni predlagal zamenjave takratnega okoljskega ministra Janeza Podobnika. Borut Sajovic (LDS)

''V SNS pozdravljamo odločitev premierja Boruta Pahorja, ki je potegnil pravo potezo. Dejstvo je, da je vse več nemarnosti v delu ministrstev, vendar ne le na ministrstvu za okolje in prostor. Že na ministrstvu za obrambo so se čutile nedoslednosti delovanja gospoda Erjavca,'' je za 24ur.com povedal poslanec in prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Njegova stranka je vložila več pobud na okoljsko ministrstvo, tudi glede peskoloma Pšičina pri Ormožu, ki pa so po njegovih trditvah naletele na gluha ušesa. Glede tega sumi na korupcijo. Upa le, da bo Pahor na mesto okoljskega ministrstva postavil ustreznega človeka. Jelinčič Pahorju predlaga še razrešitev ministrice za kulturo Majde Širca, ki dela na zelo svojevrsten način, ki je ''škodljiv za slovensko kulturo''. Po njegovem mnenju predčasnih volitev ne bo, kajti poslanci vedo, da ni jasno, kdo bo na volitvah izvoljen. ''Koalicija bo vztrajala do konca, čeprav z manjšinsko vlado.''

''Glede na vse, kar se je do sedaj zgodilo, je odločitev predsednika vlade razumna in pričakovana,'' je povedal nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, ki je Desusove vrste zapustil ravno zaradi nesoglasij z Erjavcem, sicer predsednikom stranke upokojencev. Če bi bila odločitev premierja drugačna, bi bil presenečen. Z Vilijem Rezmanom medtem ostajata nepovezana poslanca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deloholik
06. 01. 2010 20.32
najbolj bizarno je, da govori kak golobič o dvojnih merilih, in ko se LDS posluži besede visoki moralni standardi...pa kaj ti res mislijo, da so ljudje tako zelo neumni...
gospakatja
06. 01. 2010 14.25
pozicija "visokih" moralnih standardov! o ti ljubi bog, koga ste izvolili!
cmid
06. 01. 2010 08.00
Kar patetično se obnašajo prvaki strank takoimenovane koalicije ,da se ti kar gabi, ko čitaš njihove komentarje.Polni so poštenja in domoljubja pa polni žepe denarja in taki nam bodo pisali zakone ,ki bodo sprejeti tako , da bodo bogati imeli še več revni pa NIČ. "GOSPODA" PALICA IMA VEDNO DVA KRAJA TUDI PO VAS BO ŠE PADLO .Potem pa bo gospod Pahor spet srečen
Protizujfom
06. 01. 2010 03.42
Naj Pahor ostrani tudi Grezmana in Gnidaršiča pa nas bo več veselih.
boris-v
05. 01. 2010 21.39
petdan Brez Karla bi bil Desus zgodovina.
eleganca
05. 01. 2010 21.06
Na trenutke se mi Jarelček kar malo zasmili. Tako nebogčjeno gleda.
Buena Vita
05. 01. 2010 20.49
8JASMIN
05. 01. 2010 19.42
K. ERJAVCA SO NESLE KARDELJEVE METASTAZE, KLJUB TEMU, DA JE ŽNIDARŠIČ DR. FUŠAR...
petdan
05. 01. 2010 18.24
S vseh strani zasledim stališča glede početja Kahrla Erjavca - samo v DESUSU vsi molčijo in se s tem obnašajo, kot da se njihove stranke to ne tiče. - Je mogoče, da je Erjavec z nastavitvijo svojih 5 ritoliznikov v vodstvu stranke ustvaril popolno diktaturo ali pa žtrvujejo stranko zaradi silnega žalovanja v zvezi z usodo kameleona Kaherla?
mac4_m
05. 01. 2010 18.13
patty upam, da razumeš, da ločevanje odpadkov sicer je pomembno ampak, da so v tej deželi še veliko bolj pomembne stvari kot razlastitev in zarešetkanje tajkunov, skupaj z bančniki in politiki, ki so jim pri kraji pomagali. Nujno je tudi ustaviti takoimenovane 'managerske' prevzeme s katerimi hiti oblast, ker se vsi dohodki podjetij namesto zaposlenim in napredku namenjajo kradljivim tajkunom oz. kvazi 'managerjem'. Nujno je poterbno odvzeti trajne mandate korumpiranim sodnikom in razveljaviti krivične in koruptivne sodbe ter povrniti pravico. Nastaviti nujno sposobne managerje, ki bojo ustvarjali ne kradli, da bojo slovenci dostojno zaslužili in živeli. Potem pač pridejo na vrsto lahko tudi smetnjaki... First things first...
mac4_m
05. 01. 2010 18.09
xoro žebljica na glavico. NI kej dodat. To je točno tudi njihov namen. Spravit v st. moritz, monaco, baleare, nizozemske antile čimveč tistega kar jim ni uspelo še dosedaj...
hot125
05. 01. 2010 18.04
Če dosedanja koalicija ne bo razpadla in končala z vladanjem, bo Slovenija dočakala nove volitve v socialnem in gospodarskem kaosu.
Lidija Zorko 1
05. 01. 2010 18.04
Ja.pa da pride JJ nazaj ,d bi take zadeve pod preprogo pometu.Zdaj se vsaj ve kak pa kaj stvari stojijo.Do zdaj je bila s stani nas navadnih smrtnikov samo tavanje v megli.
NemeJ
05. 01. 2010 17.32
Najbolš da se razreši cela vlada z Pahorjem načelu.To bi bila največja korist za celo Slovenije in komplet gospodarstvo.Če bojo še tile neki cajta na oblast nebomo konec letošnjega leta mel kaj v usta za dat.
zahod.west
05. 01. 2010 17.30
če pade Karel, BI MORAL 100 krat več pasti GOLOBIĆ
zahod.west
05. 01. 2010 17.28
V letu 2010 potrebujejo post-komunisti samo zelo zveste in ideološko skladne kadre, da lahko počno ZARES kar želijo v imenu pravne, strokovne države........neverjetno. to je Slovenija danes. 20 let po padcu KOMUNIZMA v Evropi, vsaj tako pravijo mediji.
vinadap
05. 01. 2010 17.28
Ja,Karli,ves čas sem mislil,da si resen politik,pa vidim,da si si šel ves čas neki teater,to ni dobro.
SloNejc88
05. 01. 2010 17.18
kwa je ta erjavc grd hahahaha kakšn je
Stanislav Žerjav
05. 01. 2010 17.10
No pa bo spet en reality v DZ. To bo zanimivo prepucavanje.Če rušite Kahlo lahko istočasno tudi Golobelsa odstranite itd,itd......
Meri.m
05. 01. 2010 17.03
Mora pač biti ideološko čistokrven. (okoli 6tega bloka termoelektrarne se bodo obračali veliki denarci)