Slovenija

'Z izbruhom krize je gradbeništvo izgubilo zagon'

Ljubljana, 14. 02. 2012 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upadanje gradbene dejavnosti v Sloveniji se je lani nadaljevalo že tretje leto zapored. Vrednost opravljenih gradbenih del je bila lani za 25,4 odstotka manjša kot leta 2010. Tudi napovedi za leto 2012 niso optimistične.

Potem ko je vrsto let dosegalo dvomestne stopnje rasti, se je upadanje gradbene dejavnosti v Sloveniji lani nadaljevalo že tretje leto zapored. Pri tem se je vrednost del, opravljenih na gradbenih inženirskih objektih, v primerjavi z letom 2010 zmanjšala za 15 odstotkov, na stavbah pa celo za 39,6 odstotka.

Upad obsega izvedenih gradbenih del v letu 2011 je pričakovano visok, je te številke komentiral direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS Jože Renar.

Lani so v Sloveniji opravili za četrtino manj gradbenih del.
Lani so v Sloveniji opravili za četrtino manj gradbenih del. FOTO: Thinkstock

Obseg gradbenih del je v preteklem desetletju praviloma dosegal dvomestne stopnje rasti. Ta je s 23,7 odstotka vrhunec dosegla leta 2007 in se leto pozneje malenkost upočasnila na 21,1 odstotka.

Z izbruhom finančne in gospodarske krize je slovensko gradbeništvo izgubilo zagon. Tako se je že leta 2009 obseg opravljenih gradbenih del zmanjšal za dobro petino, predlani pa še za dodatnih 17 odstotkov. Lanski padec za več kot četrtino je bil tako najhujši doslej, skupni padec v vseh treh letih pa je več kot 50-odstoten.

To je odraz realnih razmer na slovenskem trgu gradbeništva, pravi Renar. Lansko krčenje gradbene dejavnosti na področju stavb za skoraj 40 odstotkov pa komentira z besedami, da gre za izjemno znižan interes za investicije v nestanovanjske stavbe. Pri teh se je namreč vrednost gradbenih del zmanjšala še bolj kot pa pri stanovanjskih stavbah.

Predvidevanja za leto 2012 niso optimistična, pravi Renar. Glede na izjemno veliko negotovost, ki vlada na področju investicij, težak položaj podjetij v panogi, izjemno pasivno vlogo bank ter velik zaostanek Slovenije v pripravi zakonodaje za spodbujanje tujih investicij v gospodarsko infrastrukturo je namreč težko pričakovati hitre in pomembne spremembe, ki bi že v tem letu obrnile položaj na bolje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
15. 02. 2012 10.51
+2
kriza ni nič kriva...krivi so tisti, ki so na veliko kradli in uničevali slovensko gospodarstvo!!!21 let krasti se vam ne zdi to dolga doba????
Ranunculus
14. 02. 2012 20.22
+1
V letu 2007 in 2008 je gradbeništvo poletelo na oblaku visokih cen. Te so se zatem zaradi krize začele zniževati, vendar pa se niso znižale dovolj, da bi panoga ohranila zagon in projekti so obviseli in sredstva, ki bi jih morali reinvestirati so se zataknila v teh projektih. Cene še vedno ne padajo, Celovški dvori se niso prodali na dražbi, ker so jih prodajali po tržnih cenah, ki to niso (po tržnih cenah se stvari prodajajo, saj tržna cena pomeni, da ponudnik pri tej ceni najde kupca), banke ne zasegajo stanovanj, ker v svoji bilanci ne marajo sredstev temveč tam hočejo imeti dana posojila... Gradbeništvo je kar precej zavozljano, razvozlja pa ga lahko ali padec cen, ali pa to, da jih banke zasežejo, "prodajo" neki novoustanovljeni družbi in jih začnejo oddajati... bomo videli, kako se bodo odločili.
Uporabnik113189
14. 02. 2012 21.56
+0
Nepremičnine lahko razvozlja samo velik naval gastarbajterjev iz tujine, ki bodo potrebovali stanovanja. Ker pa dela ni niti za državljane, je stanovanj mnogo preveč ( lastniki jih nimajo komu oddajati, kupci pa nimajo služb in posojil) in v kratkem bo preveč tudi poslovnih prostorov. Torej recept ni "šparanje" pa naj stane kar hoče ampak dobiti mnogo več poslov za industrijo. Prelaganje iz enega lončka v drug lonček ne spremeni ničesar.
Uporabnik113189
14. 02. 2012 19.27
+1
Spomijam se izjave direktorja večjega podjetja, ki je proizvajalo proizvode za gradbeništvo in jim je prodaja padala več let zapored in vse je kazalo, da bo konec. Pa je ugotovil, da jih reši edino le kakšen dober potres.
miha_91
14. 02. 2012 19.08
Kriza se pozna tudi na gradbenem faksu, vpiše se jih več kot polovica manj, kot je prostih vpisnih mest...
yarrick
14. 02. 2012 18.25
+4
kaj pa je za pričakovati? V ljubljani 12.000 če ne več praznih stanovanj, ki jih nihče NE MORE kupiti zaradi prevelike cene na m2....Kaj, bomo kot kitajci gradili mesta in stanovanja, samo zato da bodo stala tam, brez prebivalcev v njih? To je šele pot v pogubo !
Aaron-Heydar
14. 02. 2012 18.34
+7
Požrešnost ni bila nikoli način za napredek civilizacije.
Aaron-Heydar
14. 02. 2012 18.01
+4
Pa še to kar se zgradi, je običajno zgrajeno na pol.