Slovenija

Kangler o tem, kdo bo vrnil denar: Nisem pravi naslov

Ljubljana/Maribor, 16. 02. 2012 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Minister Turk glede univerzijade pravi, da bi bilo "neodgovorno vlagati nadaljnja javna sredstva v tako slabo pripravljen projekt". Vogrinec je dejal, da bo organizacijski komite kolektivno odstopil, Kangler pa, da je očitno država v veliki krizi, če ne najde denarja za tri občine organizatorke.

Vlada je na današnji seji sklenila, da ne bo več zagotavljala finančnih sredstev za organizacijo zimske univerzijade 2013 v Mariboru. Kot je po seji povedal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, je vlada ugotovila, da so bile priprave na projekt nezadostne, država pa za slabo pripravljene in slabo vodene projekte v sedanjih finančnih razmerah nima denarja.

Univerzijada v Mariboru 2013
Univerzijada v Mariboru 2013 FOTO:

Minister Turk je spomnil, da je državni zbor leta 2008 sprejel sklep, da bo država za izvedbo zimske univerzijade iz proračuna zagotovila kotizacijo in do 30 odstotkov potrebnih sredstev za celoten dogodek. Od takrat naprej je država svojo besedo držala in plačala kotizacijo v višini tri milijone evrov ter namenila okoli 3,3 milijona evrov za dograditev in obnovo športnega centra na Rogli. Drugih pripravljenih investicijskih programov in kandidatur za projekte ni bilo, je dejal Turk.

Kot je pojasnil, je bila vlada danes pred odločitvijo, ali naj potrdi, da je pripravljena še naprej zagotavljati 30-odstotno sofinanciranje projekta, kar bi glede na pomanjkanje pripravljenih projektov pomenilo predvsem financiranje športnega dogodka kot takega, ali pa da ugotovi, da ni verjetno, da bi 70 in več odstotkov preostalih potrebnih sredstev res našli pri drugih udeležencih v projektu.

Na vprašanje, kaj vse skupaj pomeni za ugled Slovenije v svetu, je Turk odvrnil, da je to zanj pozitivno, saj država v svet pošilja signal, da se obnaša racionalno ter varčuje in se ne loteva v težkih časih projektov, ki so vprašljivi in slabo vodeni. Spomnil je, da se tudi Rim odpoveduje kandidaturi za olimpijske igre, v zraku pa visi tudi odpoved kandidature Bologne za letno univerzijado. Spomnimo, da so prireditelji 26. zimske univerzijade konec letošnjega januarja dejali, da univerzijada mora biti, saj si te sramote, da bi tekmovanje tik pred zdajci morali odpovedati, ne želi privoščiti nihče.

"Na podlagi prejetih informacij in prihajajočega rebalansa proračuna ter varčevanja v državi smo se odločili, da ne podaljšujemo upanja ter da jasno povemo, da bi v obstoječi finančni situaciji v državi in Evropi ter v času, ko se tudi večje države odpovedujejo kandidaturam za velike športne dogodke, bilo neodgovorno vlagati nadaljnja javna sredstva v tako slabo pripravljen projekt," je bil jasen pristojni minister.

Po njegovih besedah država ni organizator univerzijade, pač pa je to Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), skupaj z Mestno občino Maribor ter občinama Ruše in Zreče. Če bodo našli druga sredstva, pokrovitelje in morda prodajo televizijske pravice, potem se dogodek po njegovem mnenju lahko še vedno izpelje, saj prizorišča v Sloveniji so, izkušnje z izpeljavo mednarodnih tekmovanj pa tudi.

Vlada tako po njegovih besedah tudi preostanka sicer že dogovorjenega denarja ne namerava dati, saj niti v državnem proračunu za letošnje leto, ki ga je sprejela še prejšnja vlada, sredstev za univerzijado ni predvidenih. Ob tem je opomnil, da bi marsikdo v Sloveniji lahko kaj organiziral, če bi zadevo v celoti financirala država. Zato je po njegovem prav, da pri tovrstnih projektih finančno sodelujejo vsi partnerji, žal pa od predvidenih 70 odstotkov preostalih v zadnjih treh letih ni bilo opaziti, da bi kar koli uresničili.

Turk je v oddaji SVET povedal, da ga zelo čudi, da organizator ne ve, kakšna je kazen za odpoved dogodka. "To je stvar, ki bi jo moral vedeti. Tudi jaz tega ne vem, vendar plačnik zagotovo ni država," je dejal. Če univerzijade ne bo, bo – v skladu s pogodbo, ki jo je država podpisala z organizatorji – moral ta denar zahtevati nazaj, pravi.

Kaj pravijo organizatorji?

Mariborski župan Franc Kangler je dejal, da je presenečen nad današnjo odločitvijo vlade, saj mu je Tone Vogrinec dejal, da je bil na razgovorih pri ministru, ki mu je vlil upanje. "Čez noč pa nekdo obrne ploščo in meni prek sedme sile sporoči, da ni več denarja," je kritično dejal in poudaril, da gre za politične odločitve. 

Župan Kangler
Župan Kangler FOTO: Mia Media

Kangler pravi tudi, da je bil projekt zelo dobro voden, saj so ga vodili profesionalci. "Mislim, da bi bil kot župan drugega največjega mesta toliko vreden, da me vsaj nekdo predhodno pokliče na razgovor – mene in mojo ekipo – da me vsaj vpraša, kako daleč so projekti. Mi bomo nekatere projekte, ne glede na to, da univerzijade ne bo v Mariboru, peljali naprej,“ je dejal Kangler, saj ima mesto strateški interes razvoja turizma. Čudi pa se, da ne more država v treh letih zagotoviti za tri občine organizatorke dodatna sredstva. "Potem vam moram sporočiti, da je država v veliki krizi. Da smo še na slabšem kot pa Grki," je dodal. Predlagal bo, da se sprejme sklep, da se univerzijada ne more izpeljati v Mariboru, Zrečah in Rušah. "To je velika škoda, bo tudi ekonomska škoda," je kritičen. Ljudje bodo ostali brez delovnih mest, novih, kot so načrtovali, pa ne bo, opozarja. Pravi, da je novi minister nasedel tistim birokratom, ki že vrsto let delujejo proti decentralizaciji države, proti Mariboru in regiji.

Prevzel bom svojo odgovornost do tega mesta in do te regije. Povzel bom tudi nekatere druge ukrepe in vam zagotavljam, da bom dosegel svojo pravico, ki sem si jo zadal – ne prvič in ne zadnjič. Kangler na vprašanje, ali bo odstopil

Kot je povedal v oddaji 24UR, je to, da je država izpolnila svoj del obveznosti, čista laž. "To je bil evropski denar, ki ga je pridobil župan Zreč in ne v okviru evropske univerzijade," je dejal.

Ob opominu voditeljice, da je na predvolilnem soočenju dejal, da projekt državljanov ne bo stal niti centa, je dejal, da jih tudi ne bi, "če bi nekateri v vladi sledili tistim programom, ki so bili sprejeti". "Povejte mi en evropski razpis, na katerega bi se lahko mi v Mariboru, Zrečah ali Rušah prijavili? Če pogledate, kaj je državni zbor takrat sprejel – tistih 70 odstotkov obveznosti, ki smo jih občine prevzele, so zasebni kapital, evropski kapital in lastna sredstva. Kje pa je danes ta evropski kapital?"

'Univerzijade ne more več biti'

Predsednik organizacijskega komiteja Vogrinec pa je dejal, da je po današnjem sklepu države jasno, da univerzijade v Sloveniji ne more več biti. Kot je dejal, bo organizacijski komite kolektivno odstopil, univerzijado pa naj odpovedo tisti, ki so zanjo kandidirali.

"Potem ko je mariborski mestni svet na seji konec januarja večji del finančnih obveznosti preložil na državo, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo težave praktično nerešljive," je dejal Vogrinec in dodal, da je vedel in pričakoval, da bo izvedba univerzijade v razmerah, ko v Sloveniji ni dovolj denarja za marsikatero stvar, zelo problematična.

"Kdo takšen projekt lahko dobro vodi, če ne dobi denarja ne z ene in ne z druge strani?" se sprašuje Vogrinec.
"Kdo takšen projekt lahko dobro vodi, če ne dobi denarja ne z ene in ne z druge strani?" se sprašuje Vogrinec. FOTO: Damjan Žibert

Kot je dejal, je zanj to nerodna situacija na relaciji z Mednarodno študentsko športno zvezo (FISU), ki ji je še v sredo pisal, naj razume razmere v Sloveniji ter da zaradi sestavljanja nove vlade prihaja do zamud. V pismu jim je zagotovil, da bodo v roku dveh tednov podali verodostojne informacije, da je Slovenija še vedno v stanju dogodek organizirati. "Žal to zdaj ne drži več in še danes jim bomo morali novico sporočiti, saj imajo konec tedna sestanek izvršnega odbora v Lozani, kjer bodo prisotni delegati verjetno šokirani ter postavljeni pred nerešljiv problem, kaj storiti. Dejstvo je, da organizacijski odbor univerzijade ne bo odpovedal, bomo pa kolektivno odstopili. Morda se bomo to že v petek dogovorili pisno in vrnili naš mandat. Univerzijado pa naj odpovedo tisti, ki so sprejeli sklep in kandidirali za njo. Ti naj nosijo tudi posledice, da do realizacije projekta ni prišlo," je dejal Vogrinec.

V zvezi z očitki ministra Žige Turka, da je bil projekt slabo voden, se je Vogrinec vprašal, kdo takšen projekt lahko dobro vodi, če ne dobi denarja ne z ene in ne z druge strani. "Kar se tiče organizacijskega odbora, je bil projekt voden odlično. Imamo time vseh organizatorjev svetovnih pokalov v Sloveniji, ki so bili v tem dogodku pripravljeni sodelovati. Imamo pripravljene pogodbe in natančno dogovorjene vse zadeve, če pa ni denarja za objekte in organizacijo, potem se tega ne da izpeljati," je še dodal prvi mož organizacijskega komiteja.

Kot je še povedal, tisti, ki so se odločili za kandidaturo in sprejeli sklep o izvedi dogodka, več kot očitno niso imeli pojma, za kako zahteven projekt gre. FISU po njegovem mnenju zdaj nima pripravljene rešitve, saj v osmih mesecih ne more najti nadomestnega organizatorja, kakšne bodo posledice za Slovenijo, pa Vogrinec ne ve.

Kugovnik: Kotizacija gre na pleča vseh partnerjev v projektu

V najslabšem položaju je zdaj Slovenska univerzitetna športna zveza, ki je tista, ki mora uradno odpovedati organizacijo dogodka. Njen predsednik Otmar Kugovnik je povedal, da je izguba univerzijade velik udarec za študentski in univerzitetni šport, hkrati je okrcal mariborsko občino za slabo vodenje projekta ter dejal, da kotizacija, ki jo bo država zahtevala povrnjeno, pade na vse partnerje v projektu. Končni razplet bo po njegovem mnenju padel na pleča Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) v Lozani, kamor bo vso zadevo peljala Mednarodna univerzitetna športna zveza.

Kdo bo vračal denar?

V primeru, da se univerzijada ne izvede, "se ministrstvu vrnejo sredstva iz pogodbe med ministrstvom za šolstvo in šport (MŠŠ) in Slovensko univerzitetno športno zvezo skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi vred, česar ni v primeru, da se univerzijada v Mariboru ne izvede iz razlogov višje sile (npr. neugodne vremenske razmere, državljanski neredi, vojna in druga izredna stanja)". Ker zdaj s strani FISU grozi tudi odškodninska tožba, pa Turk meni, da naslovnik za takšno odškodnino ne more biti država, saj ta ni organizator univerzijade.

Današnja odločitev vlade pa je tudi opozorilo organizatorjem evropskega košarkarskega prvenstva, naj bodo pozorni pri projektu. "Državni proračun ni vreča brez dna," je dejal minister, ki vseeno meni, da med obema športnima dogodkoma obstajajo pomembne razlike. "Gre za popolnoma drug format tekmovanja, za povsem drugo odmevnost in finančne učinke, tako da sem glede tega še vedno optimist. Bo pa treba razumeti, da za vse investicijske ambicije ne bo denarja, a mislim, da sama organizacija tega projekta v Sloveniji ne bo ogrožena," je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1891)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ocimisecakle
29. 02. 2012 20.41
nč ne bo od univerzijade, čeprou je padla sedmica v mariboru... joj joj joj
-BZ-
20. 02. 2012 12.04
+1
Slovenci očitno raje kar tako damo 600 milijonov EUR Grčiji kot pa 3 milijone totemu Mariboru, ki je v Sloveniji... kakšen absurd....
ooo777
18. 02. 2012 21.32
+3
(Kangler o tem, kdo bo vrnil denar: Nisem pravi naslov) Kdo je podpisal pogodbo , za igre, ta naj tudi vrne denar, Kdor si je tako želel igre jih pa naj financira, saj nismo več v jugi, da bomo polnil privat žepe......Saj je tako vse privat in imamo turbo usran kapitalizem...
Hiti.Pocasi
18. 02. 2012 18.47
+1
Prisežem, da me je sram, da sem mariborčan, pa sem velik lokalpatriot, ampak zaradi takihkmijetof se sramujem ! Kakšna nekultura in stalni zadah po alkoholu. Ta ma rad samo svoj žep in svoje bližnje. Drugačemisleče pa ustrahuje in prezira..... Raje Jankovića za župana kot pa republika banana !
-BZ-
18. 02. 2012 16.28
+0
Pri vsem tem gre na koncu za čisto diskreditiranje mesta, ki je kot mesto zelo OK. V katerega zahajajo ali so se preselili sem mnogi Ljubljančani , ki so tudi čist ok ljudje. Bolj od njihovih nekdanjih sosedov. zato naj nam en KAngler ne kvari ljubezni, veselja in ponosa do tega mesta, ki se je v zadnjih petih letih razvijalo hitreje kot katerokoli drugo mesto. tudi z vašo pomočjo ali zavistjo Ljubljančani. pa tako mali smo ne pozabimo tega:)
hello886
18. 02. 2012 13.35
+3
petra, zeio nekvalitetno vodenje oddaje.
-BZ-
18. 02. 2012 16.25
+0
se strinjam, obupno. osebno obračunavanje. morda je prejela podkupnino SDS??
Hiti.Pocasi
18. 02. 2012 18.48
+2
SDS in SLS (iz katere je Franček) sta "prijateljski stranki" :)
mikson1402
18. 02. 2012 08.41
+9
gospod Kangler, Vi ste najbolj nesposoben župan, ki jih je kadarkoli bilo.....
lujzalujza
18. 02. 2012 17.32
+2
No, v tej disciplini pa je kunkurenca res huda !
Hiti.Pocasi
18. 02. 2012 18.48
+1
LiuMb
17. 02. 2012 20.28
+6
Pri vseh teh zadevah me moti, ker se nihče ne obesi na fatomska združenja, kot so Susa in razne študentske organizacije, kjer se "porazgubi" veliko davkoplačevalskega denarja.
suhljotko
17. 02. 2012 19.29
+4
Sedaj ko so si denar razdelili bodo kolektivno odstopili. Kjer je denar se takoj pojavi Tona, Franca tak in tak. Malo čudno sta gledala onega jeclavca, pa nič za to, saj je on delil. Franc Kangler pa naslov za vrniti denar? Smešno. ZA SUNITI DENAR pa ima stalno bivališče, da ga kakšen kupček ne bi obšel. Še malo pa adijo FRANCA. Vidimo se v DUPLEKI.
Flenca
17. 02. 2012 17.56
+2
G.kANGLER upam da boste res prevzeli vso krivdo ,kot govorite ,naslov glede vračanja denarja pa mislim da ga ne bomo nikoli videli ,ker ste ga že pograbili,vsaj mislim tako.
Hiti.Pocasi
18. 02. 2012 18.43
makicare
17. 02. 2012 15.15
-4
V take projekte ne vlagamo, ni dovolj denarja. OK. Štajerci pa nimamo več denarja da bi vsako leto pokrivali izgube NLB. To nas bo letos stalo cca. 400 milionov €. To pa so za ministra dobri projekti, za katere nobeden ne odgovarja in ne nosi poslidic. Bravo Janšeki, ste že začeli delat *.!?!
ostap.bender
17. 02. 2012 13.34
+6
Kangler o tem, kdo bo vrnil denar: Nisem pravi naslov Pravi naslov za denar prejeti: Kangler
adamadam
17. 02. 2012 13.33
+3
Kangler:"Čuj, ki si se te rodil ti?" Bossman: "V Gani." Kangler: "Kak naj te vganem? Povej mi!"
pilon
17. 02. 2012 12.52
+1
kaj vse plačujemo davkoplačevalci....politične igrice.....
kokojambo
17. 02. 2012 12.49
+1
Maribor je premajhen za tako velike prireditve... Res pa je da z vsako prireditvijo ne glede kako izpeljano dobijo nekaj €€ od države, evropske unije in se mogoče koga.
purjakolt
17. 02. 2012 12.46
+2
Kako ste nekateri duhoviti, občudujem vas. Pravi obliž na te težke teme. Zbrala bi vas v kakšnem kulturnem prostoru in bi bili deležni več odobravanja, kot plačani ustvarjalci. Nasmejem se vam in me spravljate v dobro voljo kljub bolezni.
politik70
17. 02. 2012 12.26
+6
Kanglica ves denar uložil v ptičjo hišico...
ncnau
17. 02. 2012 12.23
+4
Zlajnana zgodba...noben kriv, noben ne odgovarja, noben dolžan vrniti denar... Tako kot se za to državo spodobi...
politik70
17. 02. 2012 12.15
+13
Pošteno Janševa Vlada odobrila projekt in Ivanova ga dokončno preklicala. Edini problem je čigav je sedaj Kangler. Predlagam mu da ustanovi novo stranko mogoče mu uspe kot Virantu po domače Previrantu..... Kar se pa Univerzijade tiče... Če ni denarja ga pač ni. So se Italijani celo Olimpijskim igram odpovedali. Ni denarja konec šlus amen. Krivec? Po mojem skromnem mnenju čisto resno mislim da bonitetne hiše in to neevropske.... Tako da G. Kanglica kar na bicikl in do njih. Pot je dolga v vmesnem času pa bojo Mariborčani zadihali z polnimi pljuči.....
santamaura
17. 02. 2012 12.08
+8
Lahko bi pa organizirali regijsko tekmovanje ministrantov v nalivanju vina