Slovenija

Svetlik napovedal interni nadzor zaradi zaznanih ekstremnih honorarjev

Ljubljana, 24. 03. 2015 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Univerze v Ljubljani je predstavilo sistem financiranja univerze. Rektor Svetlik upa, da javnost ne pričakuje, da bodo zaposleni dodatno delo opravljali zastonj. Dekanja Tekavčičeva, ki je tudi sama pristala na seznamu, pa vztraja, da zneski na Supervizorju, niso neto zneski.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Univerza in financiranje
    02:03
    Iz SVETA: Univerza in financiranje
  • Iz 24UR: Na univerzah pojasnjujejo financiranja
    02:25
    Iz 24UR: Na univerzah pojasnjujejo financiranja
Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani
Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani FOTO: Kanal A
Po objavi podatkov na Supervizorju je s funkcije ministrice za izobraževanje odstopila Stanka Setnikar Cankar. Supervizor je namreč pokazal, da je v preteklih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

Vodstvo Univerze v Ljubljani je predstavilo sistem financiranja univerze. Rektor Ivan Svetlik je dejal, da je bilo v javnosti veliko neresnic o sistemu financiranja. Opozarja, da so v letu 2009 izplačali skupno 24,3 milijona evrov avtorskih honorarjev, od tega notranje zaposlenim 15,5 milijona evrov. Že leta 2014 pa je bila skupna izplačana vsota 16,6 milijona, notranje zaposleni so od te vsote prejeli dobrih 9 milijonov evrov. In vse to kljub slabšim razmeram, v katerih delujejo. "Sicer pa upam, da ne pričakujete, da bodo zaposleni dodatno delo opravljali zastonj," je še dodal Svetlik. Poudaril je, da je vse teklo po zakonih, jih je pa Supervizor opozoril na šibke točke. To pa je, da nimajo jasnega dogovora med vsemi svojimi članicami, kako naj se sredstva pridobljena na trgu razdelijo naprej. Z internim nadzorom bodo pregledali nekatere honorarje, ki res bodejo v oči, saj gre za "ekstremne primere".

Svetlik je poudaril, da so bila izplačila zakonita. "Če je kaj kalnega, mi podajte ovadbo," je še dejal. Supervizor je le potrdil, da imajo šibko točko, si pa ne prizadevajo, da bi prikrili podatke. Tiste, ki so javnega značaja, naj v aplikaciji Supervizor objavijo, če pa gre za podatke osebnega značaja, potem naj jih umaknejo.

Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je napovedal, da bo v nekaj tednih odredil interni nadzor tam, kjer so zaznali izplačila ekstremnih honorarjev.

Prav tako je opozoril, da se rektorji in dekani menjavajo in da pri njih ni elit. "Samo poglejte, kako se menjavajo politične elite ali pa sindikalne elite," je kritično dodal.

Je pa tudi potrdil, da imajo cenik, po katerem zaračunavajo podajanje nekaterih informacij javnosti. Naj ob tem opozorimo, da na primer mariborska univerza od uredništva informativne oddaje 24UR zahteva skoraj 1500 evrov, da bi jim posredovala tabelo s honorarnimi in podjemnimi zaslužkarji.

Tekavčičeva: Ne gre za neto zneske

Dekanja Ekonomske fakultete Metka Tekavčič pravi, da pri omenjenih zneskih ne gre za neto številke, čeprav je protikorupcijska komisija dejala, da so. Kdo ima torej prav? Pri tem je Tekavčičeva poudarjala, da se je del denarja povrnil v državni proračun.

Dekani predstavljali primere dobre prakse

Ker iz proračuna ne prejmejo dovolj osnovnih sredstev za uspešno in kvalitetno delovanje, se pač morajo znajti – z na primer sredstvi, ki jih prejmejo iz izrednega in doktorskega študija, evropskih sredstev, organizacijo seminarjev, izobraževanj in podobno.

Dekan fakultete za upravo Janez Stare je dejal, da so v zadnjih 12 letih prejeli 29 milijonov evrov sredstev, za svoje delovanje pa so potrebovali 53,5 milijona evrov. Razliko so pridobili na trgu.

Še nekaj dekanov je predstavljalo svoje uspešne projekte, ki so jih izvajali.

Razpravo o visokih avtorskih honorarjih, ki so jih prejemali nekateri redno zaposleni v visokem šolstvu, je spodbudila objava v aplikaciji Supervizor protikorupcijske komisije. Ljubljanska univerza je sicer zaradi objav prejemnikov avtorskih honorarjev na informacijskega pooblaščenca naslovila zahtevo za uvedbo inšpekcijskega postopka.

Na drugi strani pa so tisti, ki so, ali kritični ali pa že besni. V visokošolskem sindikatu tako poudarjajo, da imamo v Sloveniji "množice sposobnih mlajših znanstvenikov, ki zaradi 'varčevanja' ostajajo brez službe, životarijo s prekarnimi pogodbami ali ždijo v izhodiščnih plačnih razredih".

Težava je širša

Ljubljanska univerza
Ljubljanska univerza FOTO: Thinkstock

Primer zaslužkarjev je pretresel širšo slovensko javnost. Z razkritjem je namreč postalo jasno, da živimo v sistemu, v katerem niso postavljena jasna pravila. Medtem ko eni – večinoma gre za socialno šibke in pripadnike zdavnaj uničenega srednjega sloja ter otroke – morajo po nareku in prisili države varčevati, pogosto se jim odreka tudi pomoč v obliki socialnih transferjev, prav tako delajo za minimalno plačo, s katero ne morejo preživeti iz meseca v mesec, spet drugi ob svojih rednih službah bogatijo z denarjem iz javnih sredstev. Morda gre res za legalno zadevo, a je moralno več kot sporna, ves čas poudarjajo kritiki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volos
01. 06. 2015 21.28
+1
Za takšne honorarje bomo imeli verjetno čez leto ali dve samo še dekane v Sloveniji na univerzah
ooResnicA
25. 03. 2015 17.08
+2
...toti vlečejo 20.000 na mesec za ta denar bi lahko zaposlili 20 mladih...
01xxy
25. 03. 2015 16.41
+0
G. Metka Tekavčič se je izkazala že na mestnem svetu v Ljubljani s svojo neizmerno reprezentanco, ko je s tujim denarjem seveda, kupovala whiskyje in izbrane prigrizke.Pa še na račun Ljubljančanov se je karakterna igralka vozila s taksiji in nasploh pokazala svojo veliko skromnost. Ne ve se pa, ali je karakterno skromnost prenesla iz Mestne hiše na EF ali od tam k Jankoviču.
Kirbi_Bundi
25. 03. 2015 16.19
+4
ZELO ZANIMIVI POJAV Takoj ko je vlada spremenila zakon o dimnikarski službi in se pripravlja novi zakon o bodočem izvajanju te dejavnosti na prostem trgu, se je isto častno močno onesnažil zrak v Sloveniji. Zato so se organizirali predavatelji, ki širom po Sloveniji predavajo o človekovem zdravju za katerega skrbijo dimnikarji. Vsakokrat tudi omenjajo Marijo Terezijo a omenjena gospa ni nikoli uvedla meritev dimnih emisij a dimnikarski lobi si je izmislil dodatno pobiranje rente iz naslova merjenja dimnih emisij in to opravljajo že deset let z ne atestiranimi napravami. Za to delo niso niti usposobljeni, le peščica teh ima opravljene tridnevne šnelkurse, ki so jih opravili nekje v Mariboru. Pri teh brezplodnih meritvah debelo zaračunavajo in polnijo blagajne lastnikom dimnikarskih podjetjih. Nekateri latniki dimnikarskih podjetji svojim delavcem dajejo bloke z istimi serijskim številkami, izstavljajo se računi brez serijskih številk. Izdajajo račune kjer so serijske številke ročno izpisane na ta način prihaja do velikih utaj davkov in to kar na desetine milijonov €, odškodovana pa je država. Sedaj ko se pripravlja zakon, da bi se skupaj prišlo na prosti trg se pod pretvezo pojavlja tudi močno onesnažen zrak. Zato si je dimnikarski lobi pridobil zagovornike, ki bi pod pretvezo močno onesnaženega zraka radi s svojo propagando zadržali koncesijski sistem in na ta način dalje polnili svoje žepe brez dela, državi pa delali škodo z neplačevanjem davkov. Vse akterje, katerim se je v zadnjem času močno onesnažil zrak in kateri delajo veliko propagando za dimnikarski lobi, prirejajo dimnikarji razne veselice in na veselicah se ta propagandni stroj naužijejo čistega zraka. Mogoče še dobi kateri kakšno kuverto za dobro opravljeno propagando. Vse akterije najdete na spletu z naslovom- Kakšen zrak dihamo – kakovost zraka v Sloveniji, STROKOVNO POSVETOVANJE 2015, Moravske Toplice, Hotel AJDA,5. in 6 . marec 2015
BaGr67
25. 03. 2015 16.07
+2
A kdo ve kje je Janez...spet ga ni v parlamentu!!!!
nicor
25. 03. 2015 22.28
+1
nicor
25. 03. 2015 22.29
+1
pa samo svoje lakaje pošilja v akcijo, res sumljivo
Te vidim
25. 03. 2015 16.03
+0
Gremo stavit, da ne bodo ugotovili nič :D
Verbena
25. 03. 2015 15.04
+3
Najslabše je, ko nekdo nadzoruje sam sebe....brez zavedanja...no, pa sej tudi zunanji nadzori pri nas niso nč boljši.....prevečkrat so že nadzorniki zamižali, se delali, kot, da nč ne vedo.....vse od bank do drugih institucij....zato je, kot je....nikakršno stanje v državi !!!
jutranjisij
25. 03. 2015 14.58
+1
Čas je, da ljudje izvedo spisek vseh zaposlenih v javni upravi, sektorju, javnih podjetjih ali politiki, ki so prejeli dodatno več kot 20.000 evrov. Z drugimi besedami: komu so ti ljudje morebiti odžirali službo ali samo denar, da so sebi dodatno polnili žepe iz javnih sredstev. Potem pa bi morali slediti ustrezni suspenzi, pač glede na sredstva, ki so jih dodatno prejemali..
ROMELS
25. 03. 2015 14.40
+1
Potrebno je vprašati psihiatre, kako lahko človek dela po 25 ur na dan, če politiki in inšpektorji za delo, tega ne razumejo.
VSEZNALECno1
25. 03. 2015 14.33
+3
RES NE VEM KAKO SE DA 10.000 NETTO NA MESEC PREŽIVETI.... TRDO SE DELA PA TO...RES
marker1
25. 03. 2015 14.13
+3
Naši rektorji univerz javkajo nad pomanjkanjem denarja, za honorarje profesorjev se pa denar vedno najde. Interni nadzor je pa podobno kot če bi naročil mačku, da bi pazil na klobaso.
JanezNovakJohn
25. 03. 2015 14.08
+2
Če ne bi v Sloveniji tako močno segali z desno roko v levi žep, bi Švico že prehiteli.
100ub
25. 03. 2015 13.57
+6
Interni nadzor izgleda približno tako, kot dati psu čuvat kost, kot hranit kokoši pod steklom, kot osla učit stradat ,da ti čez en teden crkne. Svetlik moral bi odgovarjat: pa kdo od prasce v pri nas sploh odgovarja?
juwel
25. 03. 2015 13.55
+2
tudi ga. Musarjeva je en velik LOPOV !
juwel
25. 03. 2015 13.54
+2
g. Svetlik ti si tudi ena velikaBARABA !
Timy15
25. 03. 2015 12.09
+3
Sedaj,ko je pod pritiskom javnosti je napovedal nadzor,prej pa je vse ekstremne zaslužkarje zagovarjal.
Brabus
25. 03. 2015 10.29
+7
Samo v Slowenistanu lahko kontrolirajo in nadzorujejo sami sebe. Zato pa ni nikoli kazenskega epiloga. Vsi kradejo, nobeden nič kriv.
prašek
25. 03. 2015 10.20
-9
Ker vidim strahotno velik intelektualen potencial pri komentatorjih, sploh z desnega brega Rubikona, se sprašuje kako to da oni ne predavajo po univerzah ? Saj to je vendar nekaj najlažjega. Torej dragi moji desnosučni guruji komentiranja, vsak v eno predavalnico in predavat izrednim študentom. Predavatelji pa bodo ta čas za tekočim trakom !!!!
novak.novak
25. 03. 2015 12.09
+9
tovariš prašni, in kdo pravi, da (po tvoji definiciji) desnosučni, ne predavajo na univerzah? sta pa možni dve razlagi, da te univerze, rečmo fdv, obvladujejo sam tako imenovani levaki, in če ne pihaš v ta rog ne moreš tam bit. in drugič, očitno, da takoimenovani desnosučni,( po tvoji razlagi), ne jemljejo takih honorarjev, imajo več zavesti in ne kradejo, ops, saj je vse legalno, ne, in zakonito, po svetliku in prašeku...
bertoolin
25. 03. 2015 13.14
+6
Novak, kaj sploh odgovarjas placancu in nasprotniku Slovenstva!?
RoccoS
25. 03. 2015 10.09
+4
Verjame sploh kdo svetliku?
prašek
25. 03. 2015 10.21
-5
novak.novak
25. 03. 2015 10.01
+7
..in upa, da javnost ne pričakuje, da bodo delal zastonj?!ja pol naj si sp, al doo zrihtajo, pa naj zapustijo univerzo. pa se podajo na trg. če pa delajo preko polnega delovnega časa, pol pa je količnik plačila 1,4. kot nadura. še kaj nejasnega svetlik?
prašek
25. 03. 2015 10.21
-3
novak.novak
25. 03. 2015 12.09
+5
novak.novak
25. 03. 2015 12.11
+2
teb so odkril v vranju, ko si deklamiral kaj jaz vem kaj že....in še vedno deklamiraš, sam glas ti ne valja...