Slovenija

Umrla je Milena Močivnik

Ljubljana, 06. 02. 2017 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Slovenci smo jo v zahvalo za njeno pomoč zapuščenim živalim najprej razglasili za Slovenko leta, kmalu zatem pa so jo določeni krogi s svojimi računicami in apetiti s širjenjem zlonamernih govoric in nikoli dokazanih insinuacij, ki niso imele nobene zveze z njenim delom z zapuščenimi živalmi, uničili in poteptali v prah," so ob smrti Milene Močivnik zapisali v društvu Lajka.

V medijih je danes zaokrožila vest, da je umrla Milena Močivnik – za nekatere zaščitnica živali, za druge mučiteljica, ker je bilo teh živali preveč in naj bi bivale v nevzdržnih razmerah.

Milena Močivnik
Milena Močivnik FOTO: POP TV

Kot poroča spletna Mladina, je bila Močivnikova svojevrstna že kot otrok. Že takrat je namreč kazala naklonjenost do zapuščenih, pohabljenih in bolnih živali, saj je imela v kleti hiše pravo malo ambulanto. Tako je na primer že pri šestih letih  vedela, kako je treba naravnati in poviti zlomljeno kost ali namestiti izpahnjen sklep.

Širša javnost je za Močivnikovo prvič slišala sredi devetdesetih let, ko so ji v nelegalnem zavetišču na Visokem pri Kranju prvič odvzeli okoli 200 psov in mačk, so zapisali na spletni strani Pes, moj prijatelj. Začasno zatočišče je nato našla na Celjskem, od koder pa se je morala zaradi nenaklonjenosti okolice preseliti v Borovnico, kjer je s svojimi 300 psi bila do leta 2002. Za pse je ves čas skrbela zgolj s svojo pokojnino in prispevki posameznikov. 

Leta 1999 je bila Močivnikova prek revije Jana izglasovana za Slovenko leta.

In medtem, ko je ona ves čas trdila, da je za njene pse poskrbljeno, in je zaradi domnevnih razžalitev dobrega imena pravico nekajkrat iskala tudi na sodišču, so priče tožilstva pripovedovale drugačno zgodbo in opisovale srhljive prizore. Večina živali je živela v neurejenih razmerah, psi so se nenadzorovano parili, grizli drug drugega, po tleh njene kuhinje je bilo polno krvavih iztrebkov, zavetišče pa je bilo neurejeno. Ena od prič je tudi povedala, da Močivnikova ni želela, da bi bolne pse usmrtili, ker pa je bila prepričana, da žival potrebuje mir za odhod s tega sveta, jih je pustila v lesenem zaboju s pokrovom in čakala, dokler niso poginile. Tako naj bi po nepotrebnem povzročila trpljenje več kot 300 psom.

'Poteptali so jo v prah'

"Milena – kontroverzna osebnost slovenske živalovarstvene scene. Slovenci smo jo v zahvalo za njeno pomoč zapuščenim živalim najprej razglasili za Slovenko leta, kmalu zatem pa so jo določeni krogi s svojimi računicami in apetiti s širjenjem zlonamernih govoric in nikoli dokazanih insinuacij, ki niso imele nobene zveze z njenim delom z zapuščenimi živalmi, uničili in poteptali v prah," so zapisali v društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

"Karkoli si kdo misli o njenem delu in trudu za živali – poleg gospe Eve Lee Müller je bila Milena pionirka ozaveščanja ljudi, da zapuščene živali obstajajo in da jih ne smemo prepuščati samim sebi in kruti usodi, temveč poskrbeti zanje po najboljših močeh – tako s strani države kot tudi vsakega posameznika, ki se s tem problemom sooči. In zato smo ji hvaležni. Naj počiva v miru," so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3