Slovenija

FOTO: Nepričakovana smrt Andreja Bajuka

Ljubljana, 16. 08. 2011 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
T.V./N.S./N.D.
Komentarji
15

V 68. letu je umrl nekdanji premier, nekdanji finančni minister in bivši predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk. Ob njegovi nepričakovani smrti so številni izrazili sožalje.

Ponoči je v 68. letu po prvih informacijah zaradi kapi umrl nekdanji premier in nekdanji predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk, so za 24ur.com potrdili v NSi. ''Dr. Andrej Bajuk je imel Slovenijo preprosto rad,'' je stranka zapisala v obvestilu medijem.

Predsednica stranke NSi Ljudmila Novak je za 24ur.com dejala, da smrt Andreja Bajuka v stranki zelo obžalujejo. Po njenih besedah je bil Bajuk včeraj na Brezjah in je bilo z njegovim zdravjem videti vse v redu. ''Njegova smrt je velika izguba za stranko, saj je bil njen ustanovitelj in prvi predsednik,'' pravi Novakova.

V NSi se bodo po njenih besedah Bajuka spominjali kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo Nove Slovenije prispeval k ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. Kot finančni minister si je po besedah Novakove prizadeval za pomembne ukrepe, ki so pripomogli k rasti in razvoju Republike Slovenije. "Žal živimo v državi, kjer se premalo spoštuje delo, znanje in izkušnje, se posebej, če gre za povojne politične izgnance. Zato je bilo njegovo delo bolj pogosto pohvaljeno v tujini kot pa doma,“ je prepričana Novakova.

Po njenem mnenju je Bajuk kot finančni minister veliko naredil za Slovenijo, v stranki pa bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da se od njega primerno poslovijo. 

Andrej Bajuk - 6
Andrej Bajuk - 6 FOTO: Reuters

Žalna knjiga odprta v preddverju Državnega zbora

Žalna knjiga v spomin na Andreja Bajuka bo v Državnem zboru odprta od srede, 17. avgusta 2011. Vpis v žalno knjigo bo mogoč v preddverju velike dvorane Državnega zbora vsak dan do pogreba od 9. do 16. ure.

Žalna knjiga bo odprta tudi na stranki NSi, in sicer od srede od 10. ure naprej, stranka pa bo pripravila tudi žalno sejo sveta NSi.

Sožalja državnega vrha

Predsednik vlade Borut Pahor je dopoldne soprogi pokojnega Bajuka ter njegovi družini poslal sožalno brzojavko, v kateri je svojcem v svojem imenu ter v imenu Vlade Republike Slovenije izrekel iskreno in globoko sožalje ob nenadomestljivi izgubi moža in očeta. Premier je v pismu svojcem zapisal, da je bil Andrej Bajuk pomembna politična osebnost, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem.

Slovenija mu veliko dolguje. Janez Janša

Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk je ob smrti Bajuka soprogi in njenim najbližjim izrazil iskreno in globoko sožalje ob tragični izgubi. "Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji," je v sožalnem pismu zapisal predsednik.

Predsednik Državnega zbora Pavel Gantar je ob smrti Andreja Bajuka svojcem izrekel sožalje. Zapisal je, da je dr. Andrej Bajuk ''s svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države".

Sožalja pošiljajo tudi politiki

Na Bajukovo smrt so se odzvali tudi v SDS. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je na spletni strani stranke zapisal, da bo Bajuk ''ostal v nacionalnem spominu zapisan na mestu, kjer nikoli obledele zlate črke trajne hvaležnosti za vsako novo generacijo posebej ubesedijo imena ljudi, ki so veliko dali, a malo prejeli. Naj počiva v miru''.

Janša je še zapisal, da je ljudi, kot je bil Andrej Bajuk, malo. ''Bil je srčen in pošten človek, ki je imel Slovenijo rad. Bolj, kot mu je ta bila sposobna vračati. Zanj je bila Slovenija najprej domovina in šele nato država''.

Marjan Podobnik, ki se je iz politike umaknil po neuspeli združitvi SLS s stranko SKD, torej po obdobju, ko je slovensko vlado leta 2000 vodil Bajuk, pravi, da ga je novica o njegovi smrti zelo šokirala, saj je pokojnega še včeraj poslušal po televiziji.

Andrej Bajuk - 4
Andrej Bajuk - 4 FOTO: Reuters

Bajuka se Podobnik spominja kot človeka, ki je ''poskušal na najboljši možen način v politiki uveljavljati stvari, v katere je verjel,'' pri čemer je imel po njegovih besedah včasih bolj, včasih manj srečno roko. ''Prepričan pa sem, da je bil v svojih prizadevanjih iskren,'' zaključuje Podobnik.

Tudi v SLS se Andreja Bajuka spominjajo kot ''tople osebe; zvestega, doslednega in vztrajnega človeka''. Po besedah Radovana Žerjava je bil Bajuk eden redkih, ki so se iz slovenske skupnosti v Argentini vrnili v domovino in v njej prevzeli najvišja politična in državniška mesta. ''Za to svojo držo ni dobil mesta in priznanja, ki mu nesporno pripadata za njegovo vlogo pri graditvi Slovenije,'' pravi Žerjav, ki njegovi družini, prijateljem in stranki izreka iskreno sožalje.

Evropski poslanec Lojze Peterle je Bajukovo smrt označil za prerano. Meni, da je Bajuk v zadnjih desetih letih svoje znanje in svoje moči posvečal Sloveniji. "Zaradi Slovenije se je odrekel nadaljevanju vabljive mednarodne bančne kariere. Odločitev za Slovenijo je razumel kot osebno poslanstvo," je v odzivu na Bajukovo smrt zapisal Peterle. "Krivično je bilo, da so ga ob njegovi domoljubni vnemi za demokratični in gospodarski napredek Slovenije nekateri kot dr. Jožeta Pučnika in dr. Jožeta Bernika proglašali za tujca," je prepričan Peterle. Zanj je bil Bajuk velik domoljub, demokrat in ugleden finančni strokovnjak. "Živel in delal je za Slovenijo. Zato zasluži hvaležen in spoštljiv spomin," je še dodal Peterle.

Po besedah vodje poslanske skupine stranke Zares Franca Jurija je z Andrejem Bajukom Slovenija izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po ''načelnosti, doslednosti in delavnosti''.

''Čeprav je dosledno zastopal politična stališča, ki se razlikujejo od naših, smo ga vselej spoštovali kot poštenega in vztrajnega zagovornika svojih prepričanj, '' je še zapisal Juri, ki v imenu svoje poslanske skupine izraža iskreno sožalje soprogi Andreja Bajuka, ''družini, svojcem, kot tudi njegovim sodelavcem in kolegom v NSi''.

V imenu LDS je družini in svojcem pokojnega sožalje izrekel pravosodni minister Aleš Zalar. Po njegovih besedah se je Andrej Bajuk v zgodovino zapisal ''predvsem kot finančni strokovnjak in velik domoljub'', ki je s svojim znanjem ''pomembno prispeval k slovenski sedanjosti''. Tudi Zalar pravi, da je bil Bajuk zvest zagovornik krščanskodemokratskih vrednot in je po njih ''dosledno živel, zaradi česar je užival spoštovanje svojih sodobnikov''.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič se bo Andreja Bajuka spominjal po tem, da je naredil veliko politično napako, ko je leta za sedem mesecev prevzel vodenje vlade. Po besedah Jelinčiča je s tem omogočil ponoven vzpon levice.

Pri Svetovnem slovenskem kongresu ga bodo močno pogrešali

Globoko pretreseni pa so ob Bajukovi smrti v Svetovnem slovenskem kongresu. "Za njem danes žaluje veliko ljudi, ki so ga poznali, doma in po svetu," pravi predsednik kongresa Boris Pleskovič. Meni, da je njegovo slovo izguba tudi za vseslovenski politični prostor, saj je bil z vsem srcem najprej Slovenec. "Pri Svetovnem slovenskem kongresu ga bomo močno pogrešali. Največja izguba pa je to za njegovo družino, saj je bil ljubeč mož, dober oče in dedek ter izjemen prijatelj. Te lastnosti pa so bile in ostajajo tudi eden od temeljnih vrednot, katerim je bil vedno zvest," je dodal Pleskovič.

V imenu Društva poslancev 90 pa je globoko sožalje svojcem izrekel tudi Marko Pavliha. Ob tem je povedal, da je Bajuk pomembno prispeval k nastanku in razvoju samostojne slovenske države.

Andrej Bajuk s soprogo
Andrej Bajuk s soprogo FOTO: Reuters

Odraščal je v Argentini

Andrej Bajuk, ki se je z družino leta 1948 preselil v Argentino, kjer je tudi odraščal, je pred politično kariero v mednarodnih organizacijah služboval kot ekonomist. V slovensko politiko je kot premier za sedem mesecev stopil leta 2000, ko ga je stranka SLS+SKD predlagala za mandatarja nove vlade.

V vladi Janeza Janše je Bajuk leta 2004 zasedel funkcijo finančnega ministra, osem let pa je bil tudi predsednik stranke NSi. Po porazu stranke na parlamentarnih volitvah leta 2008 je odstopil z mesta predsednika stranke in izstopil iz aktivne politike.

Več o tem, kdo je bil Andrej Bajuk, lahko izveste tukaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni