Slovenija

Umrl je Miloš Kovačič, izjemen slovenski poslovnež, ki je utrl pot novomeški Krki

Novo mesto, 18. 02. 2016 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 82. letu starosti je umrl Miloš Kovačič, eden največjih slovenskih gospodarstvenikov. V svoji karieri je nanizal mnogo uspehov, a Slovenci ga najbolje poznamo prav po dolgoletnem nadvse uspešnem vodenju podjetja Krka iz Novega mesta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umrl je Miloš Kovačič
    02:45
    Iz 24UR: Umrl je Miloš Kovačič
  • Iz SVETA: Umrl je legendarni direktor novomeške Krke
    02:03
    Iz SVETA: Umrl je legendarni direktor novomeške Krke
Miloš Kovačič
Miloš Kovačič FOTO: POP TV

V 82. letu starosti je umrl dolgoletni prvi mož novomeške Krke Miloš Kovačič. Informacijo so za 24ur.com potrdili predstavniki podjetja.

V Krki ga bomo v spominu ohranili kot predanega krkaša, svetovljana, ponosnega na Krko in njene ljudi. Simona Gorjup, tiskovna predstavnica podjetja Krka

Kovačič je svojo kariero začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti kasneje pa tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov. V novoustanovljenem podjetju Farmis, ki je združevalo Lek in Krko se je lotil zunanje trgovine in poskrbel za velik porast prihodkov. Podjetje je z njegovo pomočjo prodrlo na tuje trge, med drugim v Indijo, Kitajsko, afriške države in ostale. Leta 1964 je postal komercialni direktor Krke, leta 1985 pa prevzel funkcijo generalnega direktorja Krke.

Bival v gradu na Otočcu

Poslovnež, ki je bival v gradu na Otočcu, nenehno potoval in sklepal posle po vsemu svetu, je koval pot uspehov novomeškega podjetja. S prodorom na trg Rusije in nekaterih drugih vzhodnoevropskih držav se je ob prodaji generičnih zdravil Krka uvrstila med vodilna farmacevtska podjetja. Na čelu je ostal do leta 2005, ko se je predčasno umaknil. Njegovo mesto je prevzel dolgoletni namestnik Jože Colarič.

Prvi Slovenec, ki ga je Putin nagradil z odlikovanjem

Za svoje delo je prejel številna priznanja. Med drugim je trikrat prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za poslovne dosežke in priznanje "Manager leta". Leta 2002 ga je takratni predsednik RS Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode, leta 2004 pa mu je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin kot prvemu Slovencu izročil visoko odlikovanje "orden prijateljstva" za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med obema državama. Od leta 2003 je častni konzul Poljske v Sloveniji. Prav tako pa je bil član nadzornih svetov v nekaterih uglednih slovenskih družbah, vrsto let pa je bil tudi aktiven v družbeno-političnem življenju in funkcionar na odgovornih mestih v športnih organizacijah.

Miloš Kovačič
Miloš Kovačič FOTO: POP TV

Združenje Manager je konec leta 2004 Kovačiču za izjemne dosežke na področju menedžmenta podelilo priznanje za življenjsko delo. Izročila sta mu ga predsednik Združenja Manager Franjo Bobinac in odgovorna urednica revije Manager Sonja Šmuc

Javnost ga je poznala tudi kot neizmernega uživača, ribiča, športnega navdušenca. V več intervjujih je poudaril, da je pri sklepanju poslov ves čas prisegal na nujnost osebnih stikov. S pomembneži z vsega sveta je ohranjal pristne stike, tudi zaradi tega pa naj bi v svoji karieri opravil več kot 2000 letalskih poletov v vsaj 130 držav. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni