Slovenija

Umrl, ker ni vedel, da je pomoč zastonj

Ljubljana, 31. 05. 2010 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Žgajnar
Komentarji
245

48-letni delavec iz Makedonije je z bolečinami v prsih prišel na urgenco, a ker ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja in se je bal, da bi moral za zdravstvene storitve plačati, je bolnišnico zapustil. Pozneje je umrl v svoji najeti sobi.

Zaradi hudih bolečin v prsih je 48-letni delavec iz Makedonije obiskal nujno medicinsko pomoč v Ljubljani. Tam ga je medicinski tehnik sprejel in najprej preveril, ali ima delavec ustrezno zdravstveno zavarovanje.

Klinični center
Klinični center FOTO: Dare Čekeliš

Zavarovanja delavec ni imel, zdravstveni tehnik pa mu je pojasnil, da bo v primeru, če se izkaže, da pregled ni bil nujen, moral plačati od 20 do 100 evrov. Delavec si teh stroškov ni mogel privoščiti. Tuji delavci namreč večino svojega denarja pošljejo svojim družinam v domovino. Preostanek denarja pa je tudi ta 48-letnik namenil za sobo v hotelu Lipa, kamor je po 12 urah dela v pekarni prišel le prespat. In po tem izračunu si ni mogel privoščiti dodatnih evrov za pregled in je odšel domov. Nekaj ur pozneje je v svoji sobi v hotelu Lipa umrl.

Njegov novi delodajalec Imer Berisha pojasnjuje, da mu je umrli povedal, da nima urejenega zdravstvenega zavarovanja in da ga lahko obravnavajo samo, če plača. Ker se je bal, da bi moral plačati 100 evrov, se je raje odločil oditi, pojasnjuje predstojnica splošne nujne medicinske pomoči Renata Rajapaksa. “Šele takrat je namreč izvedel, da njegova zdravstvena kartica ni več veljavna,” še pravi in dodaja, da delavec ni vedel, da je nujna medicinska pomoč zastonj. Zdravstveni tehnik, ki ga je sprejel, pa ga v bolnišnici ni zadržal. Delavec bi moral plačati le, če pregled ne bi bil nujen. Nujna pomoč je namreč zastonj. “Mi pacienta ne bi odklonili, sploh ne,” je še dejala.

Ko je izvedel, da njegova kartica ni veljavna, se je po pripovedovanju predstojnice razjezil in odšel domov, do zdravnika pa sploh ni prišel. “Pacient v bistvu sploh ni vedel, da ni bil zavarovan in to je bilo presenečenje zanj, in morda ni vedel, kako bi ukrepal,” še dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a.afrodita
03. 06. 2010 21.28
se strinjam z modrim dirkačem popolnoma, le to da zdravstveni tehnik ni isto kot receptor, zdravstveni tehnik ne sprejema samo pacientov, naredi še vso nego, vse preveze,poskrbi za vso terapijo, per os, venozno in muskularno,na tem oddelku tudi jemlje kri in asistira pri vseh posegih tako, da o administraciji sploh ne govorim,....
REMINGTON
02. 06. 2010 18.25
+1
Zavarovanja delavec ni imel,... Njegov novi delodajalec Imer Berisha pojasnjuje, da mu je umrli povedal !!!! KAKO !!!, da nima urejenega zdravstvenega zavarovanja ... KAKO TO NOVI DELODAJALEC, ČE JE KATERIKOLI DELODAJALEC POTEM JE BIL ZAVAROVAN KER NE MORE BITI DRUGAČE ALI PA SPLOH NI BIL ZAVAROVAN-POTEM JE TO KAZNIVO DEJANJE... ČE JE BIL ZAVAROVAN IN DELODAJALEC NI PLAČAL ZAVAROVANJE JE TO STVAR DELODAJALCA, ZZZS IN SODIŠČA. ZZZS JE SEBI DAL PRAVICO OD 01.JANUARJA 2010 DA PACIENTE KI NIMAJO PLAČANE PRISPEVKE OBRAVNAVA KOT SAMOPLAČNIKE KAR JE ZA SOCIALNO DRŽAVO SRAMOTA KER DELAVEC NIMA VPLIVA NA DELODAJALCA ČE PLAČUJE PRISPEVKE IN TA UPLIV NIKOLI NE BO IMEL, VSI VEMO ZAKAJ. TOREJ JE SODIŠČE TISTO KI ODLOČA O TEM A NE ZAVOD. TO KAR ZAVOD POČNE JE KRŠITEV ELEMENTARNIH PRAVIC POSAMEZNIKA IN KRŠITEV USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE SA SE GRE ZA OBSTOJ ČLOVEKA IN NJEGOVEGA ZDRAVJA. KAR SE ZDRAVSTVENEGA TEHNIKA TIČE JE TO DA NAJ SAM PRESODI ALI JE NJEGOVA VEST ČISTA IN ALI JE SKLADNA Z NJEGOVIM POSLANSTVOM. DELODAJALCA, BIVŠEGA IN NOVEGA PA NA SODIŠČE SKUPAJ Z PREDSTOJNICO URGENCE KATERA MORA POSKRBETI ZA STROKO A NE ZA FINANCE. TOREJ, POKOJNEGA IMAJO NA VESTI VSI PO VRSTI, OD TEHNIKA IN NJEGOVE URGENCE SKUPAJ S PREDSTOJNICO DO DELODAJALCA/EV IN ZZZS SKUPAJ Z DRŽAVO KI TO DOPUŠČA.
vlab
02. 06. 2010 13.25
+1
Iz članka je razvidno da so mu vse lepo pojasnili: Če ni nujno, ni zastonj. Če je nujno je zastonj. Da pa je delavec ali se zmedel, ali ni razumel povedanega, bi po vsej verjetnosti poleg tehnika tam moral sedeti še pravnik ki bi se 100% prepričal da je bolniku 100% jasno za kaj se gre. Ni prvi primer človeka, ki ni razumel kaj mu drugi hočejo povedat, le da je ta to nerazumevanje plačal z življenjem. Je grozno, težko pa s prstom pokažeš na odgovornost kogarkoli. Mar čemo imeti pri vseh stvareh zraven še pravnike, ki se bodo prepričali da so ljudje razumeli za kaj se gre in jim dali to v podpis, pri vseh zadevah kjer je njihovo življenje pod vprašanjem? Povsod kjer pridejo ljudje v stik z zdravniškim osebjem, reševalci, gasilci, policijo... Najbolje. Grozno je, pa vendarle je to splet okoliščin. Nekaj tudi slaba osveščenost teh delavcev, pa vendarle... To je tako kot če nekdo utone v bazenu, kjer piše da je plavanje na lastno odgovornost, utopljeni je nepismen, mi pa se zgražamo kdo vse je kriv da je nepismeni vseeno šel v vodo.
Nada Zibert
02. 06. 2010 10.42
Zdravstveni tehnik mora napotiti vsakega pacienta do zdravnika. Le ta je tisti, ki bo ocenil, kaj je nujno in kaj ne. In po pregledu zdravnik pojasni pacientu.... kaj je potrebno posebej placat, da se lahko potem pacient dalje sam odloci.To ni prvi primer, da je nekdo zaradi "zdravstvenega tehnika" umrl.
stanka2
02. 06. 2010 09.52
-1
Umrl, KER MU NISO POVEDALI, da je pomoč zastonj.
stanka2
02. 06. 2010 09.00
+1
Me sploh ne čudi, da se je to zgodilo. Zdravstveni tehniki o naveličani, nezainteresirani in ti dajo občutek, da komaj čakajo, da odideš. Odpravijo te na kratko, tudi če imaš urejeno zdravstveno zavarovanje. Polovico zdravstvenih tehnikov bi bilo treba odpustiti, ker jih je preveč in se samo zajebavajo in flirtajo. Vsaj na urgenci v Mariboru je tako. Ko sem čakala s hudo pljučnico pet ur na izvid - na hodniku, kjer piha, sem videla, da dela samo zdravnica, ostali so bili na zabavi. Na sprejemu ne povedo, da je nujna medicinska pomoč brezplačna. Tudi ne vprašajo, kakšne težave imaš in ne skušajo oceniti ali potrebuješ nujno zdravniško pomoč. Ali pričakujete, da bo pacient, ki ni študiral medicine, sam pravilno ocenil svoje zdravstveno stanje? Najlažje je odgovornost naprtiti kar pacientu samemu. Predlagam, da se ukine obvezno zdravstveno zavarovanje. Bomo sproti plačevali zdravstvene usluge, še najbolje v tujini.
m0dridirkac
02. 06. 2010 08.53
+1
>>sandolino >>Če bi ta zdravnik bi saj malo human, bi ga moral pregledat, saj ga je bolelo v pljučih, >>ne pa da mu je Iz prve zatežil,če ima zdravstveno zavarovanje in da bo potrebno plačati pregled!! Še en polpismen. A je ta portal res magnet za malo omejene na duhu? 1. sprejel ga je medicinski tehnik. Nekaj takega kot je v podjetju vratar ali receptor. 2. da se preveri zavarovanje in pove, da se nenujne zadeve na urgenci zaračunajo, zahteva ZZZS. 3. Če se nekdo ne odloči za zdravljenje, je čisto njegova odločitev. 4. Nihlče ne vpraša, zakaj ni imel urejenega zavarovanja. 5. Nujne zadeve pa se na urgenci opravijo brezplačno, kar pojdi enkrat ponoči na urgenco in preštej pijance in klošarje, ki tam ležijo/spijo/se treznijo, pa še čisto obleko dobijo. 6. in meni kot uporabniku zdravstvenih storitev sploh ni bilo všeč, ko sem moral ponoči čakat, da so najprej obdelali vse pijance in klošarje, ki so razgrajali po hodniku, vmes klicali še policijo, potem so jih z rešilci razvozili po mestu, nato smo pa prišli na vrsto tisti, ki vse to financiramo.
strogoff
02. 06. 2010 08.30
+1
kdo vse tukaj laže ???
gasilc1
01. 06. 2010 22.43
-1
Očitno sper denar več vreden od življenja.
Buena Vita
01. 06. 2010 19.34
-1
BLJAK,IN BLJAK
pikam_dopust
01. 06. 2010 15.18
Ko smo že pri dejstvih: Tonček balonček pravi: "Dejstvo je, da ni imel urejenega zavarovanja in ko so mu razložili, da bo, če ne gre za nujni primer, stroške plačal sam, človek pošizil na delodajalca ali ne vem koga in odšel." Članek pravi: "Ko je izvedel, da njegova kartica ni veljavna, se je po pripovedovanju predstojnice razjezil in odšel domov, do zdravnika pa sploh ni prišel" Dejstvo je eno samo: da se delodajalec nahaja samo v tončkovi balončkovi glavi. Ker v članku ga ni. Vsaj v tistem članku ne, ki je ta trenutek (1. junija 2010 ob 15:10) na spletni strani.
LoretdeMar
01. 06. 2010 14.25
+1
Upam da bodo plačali stroške odvoza in skladiščenja. če že za zdravnika nimajo. Kriva je policija ker ne polovi te Klateže in jih vrne pravočasno preden poženejo korenine domov.
Tonček Balonček
01. 06. 2010 13.45
Pa saj sploh nni prišel do zdravnika, ljudje božji!!!! Kot če te na občini na okencu pri vratarju opozorijo, d aje za lokacijsko informacijo treba plačati, pa bi se obrnil in odšel! Ali pa ukinimo ta zavarovanja in napravimo kot imajo to ponekod po svetu, da je pač vse že plačano! Zakaj pa so nezavarovani našemu zdravstvu dolžni mnnekaj milijonov EUR. Ker so jih zdravili, plačali pa niso! Ali s epojdimo v zdravstvu tudi denar ali ap s epojdimo komunizem, oboje hkrati pač ni možno!!!
Ich88
01. 06. 2010 13.43
-1
tehnik je dobil priznanje, ker je privarceval par €
Tonček Balonček
01. 06. 2010 13.42
-1
pikam-dopist, te bom enkrat, ko te bodo pripeljali izpod kakšnega kamiona, pustil pri miru, ker ne boš imel osebnega dokumenta! Dejstvo je, da ni imel urejenega zavarovanja in ko so mu razložili, da bo, če ne gre za nujni primer, stroške plačal sam, človek pošizil na delodajalca ali ne vem koga in odšel. A ko gre pa v gostilno, ga pa nič ne moti, da tam za šankom nima odprtega računa? Tveganej je vzel nase oziroma je bil zaveden, verjetno je mislil, da je zavarovan, izkazalo pa se je, da ni! Ni bil psihiatrični bolnik, sicer bi ga zadržali. Pa kaj naj bi tekli za njim in ga prisilno privedli nazaj in mu določili diagnozo?
sandolino
01. 06. 2010 13.39
-1
Če bi ta zdravnik bi saj malo human, bi ga moral pregledat, saj ga je bolelo v pljučih, ne pa da mu je Iz prve zatežil,če ima zdravstveno zavarovanje in da bo potrebno plačati pregled!!To se lahko samo v Sloveniji zgodi!!Res žalostno! Upam da ga odpustijo in da ne dobi več službe v zdravstvu,saj takšni ljudje ne morejo delati v zdravstvu če nočejo pomagati ljudjem, ki imajo težave z zdravju. Res nehumano! R.I.P
sandolino
01. 06. 2010 13.36
Pol bi pa še radi da vam povišajo plačo.Z takim delom kot ga opravjate vam bi dal najnižjo!Banda nehumana!!
sandolino
01. 06. 2010 13.35
-1
Lahko bi mu povedali, da je nujna pomoč zastonj ne pa da so ga odslovili!
sandolino
01. 06. 2010 13.34
-1
Naslov prosim spremenite,ker se samo norca delate!! Nov naslov:Umrl,ker mu zdravstvo ni hotelo pomagati!!
sandolino
01. 06. 2010 13.34
-1
Kriv je ko satan! Zdravniki bi ga morali pod nujno pregledati saj je imel resne težave z pjuči, ne pa da so ga spraševali če ima ZZ in da bo moral pregled plačati!!To je nehumano in žalostno!!SRAMOTA ZA ZDRAVSTVO IN DRŽAVO!!