Slovenija

'S svojimi idejami je pomagal k dvigu prepoznavnosti Slovenije'

Ljubljana, 02. 12. 2011 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
0

V 61. letu je umrl je slovenski publicist, prevajalec, civilnodružbeni aktivist, politik in nekdanji poslanec Jaša Zlobec. Informacijo so potrdili v Društvu slovenskih pisateljev.

Jaša Zlobec
Jaša Zlobec FOTO: POP TV

Jaša Zlobec je bil rojen 21. januarja 1951 v Ljubljani. Diplomiral je leta 1975, in sicer iz francoskega in italijanskega jezika na ljubljanski filozofski fakulteti. Po končanem študiju je bil sprva svobodni umetnik, nato pa urednik pri Cankarjevi založbi.

Zaposlen je bil tudi v uredništvu mladinskega programa Televizije Slovenija, eno leto pa je bil direktor Študentskega kulturnega centra. Po letu 1990 se je posvetil političnemu delu. Poslanec v državnem zboru je bil med letoma 1990 in 1993, leta 1993 pa je bil imenovan za slovenskega veleposlanika v Belgiji. Med svojim umetniškim ustvarjanjem je pisal tudi pod psevdonimom Džuli Šviga.

Informacijo o njegovi smrti so za 24ur.com potrdili na Društvu slovenskih pisateljev. 

Sožalja se vrstijo

Premier Borut Pahor je poslal družini pokojnega Zlobca sožalno brzojavko, v kateri je v svojem imenu ter v imenu vlade izrekel iskreno in globoko sožalje ob nenadomestljivi izgubi.

Jaša Zlobec je pustil pomemben pečat tako v svojem prevajalskem, publicističnem kot tudi v političnem delovanju in nam bo za vedno ostal v spominu, je zapisal Pahor.

Sožalje je ob smrti nekdanjega poslanca izrekel tudi predsednik DZ Ljubo Germič.

"Umrl je Jaša Zlobec, pesnik in revolucionar. Kdor je imel srečo in čast, da ga je srečal in poznal, ve, da takšnih ljudi ni več. Berimo ga," je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik Zares Gregor Golobič.

Iz ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da so z žalostjo sprejeli vest o smrti nekdanjega sodelavca, ki je bil med drugim v obdobju 1993 in 1999 veleposlanik RS v Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem. Kot so zapisali, je s svojimi idejami in energijo, predvsem pa z delovanjem na kulturnem področju pomagal k dvigu prepoznavnosti Slovenije in njene zunanje politike v času, ko si je mlada država šele utirala pot v mednarodnih odnosih. Družini Zlobec izrekajo iskreno sožalje.

V LDS, katere član in nekdanji poslanec je bil Zlobec, pa so zapisali, da je bil eden tistih ljudi, ki zaradi svoje osebnostne energije pustijo pečat na slehernem področju, ki se ga lotijo, pa naj si bo to družbeni aktivizem, publicistika ali pa prevajalstvo.

"Njegov občutek za sočloveka ga je v življenju zanesel na politični parket, kjer nam je v branjenju vrednot liberalizma stal ob strani kot zanesljiv, inteligenten, dosleden in kritičen sopotnik," so zapisali v stranki.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3