Slovenija

Umrl Aleksander Ravnikar

Ljubljana, 06. 07. 2009 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
0

Po dolgotrajni bolezni je v 59. letu starosti umrl poslanec SD Aleksander Ravnikar. "Našega kolega Sandija se bomo vedno spominjali kot delovnega, poštenega in pokončnega človeka," sporočajo njegovi poslanski kolegi.

Aleksander Ravnikar
Aleksander Ravnikar FOTO: Državni zbor
Ob žalostni vesti o nenadni smrti našega prijatelja in sodelavca smo globoko pretreseni. Našega kolega Sandija se bomo vedno spominjali kot delovnega, poštenega in pokončnega človeka. Pogrešali bomo njegove jasne misli in duhovite domislice, ki so pogosto bogatile naše delo. Takšen bo Sandi vedno med nami. Ob tem žalostnem trenutku pa njegovi družini izrekamo globoko in iskreno sožalje. Poslanke in poslanci SD

V 59. letu starosti je danes zjutraj umrl poslanec Socialnih demokratov (SD) Aleksander Ravnikar, ki je bil dlje časa hudo bolan. "Vpis v žalno knjigo bo danes od 14. do 16. ure in nato vsak dan, vse do pogreba, od 9. do 16. ure, v preddverju velike dvorane državnega zbora," so sporočili iz državnega zbora. "V Kranju bo vpis v žalno knjigo mogoč v Galeriji Mestne občine Kranj na Slovenskem trgu 1 danes od 15. do 18. ure in nato vsak dan, vse do pogreba, od 8. do 18. ure," so sporočili z Mestne občine Kranj.

Kdo je bil Aleksander Ravnikar?

Aleksander Ravnikar, rojen 28. februarja 1951 v Ljubljani, je bil izvoljen v volilni enoti v okraju Kranj. Bil je podpredsednik Ustavne komisije državnega zbora, član Komisije za poslovnik, Odbora za zadeve Evropske unije in Mandatno-volilne komisije.

Premier Borut Pahor se vpisuje v žalno knjigo.
Premier Borut Pahor se vpisuje v žalno knjigo. FOTO: Dare Čekeliš

Po poklicu je bil pravnik, pred izvolitvijo za poslanca je vodil javno podjetje Ljubljanske tržnice. Od leta 1990 je bil vodja skupine svetnikov SD v mestnem svetu Mestne občine Kranj. Leta 1974 je postal predsednik Komisije za mednarodno sodelovanje v republiškem komiteju Zveze socialistične mladine Slovenije, nato sekretar občinske skupščine v Kranju, vodja splošne službe v DSSS Iskra Kibernetika v Kranju.

Aprila 1988 je bil izvoljen za podpredsednika skupščine Socialistične republike Slovenije. Od leta 1994 do 2002 je bil direktor v Iskri Commerce. Konec leta 2002 je bil imenovan za prokurista Javnega podjetja Ljubljanske tržnice, leta 2003 pa za direktorja tega podjetja.

Julijana Bizjak Mlakar nova poslanka?

Vpisi v žalno knjigo
Vpisi v žalno knjigo FOTO: Dare Čekeliš

Poslansko mesto bo po smrti Aleksandra Ravnikarja predvidoma zasedla Julijana Bizjak Mlakar, članica sveta predsednika SD Boruta Pahorja in njegova svetovalka za zdravje. Poleg tega je predsednica območne organizacije SD Kamnik in predsednica upravnega odbora Društva za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva (ZdraVi). Glede na volilne izide v kranjski volilni enoti bo v poslanske sklopi sedla Bizjak Mlakarjeva, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah dobila 29,17 odstotka oziroma 5273 glasov.

Če poslancu preneha mandat, poslanec postane tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat. Nadomestni poslanec sicer deluje kot "polnovredni" poslanec z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3