Slovenija

Umrl admiral nekdanje JLA

Beograd, 13. 06. 2007 23.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Umrl je Stane Brovet, ki naj bi med razpadom Jugoslavije vodil vojaške operacije proti Sloveniji.

Umrl je Stane Brovet, ki naj bi med razpadom Jugoslavije vodil vojaške operacije proti Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
28. 10. 2007 20.36
+0
Samo, da ne bodo izdajalca privlekli v slovenijo pokopat. Nomen est omen. Brodet.
rosomoh@email.si
16. 06. 2007 09.01
+0
Čeprav tema ni več aktualna ne morem prezreti neumnosti,ki jih napiše selekt.lj.In v čem je neumnost?Prvo...Titov življenski projekt Jugoslavija je bilo navadno politično skrpucalo,ki ni imelo šanse preživetja.To skrpucalo bi že davno prej pobral vrag,če ne bi komunajzarji z ostro diktaturo in ustrahovanjem držali "neverujoče "pod pritiskom.Drugo...Domovina jugooficirja je bila Slovenija,ki jo je v trenutku usodnega dogajanja nizkotno izdal.Kako je prilezel do visokega čina sploh ni pomembno,ker v jugovojski je veljalo...bolj butast si ,dalje prideš,lep primer je Adžič.Lepo naj ga imajo Srbi nekje v Beogradu,v Sloveniji zanj ni prostora in še manj smiselnega pokopa z orgijami,ki jim praviš vojaške časti.
srpko
15. 06. 2007 11.32
+1
Damirkolar. Čestitke da si prestal udarce drugih, ki mislijo, da si manj slovenec od njih. Hvala tudi drugim, ki so delili moje mnenje. Še nekaj o admiralu Brovetu. Brovet je bil Titov general. Titov življenski projekt pa je bila Jugoslavija. Brovet kot poklicni vojak se je pripravljal za obrambo jugoslavije. Prehod v drugo vojsko junija 91 bi zanj bila izdaja. Torej kot vojak je ravnal prav. Njegova domovina je bila jugoslavija (taka kot jo poznamo). Brovet se junija 91 ni boril za veliko srbijo (ker takrat je šlo za ohranitev jugoslavije). V vseh vojskah sveta (tudi sedanji slovenski) se vojaki pripravljajo za obrambo domovine. Učijo jih, da za domovino dajo tudi svoja življenja. Prepričan sem da se bo Beograd, Srbija in srbski narod (kjer vojaška tradicija nekaj velja) spoštljivo poslovila od admirala Broveta. Prepričan sem, pa da bo čez 20 let posmrtni ostanki admirala Broveta pripeljani v Slovenijo, v domačem kraju ter da bo kot prvi SLOVENEC ( ADMIRAL ARMADE ) v zgodovini Slovenije, ponovno pokopan z VOJAŠKIMI ČASTMI DRŽAVE SLOVENIJE. konec debate.
bkaval
05. 12. 2011 08.15
+0
damn
15. 06. 2007 02.03
peternelj.janez kot prvo ne ločiš javne službe od političnih funkcionarjev. Prvi delujejo v posebnem razmerju ki temelji na politični nevtralnosti, lojalnosti, nepristranskosti, popolni odgovornosti svojemu delu. Slednji pa delujejo na podlagi političnih prepričanj in so prišli na položaj izključno z izvolitvijo.
damn
15. 06. 2007 01.31
-1
PraviSvobodnjak - očitno si izgubil vsak stik z realnostjo ko praviš da kučan ne bi imel šans če se ne bi TO tako dobro uprla JLA! Pa JLA je imela v svojem sestavu armado ki je štela milion vojakov....medtem ko slovenska vojska še danes nima bataljona v polnem številu...kaj šele takratna TO (ti so bli bolj gverilci kot kakšne organizirane enote). Mislim da je Stane Brovet bil le profesionalec, ki se je zavezal za ohranitev celovitosti Jugoslavije. Se strinjam z mnenjem selekt.lj! Če že nič drugega si zasluži spoštovanje samo zaradi tako visokega čina ki ga takrat ni premogel noben slovenec!
budda
14. 06. 2007 22.40
+1
peternelj sm pa daleč od župnikov in podobnih ter nočem spreminjati zgodovine bi pa rajš sedanjost al pa prihodnost, če bi le imel to moč...ampak na živce mi gre to ko vsak piše svojo zgodovino in malokdo vidi globlje. zdj od enga fotr/dedek je biu domobranc al pa kdo od bližnjih in le ta potomec bo zdj začeu udrihat po komunistih k on veze nima kaj se je pravzaprav dogajalo, sam ve to, kar je slišov od fotra/dedka. zato ne bit take kukavice in biti zloglasni ter pljuvat po folku kle na forumu.če vam kej ni všeč oz. niste zadovolni pa naredmo protest pa zažgimo parlament al pa kej, če smo že tko željni sprememb oz. kej tazga ??? pa rečte, da je to radikalno,ampak najlažje je pa bit na forumu pametn in trosit kao ta vlada je za nč itd...
rsp.123@email.si
14. 06. 2007 17.21
Kako značilno, se umakniti, ane? Čez čas pa biti bolj objektiven in oh in sploh. Sam sem mnenja, da se zgodovine okrog odcepitve pač ne da gledati iz večih zornih kotov, kot bi si eni želeli. To pač vemo osebno vpleteni in ne nekakšni širokobjektivneži, oprosti Damir.
valfar@gmail.com
14. 06. 2007 16.11
+1
Seveda nekateri pozabljate, da je imela vsaka republika SFRJ po ustavi zagotovljeno možnost odcepitve, kar je bilo omenjeno že v preambuli. Torej je ustavo pravzaprav kršila JLA, ki je to poskušala preprečiti. Samo za razmislek.
jsmazarot@email.si
14. 06. 2007 16.04
Vsi bežijo, jaz pa še začel nisem.... Pa tudi ne bom, ker vidim, da nimate pojma o Vrhovnem poveljstvu JLA, njihovem načinu dela in operaciji Okop! Pa LP!
neobremenjen_
14. 06. 2007 15.17
+1
LOL, rsp.123. Si pa smešen ko se takole razburjaš. Za razliko od tebe vidim stvari mnogo bolj objektivno in široko. Ne polagaj mi besed v usta, ne obnašaj se kot se obnaša trenutna vlada. Nikjer nisem zapisal da smo bili mi izdajalci, niti da so bili oni. Dejstvo je, da so branili celovitost Jugoslavije, kot v tistem momentu EDINE legitimne države. Dejstvo je tudi da je bila v tistem momentu, dokler še ni bila slovenija priznana kot samostojna država EDINA legitimna vojska v takrat še celoviti Jugoslaviji edino JLA. Seveda so heroji tisti, ki so se uprli. Ne moreš pa trditi da so bili tisti ki se niso izdajalci. Ja? Slovenija kot samostojna država takrat še ni obstajala, zato je bila TO v tistem momentu na območju Jugoslavije nelegitimna frakcija vojske, sestavljena iz policije in rezervistov. Mal se bo treba zgodovine naučit, pa stvari pogledat iz več zornih kotov, da boste nekateri tule dojeli bistvo. Pustimo ob strani razplet. Razpletlo se je čisto v redu. Gre za odločitve v danih momentih, ko je prihodnost negotova. Izbrisani pa si po moje ne zaslužijo državljanstva, naj gredo nazaj, kamor so prebegnili. Jih pa zaradi tega, da so pobegnili ne obsojam. Njihova osebna odločitev. P.S. Če si bil v TO kot rezervist, te ni čakalo vojaško sodišče, če si odklonil boj. Če pa si bil v JLA redni vojak, si pa dobil: a.) metek v zatilje, če nisi izpolnil slehrnega ukaza nadrejenega, b.) vojaško sodišče zaradi izdaje domovine -> Jugoslavije. Ko boste doumeli in razumeli teh par dejstev, boste morda videli še drugo stran kovanca, v katerega gledate s tako velikim ponosom. Se umikam iz debate, ker vidim da nekateri niti nočete videti stvari take kot je, in se slepite s samo eno zgodbo.
bkaval
05. 12. 2011 08.18
+1
rsp.123@email.si
14. 06. 2007 14.54
Pismo, DAMIRKOLAR, zdej pa NEHAJ težit. Kaj smo po tvoje zdaj mi izdajalci, mi, ki smo se takrat odločili vstopiti v TO, pa čeprav smo bili vodeni v JLA in takrat klicani na "orožne vaje" v JLA. Veš, ravno v tem je "čar" in ponos - takrat ni nihče vedel, kako se bo vse skupaj končalo - ampak eni smo se šli zavestno borit za Slo in smo na to ponosni, eni pa so (ste??) stisnil pi**o !! Zdaj bi pa tiste druge moral spoštovati ?? ( in jim izplačevati še odškodnine - tukaj imam v mislih izbrisane )?
clementia555@yahoo.com
14. 06. 2007 14.41
tomi.passion: Pozabil si tudi omeniti, kako sta Kučan in Ribičič moledovala Italijane (beri spomine Fassina), naj oblast ne prepustijo desničarjem. Italijane!! Za mene je Stane Brovet navaden izdajalec slovenskega naroda. On je leta 1991 izbral svojo stran in očitno mu je rodna Slovenija bila manj pomembna kot Srbija. V redu. V dobro mu štejem vsaj, da se ni priplazil nazaj kot Kolšek ali tista svinja Aksentijevič (še sedaj ne morem verjeti, da je prišel nazaj). Je pa po svoje zanimivo, kako letijo razni očitki na domobrance in ostale domnevne in nedomnevne kolaboracioniste, medtem ko se pozablja na slovenske kolaboracioniste iz slovenske osamosvojitve 1991, ki so v najbolj odločilni uri našega naroda zabili nož svojemu narodu. osebno me briga ali je Brovet živ ali mrtev. Kar se mene tiče je on zame mrtev že od leta 1990.
rosomoh@email.si
14. 06. 2007 14.03
V določenem delu nima smisla debatirati o vlogah posameznikov.Naj pa spomnim tiste,ki tako zagovarjate profesionalnost....vsi skupaj od tistega orangutana Ajdića do Kradijeviča in Broveta so dokazali,da je bil vrh jugo vojske ena velika revščina.Kjerkoli so se pojavili so jih dobili po gobcu.
polo19sdi
14. 06. 2007 14.01
Popravek pri smo...mislil sem so.
muvimen
14. 06. 2007 14.00
damirkolar - ne da jih niso storili, niso bili otoženi - velika razlika !
polo19sdi
14. 06. 2007 14.00
Vojska je taka služba ki je pred moralo! Politika je taka služba. Potem takem, so tudi tisti slovenski vojaki ki so med osamosvojitvijo bili v JLA in smo mogli izvajati napade na slovenijo izdajalci? Kaj pa naj bi naredil revček...pištolo je dobil na glavo pa je samo rekel...pucaj in je mogel strelajt po svojemu ljudstvu. Kaj bi vi storili?
peternelj.janez@gmail.com
14. 06. 2007 13.57
Če primerjamo tole s štajersko s tem primerom, pomeni, da bi bil jaz štajerc in bi stopil na stran štajerske! Sicer pa zapuščam to debato! Vsak ima svoje mišljenje in od njega je odvisen! Pa brez zamere če sem koga na kakršenkoli način užalil. LEP DAN VSEM...
neobremenjen_
14. 06. 2007 13.50
Službo pre moralo? Kakšno moralo? Če bi ti bil vojak, pa bi se štajerska želela odcepit. Kaj bi naredil? Sploh če bi bli taki časi kot so bli takrat. Ne rabiš moralizirat. Je mogoče izvajal množične poboje civilnega prebivalstva? Spet pravim, ne mešaj jabolk in hrušk. Eno so Haaški obtoženci, ki so dejansko storili vojne zločine, eni jih pa niso.
kriss714@amis.net
14. 06. 2007 13.48
V Nurenbergu so sprejeli stališče, da je občečloveška morala nad zakonom, službo in ukazi. Potem pa so na drugi stopnji vse obtožene nacizdravnike obsodili na obešanje. Toliko o tem.
peternelj.janez@gmail.com
14. 06. 2007 13.36
Sicer pa če nekdo postavi službo pred moralo je z njim nekaj hudo narobej!