Slovenija

Umor z mafijskim ozadjem

Ljubljana, 04. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.S./B.M./T.V./M.Ž./E.Ž.
Komentarji
0

V sredo zvečer je v baru elitnega ljubljanskega Hotela Lev prišlo do streljanja, v katerem je po neuradnih podatkih umrl član črnogorskega podzemlja Mišo Vujičić. Policisti intenzivno preiskujejo okoliščine umora, katerega ozadje ima vse znake mafijskega obračuna.

Na policiji so tudi izdelali fotorobot morilca, ki naj bi bil star med 30 in 40 let, visok 180 centimetrov in temnih kratko pristiženih las
Na policiji so tudi izdelali fotorobot morilca, ki naj bi bil star med 30 in 40 let, visok 180 centimetrov in temnih kratko pristiženih las FOTO:

V preiskavi so ugotovili, da sta mlajša moška nekaj minut čez 21. uro vstopila v dvorano hotela Lev in večkrat ustrelila proti Vujičiću. Osebje hotela je žrtvi nudilo prvo pomoč, vendar pa je 37-letni Vujičić pozneje v bolnišnici umrl. Policisti tako še poizvedujejo za mlajšima moškima, visokima od 170 do 175 centimetrov in od 180 do 185 centimetrov. Direktor hotela Igor Kadunc je povedal, da niti umorjeni niti morilec nista bila gosta hotela.

Do streljanja je prišlo v baru hotela Lev: Prizorišče zločina dan po umoru. (Foto: Dare čekeliš)
Do streljanja je prišlo v baru hotela Lev: Prizorišče zločina dan po umoru. (Foto: Dare čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Preiskavo vodi dežurna preiskovalna sodnica, sodeluje pa tudi okrožna državna tožilka. Kriminalisti in uniformirani policisti so že preko noči izvajali številne aktivnosti, s katerimi nadaljujejo tudi danes, vendar tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Peter Kralj podrobnejših informacij zaradi interesa preiskave na novinarski konferenci ni mogel posredovati.

Policija je kmalu po dogodku zavarovala mesto napada
Policija je kmalu po dogodku zavarovala mesto napada FOTO: POP TV

Policija je kmalu po dogodku zavarovala mesto napada, zadržala priče dogodka in blokirala širše območje Vošnjakove ulice. Hotel nima svoje varnostne službe, vendar ob večjem varnostnem tveganju sodelujejo z varnostniki in policisti. Sicer pa hotel razpolaga s sodobnim video nadzorom, ki bo po mnenju vodstva hotela pomagal policiji pri iskanju storilcev. Videoposnetke umora pa zdaj preverja ljubljanska policija in jih ne namerava posredovati medijem.

Medtem ko so v baru hotela Lev odjeknili streli, se je v sosednji sobi končeval visok diplomatski dogodek: sprejem predstavnikov slovaškega veleposlaništva. Poleg večine tujih veleposlanikov v Ljubljani so bili v Levu tudi predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva, trije poslanci, policisti in varnostniki. Povrhu pa še izraelska tajna varnostna služba, ki je preverila varnost pred prihodom izraelske nogometne reprezentance.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič, ki se je sinoči v enem od salonov Hotela Lev udeležil slavnostnega sprejema ob slovaškem dnevu državnosti, pa je za 24 ur radijske novice povedal: "Bil sem na sprejemu slovaške ambasade, ko so se v sosednjem prostoru zaslišali streli. Ne vem, kaj se je zgodilo, ker nikogar niso pustili iz prostora."

Prihod izraelske nogometne reprezentance v hotel Lev
Prihod izraelske nogometne reprezentance v hotel Lev FOTO: POP TV

Kaj so torej med streljanjem in po njem počeli policisti in varnostniki, ki jih je zaradi številnih visokih gostov zagotovo mrgolelo, ni bilo mogoče izvedeti.

V hotelu Lev je že od ponedeljka tudi izraelska tajna varnostna služba, danes popoldne pa je presenetljivo, kljub streljanju, v hotel prispela izraelska nogometna reprezentanca.

Umor je samo eden od novih obračunov v ljubljanskem podzemlju

Pokojni Veselin Jovović - Veso: Je pri streljanju v hotelu Lev šlo za maščevanje njegovega umora?
Pokojni Veselin Jovović - Veso: Je pri streljanju v hotelu Lev šlo za maščevanje njegovega umora? FOTO: POP TV

Nekdanji vodja črnogorske mafije v Sloveniji Veselin Jovović, bolj znan pod imenom Veso, se je junija 1998 sredi belega dne pod streli zgrudil v ljubljanskem lokalu Latino. V ozadju naj bi bili nerazčiščeni posli znotraj mafije, saj so Vesa vseskozi omenjali kot domnevno prvega človeka črnogorskega podzemlja v Sloveniji.

Storilca policija nikdar ni odkrila, med namigovanji o možnih storilcih pa se je pogosto omenjalo prav ime Miša Vujičića, prav tako domnevnega člana črnogorske mafije, ki je prav sinoči postal smrtna žrtev novega obračuna. Vujičić je vseskozi zanikal vpletenost v Vesov umor, a so mu kljub temu v preteklosti kar trikrat stregli po življenju.Najprej v ljubljanskem lokalu Kresnička, kjer je napadalcem pravočasno pobegnil. Drugič je v ljubljanskem Bellvue nanj streljal Vesov brat, Vukašin Jovović, tretjič pa so ga praktično prerešetali v lokalu Ljubljana. Vse tri napade je preživel in nato nekaj časa živel v tujini.

Vukašin Jovović
Vukašin Jovović FOTO: POP TV

Vukašin Jovović je potem zbežal v Jugoslavijo, vendar lani februarja znova pristal na Brniku, kjer so ga aretirali in odvedli v pripor na Povšetovi. Lani maja je zaradi obtožbe poskusa umora sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Obramba se je sklicevala na to, da je bil Jovović v času streljanja v afektu, da torej ni bil popolnoma priseben. Šlo naj bi tudi za silobran, saj naj bi Vujičić prvi potegnil pištolo. Jovović je na petelina pritisnil trikrat, enkrat je ustrelil tik pod srce, a je Vujičić strelne rane preživel. Odločitev sodišča je bila za marsikoga presenečenje: oproščen obtožbe poskusa umora. S sodišča je odšel brez besed. Tožilka Julijana Uhan se je na sodbo pritožila, vendar odločitev višjega sodišča še ni znana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1