Slovenija

'Komaj stojita, se treseta, opotekata ...'

Ljubljana, 29. 01. 2010 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
94

Hrta, ki bivata v zunanjem pesjaku v Kranjski Gori, že tri leta burita duhove. Medtem ko nekateri opozarjajo, da gre za zanemarjanje živali ter da Vurs kljub prijavam ne ukrepa, na Vursu za 24ur.com pravijo, da niso odkrili nepravilnosti.

Te dni so nam bralci pošiljali obvestila, da se v zunanjem pesjaku v Kranjski Gori dogajajo grozljive stvari. Tam sta zaprta dva hrta, ki naj bi bila po mnenju naših bralcev zanemarjana in bolna. “Veterinarska uprava Republike Slovenije pa ne ukrepa popolnoma nič,” so jezni pisali v svojih pismih.

Spodaj prilagam dva posnetka, ki sta se ravnokar pojavila na youtube in zagotovo se bo še kak. Jasno se vidi, da se samček težko premika, da ima poškodovane tačke (ko urinira sploh ne more dvigniti tačke) ... Ampak VURS vztrajno trdi, da sta psa zdrava in da je recimo včerajšnjih –16 stopinj čisto dobro zanju,” je zapisala ena izmed bralk.

'Hrti ne morejo živeti na prostem'

Kranjska Gora: Akcija za rešitev hrtev
Kranjska Gora: Akcija za rešitev hrtev FOTO:
Kot omenjeno, sta pasmi greyhound, ki tudi po mnenju stroke spada med pasme, ki ni primerna za bivanje na prostem, zato ji mora biti zagotovljeno notranje okolje. Čeprav, roko na srce, videno okolje ni primerno za bivanje psov, ne glede na pasmo! Ne gre za mlada psa, čeprav je dejansko starost težko oceniti, glede na splošno telesno stanje (bolje rečeno nazadovanje). Društvo Hrtji svet Slovenije

Na strani YouTube, kjer sta posnetka objavljena, je zapisano, da "hrta živita v predelanem kurniku na obrobju gozda pri naselju Čičare. Naokoli ni nobene hiše. Posneto 27. januarja 2010, temperatura na soncu je bila –4 stopinj Celzija. Na Vursu trdijo, da so psoma zadoščeni minimalni pogoji. Kljub mnenjem večih strokovnjakov, da pogoji za hrta NISO primerni, sta psa še vedno tam in umirata na obroke. Ker so odgovorni ponovno zatajili, smo na vrsti MI. Vsi!”. Zapisano je tudi, da “hrti ne morejo živeti na prostem. Vidi se, da pes drgeta od mraza, pa je bilo zunaj "le" –4, ponoči je tudi –15 stopinj Celzija.

Na enem izmed slovenskih forumov poteka tudi vroča debata, kako bi lahko pomagali hrtoma. Številni pošiljajo prijave na pristojne inštitucije, jezi pa jih, da se nihče ne zgane, še več, da se pristojni obnašajo ignorantsko do tega vprašanja. Pišejo tudi, da psa delujeta prestrašeno, slabotno, da komaj stojita, da se treseta, opotekata ... Opozarjajo tudi, da so iz pesjaka nekateri hrti čez noč izginili. Kam, ne ve nihče.

Kinolog in veterinar: V hladnih dneh bi morali živeti v hiši

Menim, da je treba za greyhounda v Kranjski Gori nujno in čim prej poiskati primeren dom oziroma skrbnike, ki imajo za pasmo primerne življenjske pogoje in ki vedo, kakšne potrebe ima greyhound. Kinolog in veterinar Jože Vidic

Društvo Hrtji svet Slovenije je na svoji spletni strani objavil "Dnevnik aktivnosti društva", v katerem je zapisano mnenje kinologa in veterinarja Jožeta Vidica. "Menim, da bi moral v naših, slovenskih klimatskih razmerah greyhound v hladnih dneh živeti v hiši in nikakor ne na prostem. Še zlasti v pričujočem primeru, ko gre za razstavne greyhounde, ki so namenjeni zgolj za razstavljanje in ne za delo, kot druga dva tipa te pasme (greyhoundi za racing in greyhoundi za coursing). Razstavni greyhoundi živijo po navadi ali v hiši ali pa v ogrevanem pesjaku," je povedal Vidic.

Ko hladen veter zaveje iz zakonskih aktov

V društvu opozarjajo na zakon o zaščiti živali, ki pravi, da "skrbnik mora živali zagotoviti bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je glede na vrsto živali, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve primeren njenim fiziološkim in etološkim potrebam v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji; svobodo gibanja, primerno živali glede na njeno vrsto, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve, ki preprečuje nepotrebno trpljenje". Gre za prvi dve točki 7. člena omenjenega zakona.

Za trpljenje pri živalih se štejejo bolečine, strah, poškodbe, pa tudi povzročanje pohabljenja, degeneracije, hiranja ali obolevanja ter prekomernega in nepotrebnega vznemirjanja, ki jih povzroči človek.

Prav tako je objavljen dopis Vursa, ki društvu odgovarja, da so "določila 7. člena zakona splošne narave in se nanašajo na vse vrste živali, ki jih zadeva Zakon o zaščiti živali, se za tolmačenje teh določil uporabljajo podzakonski akti, ki podrobneje določajo pogoje za rejo določenih vrst živali". Zato jih napotijo na Pravilnik o zaščiti hišnih živali. "Poglavje V. Pogoji za posedovanje psov predpisuje prav specifične pogoje za posedovanje psov. V tem predpisu pa ni omenjenih nikakršnih razlik za različne pasme psov," je bil odgovor Vursa. In tu se zgodba uradno konča, saj omenjeni "skrbnik svojim živalim zagotavlja minimalne pogoje, kot so opredeljeni v Pravilniku za zaščito živali".
 

Zato smo poklicali na veterinarsko upravo, kjer so nam razložili, da se prijave vrstijo že od leta 2007. “Mi moramo delati v skladu s predpisi. V tem primeru smo, tako kot v drugih primerih, opravili več inšpekcijskih pregledov,” je za 24ur.com povedala direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič. Od prve prijave do danes je tako opravljenih kar 20 inšpekcijskih pregledov in 34 upravnih dejanj. Čadonič Špeličeva poudarja, da je to dokaz, da so stvar vzeli zelo resno, da sledijo, kaj se tam dogaja, da so bile manjše nepravilnosti tudi ugotovljene in tudi na osnovi njihove odločbe odpravljene.

'Prijavitelji pričakujejo nekaj, kar Vurs z zakonodajo ne more izpeljati'

Je pa dejstvo, da prijavitelji smatrajo, da gre za mučenje živali in da bi mi te živali morali odvzeti. Prijave smo vzeli resno, povprašali smo tudi predsednika kluba oz. društva hrtov in od njega dobili tudi pisno izjavo, kjer se je izjasnil tako, kot so naši veterinarji ugotovili. Potem smo zaprosili tudi pooblaščeno veterinarsko ambulanto, da je veterinarka opravila klinični pregled psov, to se je zgodilo v začetku januarja letos, in upoštevajoč tudi mnenje veterinarke, ne moremo reči, da so ti psi zanemarjeni oz. da gre za mučenje živali, kar bi bil indic, da bi te pse vzeli. Mislim, da prijavitelji od nas pričakujejo dejanje, ki ga v skladu z zakonodajo ne moremo izpeljati. Žal mi je, da tega ne razumejo,” je za 24ur.com povedala direktorica Vursa, ki dodaja, da so vsem prijaviteljem hvaležni, da se v primerih suma zanemarjanja in mučenja živali obrnejo na njih, saj tako lastnike živali lahko opozorijo na eventualne nepravilne postopke z živalmi.

Direktorica Vursa je za 24ur.com dejala, da so v lanskem letu odvzeli več kot 300 živali. “Vendar v konkretnem primeru, ob upoštevanju toliko naših kontrol na samem kraju, ob upoštevanju mnenja pooblaščenega veterinarja, pač tega dejanja ne moremo storiti,” je razložila.

(Pre)občutljivost ljudi? oz. ‘Prav je, da so ljudje občutljivi’

Hrt v Kranjski Gori
Hrt v Kranjski Gori FOTO:
Čadonič Špeličeva pravi, da se Vurs odzove na vsako prijavo. Velikokrat se jim zgodi, da so zakonske možnosti in pogledi prijavitelja različni. Kljub temu so vsakič našli primerno rešitev. V konkretnem primeru dveh hrtov do tovrstnega razpleta (še) ni prišlo. Je pa direktorica Vursa optimistično dodala, da je prepričana, da bodo enkrat že našli rešitev.

Kako rešiti težavo, ki traja že tri leta, Vurs in prijavitelji pa očitno stojijo na nasprotnih bregovih? Čadonič Špeličeva meni, da gre morda za prevelika pričakovanja ljudi o tem, kaj njihov urad dejansko lahko naredi. “Mi smo državna inštitucija, ki mora delati v skladu z zakonodajo in ne v skladu z občutki. Tukaj se razhajamo in mi je žal, da nas ne razumejo,” pravi in dodaja, da ne bi rekla, da so ljudje preobčutljivi. “Ljudje so občutljivi in prav je, da so ljudje občutljivi na pravice živali. V tem primeru pa mogoče prihaja do razhajanj. Mi ne moremo odreagirati v skladu s čustvi nekoga, ampak v skladu z zakonom,” je razložila. Pravi, da če imajo zakonsko podlago za odvzem živali, to tudi storijo. To kaže, tako Čadonič Špeličeva, da ne delajo po občutku, ampak po zakonu.

'Mislim, da smo za te pse veliko naredili'

Direktorico smo prosili za komentar očitka, da "Vurs popolnoma nič ne ukrepa" v primeru dveh hrtov. Odvrnila je, da sta bili živali deležni njihove pozornosti in da jih boli, če nekdo pravi, da to ne drži. "Zaradi dveh psov je inšpektor šel dvajsetkrat na teren. To kaže na subtilnost službe in nihče ne more reči, da ne reagiramo," je dejala in poudarila, da gre za nenapovedane obiske pesjaka.

Vsak obisk inšpektorja tudi stane

Je pa Čadonič Špeličeva opozorila na še eno težavo, ki se poraja v tem konkretnem primeru. Poraba proračunskega denarja in njihovega časa. "Vsak veterinarski inšpektor, ki gre na teren in opravi pregled, istočasno tudi porabi proračunski denar. Za materialne stroške, za prevoz in za svojo plačo. Ljudje moramo biti realni. Če kdaj ne bomo šli ravno tukaj na to prijavo, pač ne bomo šli zato, ker bomo ocenili, da smo tolikokrat že kontrolirali in da bomo svoj čas ter proračunski denar porabili za nekaj drugega. Mi trošimo proračunski denar, torej denar davkoplačevalcev. /.../ Pri tem pa moramo uporabljati 'zdravo kmečko pamet'," je bila kritična direktorica Vursa. 

Kakšno je zdravstveno stanje psov?

Hrt v Kranjski Gori
Hrt v Kranjski Gori FOTO:
6. januarja letos je bil opravljen zadnji inšpekcijski pregled, 8. januarja tudi veterinarski pregled obeh hrtov.

Tiskovni predstavnik Vursa Matjaž Emeršič nam je poslal tudi podrobna poročila o nenapovedanih obiskih inšpektorjev v pesjaku, prav tako veterinarsko poročilo o zdravstvenem stanju dveh psov in stališče predstavnika Slovenskega kluba za hrte, ki poudarja, da so "bivalne in rejne razmere v konkretnem primeru zadovoljive, psi pa so že prilagojeni tudi na hladnejše razmere". Vurs je namreč leta 2008 kontaktiral predstavnike omenjenega kluba, ki so si ogledali stanje v pesjaku v Kranjski Gori in podali svoje mnenje.

Emeršič je v svojem odgovoru za 24ur.com zapisal, kaj natančno je odkril veterinar pri pregledu psov. “Ugotovljeno je bilo, da sta psa v primerni kondiciji in da nimata težav pri hoji. Oči, ušesa, srce in pljuča delujejo brez problemov, teža živali je primerna (en je malo pretežek), klinični izgled primeren. Ugotovljeno je tudi bilo, da imata nekaj brazgotin, ki pa so vse stare. Na osnovi tega poročila ni razloga za ukrepanje,” je zapisano v veterinarskem poročilu, ki nam ga je Emeršič posredoval v celoti.

Tiskovni predstavnik Vursa je poudaril, da inšpekcijski pregled ni odkril nepravilnosti na objektu oz. v samem pesjaku. V notranjosti pasje ute, ki je izolirana, je bilo nameščenih več odej, tam sta bili tudi posodi s hrano in vodo. Lastnik je zagotovil, da je pri psih vedno vsaj enkrat dnevno, včasih tudi dvakrat, ko jim prinese hrano in mlačno vodo, takrat pa jim zagotovi tudi gibanje v bližnji okolici. 

Zaključek

Dejstvo je, da je usoda omenjenih hrtov in drugih živali določena z našimi (človeškimi) zakoni, ki velikokrat delujejo po principu začaranega kroga, kar nemalokrat občutimo tudi na svoji koži. Kdo ima prav in kdo se moti, odločite vi.

Zakon o zaščiti živali
Pravilnik o zaščiti hišnih živali
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maja246
02. 02. 2010 12.25
+1
Dejstvo je, da mi plačujemo gospo Vido Čadonič Špelič. Svojega dela ne opravlja. Pika. Potrebno jo je zamenjati, ker ne opravlja svojega dela, prav tako pa ne njeni podrejeni. Pika. Pojavljajo se zahteve po njenem odstopu in edino prav je tako.
praznakosarica
29. 01. 2010 20.51
Gospa Vida je ocitno slepa in se neumno se dela za povrh. Mogoce ima premajhno dioptrijo in ne vidi v kaksnem stanju su psi. Sram naj je bo ob takih izjavah. Ni dovolj da trosijo nas denar, denar davkoplacevalcev, se lazejo nam v oci in se nam smejijo v kamere medtem ko v nasi lepe dezeli kjer je po njeno psom tko lepo da imajo krave riti in zmrzujejo na miinusu moramo biti zadovoljni z lazmi ki jih trobijo po tv. PA DAJETE DRUSTVA ZAHTEVAT "DRUGO MNENJE" veterinarjev, ki niso placani zato da nam mazejo oci z njihivomi laicni prognozami. a
bigich
29. 01. 2010 16.25
Zivela mnozicna obcila. Jutri bom bral kok ima sosed velikega. Bravo
85391
29. 01. 2010 14.50
Haski v stanovanju mučenje? Če ga pelješ ven in se dovolj in veliko giblje ni to nobeno mučenje. Mučenemu psu se pa itak tudi na pogled, po dlaki in iz njegovega obnašanja vidi, da ni vse tako kot mora biti. Če je pa pes ves čas ob primerni prehrani, gibanju in negi zraven tebe, je to samo koristno za njegovo zdravje. Navadno so psi v blokih zelo lepo negovani in v veliko boljšem zdravstvenem stanju kot pa tisti, ki živijo izolirani na prostem.
Absinthe
29. 01. 2010 14.15
Še vedno nobenega kinologa?odgovor mane-mare:haski v stanovanju ni mučenje?No potem pa jaz prekinjam debato,ker je brezupna in gre v resnici za napad na Čadoničevo,ne pa za dobrobit živali
kristofus@email.si
29. 01. 2010 14.15
Meni pa piha iz vsaj treh strani v pisano. Si predstavljate kako je, če moraš delat in si premražen 9-10 ur na stolu (še dobro, da je danes izjemen dan in se imam čas premaknit do wc in kaj napisat sem gor)? Pa se ne moreš premaknit, ker imaš toliko dela. Službe tudi ne morem pustit, ker imam družino ki jo je potrebno preživet! Kaj bo pa z mano čez nekaj let pa ne vem! A lahko ustanovite kakšno gibanje tudi za mene? Rabim vas!!!!
tinech
29. 01. 2010 14.14
a to je tako pomembna novica, da mora na internet in da jo bere cela slovenija...a veste kaj, pojdite "nekam" a je mar vredno v času ko povsod manjka denarja še tega ki ga država ima zapravljati za povsem brezvezne (beri debilne) zadeve. neverjetni ste.
85391
29. 01. 2010 14.12
Vsi tisti, ki tako veselo trobite o tem, da ljudem nobeden ne pomaga očitno nimate nobenega pojma kakšne ogromne kampanije in kakšne vsote denarja gre za ljudi v stiski. Kar se pa klošarjev tiče je pa za njih zelo dobro, še predobro poskrbljeno, tako dobro, da se jim splača biti klošar - zagotovljeno imajo zastonj hrano, prenočišče, tuš, čisto obleko in še marsikaj drugega, dovolj da so že večkrat javno povedali (kdor bere časopise je kakšno tako izjavo sigurno že zasledil), da se jim zdimo mi, ki vsak dan delamo in se ženemo, čudni, ko pa je lahko življenje tako lepo kot ga oni živijo - brez dela in truda vse dobijo! Meni se noben klošar ne smili popolnoma nič odkar sem slišala, kakšno mnenje imajo o 'dobrodelnih' ljudeh, ki podpirajo njihovo lenobo!! Kdor je sposoben mučit in zanemarjat nedolžno žival, je vreden vsega gneva, pljunka v obraz in brce v rit. In komur se zdi škoda denarja za trpeče živali in kritizira nas, ki ga v ta namen dajemo iz svojega žepa, zagotovo nobenega denarja ne nameni v dobrobit ljudi. Ker takih ljudi je poln gobec, naredijo pa popolnoma nič.
markaurel
29. 01. 2010 14.07
Ta Čečelička nikoli ne najde nobenih nepravilnosti. Zato http://24ur.com/novice/slovenija/umirata-na-obroke... da se jo postavi v tak pesjak. Bo potam hitro ukrepala. Saj vrndar imamo zakon o zaščiti živali. Zakaj jim psov ne odvzamejo.
Natasa- Natawe Tkalec
29. 01. 2010 14.02
Pa dobro, kaj se gre ta ženska z VURSA? Koga od nas briga koliko je bilo ogledov inšpektorjev, kakšne birokratske posle so imeli s prijavami? Mene zanima samo KAJ SO NAREDILI ??? NIČ! In vsakemu teletu, ki vidi te posnmetke, je jasno, da hrta nista zdrava! Na daleč, brez pregleda se vidi, da pes šepa in ima vnete oči! KOliko je dobil veterinar in VURS PLAČANO, za takšno mnenje!?! Nataša Tkalec- Natawe Maribor
lili10
29. 01. 2010 14.00
Ma dej, 19slovenija91, me popade bes, ko berem komentarje osebkov, kot si ti. Dej malo seštej institucije v tej državi, ki so ustanovljene in plačane zato, da skrbijo za ljud,i od dojenčkov, socialnih problemov do klošarjev. Kaj pa za živali? Razen VURSa je vse ostalo na bazi prostovoljcev. In kadar se nekaj prostovoljcev razkuri, kot v tem primeru, je takoj vse narobe, a? Vem samo nekaj: kdor ne pomaga živalim, ki so v celoti odvisne od ljudi, mu tudi za ljudi ni mar.
ecoliqua
29. 01. 2010 13.52
Zs bogatine sta to samo psa in nič drugega, mal se sprehodte po KG in vam rečem da nista edina
micibond
29. 01. 2010 13.25
RES ŠKODA,DA ŽIVALI NE GOVORIJO,ČEPRAV SE MI MOČNO DOZDEVA,DA JE IZ NJIHOVIH OČK RAZVIDNO,DA KLIČEJO- NA POMOČ! MA DAJTE SE ŽE INŠPEKTORJI KDAJ ZANEST TUD NA GOVORICE LJUDI - PO TOLIKIH POZIVIH,ŠE VEDNO SAMO HODITE PREVERJAT!
NENORMALEN
29. 01. 2010 13.00
V google napišite tele besede: Čadonič skriti poboj živali - pa boste videli RESNICO!!!
Klizma
29. 01. 2010 12.48
ČADONIČKA, KAKŠNO SPRENEVEDANJE, ŽE n-LET SE PRESEDATE PO TEJ IN PODOBNIH INSTITUCIJAH, TUDI MINISTRSTVIH, TOREJ JE TA ZAKON PLOD TUDI VAŠIH OBČUTKOV !!!!!!
Noska
29. 01. 2010 12.39
19slovenija - tebi jaz ne bi pomagal, četudi bi ti pol črev ven gledalo. Si ne zaslužiš!
MareMare76
29. 01. 2010 12.27
replika na Absinthe29.01.2010 če je pes v stanovanju, ni nobeno mučenje, ker ima le ta pes gospodarja, ki ga vozi ven na sprehode in WC... Ker če je pes v pesjaku, bi ga moral tudi vsak lestnik peljat na sprehod, pa ne zato, da bi se razmigal, ampak ker pes v pesjaku ni tako sproščen kot na sprehodu, ker v pesjaku čuva. Torej bolje pes v stanovanju na toplem, kot pes v pesjaku
kristofus@email.si
29. 01. 2010 12.26
Mi rogovi ne dajo miru:) Čreda pobesnelih "zaščitnikov", dajte mi razložit to: različne pristojne službe so podale enako mnenje, in te so si živali v živo ogledale. Vi pa iz toplega kavča, zaviti v dekce in utrujeni od lenobe gledate meglene slikce, slišite besedi VURS in Čadoničeva, pa že tako malo energije znašate na ljudi, ki jih niti ne poznate. Ven lenobe, pa se malo razmigajte, da nažete vso to negativno energijo iz vaših zamegljenih glav! ...tudi sex ne škodi:)
19slovenija91
29. 01. 2010 12.24
hahahahaha a nebi najprej klošarje na toplo spravli!
vandrouc
29. 01. 2010 12.21
Vsi ki imate srce takoj v Kranjsko Goro! Ne pustite teh zivali se eno noč trpeti!! Sam se odpravljam prav zdaj in bi bilo lepo ce bi se mi se kdo pridruzil! Me ne brigajo zakoni ti psi bodo danes na toplem. upad da lastnik na hladnem!