Slovenija

NSi je za 'klasično družino'

Ljubljana, 24. 03. 2009 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pobudniki referenduma proti sprejemu zakona o zdravljenju neplodnosti ostro obsojajo težnje po spremembi zakonodaje, ki bi omogočale oploditev tudi ženskam brez partnerja.

Pobudnik referenduma proti sprejemu zakona o zdravljenju neplodnosti Aleš Primc ostro obsoja izjave antropologinje Darje Zaviršek, ki pravi, da je nujno potrebna sprememba zakonodaje, ki bi omogočala oploditev tudi ženskam brez partnerja in ki bi omogočala rojevanje otrok ter posvojitve v istospolnih skupnostih.

Morebitnim spremembam zakonodaje, ki bi tudi samskim ženskam in istospolno usmerjenim omogočile oploditev in rojevanje otrok, Aleš Primc ostro nasprotuje.
Morebitnim spremembam zakonodaje, ki bi tudi samskim ženskam in istospolno usmerjenim omogočile oploditev in rojevanje otrok, Aleš Primc ostro nasprotuje. FOTO: Reuters

"Pobudniki najnovejšega rušenja tradicionalnega družinskega življenja svoje teze utemeljujejo na dejstvu obstoja enostarševskih, posvojiteljskih in rejniških družin," pravi Primc.

Aleš Primc se ne strinja z oploditvijo s pomočjo biomedicine.
Aleš Primc se ne strinja z oploditvijo s pomočjo biomedicine. FOTO: POP TV

"Nekaj žensk v Sloveniji ima očitno velik odpor do moških, kar se pač zgodi, ne morem pa razumeti, da tem frustracijam Fakulteta za socialno delo daje navidezno znanstveno legitimnost,“ navaja Primc. Obenem dodaja, da je nesprejemljivo, da take nesmisle in eksperimente s potencialno tragičnimi posledicami podpira tudi država s proračunskimi sredstvi.

"Pričakujem, da se bodo do te zlorabe opredelili tudi organi univerze ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Univerza in njene članice bi namreč morale biti odprt prostor znanja, ne pa lobistično orodje določene interesne skupine," navaja.

'Rušenje tradicionalne družine'

"Otrokom je treba pomagati, da bodo okolje in odnosi, v katerih živijo, v kar največji meri podobni tistim, ki so vzpostavljeni v tradicionalnih družinah, ne pa jih obremenjevati z nekakšnimi novimi tipi življenjskih skupnosti. Zlorabljati enostarševske, posvojiteljske in rejniške družine kot argument za rušenje tradicionalne družine je nestrokovno in neetično," dodaja.

Bodo istospolne skupnosti tudi pri nas kdaj lahko imele svoje otroke?
Bodo istospolne skupnosti tudi pri nas kdaj lahko imele svoje otroke? FOTO: POP TV

"Upam, da najnovejše pobude, ki prihajajo s Fakultete za socialno delo, niso rezultat predvolilnih dogovorov in obljub strank sedanje koalicije organizacijam istospolno usmerjenih. Če pa gre za izvajanje morebitnih predvolilnih obljub, se mora sedanja koalicija zavedati, da je ponovno odprla strokovni, etični, vrednostni in kulturni boj, ki ga je enkrat že izgubila," poudarja Primc.

Na referendumu 17. junija 2001 je namreč proti sprejemu zakona, ki bi ženskam brez partnerja omogočil zdravljenje neplodnosti z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo, glasovalo 72,36 odstotka volivcev, in to kljub temu, da je tedaj celotni državni vrh s predsednikoma države in vlade ta nenaravni zakon podpiral, še poudarja Primc.

NSi: Zveza med moškim in žensko edini naravni temelj za oblikovanje družine

Ob ponovnih pozivih po sprejetju zakona o umetnem oplojevanju samskih žensk v NSi opozarjajo, "da ima lahko izigravanje naravnih zakonov pogubne posledice za celotno družbo". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je dolžnost države, da zaščiti zvezo med moškim in žensko kot edino naravno zvezo, ki je temelj za oblikovanje osnovne družbene celice.

Kot so zapisali, so leta 2001 aktivno sodelovali v referendumski kampanji, "s katero smo želeli zaustaviti sprejetje zakona, ki bi v nasprotju z naravnimi zakoni zdravim samskim ženskam omogočil umetno oploditev".

V stranki so tako prepričani, da bi bile največje žrtve tovrstnega zakona prav otroci, ki da imajo "pravico do naravne oblike družinske skupnosti, očeta in mame". "Pravice žensk so enake pravicam otrok, zato otrok ne more biti zgolj del standarda prestižne podobe nekaterih žensk," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Obenem v NSi opozarjajo, "da bi morala država namesto zakonov o umetnem oplojevanju zdravih samskih žensk sprejemati predvsem zakone, ki bi spodbujali ustvarjanje klasičnih družin in omogočali njihovo človeka vredno življenje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arion1234
28. 03. 2009 18.44
PrvoBorec če te prav razumem so geji posledica umetnih oploditev?? ahahaha to si si sam zmislil?
cupofmarja@email.si
28. 03. 2009 18.40
za marskikaterega otroka bi blo bolš, da ne bi vedu kdu mu je oče........klasičen zakon......ja ti so bli pred veliko desetletji....zdj jih ni več......sej je več ločitev kot porok.....in noben ne govori o tem, kako otroci trpijo in so prizadeti ob ločitvah.......
Prvo Borec
25. 03. 2009 10.20
Tukaj jih pa podpiram, čeprav je stranka za na gnoj !! Kaj ostane nam moškim ?? Ženske so nas nadomestile z vibratorji !! Ne potrebujejo klasičnega sexa !! Saj ni nič čudnega, da je toliko toplih bratov !! Včeraj sem gledal Sex v mestu- delno, ker mi je šlo na bruhanje !!
nefretete
25. 03. 2009 00.09
pagan 24.03.2009, 22:03 0 če te referendumsko vprašanje ne zanima in se referenduma ne udeležiš se s tem odrekaš pravici da bi o tej temi še kej kritiziru... Res? Zakaj bi se odrekla pravici govora? To mi boš ti prepovedal? Kako pa veš, da se ga nisem udeležila?
nefretete
25. 03. 2009 00.07
Joseff, vidiš, o taki miselnosti govorim, kar spodaj navajam. Ljudje kot pagan se ne zavedajo, da je takšno razmišljanje njegova težava in ne težava matere samohranilke, ki bo imela sina. Zakaj se ljudje ne ukvarjajo sami s sabo? Zakaj so težave drugih bolj zanimive? Ali pa ga skrbi, da bo moral svojemu otroku razlagati, zakaj Jožek nima atija ampak dve mamici. Za svoje bližnje in zase naj skrbi, pa bo vse v redu. pagan 24.03.2009, 22:03 Nevem kako bi ženska, ki ima tak odpor do moških, da se ne more oplodit z njimi, vzgaja svojga sina. Al bi se spol kar izbiru v naprej.
pagan
24. 03. 2009 22.03
če te referendumsko vprašanje ne zanima in se referenduma ne udeležiš se s tem odrekaš pravici da bi o tej temi še kej kritiziru... Nevem kako bi ženska, ki ima tak odpor do moških, da se ne more oplodit z njimi, vzgaja svojga sina. Al bi se spol kar izbiru v naprej. Pa še to... naj odgovorijo ljudje k so bolj naklonjeni do nasprotnega spola... kako bi se počutil oz. kako bi povedal svojim prjatlom, da sta vas atija prpelala na prireditev ob materinskem dnevu.... Verjetno bi vsak tak otrok doživlu hude travme in bil zaznamovan že v otroštvu. Mislim, da tega nihče ne privošči svojim otrokom...
Jože Pernek
24. 03. 2009 21.02
nefretete ne se sekirat se mi kar zdi kaj si hotela povedat ČE PA JE ADMINISTRATOR MOŠKI ŠOVINIST PA JAZ NE MOREM POMAGAT
nefretete
24. 03. 2009 20.53
Skratka Jossef, zadevo so spolitizirali. Admin mi ne pusti povedati kaj več. Morda se boji, da te bom okužila in boš potem še ti zanosil.. he he admin, je besedilo še vedno nesprejemljivo?
nefretete
24. 03. 2009 20.51
Medtem, ko sem se igrala z besedami, pa si mi izbrisal cel komentar. Ha ha admin, ti si špica!!!! S tabo nikoli dolgčas!!!
nefretete
24. 03. 2009 20.46
Torej je rumenček sporen?
islampizde
24. 03. 2009 20.45
NSi = najbolj zaostala stranka, po izgledu in pameti... zdaj tudi moralnosti..
Jože Pernek
24. 03. 2009 20.22
nefretete mogoče ravno tozadevne zadeve najbolj ne razumem ampak po moje je zadeva samo tehnične prirode pa naj gre za umetno ali naravno oploditev važen je rezultat mogoče napak razmišljam
nefretete
24. 03. 2009 20.09
Joseff 24.03.2009, 19:53 Temu se reče slab zakon o referendumih. Saj imamo že za vsako pasjo procesijo referendum, udeleži se ga pa le odstotek tistih, ki ga zanima tematika. Kaj ima en dedec odločat o tem, če hočem kot samska imeti svojega otroka? Če to zame ni sprejemlčjivo, kaj se me tiče, če se ženska sama to odloči in bo to speljala najbrž bolje brez moškega, ki razen "pljunka" ni pripravljen dati nič drugega. Naj mi oprosti moj mož -oče mojih otrok, in vsi moški, ki svoje starševstvo sprejemajo z odgovornostjo in ljubeznijo, toda velikokrat so situacije z razdrtimi družinami popolnoma enake, le da so se vmes dogajale travme.
Jože Pernek
24. 03. 2009 19.53
nefretete temu se pa pravi DEMOKRACIJA
carpe.diem@masicom.net
24. 03. 2009 19.50
TončekBalonček, tudi jaz sem drugače za tradicionalno družino, hkrati pa dopuščam možnost, da bi bilo prav tudi samskim ženskam omogočiti umetno oploditev, če si želijo otroka. Prav tako menim, da bi morali na prioritetno listo za umetno oploditev dati pare, ki po naravni poti ne morejo spočeti otroka. Verjamem, da bi to prineslo tisto, kar si Slovenci zelo želimo, to je višjo rodnost. Ob kakšnih zaplankancih je zelo velika verjetnost, da bodo npr. leta 2100 v muzej dali okostje še zadnjega Slovenca. To vodi v propad države, če ne bo rojstev, pa naj te bodo po naravni ali umetni poti. Nikoli pa se tebi podobni ne vprašate, koliko je mater samohranilk, ki si tega niso izbrale, pač pa so jih partnerji skupaj z otroki dobesedno zavrgli zaradi mlajših ljubic in se morajo zdaj same znajti. Potemtakem bi morali tudi takim otroke odvzeti ali kako, ker dejansko potem nimajo več očetov, če se slednji ne zmenijo zanje in ne plačujejo niti preživnine?! Treba je na problematiko gledati iz več zornih kotov, ne le iz enega.
nefretete
24. 03. 2009 19.26
Na referendumu 17. junija 2001 je namreč proti sprejemu zakona, ki bi ženskam brez partnerja omogočil zdravljenje neplodnosti z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo, glasovalo 72,36 odstotka volivcev, in to kljub temu, da je tedaj celotni državni vrh s predsednikoma države in vlade ta nenaravni zakon podpiral, še poudarja Primc. Gospod Primc,morda bi morali povedati da je teh 72,36 odstotka, ki so glasovali proti sprejemu zakona bilo ob le 35,66 odstotni udeležbi. Torej so se referenduma v glavnem udeležili pobudniki.
Tonček Balonček
24. 03. 2009 19.26
carpe.diem, očitno ne razumeš, da želja ženske po kakšnem pudlju ali podobnem kosmatinčku pač ni enako želji po otroku, to pač niso kozmetična trazvajanja in uresničevanje samega sebe, joga tečaji in potovanja v oddalejne tople kraje. Zavestno prikrašanje otroka po očetu je skrajno sebično in egocentrično, hudobo dejanje, zavrženo in vredno vsakršnega prezira, noben otrok ne sme bioti vmnaprej in načrtno le projekt miselnosti neke "emancipirane" ženske!! Mar ima pravico otroku odrekati očeta? Zaradi lastnega "uresničevanja" ali zaradi česa?
carpe.diem@masicom.net
24. 03. 2009 18.53
Ne vem, zakaj bi bilo to sporno. Nekatere ženske si pač resnično želijo samo otroka, zakaj bi se potem zapletla z moškim le zato, da bi ji spočel otroka? Kje pa piše, da če ženska nima moškega ali ga pač iz različnih razlogov ne želi imeti (morebitna žrtev spolnega nasilja v preteklosti), da je zato lezbijka? Sem moški, pa to razumem. Odločitev vsakega posameznika je, ali bo imel partnerja ali ne. Tudi to bi bil korak k višji rodnosti v Sloveniji.
Tonček Balonček
24. 03. 2009 18.36
Zelo amoralno za vsako žensko je, če se zavestno, egoistično, odloči, da bo otroka, ki ga bo rodila, prikrajšala za očeta. To pač ni niti najmanj spodobno! Načelno bi moral vsak otrok priti na svet kot plod ljubezni med moškim in žensko, ki ga bosta vzgajala itd,. včasih se to pač ne posreči, da bi pa že na začetku, ob spočetju, načrtoval, da bo otrok brez očeta, je pa podlo in hudobno do otroka, sorry!
Modesty
24. 03. 2009 17.40
Kakšne bolanije!!! Sej samske ženske niso samo lezbijke (čeprav nimam nič proti njim). kaj pa če imajo partnerja, s katerim niso poročene in ne živijo na istem naslovu? Pred zakonom so take ženske tudi samske. Al pa jim ni glih do tega, da bi še za enim descom prala in pospravljala, otroka si pa želi. Čist jasn mi je, da se en takih descov spravi naprotovat