Slovenija

Umek: Razmere so za begunce težke, zato lahko hitro nastane prepir

Maribor, 22. 10. 2015 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Begunci pred seboj le Avstrijo, Nemčijo in Švedsko. "Vse, kar jih ovira na poti, je zanje nadležno, povečuje stres in slabo voljo. Tu potem nastajajo problemi," pojasnjuje psiholog Peter Umek.

Begunci pred Hrvaško mejo v Srbiji - 6
Begunci pred Hrvaško mejo v Srbiji - 6 FOTO: Reuters

Psiholog Peter Umek pravi, da so razmere, v katerih so begunci v Sloveniji, zanje težke. Po eni strani je bilo že prej znano, da so med njimi nesoglasja. Po drugi strani so utrujeni in lačni, kar lahko vodi v medsebojna obračunavanja, je pojasnil. Vsi želijo proti severu. Kar jih ovira pri tem, po Umekovih besedah le poveča stres in slabo voljo.

"Ko je človek lačen in slabe volje, beseda hitro preide v prepir in prepir v medsebojna obračunavanja," je dejal nekdanji profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Umek.

Begunci po njegovih besedah vidijo pred seboj le Avstrijo, Nemčijo in Švedsko. "Vse, kar jih ovira na poti, je zanje nadležno, povečuje stres in slabo voljo. Tu potem nastajajo problemi," je pojasnil.

Ob napetostih, ki se pojavljajo med domačini in begunci, pa izpostavlja odnos domačinov do beguncev, ki v kmečkem okolju ni dober. Ob tem opozarja na razliko med tokratnimi begunci in begunci z območja nekdanje Jugoslavije v preteklosti.

Vojna na območju nekdanje Jugoslavije se je dpo njegoveih besedah ogajala v naši bližini, razmere smo poznali. "Dogajanje na območjih, s katerih prihajajo tokratni begunci, pa je za nas daleč, ni naše," je dejal. "Ljudje nočejo, da se takšne stvari prinašajo sem. Nočejo prenašati posledic ne krivi ne dolžni," je dodal.

Domačini so po njegovem opozorilu vedno bolj nezadovoljni z dogajanjem, ki jih vse bolj ovira pri njihovem običajnem življenju. Poleg tega pa po njihovi oceni niso vsi begunci potrebni pomoči. Večina beguncev je sicer takih, ki potrebujejo pomoč, nekaj pa je res takih, ki mislijo samo nase in ki potem povzročajo težave, je dejal.

Zdaj je po njegovi oceni nujno vzdrževati čim več reda. Treba je doseči, da begunci prehajajo mejo le na določenem območju, ki ga policija zavaruje. "V nasprotnem primeru bo med domačini še več nasprotovanja ne le do beguncev, ampak tudi do države," je posvaril.

Na zeleni meji pri Rigoncah je že prišlo do spora med begunci, v katerem naj bi enega od njih zabodli. Policisti so po izbruhu spora obvladali dva begunca in ju odpeljali v policijsko vozilo. Ponesrečenca pa so predali v oskrbo reševalcem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3