Slovenija

Državljanska lista zapušča koalicijo, Virant, Šušteršič in Pličanič odstopajo s funkcij

Ljubljana, 23. 01. 2013 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ker se Janša ni odzval na ultimat Državljanske liste, naj zaradi poročila protikorupcijske komisije odstopi ali sproži glasovanje o zaupnici, je stranka sklenila, da zapusti koalicijo. Ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič odstopata s svoje funkcije, Gregor Virant pa ne bo več predsednik DZ.

Potem ko se je iztekel ultimat Državljanske liste (DL), ki so ga postavili premierju Janezu Janši, naj zaradi poročila protikorupcijske komisije odstopi ali sproži glasovanje o zaupnici, Janša pa ni storil ne enega ne drugega, je stranka sklenila, da koalicijo zapusti.

Naša ministra ne bosta prestopila v SDS. Z dušo in srcem sta v DL. Virant o špekulacijah, da bosta Šušteršič in Pličanič prestopila v SDS

Predsednik stranke Gregor Virant je pojasnil, da je bila odločitev sprejeta soglasno in je bila "pravzaprav enostavna". "Tisto, kar smo popolnoma upravičeno zahtevali, ni bilo izpolnjeno. DL ne izstopa iz koalicije zaradi neke kaprice ali muhavosti, ampak ker je predsednik vlade grobo kršil koalicijsko pogodbo," je povedal.

Ob tem s funkcij odstopajo tudi minister za finance Janez Šušteršič, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter predsednik DZ Gregor Virant. Kot je pojasnil slednji, se bo DZ z odstopi seznanil v ponedeljek in takrat bodo ti začeli tudi veljati.

Odločitev za odstop s funkcije ni bila lahka, sta povedala Šušteršič in Pličanič. Izpostavila sta svojo vpetost v pomembne vladne projekte, za katere pričakujeta, da se bodo nadaljevali. Pojasnila sta, da bosta odstopno izjavo podala v četrtek, tekoče posle pa bosta opravljala do imenovanja novega ministra ali dokler premier za njuni področji ne bo pooblastil katerega od drugih ministrov.

Gregor Virant meni, da se je politična kriza začela z dnem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije podala svoje "težke obremenjujoče ugotovitve".
Gregor Virant meni, da se je politična kriza začela z dnem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije podala svoje "težke obremenjujoče ugotovitve". FOTO: Aljoša Kravanja

Virant je odgovoril tudi na Janševe očitke, da DL povzroča politično krizo. Po njegovih besedah je ta nastala z dnem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije podala svoje "težke obremenjujoče ugotovitve". Izstop iz koalicije je namreč po Virantovi oceni prvi korak k reševanju politične krize.

Na vprašanje, ali so po njegovem mnenju bolj verjetne predčasne volitve ali prehodna vlada, je Virant odgovoril, da so za DL prioriteta predčasne volitve. "Mislimo, da so se okoliščine v Sloveniji s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije toliko spremenile, da bi morali imeti državljani možnost, pravico, da na novo izbirajo," je poudaril. Po njegovem mnenju pa je ključno vprašanje, ali bosta Janša in Zoran Janković še sprejemljiva za volivce.

'DL ne bo nagajala in metala polen pod noge'

Po Virantovih zagotovilih bo DL v opoziciji zelo konstruktivna. "DL nikoli ne bo nagajiva stranka in ne tista, ki bo metala polena pod noge. Vsak zakon bomo pogledali in podprli tiste, ki bodo dobri," je dejal. Doslej so bili po njegovih besedah iskrena in svobodomiselna stranka ter vedno povedali tisto, kar so mislili. "Bili pa smo zvesti koalicijski pogodbi in je nikoli nismo kršili. To, kar se je zgodilo sedaj, pa je nekaj, kar se ni dalo pomesti pod preprogo," je še povedal Virant.

"Državljanska lista se bo z jutrišnjim dnem začela pripravljati na predčasne volitve," je v pismu, objavljenem na spletni strani stranke, zapisal Virant. Člane zato poziva, naj se čim prej vključijo v delo svojega občinskega odbora stranke. V stranki obžalujejo, "da je osebni interes posameznika prevladal nad interesi države" in iz koalicije odhajajo ponosni na svoje delo in prispevek v procesu reform.

Na vprašanje, koliko časa lahko manjšinska vlada še deluje, če še DeSUS izstopi iz koalicije, pa je odvrnil z oceno, da je delovanje manjšinske vlade izjemno problematično. Po njegovem mnenju bi bila edina "državotvorna in razumna politična poteza to, da bi šel predsednik vlade v DZ po zaupnico in s tem odprl pot do predčasnih volitev".

Glede možnosti konstruktivne nezaupnice pa je odvrnil, da izhaja iz predpostavke, da ljudje vlečejo razumne poteze. "Ko se predsedniku vlade koalicija sesipa in vlada ruši, ko mu vsi povedo, da je cesar nag, ne more drugega, kot da gre z zaupnico v DZ. Vse drugo bi pomenilo, da drži za talca celo Slovenijo," je bil oster prvak DL. Kakšne bi bile nadaljnje poteze DL v nasprotnem primeru, pa se še pogovarjajo.

Ob vprašanju, ali je konstruktivna nezaupnica za DL izključena možnost, je pojasnil, da je na seji sveta opazil, da imajo njihovi člani resne težave s sklepanjem koalicij s Pozitivno Slovenijo, dokler je njen "zamrznjen" predsednik Janković.

Kot je znano, odstop Janše in tudi ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije Jankovića zaradi poročila protikorupcijske komisije zahtevajo tudi v DeSUS in SLS.

SDS je sicer koalicijske partnerice že večkrat pozval, naj če so nezadovoljne s premierjem, v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico. Kako do konstruktivne nezaupnice, naj bi se pogovarjali predsedniki strank t. i. sredinskega trojčka DL, SLS in DeSUS. Sklenili naj bi tudi, da morebitno koalicijsko povezovanje s PS ni mogoče do popolnega umika Jankovića iz stranke. Po njihovem mnenju bi morali dobiti tudi ime, ki bo sprejemljivo za "resno" večino v DZ.

Prva je iz koalicije izstopila DL, po napovedih sledita še DeSUS in SLS.
Prva je iz koalicije izstopila DL, po napovedih sledita še DeSUS in SLS. FOTO: Miro Majcen

Janša se bo na 'iracionalne odločitve' odzval v četrtek po seji vlade

Da Janša ultimata ne bo sprejel, je bilo jasno že iz včerajšnjega zapisa stranke SDS na Twitterju, ko so zapisali, da se je premier odločil že 9. januarja, stranka pa tudi. Takrat je svet SDS na tajnem glasovanju izglasoval zaupnico Janši kot predsedniku stranke.

"Če bodo danes nekateri sprejeli iracionalne odločitve, bomo to komentirali po seji vlade," pa je pred današnjim svetom stranke DL dejal Janša. Dodal je, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS niso dobili od DL nobenega sporočila, "zato se nismo uradno imeli na kaj odzvati". "Ne mislim pa se odzivati na objave s tiskovnih konferenc," je dodal.

"Do danes nismo dobili nobenega predloga in nobene formalne zahteve s strani DL. Niti DL ni čutila potrebe po pogovoru s svojimi koalicijskimi partnerji; na primer med mano in njihovo poslansko skupino. Ni se še zgodilo, da bi stranka izstopila iz koalicije, ne da bi bila pripravljena poslušati drugo plat," je povedal Janša.

Hipotetičnih stvari tako, kot je dejal, ne komentira, prav tako ni želel širše komentirati torkovega sestanka koalicijskih strank. Je pa povedal, da je poskušal koalicijskim partnerjem "razložiti posledice, ki jih lahko povzroči daljša politična nestabilnost zato, ker se ruši ta vlada in koalicija".

Kdaj bo odšel DeSUS? Jasnič že odstopil

Za izstop iz koalicije bo izvršni odbor DeSUS v četrtek pripravil ustrezen predlog, ki ga bo 5. februarja obravnaval svet te stranke, je danes povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Upa namreč, da bi lahko takrat DZ tudi že ratificiral hrvaško pristopno pogodbo k EU. Erjavec je dejal, da še vedno sicer vztraja pri pogoju, da Hrvaška umakne tožbe proti Ljubljanski banki, saj gre za nasledstveno vprašanje in ga je treba reševati v okviru baselske banke za mednarodne poravnave. "Se pa seveda mudi, ker ne vemo, kako se bo politična situacija razpletala," je poudaril Erjavec in dodal, da še vedno obstaja tudi možnost predčasnih volitev. V tem primeru pa pristopne pogodbe tudi tehnično ne bi bilo mogoče ratificirati do 1. julija.

Z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade je danes sicer nepreklicno odstopil Ljubo Jasnič, sicer generalni sekretar stranke DeSUS. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, pričakuje, da bo izvršni odbor DeSUS sklical sejo sveta stranke in na njej predlagal sklep o izstopu DeSUS iz koalicije in njegovih ministrov iz vlade.

Odzive na izstop Državljanske liste iz koalicije si lahko preberete TUKAJ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ira Sanctus
24. 01. 2013 12.46
+8
Ne se pustit Janša. Lepo počakaj, pa bo večje veselje, ko te bomo zrušili!
kawboy
24. 01. 2013 11.13
+9
A te naši politiki in poslanci sploh kaj delajo, saj samo tvitajo preko medijev in to 24 ur na dan, a so zato plačani?
kawboy
24. 01. 2013 10.44
+8
Kako se JJ spreneveda, saj je bilo objavljeno v vseh medijih in sam JJ je enako naredil, preko medijev je širil in pozival naj se koalicijski partnerji izjasnijo kako bodo šli naprej?
santamaura
24. 01. 2013 10.52
+7
Ko gre na stranišče, mora na rojstnem listu preveriti, ali naj gre na moško ali na žensko
V3PI7D3
24. 01. 2013 10.38
+4
Kdaj bodo volitve?
Samo.Jst
24. 01. 2013 10.34
+5
No še Kahla in Žerjava čakamo..
santamaura
24. 01. 2013 10.28
+6
Najbolje vi bilo, da bi po zgledu zakona o slabi banki sprejeli še zakon o slabi vladi. Potem bi lahko Ivana in njegovo moštvo enostavno preselili v kakšen hlev, skladišče ali samski dom, kjer bi lahko igrali mali nogomet proti nunam ali pa iz lego kock sestavljali gradove v oblakih. Aja pa še en holding, da bi potem to prodali
kawboy
24. 01. 2013 10.46
+2
Ja samo zopet bi davkoplačevalci plačevali njegove grehe in koruptivna dejanja.
JanezNovakJohn
24. 01. 2013 10.13
+19
-Takošnja odločitev za PRIORITETNO takojšnje sojenje vsem, ki so tako ali drugače neupravičeno posegali v državno premoženje. -Opustitev izjemne togosti pri upoštevanju procesnih napak pri izločanju dokazov.
Tonček Balonček
24. 01. 2013 09.55
+9
PArtija ej saam sestopila z oblasti, zakaj si ej Janša in njegova SDS ne vzameta za zgled in nas utrujata s svojim trmoglavljenjem!?
Sputnik
24. 01. 2013 09.53
+12
a nima RS tudi predsednika republike? kam je šel ta človek? zakaj ne razpusti on tega hleva oz. hrama korupcije?
kawboy
24. 01. 2013 10.47
+3
Predsednik republike je sam sebi namen. Važno, da je njemu lepo in da dobi plačo.
gIich
24. 01. 2013 11.37
+1
on je povezovalen predsednik, pri razhajanjih pa res ne bo sodeloval
Ira Sanctus
24. 01. 2013 12.35
+0
hillya
24. 01. 2013 09.48
-9
Največji LOPOV je ŠTRUKELJ, ki je spravil včeraj na cesto tiste, ki v naši državi niso najbolj lačni, čeprav LAČNI SMO VSI, KI SE NE NAPAJAMO direktno IZ DRŽAVNEGA KORITA. NAJ VAM BO ZGLED PREDSEDNIK DRŽAVE, KI VAM ŽE SKORAJ LETO DNI Z ZGLEDOM KAŽE, DA JE TREBA ZAČET Z DELOM in POŠTENJE in PRAVIČNOST MORATA POSTATI VREDNOTI in NE POSMEH TEM, KI SI S FIZIČNIM DELOM SLUŽIJO VSAKDANJI KRUH.
Kritik30
24. 01. 2013 10.19
+5
Tinta: niso samo fizikalci tisti, ki ustvarjajo dodano vrednost. Ne obsojaj vse povprek in ne posplošuj! Glede predsednika vlade si se pa pošteno zmotil! Ni ne pošten, ne deloven.
malaraja
24. 01. 2013 10.28
+3
Poštenje in pravičnost nimata nič opraviti s korupcijo. Kakšno državo si predstavljaš s temi lopovi na oblasti? Ne vidiš, da smo v politični in gospodarski izolaciji? Nihče ne pride k nam, nihče ne povabi naše vlade, nihče noče vlagat, kaj še hočete? Dokončen pogreb? Slepci!
kawboy
24. 01. 2013 10.49
+1
Povabili so jih edino v Azerbejđan, tam so pa tudi vsi koruptivni.
kawboy
24. 01. 2013 11.08
+3
Štrukelj je pa ja dober za jest, sploh nadevan z orehi.
Ira Sanctus
24. 01. 2013 12.43
+3
z 3000€ na mesec se lahko vsak afna z delovnimi akcijami!
Tonček Balonček
24. 01. 2013 09.43
+9
JAnša s svojim neodstopom destabiliziar Slovenijo. Zakaj ne spleza z drevevsa, po katem lazi že 30 let!
santamaura
24. 01. 2013 10.15
+4
Ira Sanctus
24. 01. 2013 12.45
-1
ne more hodit po tleh, ker nima pokončne drže.
resslovenka
24. 01. 2013 09.32
+6
Kdo je na potezi, kdo ni na potezi. Kot bi igrali državni poker. No DL je odreagirala na provokacijo. In izstopila iz koalicije. Pri meni so dobili velik +. Ker so se odzvali na podlagi javno izrečenih stališč. In to je zame državotvorno. Predsednik vlade s svojo stranko je dobil, kar je hotel. Očitno je bil prepričan, da tega ne bodo storili. In zadnje čase je veliko govora o državotvornost. Meni osebno, se celo državo držati v šahu ne zdi državnotvorno. Prej patetično . Ampak, vsak doživi trenutek spoznanja , ko pride pride njegovih " 5 minut". Mojih, tvojih, naših, vaših, vseh...
kawboy
24. 01. 2013 10.51
+1
Levih, desnih, rdečih, plavih, zelenih itn.
Feinstein
24. 01. 2013 09.29
-1
Mnogo, mnogo več banditov je, ki si zaslužijo več pozornosti od predsednika vlade. Odprite oči, mali narod...
bedak12346
24. 01. 2013 09.40
+6
Ja prvo brat Rajko, tam se najde še marsikaj skritega denarja.
malaraja
24. 01. 2013 10.30
+4
Vsi si zaslužijo svoj trenutek resnice. Pa lepo po vrsti. Tale je očitno najtrši oreh, bi mu morali res noge na stolčku požagat, da se premakne. Potem je na vrsti lokalni šerif in tako dalje.
Jaka Planinc
24. 01. 2013 09.24
-6
KONEC BO Z NAJPOŠTENJAKARJEM VIRANTOM. JANŠA BO ŠE NAPREJ USPEŠNO VODIL VLADO.
KleniSDSar
24. 01. 2013 09.34
+4
vertex
24. 01. 2013 09.36
+3
seveda jo bo vodil, mogoče v svoji sobi ali kakšnem majhnem otoku kjer bo poveljeval tebi in še nekaterim drugim oboževalcem
bedak12346
24. 01. 2013 09.38
+4
malaraja
24. 01. 2013 10.31
-1
Saj tretji rajh je tudi organiziral zbore. Samo njih so gledal 10 let, pri nas bomo bolj pametni. Predsednik je žal pravi, da potegnemo paralelo z nemškim, ki se je uklonil grožnjam in ustoličil Hitlerja. Nadaljevanje poznamo.
kawboy
24. 01. 2013 10.55
-1
Očitno nekateri v naši državi spite na lovorikah, ker sprejemate in verjamete naivno vsem politikom kar vam rečejo preko medijev, Realnost pokaže drugače, kdaj se boste tega naučili ali pa imate določene koristi in privilegije od teh, ki so na vladi tako ene kot druge. Za njihovo igračkanje plačujemo mi vsi. In ne oni, oni lepo živijo na (tuj) naš račun.
KVANTIL
24. 01. 2013 15.42
-1
Jo pa res uspešno vodi - "Ma ka si šou falit"?
Feinstein
24. 01. 2013 09.17
-6
Janša ostaja, to mi deli..
Feinstein
24. 01. 2013 09.08
-7
Čez tri leta bodo volitve. Potrpimo malo, no.
Tonček Balonček
24. 01. 2013 08.56
+13
A Pahor pravzaprav sploh še obstaja? OIdkar smo imeli tiste famozne perdsedniške volitve se mi zdi, da je popolnoma poniknil! A dobiva vsaj plačo redno?
siupamoizvedetiresnico
24. 01. 2013 09.03
+6
Dobil je svoje redne foto seanse pa malo višjo plačo od tistih 3000€ in to je za njega dovolj.
Franc Mihi? 1
24. 01. 2013 08.51
+9
Ne Virant, on ni afera za premiera in preostalo vlado, temveč so za njih sramota nikoli sankcionirani primeri neizplačila plač in socialnih prispevkov, kot to zopet gledamo te dni na TV, kar se je dogajalo celih 15 let, na predlog levice, mag. Ropa, odobravala in dopuščala pa je to goljufanje tudi vlada Janeza Janše in še danes to počne. Predsednik ustavnega sodišča prof. dr. Ernest Petrič je nedavno na TV dejal, direktor, ki ne daje plače in ne plačuje prispevke je goljuf! Kdaj bo katera vlada, menda sedaj tudi vlada Janeza Janše, končno sanirala in sankcionirala takšne nezaslišane goljufije, saj ima vlada ministra za delo in delovne inšpekcije, ministra za notranje zadeve, kriminaliste in tudi tožilce, kaj vsi ti počnejo, koga čakajo, nič ne vidijo, medtem ko so ti delavci vsak dan bolj ogoljufani, ogrožena jim je osnovna eksistenca. Ali nimajo premier, vlada, ministra mag. Vizjak, dr. Gorenak čisto nič empatije in odgovornosti do ogoljufanih delavcev, jih ni nič sram, tudi njihovih privržencev ne? Kdo jim bo še zaupal? Ne znajo, ali nočejo, oboje je vsega obsojanja vredno, neodgovorno! Kot ta čas lani! Ni spremembe! Zakaj sploh imamo oblast? Preprosti ljudje več ne vedo, kdo je njihova oblast?
kawboy
24. 01. 2013 10.59
+0
Dobro vemo kdo je naša oblast, mafijska vlada in njihovi pomagači, temu se reče korupcija iz ozadja.
nesramnez
24. 01. 2013 11.32
+0
včasih je bilo bratstvo i jedinstvo danes je pa kučan i jankovič
malaraja
24. 01. 2013 08.49
+9
Minila sta dva tedna od poročila KPK in Janša v Klemenčičevi preteklosti še ni našel madeža? Potem ga nima. Vsaka čast, res je car. Tudi Praprotniku očitno lahko očita le to, da je v preteklosti o njem pisal kritično. Za večino Slovencev to pomeni, da je car tudi Praprotnik. Takšno KPK Slovenci krvavo potrebujemo. Da bi le bili svetel zgled ostalim javnim službam. Poštenje se splača, zloba se vrača.
cable
24. 01. 2013 08.17
+6
Koneckoncev res ne rabimo toliko ministrov ter ostalih administratorjev v parlamentu....evo zniževanje stroškov javne uprave! A če sam odstopiš potem nisi upravičen do nadomestila..........a kaj?