Slovenija

NLB verjetno potrebuje več kot 400 milijonov

Ljubljana, 01. 09. 2011 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada se zaveda zaviralne vloge bančnega sektorja pri gospodarski rasti. Zaveda se tudi, da NLB potrebuje dokapitalizacijo, analitiki pa menijo, da bo 400 milijonov evrov šele začetek.

Minister za razvoj Mitja Gaspari je v zvezi s poslabšanjem gospodarske rasti Slovenije opozoril predvsem na delovanje bank. Jasno je namreč, da se je kreditna aktivnost v zadnjih desetih mesecih skoraj zaustavila, brez kreditov pa gospodarstvo ne more funkcionirati. "To je tako kot ožilje brez krvi," je ponazoril.

Gaspari pravi, da je treba s strani države nekaj narediti.
Gaspari pravi, da je treba s strani države nekaj narediti. FOTO: Dare Čekeliš

Očitno je, pravi Gaspari, da je treba s strani države nekaj narediti, saj je povsem jasno, da politika, ki je usmerjena v oblikovanje rezervacij, ni ustrezna. Država bo tako podprla dokapitalizacijo NLB iz zasebnih virov. "Upam, da se bo to zgodilo še letos in če se bo, se mora ustrezno spremeniti tudi poslovni plan NLB, ki bo zahteval poročanje o prvih dobičkih že konec letošnjega leta," je poudaril minister.

Od agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Gaspari pričakuje, da bo prek svojih mehanizmov, ki jih ima kot predstavnik lastnika, skupaj z drugim lastnikom (KBC) zagotovila, da se bodo osnovna izhodišča, o katerih je danes razpravljala vlada, začela relativno hitro uresničevati tudi v praksi. To pomeni, da bo nadzorni svet med drugim mesečno preverjal osnovne kategorije in ugotavljal, ali je plan zniževanja stroškov skladen s programom.

400 novih milijonov za NLB šele začetek

Politika govori, da bi NLB potrebovala 250 milijonov evrov svežega kapitala, vendar pa analitiki menijo, da tudi 400 milijonov verjetno ne bo dovolj. Opozarjajo pa tudi na ceno novih delnic, za katero upajo, da se bo oblikovala med 40 in 50 evri, in še to ne na borzi, ker bi bil to v tem trenutku samomor. Zagotovo pa ne bo pri 116, dodajajo. Problem pa so pogajanja z vlagatelji, so poročali v oddaji 24UR. Država od belgijske KBC namreč zahteva, da najprej vplača dobrih 70 milijonov evrov iz prejšnje dokapitalizacije, nato pa po možnosti sodeluje tudi v novi, čemur se Belgijci upirajo z vsemi štirimi. Odgovorni hkrati snubijo EBRD in IFC, ki bi, seveda po primerni ceni, celo vstopili v NLB. Menda so jima že odobrili skrbni pregled, prihodnji teden naj bi se z njimi dobili tudi na sestanku. A šele drugem, poleg tega zanj ne vedo niti vsi člani pogajalske skupine.

NLB-12
NLB-12 FOTO: Blaž Garbajs

Novi ukrepi za izboljšanje stanja

Gaspari upa, da bo država skupaj z Banko Slovenije dodala še nekatere ukrepe za izboljšanje razmer v bančnem sektorju. "Brez tega se lahko znajdemo v situaciji čakanja na Godota, to pa je nedopustno," je zatrdil. Država bo tako od bank zahtevala, da se aktivno udeležijo začetka delovanja sklada za prenovo podjetij, ki so zašla v resne finančne težave, imajo pa možnost preživetja. Sklad je pripravljen za ustanovitev in nerazumno je, tako meni Gaspari, da bi odlašali in iskali individualne rešitve posameznih bank.

Od bank, ki so v pretežni državni lasti, bo vlada zahtevala ustanovitev oddelkov, ki se bodo ukvarjali s prestrukturiranjem aktive, saj je povečevanje rezervacij napačna politika. Ob tem Gaspari zavrača idejo o ustanovitvi t. i. slabe banke. "V Sloveniji je popolnoma dovolj likvidnosti in kapitala, da se te funkcije izvršijo znotraj posameznih bank," je prepričan.

Gaspari je kot problematično izpostavil tudi počasno prestrukturiranje podjetij v okviru insolvenčnih postopkov, kjer so upniki banke. V zvezi s tem poteka usklajevanje z ministrstvom za pravosodje in drugimi ministrstvi, Gaspari pa poudarja, da je treba zagotoviti sistem, ki bi v primeru vplačila kapitala upnikov omogočil takojšen sklic skupščine, na katerem bi imenovali nov nadzorni svet, upnik pa bi tako prevzel aktivno vlogo upravljavca.

Izpostavil je tudi nujnost preprečitve zlorab pri ustanavljanju novih podjetij, ki je zdaj močno razdrobljeno med različne institucije, njihovi registri pa med seboj niso povezani. Tako je nemogoče preveriti verodostojnost izjav, ali je ustanovitelj podjetja v preteklosti poplačal vse obveznosti do države. Pomembno vlogo pri preprečevanju zlorab bo imel novi informacijski sistem Dursa, ki naj bi zaživel 1. oktobra in naj bi drugim organom zagotavljal vse podatke.

Gaspari opozarja, da gre za ukrepe, ki niso povezani s strukturnimi ukrepi. "Če teh sprememb ne bo na krajši rok, bodo posledice toliko slabše in fiskalne restrikcije toliko močnejše," je poudaril in dodal, da je z ministrom za finance v dogovoru o pripravi še nekaterih formalnih aktov, ki bi državi v naslednjem letu zagotovili relativno normalen dostop do finančnih trgov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stefan Horngaher
07. 09. 2011 08.31
@ebik: misliš da bo kaj pomagalo? Bančni lobij je tako močen, da ga je težko spremenit (tudi pri nas na žalost, po svetu je pa tako že ušel izpod kontrole). Menjave pa nič ne pomagajo. Bomo zamenjal vlado, bo pomagalo? NE. Bomo zamenjal direktorje/nadzornike, bo pomagalo? NE. Na žalost.
ebik
06. 09. 2011 08.56
po novem naj bi SPET dokapitalizirali NLB - gospodje ministri in ostali nesposobneži na vladi s Pahorčkom na čelu - tam vam ni težko zapravljati dodatne milijone (baje se govori celo o milijardi evrov!!!), kot vam tudi ni težko nižat plače in ukinjat regrese delavcem javne uprave. Mislim...,ljudje božji...to vam želim povedat - za NLB, ki nas bo dokončno spravila v propad, se vedno najde denar (itak vsi vemo, da je ta zgodba vreča brez dna v pravem pomenu besede). Zakaj pa ne zamenjate nadzornike in vse tiste nesposobneže, ki znajo samo krasti naš denar, pa gor postavite nekoga, ki bo poskrbel, da ne bomo rabili več dvakrat, trikrat, desetkrat z našim denarjem podpirat hudo nesposobnost in lopovščino vodilnih - pa njim vzemite, ki so zafurali vse tiste teške milijarde...
Stefan Horngaher
05. 09. 2011 13.30
@asdoasa: poglej si dokumentarec Inside Job resno! @nekdo17: imaš čisto prav! Banke zafurajo vse, ker delajo riskantne naložbe z denarjem varčevalcev in ko se to izkazi, je treba (državno) banko dokapitalizirat. Če bi bla to kaka druga privatna banka (dokler ni prevelika) bi šla enostavno v stečaj, varčevalski denar pa bi bil fuč. Tak je to dandanes.
pogrebec
02. 09. 2011 19.17
ne enkrat za vselej je treba to ustaviti ce bi vsi ki se imate racune pri NLB te zaprli dvignili prihranke ter jih prenesli na katero drugo banko bi drzava drugace metala davkoplacevalski denar v NLB (vsi tajkunski krediti pri nlb so bili odobreni z strani dolocenih strank) vracamo naj jih pa davkoplacevalci med tem ko tajkuni skrivajo miljone po raznih racunih v tujini
donat323
02. 09. 2011 14.10
a zdej bomo pa državljkani vračali denar, ki ga je banka šenkavala tajkunom, njim poberte. za vsako stvar ti zaračunajo.
Irena Lisac 1
02. 09. 2011 12.02
Nova ljubljanska banka (NLB) je zaposlenim izplačala več kot 1.500 evrov bruto regresa, čeprav je morala banki pred časom zaradi finančnih težav z dokapitalizacijo pomagati tudi država (24.5.2011).
nekdo17
02. 09. 2011 11.16
asdoasa To kar si napisal(a) drži: komitenti plačujemo absolutno vsako storitev (kar nam seveda ni všeč). Sprašuješ se, od kje banki izguba. Po tvoje očitno kradejo. Moje mnenje pa je sledeče: Banka da kakšnemu tajkunu masten kredit, npr. 100 mio €, ta tajkun pa kot garancijo zastavi tisto, kar bo s temi 100 mio kupil. Ta denar pa nato na kakršenkoli način "zafrčka" in kredita ne more in ne bo NIKOLI VRNIL.Da banka z nami, "revčki" zasluži 100 mio, pa ni "mačji kašelj". Če pomislimo, da mesečna uporabnina Klika stane 0,65 €, vsaka transakcija prek klika pa 0.20 €, je s tem nemogoče pokriti 100 mio primankljaja. Da pa nekdo "na lepe oči" dobi 100 mio kredita, pa ni POSLOVNA odločitev banke, ampak POLITIČNA odločitev DRŽAVE, katera ima v primeru vodenja NLB v rokah škarje in platno, saj je večinski lastnik banke. Če banka zaide v težave, se pa "država" ne sekira, saj za dokapitalizacijo vzame denar iz proračuna, tja pa prispevamo VSI. Na ta način se denar "lepo pretaka" iz naših žepov v tajkunske malhe. Točno to, kar sem napisal je resnica.
asdoasa
02. 09. 2011 10.45
Jaz sem komintent NLB-ja in sem pri nih najel tudi kredit, ki ga za enkrat še redno odplačujem. Mi pa banka veselo zaračunava absolutno vsako storitev, od vodenja računa do privizije za plačilo preko klik-a, stroške odobritve kredita, pa stroški izrednega limita , članarino za Masrercard itd. Se pravi,da od mene in meni podobnih ima samo dobiček. Vprašanje je od kje izguba, če z vsemi tako poslujejo. Očitno je da kradejo.
crnkamn
02. 09. 2011 10.39
se strnijam z komentarji ki zelijo referendum na to vprasanje, ne zastopim zakaj nobena politicna opcija ali civilno gibanje tega ne zacne, pa toliko jih je, samo vprasanje pa je bolj pomembno kot mariskateri referendum. alpe: Kako lahko govori o dobičkih, ko pa so v velikih finančnih dolgovih? To so isti kot tajkuni, ko so dobil kredit so rekl da poslujejo z dobickom, pa ceprav je to kredit ki ga bo treba vrnt. Verjetno so ze takrat vedl, da noben ne bo vrnu nic!
cekin
02. 09. 2011 10.38
en miljonček lahko pristavi tisti, ki ga je dobil za nagrado pri NLB ;)
ja_to_sem_js
02. 09. 2011 10.13
Pa kaj,če rabi tolko miljonov. Sej bo država naš dnar dala. Talat denar vrečam brez dna je edini slo. nacionalni interes.
Cuti 89
02. 09. 2011 10.06
nj da v prodajo vsa zaplenjena stanovanja pa bo potrebovala mn denarja.
Antikapitalist
02. 09. 2011 09.47
kaj pa če bi država teh 400 miljončkov plasirala direktno v gospodarstvo, tja, kjer so perspektive seveda, NLB naj pa dobi svoje denarce nazaj sama, saj imajo jamstva in zavarovanja baje.
_alpe_
02. 09. 2011 09.28
No, če pozorno preberete: "Upam, da se bo to zgodilo še letos in če se bo, se mora ustrezno spremeniti tudi poslovni plan NLB, ki bo zahteval poročanje o prvih dobičkih že konec letošnjega leta," Kako lahko govori o dobičkih, ko pa so v velikih finančnih dolgovih?
_alpe_
02. 09. 2011 09.25
naj vsakemu državljanu nakažejo 500€, namesto, da NLB-ju dajo miljardo, ki bo ob koncu leta se spet hvalila kako visoke dobičke imajo. Tako bo miljarda vsaj koristno porabljena.
CKKPJ_Milko
02. 09. 2011 09.06
Kaj čemo.....Kučanov model privatizacije takoimenovani narodni interes je pač drag......
bingo 1
02. 09. 2011 08.53
Gnilim tajkunima ste delili milijonske kredite in zdaj se rešujte sami enako kot ste imeli rešitev pri dajatvi kreditov----bingo x Ljubljana---
Gordon
02. 09. 2011 08.37
w_sharky 02.09.2011, 08:26 kaj si tinto pil?
KnightTemplarSL
02. 09. 2011 08.36
Rešujejo tajkunsko banko, da bo spet lahko sponzor novim tajkunom.
_realist_
02. 09. 2011 08.30
A lahko PROSIM nekdo začne zbirati podpise PROTI dokapitalizaciji te banke! Toliko nepomembnih referendumov imamo, a za takšne luknje brez dna pa ne bi vprašali državljanov, če smo še kar pripravljeni zapravljati denar za te tajkunske banke?