Slovenija

'Bor bi bil lahko še živ'

Ljubljana, 26. 11. 2008 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Starši 12-letnika, ki je umrl zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi, so zaradi malomarnosti ovadili mariborsko zdravnico.

Ali bi 12-letnik ob pravilnem ukrepanju zdravnikov preživel?
Ali bi 12-letnik ob pravilnem ukrepanju zdravnikov preživel? FOTO: Dare Čekeliš

12-letnemu Boru Nekrepu, za katerega se je pozneje izkazalo, da ima gensko presnovno motnjo v ciklu uree, se je po treh dneh jemanja antibiotikov povečala raven amonijaka v krvi. Zdravniki na mariborski kliniki za pediatrijo, kamor so dečka pripeljali 12. marca ob 18. uri, pa hiperamoniemije, kot se imenuje povečana raven amonijaka, niso opazili, je povedal oče umrlega otroka Matjaž P. Nekrep.

Po njegovih navedbah so mariborski zdravniki naslednje jutro iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dobili natančna navodila, kako naj ukrepajo z dečkom, ki je ponoči tudi izgubil zavest. Vendar jih niso upoštevali in otroka brez pravilne terapije in s "turističnim transportom" prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so mu, kot je dejala otrokova mati Tatjana P. Nekrep, samo z glukozo in soljo znižali amonijak na nenevarno vrednost.

Vnovični pregled glave je pokazal, da ima deček možganski edem. Po osmih dneh kome je umrl, čeprav so zdravniki pričakovali, da se bo zbudil, je pojasnil oče. Vprašal se je, kako je mogoče, da 19 ur po sprejemu na pediatrično kliniko, 13 ur po alarmantnem izvidu in pet ur po navodilih iz Ljubljane Bor ni dobil nobene terapije. "Mariborski zdravniki so nam ukradli tistih 19 ur, ki jih ni mogoče več vrniti," je dejal.

''Za preprečitev podobnih primerov''

V vsakem desetem zdravniškem postopku v Evropski uniji se pojavijo napake, ki imajo škodljive posledice za bolnike. / … / Zaradi zdravniških napak je tako na letni ravni v sedemindvajseterici prizadetih okoli 15 milijonov bolnikov, po navedbah strokovnjakov pa zaradi napak umre vsak tisoči bolnik v bolnišnični oskrbi. Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu

Kot je pojasnil oče, so se odločili za ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zdravnice na mariborski pediatrični kliniki in za kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na omenjeni kliniki. Med drugim so poslali tudi pismo varuhinji človekovih pravic in prijavo Zdravniški zbornici Slovenije. Komisiji za preprečevanje korupcije pa so prijavili člane komisije za interni nadzor v UKC Maribor, ker so podali mnenje, da je bilo v postopku vse izpeljano v skladu s sodobno medicinsko doktrino.

Kot so še pojasnili starši umrlega otroka, so pričakovali, da bo odgovorne "sankcionirala njihova srenja, a od njih dobivajo le vljudnostna pisma". Za ukrepe pa so se odločili, da bi opozorili na svojo stisko in nemoč ter preprečili podobne primere v prihodnje.

Zdravniška zbornica Slovenije: Primer je naša prioriteta

Zdravniška zbornica Slovenije je v odzivu "ob javni izpostavitvi okoliščin tragične smrti 12-letnega bolnika" izrekla iskreno sožalje staršem, ki so soočeni z nenadomestljivo izgubo. Kot so pojasnili, primer obravnavajo prioritetno in z vso skrbnostjo. Zaradi kompleksnosti in zahtevnosti zdravstvenega primera so naročili tudi ekspertno mnenje iz Velike Britanije. Ko ga bodo prejeli, bo odbor za strokovno-medicinska vprašanja lahko relevantno in celovito odgovoril o vzrokih in možnih razlogih za tako tragičen dogodek, je na novinarski konferenci pojasnila predsednica zbornice Gordana Živčec - Kalan.

Poudarila je še, da je zbornica nemudoma storila vse, ko je izvedela za ta primer. Postopek so začeli aprila. Primer zdaj obravnava odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici, ki je pristojen za presojo, kaj je pravilno in strokovno utemeljeno. Ker pa gre v tem primeru za izjemno zahtevno in kompleksno obravnavo otroka, so mu namenili dodatno pozornost in visoko prioriteto. "Želimo pojasniti, zakaj je do dogodka sploh prišlo. Dokler tega ne pojasnimo v celoti, ni mogoče podati kakršnega koli utemeljenega zaključka, na kakšen način in zaradi katerih okoliščin se je ta dogodek tako tragično končal," je obrazložila in potrdila, da je bil strokovni nadzor v mariborski bolnišnici opravljen in da so slovenski strokovnjaki poročilo že pripravili, njegove vsebine pa ni razkrila.

'Zdravnikov javno ne izpostavljajte'

V interesu ZZS, ki zastopa zdravnike v Sloveniji, je, da se ugotovi dejansko in objektivno stanje in morebitna odgovornost posameznikov. Želimo pa zdravnikom zagotoviti zaščito njihovih, z ustavo zagotovljenih pravic in jim omogočiti nemoteno opravljanje zdravniškega dela v času trajanja postopka. ZZS

Na novinarski konferenci je bila prisotna tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič iz odvetniške pisarne, iz katere so danes medijem posredovali dopis s prošnjo, naj – glede na to, da zdravniška zbornica o zadevi še ni odločila in da se kakršen koli kazenski postopek sploh še ni začel – ne poročajo z uporabo imen in priimkov vpletenih zdravnikov. Kot je opozorila, jim ustava daje pravico, da se jih javno ne izpostavlja in se jih ne izpostavlja "medijskemu sojenju", dokler ni ugotovljena kakršna koli njihova odgovornost. Ob tem je opozorila, da bi v tej fazi postopka to zanje pomenilo veliko težav in vzbudilo dvom bolnikov o njihovem delu.

"Gre za zdravnike, ki odgovorno in predano dolga leta opravljajo svoje poslanstvo zdravnika, in breme, ki ga nosijo, je vsakodnevno dovolj težko zaradi dela, ki ga opravljajo," pa je dodala Živčec Kalanova.

Redek in zapleten primer

Na UKC Maribor so potrdili, da so zaradi izjemne redkosti, zapletenosti in zahtevnosti primera v njegovo reševanje 6. maja letos pritegnili tudi Odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je na oddelku klinike za pediatrijo, kjer se je zdravil pokojni Bor, 13. novembra opravil zunanji ekspertni nadzor. Izsledkov nadzora še niso prejeli, bodo pa glede na ugotovitve ustrezno ukrepali, so obljubili. Po njihovih navedbah so starše pokojnega Bora obvestili o prejemu dopisa varuha človekovih pravic, na osnovi katerega so aprila odredili izvedbo izrednega internega strokovnega nadzora na Kliniki za pediatrijo. Mnenje komisije internega nadzora, ki je pregledala dokumentacijo in opravila razgovore z zdravniki, ki so bili udeleženi pri zdravljenju Bora, pa so, kot sporočajo iz UKC Maribor, posredovali varuhu človekovih pravic in ministrstvu za zdravje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1ona1
06. 12. 2008 16.15
-1
Bogi otrok in starši. Moje iskreno sožalje. Upam , da Bor ni čutil nobenih bolečin. Občudujem gospoda in gospo Nekrep. Kako lahko vzdržita. Kam gre naša medicina. Delajo nevem kake operacije možganov , pa enemu dvanajstletniku ne znajo znižati amoniaka. Da šele po 6 urah dobijo krvno sliko. In , da Bora privežejo na posteljo, kot psihičnega bolnika... Res popolna malomarnost! Oni bi radi vse hitro zaključili... ka so vedeli.. da otrok potrebuje terapijo...mu niti tega ne opravijo...nikoli niso otrokovim staršem izrazili sožalja ali izustili vzrok zaradi katerega je Bor umrl..Tistega priznanja svoje lastne malomarnosti...Samo to so starši želeli.. in gotovo je bila tista noč najhujša v njihovem življenju...globoko sožalje..
Teofani Eva Kos
05. 12. 2008 02.06
Black lady ne vem zakaj ti nisi sla studirat medicine, ce menis, da je tako lahko bit dober zdravnik......vsi ste tako pametni
Teofani Eva Kos
05. 12. 2008 02.00
zaveden slovenec ali kakorkoli ze...bodii pa vsaj ti sposoben gledat stvari iz obeh plati. vsaka zgodba ima 2 plati....in če verjames vse kar recejo v provokativnih Trenjih potem mi te je res zal.........
Teofani Eva Kos
05. 12. 2008 01.57
smešno mi je ko berem te vaše komentarje....res.....absurdni ste. No pa povejte koliko bolezni so zdravniki pozdravili in koliko življenj rešili? no kje ste zdaj? Nešteto. Za to pa ni pohvale? stavim, da je med vami veliko slabih učiteljev, delavcev, trgovcev itd....samo ne gre se za clovesko zivljenje. Ce mislite, da je tako lahko zdravit ne vem zakaj vi niste 6 let studirali medicine in se potem 4 do 6 let specializacije. Govorite o stvareh o katerih nimate blage veze. Dečka in staršev mi je neizmerno žal, ampak dajte no, nihče Bora ni ubil. Bor je imel tako redko bolezen s katero se niso srečali in se je nazalost to zgodilo. Zdravniki so navadni smrtniki in nihce ne dela napak nalašč. in na vašo veliko žalost nisem ne zdravnica ne studentka medicine ampak sociologije in vam povem da nekaterim res manjka etika. morala in lepo vedenje.
zavedenSLO
05. 12. 2008 01.48
Danes sem gledal trenja. Šokiran sem. Izkreno sožalje družini. Upam, da bodo nesposobni zdravniki odgovarjali za to!
Teofani Eva Kos
05. 12. 2008 01.42
prvo kot prvo se se ne ve zakaj je otrok umrl.....imel je redko bolezen s katero se do tega primera niso srecali. Meni ga je tudi zelo žal in staršev tudi, samo zdravniki niso čarovniki in ne zdravijo s čarobno palico. Vse kar znate je blatit zdravstvo, ja ne vem....potem pa se zdravite na drugačne načine, sej se lahko. Zdraviki so daleč preveč na udaru in niso zato na delovnem mestu da so prijazni ampak da zdravijo. glede na nekulturne in arogantne paciente so se preveč prijazni. Za dečka se se ne ve zakaj točno je umrl, zato ne klatite neumnosti.
Nejajen
04. 12. 2008 22.37
zelo lepo si napisala se_kotali. tukaj se ne gre toliko za to ali bi bor preživel ali ne glede na to v kakšnem stanju je bil sprejet oz ali bi imel trajne možganske posledice ali ne, ampak za odnos zdravnikov.pa tudi za to, da ni bil obravnavan tako kot si je zaslužil.da mu niso dali priložnosti za borbo. in sramota za \'UKC\' (sploh mariborski) da njihovi zdravniki ne premorejo humanega odnosa.naprimer krvavitve. če imamo poškodovanca tudi ne gremo prvo iskati vzroka kako je prišlo do tega in pri tem izgubljamo ure ampak se posvetimo prvi pomoči da krvavitev zaustavimo. tako tudi tukaj. odveč jim je bilo znižat raven amoniaka ter se potem ukvarjat z nadaljnim zdravljenjem. eh res škoda besed. v glavnem kaj sem hotela povedat, da čeprav sem tudi sama zaposlena v zdravstvu sem nad določenimi zdravniki v ukcmb zelo razočarana in sem zaradi njihove malomarnosti že veliko hudega pretrpela.
nek_doooo
04. 12. 2008 21.47
mislm pa sej ne morm vrjet bogovi v belem so popolnoma nedotaklivi in to je nedopustno!! ne najdem besed s katerimi bi obsodil dejanja bogov v belem najverjetneje bom pomoč kadar jo bom potreboval najbrš obiskal zdravilce kajti takšnim šalabajzerjem ne zaupam
mindfucker
04. 12. 2008 21.44
strokovni direktor mariborskega \"univerzitetnega\" (in še celo \"kliničnega\") centra se je \"zelo dobro\" pripravil na debato!? devet mesecev po tragediji, nekaj govori o tragično umrlemu mlademu človeku! še imena si ni mogel zapomniti??
MeanMachine
29. 11. 2008 23.11
haha alias glede na to da sm slucajno osvrknil danasnje casopise in vem o cem govoris me sploh vec ne cudijo tvoji komentarji:D...pa lepo prebiranje \"resnih\" in \"krediblnih\" casopisov se naprej!
alias_18
29. 11. 2008 16.56
no sedaj se stvari počasi jasnijo, in vidimo, da je res umru zaradi malomarnosti 3 zdravnikov!!!
alias_18
29. 11. 2008 16.53
V Italiji zaradi napak zdravnikov dnevno umre okoli 90 bolnikov, pravijo na zdravniškem simpoziju v Milanu. no si lahko predstavljate?bog ve koliko je pri nas takih primerov, pa mi za njih ne vemo
misaaaa
29. 11. 2008 01.24
Mighty tebe bi pa morali še kam drugam poslat ne samo v romunijo al kam že
Mighty
29. 11. 2008 00.59
misaaa in wnbkitty se od zdaj naprej zdravijo v Romuniji hahaha
se_kotali
28. 11. 2008 22.32
4) Najlažje se je sedaj skriti za odvetnico, se skrivati za pravom, težko pa je pogledati v oči materi in se ji opravičiti za to, ker jim je ubila otroka.
se_kotali
28. 11. 2008 22.22
3) Vendar kaj smo mi - starši? Laiki. Vsak se nam bo smejal v obraz in rekel, če bomo zdaj bolj pametni kot zdravniki. Pa vendar; materinska ljubezen, instinkt, nagon in poznavanje otroka, je tudi v tem primeru odigrala pravilno vlogo; otroka se živega sprejeli v bolnišnico. Lahko bi ga zdravili po natančno definirani proceduri, po navodilih, ki so jasno napisana in razmejena prav za takšne primere - kaj storiti, če ima otrok preveliko vsebnost amonijaka v krvi. Procedura je bila jasna, le zdravnica je ni upoštevala. In zdaj si upa najeti odvetnika, pri tem pa še od ljudi pričakovati, da jo bomo pustili delati naprej, se izgovarjati na medijski linč in senzacionalistično poročanje. Veste, eno je tovrstno poročanje za kakšne politične zdrahe, povsem nekaj drugega pa je smrt 12-letnika, katerega njegovo poročanje niti slučajno ne more biti senzacionalistično, ampak v višave tragično in šokantno.
se_kotali
28. 11. 2008 22.21
2) Ne znam si predstavljati izgube teh dveh staršev. Tudi sama sem mati in si ne predstavljam, kaj bi se zgodilo, če bi se to zgodilo meni. Kaj bhi rekla tistemu, ki pravi, da je zdaj čas, da bi govorili o vrhunskih dosežkih teh taistih zdravnikov. Danes je itak narobe svet. Otroci umirajo v bolnišnicah, kjer smo se včasih počutili varne. Včasih sem z vsem srcem verjela in čutila, da sem v najboljših rokah na svetu. Da so naše bolnišnice vrunske, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči in še več. Kaj pa je danes?! Ko sem pred časom sama otroka pripeljala na pediatrijo, se nisem mogla znebiti občutka, da je za otroka premalo postorjeno. Zdelo se mi je, da je otrok nepravilno zdravljen, da bi se moralo storiti še več in še kaj, pa se ni.
se_kotali
28. 11. 2008 22.19
1)drBrnN: z vsem spoštovanjem, vendar tu govorimo o preminulem dečku, ki bi danes moral biti živ, a je umrl zaradi lahkomiselnosti zdravnice, ki ni dobro pogledala dokumenta. Govorimo o zdravnikih, ki so vse preveč sami sebi namen, ki mislijo le na svoje plače in delovne pogoje, za tisto primarno - za zdravje ljudi, pa jim je mar šele v drugi vrsti. Mislim, da ni sprejemljivo, kar pišete, namreč, da znamo le grajat. Ta trenutek ne govorimo o dosežkih mariborskih zdravnikov. Ta trenutek je še kako primeren, da se povzdigne glas - za Bora, za vse druge otroke, ki se tam še bodo zdravili. Bor se namreč ne more več braniti. Bor se pravzaprav nikoli ni mogel sam braniti. Zato pa so pediatri, ki bi z vso resnostjo morali zdraviti otroke. Ki nimajo izbire, ki nimajo možnosti vstati in si izbrati drugega zdravnika. Vse, kar imajo, so ti zdravniki. Te zdravnice se sploh ne upam vprašati, kaj je sama počela tisti čas, ko je otrok sam in nebogljen umiral na postelji. V bolnici. Na kraju, kjer bi moral biti najbolj varen. Kjer bi se vsi morali počutiti najbolj varne. Zagotovo je spala. Počila. Medtem pa je otrok umiral.
misaaaa
28. 11. 2008 22.03
WnbKitty hja žalostno je to. če bi se to zgodilo mojemu otroku ne vem kaj bi nardila. verjetno bi jih pa ravno tako šla tožit. pa tudi če bi se meni kaj zgodilo verjamem da bi jih tudi moja družina šla tožit. sami sebi pluvajo v skledo. ampak teh \"angelov v belem\" se je prav za bat to je grozno hvala bogu je prišlo vse na dan samo kaj ko po možnosti spet ne bojo odgovarjali ti zdravniki za to
Julia Juhart
28. 11. 2008 20.30
misaaaa,se strinjam s tabo tud js..odnosa do bolnika nimajo,njim se gre sam za to da bodo dobili plačo.men ni jasno in mi tud nikol ne bo kako lahko \"Univerzitetni Klinični Center\" pusti otroka umreti