Slovenija

Uklonilci, pozor!

Ljubljana, 21. 04. 2008 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
11

Direktorji zaporov lahko predlagajo sodišču, da se v določenih primerih uklonilni zapor ne izvrši.

Ministrstvo za pravosodje je obvestilo vse direktorje zaporov na novosti, ki jih prinaša novela zakona o prekrških. "Sodišče lahko na obrazložen predlog direktorja zavoda za prestajanje kazni zapora odloči, da se uklonilni zapor ne izvrši in se globa prisilno izterja, če osebne okoliščine na strani storilca kažejo na to, da izvršitev uklonilnega zapora ne bi bila v skladu z njegovim namenom," je zapisano v sporočilu za javnost.

Zapori na Dobu
Zapori na Dobu FOTO: POP TV

S spremembo je dana možnost, da sodišče v primerih, v katerih pri prekrškarju obstajajo osebne okoliščine, ki kažejo na to, da izvršitev uklonilnega zapora ne bi bila v skladu z njegovim namenom (okoliščine osebne narave, ki so na strani storilca, so predvsem njegova zmožnost plačila globe, pridobitna sposobnost, starost, psihofizično stanje, npr. odvisnost od alkohola, prepovedanih substanc in podobno) odloči, da se uklonilni zapor ne izvrši. Sodišče pri tem postopa na podlagi obrazloženega predloga direktorja zavoda za izvrševanje kazni zapora, sklep pa mora sodišče izdati v 24 urah od prejema obrazloženega predloga.

Uklonilni zapor namreč ne predstavlja sankcije in se ne izreka avtomatično ob ugotovitvi, da globa ni plačana, temveč ga sodišče izreka samo takrat, kadar je mogoče pričakovati, da bo dosegel svoj smoter, to je prisilitev storilca k plačilu globe.

Prenatrpani zapori

Pravosodno ministrstvo je ob upoštevanju prezasedenosti slovenskih zaporov z dopisom pozvalo k takojšnjemu izvajanju navedenih sprememb. Ministrstvo je navedene spremembe pripravilo na podlagi opozoril s strani zaporov in njihovih oddelkov.

Kje je prosto mesto?

Okrajno sodišče mora preveriti obstoj prostega mesta za prestajanje uklonilnega zapora v odprtem oddelku zapora na dan odločitve o napotitvi osebe na prestajanje uklonilnega zapora, ki je najmanj oddaljen od kraja, v katerem je oseba nastanjena. Če ni prostega mesta, pošlje sodišče osebo v naslednji najbližji zavod. Če so zmogljivosti odprtih oddelkov vseh zavodov ali oddelkov zasedene, lahko sodišče napoti osebo na prestajanje uklonilnega zapora na polodprti oddelek.

Koliko oseb čaka na uklonilni zapor?

Na prestajanje uklonilnega zapora v celjskih zaporih čaka 1437 oseb, ki bi že morale nastopiti prestajanje kazni. Poleg tega pa je potrebno prišteti 300 oseb, ki bi morale nastopiti kazen v roku enega meseca. Na oddelku Nova Gorica je prejetih in neizvršenih 272 pozivov. 1250 oseb čaka na prestajanje uklonilnega zapora na odprtem oddelku na Igu. V Mariboru je takih oseb 1014, nam je podatke posredovala tiskovna predstavnica Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tanja Glogovčan.

Kaj je uklonilni zapor?

Zakon o prekrških, ki se je začel uporabljati 1. 1. 2005, določa, da mora storilec, ki mu je izrečena globa po sodbi sodišča ali odločbi o prekršku prekrškovnega organa ne glede s katerega področja je bil storjen prekršek (cestnoprometni prekršek, prekršek s področja inšpekcijskih organov ali s področja drugih prekrškovnih organov), plačati globo v roku, ki mu ga določi sodišče ali prekrškovni organ. Gre za tako imenovano prostovoljno izpolnitev storilčevih obveznosti. Če globe ne plača, se storilca, ki je zmožen plačila globe, prisili k plačilu globe tako, da mu sodišče določi uklonilni zapor. Z izvršitvijo uklonilnega zapora, ki lahko traja najdlje 30 dni ne glede na višino izrečene globe, pa ne preneha obveznost plačila globe, kar pomeni, da se globa še prisilno izterja po pristojnem davčnem organu, je za 24ur.com razložila tiskovna predstavnica pravosodnega ministrstva Mojca Hardi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jansa-arms
22. 04. 2008 20.59
pa glih zdele k jetrno pašteto na kruh mažem?
Buena Vita
22. 04. 2008 20.30
hinko murovec veš,oba moža sta živa,in z obema smo v dokaj dobrih odnosih-že zaradi otrok in veš kaj?je ni stvari,da mi nebi pomagala,če bi bilo potrebno,hvala bogu,sem v situaciji ki pomagam sama,dokler še me koliko toliko zdravlje služi,in veš kaj?če daješ dobiš--pomaga pa če si vesele narave,kar meni ne manjka,in smej se,ponoči ko ne morem ležati od bolečin,ne stokam kot milijoni,vrtim si muziko,pred dobrim tednom sem bila operirana,že drugič letos,--še opazili niso,delam počasi sicer,,,,,,tempo va avanti,,,jast pa z njim imam steatozo jeter,nesmem zdravil jemat,ker so mi jih zdravila zastrupila,zato jih kar veselo uprabljaj,in se zastrupljaj,,,,,good lucky
skillzek
22. 04. 2008 07.03
idiotski zakon!
parefin@yahoo.com
21. 04. 2008 22.52
Blanka se strinjam s teboj 100%!!
hinko.murovec@siol.net
21. 04. 2008 19.43
Pajtler Blanka, ni čudno, da si kar nekaj dedcev spravila pod rušo. A te daje sindrom udovstva , ali si itak malo , saj veš. Kakšen lexaurin občasno pa bo. LP
Buena Vita
21. 04. 2008 13.54
bravo ,bravo komunistčke hijene,napake in prekrške bi dalali in se sklicevali na demokracijo res ste eminentneži,ma eminence ki so sramota narodu,kar tako,voziš pijan ,zadrogiran,divji--in meni nič tebi nič,imaš malo plačo ,seveda lahko v imenu demokracije na cesti ubijaš,lokale pokradeš,za vas eminentneže je to mačji kašelj,samo razbijaj ,razgrajaj,,,,saj ne boš odgovarjal,tako ti je povedal tvoj tata,saj si ubogi si na socialnem,kar mahaj,treskaj,ne boš plačal--si bedak...JOK BRATE,OTPADE Šli boste v zapor,uklonilni,sevein še plačali,,,nebo treba plačat,če se boste izogibali pizdarijam. UBOGI VAŠI OTROCI ČE STE JIH TAKO UČILI,KOT SAMI SEBE POVELIČUJETEČE JIH NISTE NAUČILI REDA, ZATO PA JE TOLIKO LENUHOV, IN PIJANCEV ,IN DROGERAŠEV,RAZBIJAČEV KRASNI IDOLI STE STARŠI ČE BI BILA JANŠA,ALI ČE BI BILA KAK VOJAŠKI GENERAL,VERJEMITE DA BI VAS VSE SPRAVILA NA HLADNO-TREZNI T IN PRAT BUMBASTE GLAVE. ALI ŠE BOLJE,lopovskim združbam bi naročila da vas izropajo,premlatijo,,,,,ha ha ha pa iščite potem pravico ZAGOVORNEŽI LOPOVOV
NakokiranPahor
21. 04. 2008 13.20
Janso je treba pihnit saj samo se pocne neumnosti v skodo drzavljanov!!
_________
21. 04. 2008 13.11
Zato moraš pa imeti denar in prave prihodke vedno na varnem v tujini. V tako imenovani davčni oazi kamor kradljivi kremplji pokvarjenih barab MNZ in njihovih DURS ter povezanih EU podložnikov ne sežejo. Na tisti drobiž na katerega priteka minimalna plača naj se pa kar obesijo, prvi prihodek ki ga poštenemu človeku ukradejo bo tudi zadnji. Potem naj pa kar minus jemljejo ker se nakazila na dani račun misteriozno prenehajo.
Prvo Borec
21. 04. 2008 13.09
Kdo si je izmislil ta zakon desničarji drkalni ???
parefin@yahoo.com
21. 04. 2008 12.57
Brezvezna stvar je uklonilni zapor. Samo zapolnijo zapore, medtem ko pa tiste ki zares predstavljajo groznjo druzbi, sodniki puscajo na prostost do pravnomocnosti sodbe. Vmes kot vedno ti ljudje se storijo 10 KD,ponavadi povzrocitve telesnih poskodb,itd. Medtem ko clovek ki ne placa kazni niti malo ne predstavlja groznje, a vseeno gre prej v zapor kot pa nek psihopat pretepaksi. MRŠ!
kriss714@amis.net
21. 04. 2008 12.38
Takozvani "uklonilni" zapor je srednjeveški primitivizem prve vrste. Režim si domišlja, da bo "podložnike" uklanjal, hkrati pa trobijo o demikraciji. Vile in kose v roke, pa da vidimo, kdo bo koga uklanjal. Pffftujjj, hebenti