Slovenija

Ukinitev zadnjega ogroženega območja

Ljubljana, 05. 05. 2006 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji od sobote ne bo več zaradi ptičje gripe okuženih oziroma ogroženih območij.

Okuženi in ogroženi pasovi bodo v soboto ukinjeni.
Okuženi in ogroženi pasovi bodo v soboto ukinjeni. FOTO: POP TV

V soboto bo ukinjeno deset kilometrsko ogroženo območje na območju Maribora, so sklenili na Državnem središču za nadzor bolezni. S tem v Sloveniji ni več okuženih in ogroženih območij, so sporočili z Veterinarskega inštituta. 

Uvedeno pa bo območje z izrazitim tveganjem, ki obsega naselja v tri kilometrskem pasu na obeh straneh reke Drave od Maribora do meje z Republiko Hrvaško.

Perutnina iz popolne izolacije

Tudi za rejce perutnine odslej velja, da perutnine ni potrebno več zadrževati v zaprtih prostorih, pač pa jo lahko gojijo v ograjenih prostorih, krmijo in napajajo pa v zaprtih prostorih ali način, ki preprečuje divjim pticam dostop do krme in vode.

V Sloveniji so odkrili skupaj 44 primerov ptičje gripe
V Sloveniji so odkrili skupaj 44 primerov ptičje gripe FOTO: POP TV

Kot je znano, so slovenske veterinarske oblasti s koncem aprila na območju Maribora ukinile še zadnje trikilometrsko okuženo območje okrog žarišča ptičje gripe v Sloveniji.

V začetku aprila je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep o ukinitvi desetkilometrskih ogroženih območij okrog Dogoš, Spodnjega Dupleka, Starš in Ptujskega jezera. Trikilometrske okužene pasove okrog Dogoš, Spodnjega Dupleka, Starš in Ptujskega jezera so slovenske veterinarske oblasti ukinile že konec marca.

Že 8. marca pa so po izteku 21-dnevnega obdobja od zadnje razkužbe po zadnjem primeru ptičje gripe ukinile trikilometrski okuženi pas okrog Mute. Nato so 17. marca, po izteku 30-dnevnega obdobja, ukinile tudi desetkilometrski ogroženi pas okrog Mute.

Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji je bil potrjen 11. februarja pri labodu, ki so ga našli v Koblerjevem zalivu pri Mariboru. Doslej je bilo sicer v Sloveniji potrjenih skupno 44 primerov ptičje gripe pri divjih pticah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.