Slovenija

Ukinili štiri ogrožena območja

Ljubljana, 07. 04. 2006 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrog Starš, Dogoš, Spodnjega Dupleka in Ptujskega jezera so ukinili desetkilometrska ogrožena območja.

Veterinarska stroka poudarja, da je v teh dneh še posebej potrebno skrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov zapore perutnine
Veterinarska stroka poudarja, da je v teh dneh še posebej potrebno skrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov zapore perutnine FOTO: Reuters

Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je na četrtkovem sestanku sprejelo sklep o ukinitvi desetkilometrskih ogroženih območij s pripadajočimi ukrepi okrog Dogoš, Spodnjega Dupleka, Starš in Ptujskega jezera. Tako so odslej tudi na teh območjih v veljavi enaki ukrepi proti širjenju ptičje gripe kot za ostalo območje Slovenije, so sporočili z Veterinarske uprave RS.

Na današnjem sestanku pa je DSNB sprejel sklep, da se o najdbi mrtvih divjih ptic od danes naprej obvešča Veterinarsko higiensko službo Nacionalnega veterinarskega inštituta. Prav tako je bila sprejeta odločitev, da se bodo v aprilu na prisotnost virusa ptičje gripe prednostno pregledane vodne ptice in ptice selivke, ki te dni prihajajo v Slovenijo oziroma jo preletavajo.

Pri tem veterinarska stroka poudarja, da je v teh dneh še posebej potrebno skrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov zapore perutnine. Predvidoma v začetku maja bo DSNB ponovno proučil situacijo v Sloveniji in se odločil o morebitnem podaljšanju veljavnih ukrepov ali pa o njihovi ukinitvi.

Poleg tega so z veterinarske uprave sporočili, da se z 10. aprilom ukine brezplačna telefonska številka 080 50 52, na kateri je bil dosegljiv veterinar, ki je podajal informacije o ptičji gripi.

Kot je znano, so slovenske veterinarske oblasti ukinile trikilometrske okužene pasove okrog Dogoš, Spodnjega Dupleka, Starš in Ptujskega jezera konec marca. Že 8. marca pa so po izteku 21-dnevnega obdobja od zadnje razkužbe po zadnjem primeru ptičje gripe ukinile trikilometrski okuženi pas okrog Mute. Nato so 17. marca, po izteku 30-dnevnega obdobja, ukinile tudi desetkilometrski ogroženi pas okrog Mute. V veljavi tako ostajata še okužena in ogrožena pasova okrog Koblerjevega zaliva in Maribora.

Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji je bil potrjen 11. februarja pri labodu, ki so ga našli v Koblerjevem zalivu pri Mariboru. Doslej je bilo sicer v Sloveniji potrjenih skupno 44 primerov ptičje gripe pri divjih pticah, je povedala generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.