Slovenija

UKC znova v boju z vročino

Ljubljana, 05. 07. 2011 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ljubljanskem UKC jim še vedno ni uspelo urediti hlajenja. Temperature v prostorih na južnem delu glavne stavbe se znova približujejo 30 stopinjam Celzija, bolniki pa so nejevoljni.

V ljubljanskem UKC zagotavljajo, da prostore v tistih delih stavbe, ki so v poletnih mesecih posebej izpostavljeni vročini, v hladnejših delih dneva večkrat prezračijo.
V ljubljanskem UKC zagotavljajo, da prostore v tistih delih stavbe, ki so v poletnih mesecih posebej izpostavljeni vročini, v hladnejših delih dneva večkrat prezračijo. FOTO: Dare Čekeliš
Zavedamo se, da vsi prostori niso povsod ustrezno hlajeni, zaradi česar se vsem pacientom in obiskovalcem opravičujemo ter prosimo za razumevanje. Da bi naši pacienti imeli čim bolj olajšano bivanje v vročih dneh, je za hlajenje poskrbljeno v vseh enotah intenzivne nege in terapije, hlajene pa so tudi novogradnje. Sabina Vrhnjak, Služba za odnose z javnostmi

Predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da tudi letos niso našli primernega izvajalca hlajenja, zato morajo bolniki v prostorih glavne stavbe znova trpeti prekomerno visoke temperature. Te so sicer lani ob obisku predstavnikov varuha človekovih pravic skoraj dosegle 30 stopinj Celzija, kar so bolniki poskušali ublažiti s spuščenimi roletami in nočnim prezračevanjem, izjema pa ni bila niti soba za intenzivno nego, kjer so namerili 28,2 stopinje.

Hlajenje v enotah intenzivne nege letos zagotovljeno

"Zavedamo se, da vsi prostori niso povsod ustrezno hlajeni, zaradi česar se vsem pacientom in obiskovalcem opravičujemo ter prosimo za razumevanje. Da bi naši pacienti imeli čim bolj olajšano bivanje v vročih dneh, je za hlajenje poskrbljeno v vseh enotah intenzivne nege in terapije, hlajene pa so tudi novogradnje,“ so sporočili predstavniki ljubljanske bolnišnice. Kot so še zapisali, tudi letos najbolj trpijo pacienti v sobah na južnih straneh stavb. "Zanje z največjo skrbnostjo skrbijo naši zaposleni, ki v ta namen prostore ob hladnejših urah dneva večkrat prezračijo in so jim na voljo za njihove želje,“ pravijo pristojni, ki vse zaposlene tudi javno pozivajo, naj v vročih dneh okna zapirajo in senčila popolnoma spustijo med 7. uro zjutraj in 21. uro zvečer.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: POP TV

Ponovni razpis za hlajenje glavne stavbe

Kot so pojasnili, se je ob lanskem razpisu za hlajenje glavne stavbe izkazalo, da dva ponudnika nista izpolnjevala strokovnih zahtev, preostalih šest ponudnikov pa ni zasledovalo sprememb v popisu, ki so bile prikazane na portalu javnih naročil. Zaradi tega letos po besedah vodje tehnično-vzdrževalnih služb UKCL Maje Mazej pripravljajo nov postopek za izbiro izvajalca, o konkretnih rokih pa zaradi zaveze korektnosti in transparentnosti izbora izvajalca ne morejo govoriti.

Štiri desetletja stara tehnološka zasnova

Kot še pojasnjujejo pristojni, je dolgoročni cilj klimatizacija celotne bolnišnice, ki bo potekala ob celoviti prenovi zgradb. "Problem glavne zgradbe niso samo težke razmere v poletnih mesecih. Dotrajane inštalacije ne omogočajo več dodatnega priklopa čedalje večjega števila potrebnih medicinskih aparatov in druge opreme. Tehnološka zasnova glavne zgradbe izhaja izpred štiridesetih let, vsak poseg v starejše stavbe pa predstavlja velik finančni in izjemen organizacijski zalogaj, saj mora naša bolnišnica delovati nepretrgoma brez večjih motenj,“ so še dodali.

Varuh: Temperatura delovnega prostora ne sme preseči 28 stopinj Celzija

Iz urada varuha človekovih pravic so nam sporočili, da so lani na Inšpektoratu RS za delo opravil poizvedbo o tem, kakšne so njihove možnosti za ukrepanje v primerih previsokih temperatur. "Iz njihovega odgovora izhaja, da bi delodajalec moral zaposlenim zagotoviti, da temperatura delovnega prostora ne preseže 28 stopinj Celzija. V primerih, ko gre samo za občasna preseganja te vrednosti (poleti), delodajalec poskrbi za zdravje delavcev z drugimi ukrepi, kot so na primer prerazporeditev delovnega časa, zmanjšanje obremenitev in kot skrajni ukrep prekinitev delovnega proces," pravijo, vsem prizadetim pa predlagajo, da se v primeru temperatur zraka, višjih od 28 stopinj Celzija najprej obrnejo na svojega delodajalca, če pa to ni učinkovito, pa lahko podajo prijavo na inšpektorat.

"V primeru daljšega vročega obdobja bomo pri Varuhu tudi letos opravljali meritve temperature zraka v javnih zavodih, kjer so nastanjene osebe, ki jim je iz različnih razlogov omejeno gibanje," so še dodali.

Temperature kmalu še višje

Na nesrečo tistih bolnikov v ljubljanskem UKC, ki so nameščeni v predelih brez hlajenja, pa naj bi se temperature v naslednjih dneh povzpele preko 30 stopinj Celzija. Več o tem ...

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slevcm
06. 07. 2011 09.23
ja valda ce je to tko,ko pride zima jih briga za vrocino,sam da je toplo! k pride pa poletje pa jamrajo kok je vroce pa da nimajo urejenga prezracevnja,pozimi pa nben nebi mrdnu da bi se to zrihtal!
tito-idol
06. 07. 2011 08.58
Zidarja naj zaprejo v to vročino.
samajajca
05. 07. 2011 20.09
Skoda je, da Ljubljanski UKC pocasi in zalostno propada zaradi sprotnega nevlaganja, tudi postelje so porazne, ce bi jih vsako leto 20 zamenjali, bi bile vse ze zamenjane, tako pa so se iz nastanka UKC ...
finec
05. 07. 2011 19.33
Zato pa so poslanci in druga vladajoča svojat deležni brezplačnih uslug diagnostičnih centrov naBedu in drugih nadstandardnih, če jih kje zasrbi so takoj brez čakalnih dob izvedene preiskave, če pa zbolijo pa ležijo na VIP odddelkih. Ti lenuhi pač ne bodo poskrbeli za boljše pogoje za rajo.
Buena Vita
05. 07. 2011 18.47
AH,NO PA BOLANE JA VEDNO ZEBE,,ČISTPROU IMAJO KO KURIJO
Slo.pogreb
05. 07. 2011 13.50
+1
Aja ja bogi bolniki nejevolni so bili na Ljubljanskem UKC-ju , ne mors verjet , jaz sm pred kratkim 6 dni lezo v Mariborskem UKC-ju pa je tud blo vroce za crknit pa se noben ni protozeval pa nas noben ni vprasal ce smo nejevolnji , cajtnge v roke pa si pihaj . Drugac pa za teh 700 miljonov kolk jih bomo zdaj zdeval v Grcijo pa tist bla bla euro sklad bi lahk se marsikaj druga v toti drzavi naredli ne samo bolnice klimatiziral se marsikaj druga ja za drzavljane , sam Pahorju pa Krizanicu so vsi ostali blizje za nas pa jima je vseeno
cucjetina
05. 07. 2011 13.39
denarja je zadost za vse ampak ga je treba pravilno rasporediti manj kraje pa bo za vse
Tonček Balonček
05. 07. 2011 12.58
Ta vlada je popolnoma nesposobna, kot Zemljarič. Zakaj je pa pod Kukovičevo tam vladala prijetna klima in sproščenost!
tux187
05. 07. 2011 12.57
naj se v bodoce manj pokrade pa bo denar tudi za klimo in za vzdrzevanje le-tega. Danes ima ze vsaka trgovina klimo, edino izropan ukclj nima hehe.
Bosta1
05. 07. 2011 12.49
Upam da gradbenega barona ne bodo naselili v te prostore.....
Libra77
05. 07. 2011 12.18
Za vse se v Sloveniji plača, le dobavi se samo do 20%!!! Ostalo pa v dvčne oaze
volek
05. 07. 2011 12.17
Glavno da je dnar za Grčijo pa za novga Audija za parlament.
srnica73
05. 07. 2011 12.12
ja ja sramota za univerzitetno bolnico. prava sramota, važn da jim na vladi v rit piha klima.
David Ivan?i?
05. 07. 2011 12.07
"Zavedamo se, da vsi prostori niso povsod ustrezno hlajeni, zaradi česar se vsem pacientom in obiskovalcem opravičujemo ter prosimo za razumevanje. in s tem se reši vse, zelo žalostno;( in sramotno je tole vse skupaj;( važno da miljone posojamo Grčiji
rko
05. 07. 2011 11.44
ma v temu UKCju že 20 let smrdi notr