Slovenija

UKC trdi, da je Dolenc zavrnil ponujeno pravno pomoč

Ljubljana, 09. 08. 2013 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so bili nevrokirurgu Vinku Dolencu pripravljeni ponudili vso potrebno pravno pomoč, vendar pa se ponujene pomoči ni odločil izkoristiti. V UKC tudi zavračajo namigovanja, da ne ščitijo dovolj svojih zaposlenih v tožbah, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Na dogajanje glede sodbe nevrokirurgu Vinku Dolencu so se odzvali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Zavrnili so interpretacije, da ne ščitijo dovolj svojih zaposlenih v tožbah, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti v UKC.
Iz dosegljive dokumentacije in tudi po izjavah takrat zaposlenih izhaja, da v zadevi UKC nikakor ni bil pasiven in, še manj, da je bil do celotnega dogajanja brezbrižen, pravijo v UKC.

Nevrokirurg Dolenc in njegov odvetnik, ki ga je zastopal v Sloveniji, sta takratnega generalnega direktorja UKC Ljubljana Primoža Rodeta o poteku sodnega postopka, ki se je začel pred izraelskim sodiščem v letu 1995, prvič ustno seznanila decembra 1998 in prosila, naj da izjavo za potrebe pravde. Dan za tem je Rode tudi dal pisno izjavo, da je bil izraelski bolnik Elyah Mesik zdravljen v UKC skladno z medicinsko doktrino.

Dolenčev odvetnik jih je nato prvič pisno pozval k sodelovanju junija 1999, ko je o pristojnosti izraelskega sodišča že odločilo njihovo vrhovno sodišče, kar pomeni, da je bilo že odločeno, da bo proces potekal v Izraelu. V navedenem pisnem pozivu je UKC zaprosil za pravno in stroškovno vodenje zadeve.

Priznan nevrokirurg Dolenc mora izraelskemu bolniku Mesiku, ki mu je Dolenc maja 1992 v UKC Ljubljana operiral možganski tumor, po odločitvi izraelskega sodišča plačati 6,3 milijona evrov zaradi malomarnega zdravljenja. Dan po operaciji so se začeli zapleti, Mesik je ostal trajni invalid. Dolenčev zastopnik je na ustavnem sodišču vložil pritožbo zoper sklep o priznanju sodbe izraelskega sodišča.

UKC Ljubljana je bil, kot navajajo, pripravljen nevrokirurgu nuditi vso potrebno pravno pomoč. Tako so se pisno zavezali, da bodo podpisali pooblastilo odvetniku UKC, ki bi s pomočjo morebitnega drugega odvetnika, ki obvlada izraelski pravni sistem, pomagal usmerjati postopek. Prav tako so se zavezali nositi stroške tega postopka ter druge stroške, ki bi nastali v tej zadevi na območju Slovenije, in tako stroškovno razbremeniti Dolenca, zatrjujejo v UKC.

"Dolenc se ni odločil izkoristiti ponujene pravne pomoči UKC Ljubljana, čeprav smo ga k temu pozivali še naknadno, tako njega osebno kot tudi njegovega odvetnika," zagotavljajo v UKC in dodajajo, da jih Dolenc oziroma njegov odvetnik tudi ni nikoli pozval k priglasitvi stranske intervencije v izraelskem postopku.

Odvetnik Dolenca je UKC celo navedel, da bi bil "vstop v pravdo s strani UKC Ljubljana kot delodajalca v tej fazi postopka nesmotrn, ker bi vstop šel 'močno na roko tožniku'." Tako Dolenc v postopku pred izraelskim sodiščem ni nikoli vložil zahteve po stranski intervenciji UKC Ljubljana, dodajajo.

Pojasnili so še, da Dolenc oziroma njegov odvetnik kliničnega centra ni tekoče seznanjal o poteku postopka v Izraelu, kot je bilo dogovorjeno. Prav tako niso bili seznanjeni o izrečenih sodbah izraelskega sodišča, kot tudi ne o začetku in poteku postopka za priznanje tuje sodne odločbe pred slovenskimi sodišči, so navedli.

UKC se ni distanciral od tožb

Poudarjajo tudi, da se UKC ni nikoli distanciral od tožb, ki so bile vložene v zvezi z delom zaposlenih, saj imajo z zavarovalnico sklenjeno zavarovanje, ki krije tako opravljanje zdravniške službe bolnikov, ki so zavarovanci Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kot tudi za samoplačnike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
10. 08. 2013 16.43
+0
pri palestnicih bi se operiral
Amethist
10. 08. 2013 16.21
+4
Meni se se bolj zalostno zdi, da je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodisca, ki je nezakonita, v nasprotju s slovenskim pravom. Sojenje bi moralo potekati v Sloveniji, ker se je skodni dogodek zgodil tukaj, uporabit bi se moralo nase pravo. Pa kaj se grejo, a so nori al kaj?! Kaj moram si res zacet mislit, da je to neka zarota, da se Dolenca unici?! Upam, da jo bo Ustavno sodisce razveljavlo.
Amethist
10. 08. 2013 16.24
+3
Se bom se zacela bat, da bojo zaceli priznavat seriatsko pravo matr... Ce bi ga obsodli v drzavi, ki pozna seriatsko pravo, na to, da se mu roko odseka, bi tako sodbo slovenija priznala?! Ma kaj ste sli res vsi po slabem?!
klldmoll
10. 08. 2013 13.51
+5
Vrhovni kriminalci s kladivcem.
Tone 12345
10. 08. 2013 00.52
+6
Bi pa v izraelu ostal in se tam operiral!!Poleg tega mu je zdravnik probal nesebično pomagat po svojih močeh kar mu ne bi bilo treba!In to eden vrhunskih strokovnjakov v svetu!
siva_kucma
09. 08. 2013 19.27
+25
UKC trdi..., v UKC so se odzvali..., pojasnili so.... Kako novinarstvo pa je to. UKC Ljubljana je stavba. Kdo v UKC Ljubljana se je odzval (ime in priimek in funkcija), kdo je pojasnil..., kdo je bil pripravljen nuditi pomoč ... Skrivajo se pod streho hiše. Brezjajčniki. Ali je kdo od 8.000 zaposlenih, ki si upa z imenom in priimkom stopiti na stran prof. Dolenca?
nastjamarko
09. 08. 2013 19.31
+8
brabusednet
09. 08. 2013 18.46
-21
Sodišča so odločila da je kriv.Potem naj plača odškodnino.Človek je drago plačal zaradi njegove malomarnosti postal invalid.Videl je le denar za pacijenta mu je bilo malo mar.A se ne zaveda svojega poklica,saj ni avtomehanik.
nastjamarko
09. 08. 2013 19.33
+15
Koji si bre ti ,da boš sodu kaj je blo. Če je mel človek tumor, to še ne pomeni 100% ozdravitve. Madona saj niso čarovniki. Jz pram hvala bogu da je živ ostal. Da pa slovenčki sam pokamamo je pa itak jasno. Hlapci smo in bomo ostal kot je blo že nekoč povedano.
Tonček Balonček
09. 08. 2013 19.37
+16
Vsaka operaciaj pomeni tveganje, nevrokirurška pa še večje. Vsak apcient se podpiše, d aje seznanjem s tveganjem in so možni zapleti, komplikacije itd. Noben kirurg ne more zagortavljati, da bo vse b.p., tehga ti ne more garantirati niti taksist ali voznik rešilca, ki te odpelje v bolnišnico. Nikjer ni omenjena malomarnost,s strokovan napaka ali še akj dotičnega korurga, kaj m u sploh očitajo? AN svetu ga ni kirurga, ki bi opravil več tisoč operacij in ne bi nikoli prišlo do komplikacij. Končno, če ga ne bi operiral, ta človek po vsej verjetnosti ne bi bil več živ. Skratka kr neki! Če bi vsi Slovenci odgovarjali za komplokacije pri delu, ne govorim o napakah, bi bila Slovenija en sam zapor.-
HIPOKRATKA
09. 08. 2013 20.56
-7
Vsak zdravnik odgovarja za izid terapije, to naj vam bo jasno.
HIPOKRATKA
09. 08. 2013 20.57
-3
Vsak zdravnik odgovarja za izid terapije, to naj vam bo jasno.
Amethist
10. 08. 2013 16.18
-1
brabusnet... ne bodi pameten o zadevi o kateri se ti ne sanja.