Slovenija

UKC Maribor bodo priskočili na pomoč tudi anesteziologi iz Ljubljane

Ljubljana, 16. 12. 2015 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor, kjer močno primanjkuje anesteziologov, bo na pomoč priskočilo tudi deset anesteziologov iz UKC Ljubljana. Z delom bodo začeli januarja, delali pa bodo lahko največ osem ur na teden. Pomoč iz Ljubljane je ključna, saj gre za visoko usposobljen in izkušen kader.

V UKC Maribor si pomoči želijo predvsem pri dežurni službi, saj se na ta način redno zaposleni zdravniki sprostijo za dopoldansko oziroma redno delo. (Slika je simbolična.)
V UKC Maribor si pomoči želijo predvsem pri dežurni službi, saj se na ta način redno zaposleni zdravniki sprostijo za dopoldansko oziroma redno delo. (Slika je simbolična.) FOTO: Thinkstock

Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor, kjer močno primanjkuje anesteziologov, bodo na pomoč priskočili tudi anesteziologi iz UKC Ljubljana. Kot je po današnjem sestanku s strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer povedal direktor UKC Maribor Gregor Pivec, so se okvirno dogovorili za pomoč desetih anesteziologov.

Za anesteziologe iz UKC Ljubljana bodo po njegovih besedah veljali enaki pogoji kot za anesteziologe, ki so se javili za pomoč iz drugih slovenskih bolnišnic.

Poleg deseterice iz Ljubljane je pred tem še 11 anesteziologov iz drugih bolnišnic izrazilo pripravljenost, da pridejo pomagat v Maribor, že od prej pa imajo v UKC Maribor sklenjene podjemne pogodbe s sedmimi anesteziologi iz Celja in Murske Sobote. Dodatno lahko torej računajo na 28 dodatnih zdravnikov.

V Mariboru bodo dodatni zdravniki začeli z delom januarja, lahko pa bodo delali največ osem ur na teden, kar pomeni, da bi vsak lahko dvakrat na mesec prišel za 16 ur dežurat, s tem pa bi se lahko redni zdravniki sprostili za dopoldansko oziroma redno delo preko dneva.

Pomoč iz Ljubljane je ključna, saj gre za visoko usposobljen in izkušen kader. "Obe vodstvi sta na pogovoru izmenjali osnutka pogodbe, v katerih so opredeljene možne oblike medsebojnega sodelovanja z vsemi razporedi, koordinacijo dela visoko specializiranih anesteziologov v popoldanskem času, za najzahtevnejše operativne posege, za katere druge bolnišnice nimajo dovolj strokovnih izkušenj," so po današnjem sestanku sporočili iz UKC Ljubljana.

"Dogovorili smo se za bilateralno pogodbo med UKC Ljubljana in UKC Maribor z namenom, da omogočimo delo anesteziologov specialistov iz UKC Ljubljana v UKC Mariboru. Trudili se bomo, da bo pred tem program pri nas v celoti opravljen, in da bo delo v UKC Ljubljana še vedno potekalo nemoteno," je povedala Pfeiferjeva.

"Zelo sem hvaležen za pomoč in z veseljem lahko potrdim, da je bil sestanek danes uspešen, da smo se dogovorili in uskladili, kako bomo prebrodili najhujšo krizo zaradi pomanjkanja anesteziologov pri nas. Dosegli smo konkreten dogovor o medsebojnem sodelovanju in optimalne rešitve v dobro pacientov," je še povedal Pivec.

S pomočjo anesteziologov iz drugih bolnišnic želijo premostiti kritično stanje na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov prisiljeni omejiti število nenujnih operacij. To prehodno obdobje naj bi trajalo, dokler ne bo UKC Maribor zaposlil novih specialistov, kar pa je težava, saj zdravnikov primanjkuje, tudi zaradi odhodov mladih zdravnikov v tujino, specializacije pa trajajo več let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1xy
16. 12. 2015 16.25
+2
priskočili na pomoč, za dobro plačana dežurstva.......al je pomoč al zaslužek, naj presodi vsak sam........sicer pa je čas, da nekdo ODNESE ministrico za zdravje......in raztrga Cerarjev program, kjer je obljubljal ukinitev dodatnega zavarovanja......SAMI LAŽNIVI KORISTOLJUBCI.......