Slovenija

Zdravniki začudeni in ogorčeni. Pristojne pozivajo, naj ne sprejmejo predloga vodstva UKC

Ljubljana, 06. 10. 2015 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

UKC Ljubljana meni, da ne more slediti priporočilom iz mednarodnega poročila, zato predlaga, da se izvajanje otroške srčne kirurgije do nadaljnjega ustavi. "Če se program ne bo mogel obdržati v Sloveniji, bo vse skupaj mnogo dražje za slovenski zdravstveni sistem in ni nujno, da bo tudi najbolj varno za slovenske otroke," je opozoril Andrej Možina.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Otroci z bolnimi srci na operacije v tujino
    03:02
    Iz 24UR: Otroci z bolnimi srci na operacije v tujino
  • Iz 24UR: Napotitev v tujino trikrat dražja
    02:24
    Iz 24UR: Napotitev v tujino trikrat dražja
  • Iz SVETA: Predlagajo, da program otroške srčne kirurgije ustavijo
    05:05
    Iz SVETA: Predlagajo, da program otroške srčne kirurgije ustavijo

UKC Ljubljana je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc predlagal, da se izvajanje otroške srčne kirurgije do nadaljnjega ustavi, saj ne more slediti priporočilom iz mednarodnega poročila, poroča Delo. Slovenija nima izšolanih kirurgov te specialnosti in tudi ne zadostnega števila na srcu bolnih otrok za nadaljnji obstoj programa.

Kot navaja Delo, bi moral imeti UKC stalno na razpolago vsaj dva izšolana kirurga za operacije drobnih, zgolj kot oreh velikih otroških src, a v Sloveniji ni niti enega usposobljenega kirurga te specialnosti. Po mednarodnih smernicah bi moral imeti center otroške srčne kirurgije na leto vsaj 250 na srcu bolnih otrok, ki potrebujejo operacijo, a je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji le od 88 do 98 bolnih otrok na leto, kar je bistveno manj od zahtevanega najmanjšega števila.

Ne morejo slediti strokovnim priporočilom

Zaradi teh dveh razlogov, pa tudi zaradi pomanjkanja materialnih potencialov, so po navedbah Dela v UKC ocenili, da ne morejo slediti jasno opredeljenim strokovnim priporočilom za doseganje mednarodnih standardov. Tako je UKC predlagal ustavitev programa, ki ga je začel leta 2007 in se pri tem naslonil na izraelskega otroškega srčnega kirurga Davida Mishalyja.

Program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana ni ustavljen

Tudi za 24ur.com so na UKC potrdili, da so v ponedeljek na Ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije poslali dopis, v katerem so podali videnje nadaljnjega razvoja programa otroške srčne kirurgije.

"Glede na materialne in kadrovske zmožnosti smo, v skladu z jasno opredeljenimi priporočili, ki izhajajo iz poročila mednarodne komisije za doseganje mednarodnih standardov za zagotavljanje varnih storitev na področju izvajanja programa otroške srčne kirurgije, kot eno od opcij predlagali, da naj bi izvajanje tega programa do dokončne odločitve začasno ustavili. Hkrati pa se zavedamo, da bo imela končna odločitev, kakršnakoli že bo, posledice ne le za UKC Ljubljana, pač pa tudi za zdravstvo v širšem slovenskem prostoru," so pojasnili.

Zato taka odločitev prav gotovo ne more biti samo v pristojnosti UKC Ljubljana, so dodali. "Predlagamo, da ključni deležniki – Ministrstvo za zdravje RS, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije  in UKC Ljubljana, poiščemo rešitev, ki bo za slovenske paciente oziroma zdravstvo, optimalna," so povedali. 

Program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana ni ustavljen, ampak teče tako, kot je bil zastavljen od začetka leta 2014 dalje, so še pojanili.

Partnerska institucija

Tako zaradi oskrbe otrok s prirojeno srčno napako kot zaradi razvoja slovenske medicine bi bilo dobro program obdržati v Sloveniji in ga ponovno vzpostaviti s partnersko institucijo, ki bi za nekaj let "posodila" svojo celotno ekipo za 24-urno izvajanje programa, po navedbah Dela predlagajo v UKC. Ob tem pričakujejo, da bi se v sodelovanju s partnersko institucijo lahko v naslednjem desetletju razvil center za otroško srčno kirurgijo v okviru UKC Ljubljana, ki bi zdravil tudi otroke iz srednje Evrope in zahodnega Balkana.

Nadzorna komisija je ugotovila, da je bila varnost bolnikov v okviru otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena. Zaradi odsotnosti dokumentacije, ki je vodstvo UKC ni posredovalo komisiji, pa so rezultati umrljivosti in obolevnosti morda zelo izkrivljeni, je ugotavljala komisija.

UKC je tako v ponedeljek ministrstvu in zdravniški zbornici posredoval manjkajočo dokumentacijo. Komisija, ki je izvedla zunanji strokovni nadzor nad otroško srčno kirurgijo, je namreč ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije.

Otroška srčna kirurgija.
Otroška srčna kirurgija. FOTO: Svet

Zdravniki začudeni in zgroženi

Deset zdravnikov specialistov kliničnega oddelka za otroško kirurgijo, intenzivno terapijo ter službe za kardiologijo je v skupni izjavi, ki so jo posredovali iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, sporočilo, da so današnje medijske zapise prebrali z začudenjem in zgroženostjo, saj so se prek njih prvič seznanili s predlogom vodstva o ustavitvi programa otroške srčne kirurgije.

"Zdravniki smo si ves čas prizadevali, da bi v Ljubljani ohranili program otroške srčne kirurgije, ki pa mora biti spremenjen in v skladu s smernicami Poročila o izrednem strokovnem nadzoru. Nad odločitvijo vodstva UKC smo zgroženi tudi zato, ker se o svojem predlogu niso z nami niti posvetovali," so sporočili.

Pojasnili so, da so z ugovorom vesti opozorili na nestrokovnost in neetičnost prejšnjega programa ter da so  aktivno sodelovali pri vzpostavitvi kakovostnega programa, vendar pa so na njihove pobude in predloge odgovarjali z molkom ter odgovornost o programu otroške srčne kirurgije predali Ministrstvu za zdravje.

"Z ukinitvijo programa otroške srčne kirurgije bi se v Sloveniji prekinila nekaj desetletna tradicija zdravljenja bolnikov (otrok in odraslih) s prirojenimi srčnimi napakami. Ukinitev programa bi okrnila tudi znanje in izkušnje zdravnikov ter drugega osebja v enoti intenzivne terapije, ki skrbijo za najtežje bolnike s srčnim popuščanjem. Ta znanja in veščine pa so nujno potrebne pri zdravljenju številnih hudo bolnih in poškodovanih otrok, ki so življenjsko ogroženi," so povedali. 

Prepričani so, da bi z ukinitvijo programa nastale tudi druge, neposredne posledice za zdravje bolnikov, saj oddaljenost tujega centra predstavlja tveganje za bolnike, ki potrebujejo urgentno obravnavo. "To bi pomenilo, da bi bolnike, ki potrebujejo urgentno obravnavo, izpostavili neobvladljivemu tveganju," menijo.

Zdravniki odločno nasprotujejo predlogu ustavitve programa otroške srčne kirurgije. "Argumente proti predlogu ukinitve programa navaja tudi Poročilo o izrednem strokovnem nadzoru, saj iz njega izhaja, da je ohranjanje kongenitalnega programa v Ljubljani absolutno esencialno, saj bi UKC z ukinitvijo programa tvegal izgubo drugih akreditiranih oddelkov," so pojasnili.

Opozorili pa so še na dodatne slabosti. Povedali so namreč, da mednarodna komisija v poročilu izpostavlja, da dolgotrajna hospitalizacija v tujem centru ogrozi kakovost in dinamiko družinskega življenja ter povečuje stroške družine bolnega otroka. Prav tako povečuje ekonomske stroške slovenskega zdravstvenega zavarovanja. Posledice bi se kazale tudi v izobraževanju otrok, ki bi potrebovali dolgotrajno medicinsko oskrbo v tujini.

Zdravniki ministrico za zdravje, Zdravniško zbornico Slovenije in Zdravstveni svet pozivajo, da ne sprejmejo predloga vodstva UKC, temveč da v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepajo pri implementaciji ukrepov, s katerimi bi program otroške srčne kirurgije, po standardih in priporočilih Poročila o izrednem strokovnem nadzoru, ohranili v UKC Ljubljana.

ZZS: Stališča UKC so je potrebno spoštovati

Pobuda UKC, naj se glede otroške srčne kirurgije doseže najširši konsenz, je na nek način pričakovana in premišljena, na zdravniški zbornici pa jo podpirajo, pravi predsednik zbornice Andrej Možina. Konsenz je po njegovem možno doseči v kratkem času, s tem pa bi se izognili začasni zaustavitvi programa.

Srce
Srce FOTO: Thinkstock

Pobudo ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in v končni fazi tudi zbornici je Možina ocenil kot korektno. Opozoril je, da so glede na mednarodne smernice objektivne ovire pri doseganju standardov kakovosti in varnosti operiranih otrok. V razmerah, kakršne so, pa je odločitev za UKC Ljubljana prezahtevna.

Možina je potrdil, da je na nek način predlagana zaustavitev programa otroške srčne kirurgije, a je po njegovih besedah v istem trenutku izražena želja, da se program nadaljuje in sam je sporočilo UKC razumel v smislu, da si bodo prizadevali v tej smeri.

"Mi si preprosto v takih trenutkih ne moremo privoščiti, da bomo razmišljali tedne in mesece. Tu ni kaj dosti za razmišljati, treba se je usesti za mizo, to je možno rešiti v enem tednu," je ob tem poudaril predsednik zdravniške zbornice. In s tem bi, kot je dodal, odpadel tudi ta razlog, da bi začasno zaustavili program.

Širši družbeni konsenz po mnenju Možine ne pomeni le največje vloge ministrstva za zdravje kot ustanovitelja in financerja, ampak tudi angažirano sodelovanje vseh strokovnih skupin, ki sodelujejo v tem programu. Edino tako bo po njegovih besedah možno premagati objektivno oviro, to je relativno majhno število bolnikov v Sloveniji.

Enoten cilj je po njegovih besedah, da program teče v Sloveniji, da se naveže na nek večji center v Evropi in v naslednjih letih morda postane center za širšo regijo osrednje Evrope in tudi Zahodnega Balkana.

Prepričan je, da se to da, ampak "treba je hitro delati in si nehati metati polena pod noge ter slediti ključnemu cilju".

"Če konsenza ne bo in se program ne bo mogel obdržati v Sloveniji, bo vse skupaj mnogo, mnogo dražje za slovenski zdravstveni sistem in ni nujno, da bo tudi najbolj varno za slovenske otroke, ki jih bo treba voziti v oddaljene centre," je ob tem še opozoril Možina.

Možnosti bo obravnaval zdravstveni svet

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so od UKC Ljubljana prejeli manjkajočo dokumentacijo programa otroške srčne kirurgije za leto 2012, hkrati pa tudi vizijo izvajanja programa v prihodnje, v kateri naj bi UKC predlagal ustavitev programa. Predlagane možnosti bo v sredo obravnaval zdravstveni svet, so pojasnili na ministrstvu.

Kot so sporočili z ministrstva, je ministrica Milojka Kolar Celarc najvišji strokovni posvetovalni organ ministrstva, zdravstveni svet, zaprosila, da "v najkrajšem času obravnava predlagane možnosti z vseh vidikov, saj gre v prvi vrsti za strokovna vprašanja". Ob tem so napovedali, da se bodo člani zdravstvenega sveta s poročilom o zunanjem strokovnem nadzoru nad omenjenim programom in poslano vizijo UKC Ljubljana seznanili že v sredo.

UKC je moral dodatno dokumentacijo na ministrstvo poslati, ker je komisija ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije. Ali so dobili vso dokumentacijo, na ministrstvu sicer še ne vedo, saj mora komisija to še preveriti in presoditi.

Operacije otrok v tujini manj ugodne

Nedonošenček
Nedonošenček FOTO: Thinkstock

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s predlogom UKC Ljubljana za prekinitev progama otroške srčne kirurgije niso seznanjeni, zato ga niso želeli komentirati. Pojasnili pa so, da ena operacija v tujini stane okoli 36.000 evrov in da je napotovanje otrok na srčne operacije v tujino ekonomsko manj ugodno.

Kot so sporočili iz ZZZS, je za oblikovanje mreže javne zdravstvene službe v Sloveniji pristojno ministrstvo za zdravje, zato je prav, da se o predlogu za ustavitev programa izreče ministrstvo.

Koliko operacij?

Natančne statistike o tem, koliko operacij na srcu otrok je bilo v preteklih letih izvedenih v Sloveniji, na ZZZS nimajo, saj UKC Ljubljana o tem vodi lastno statistiko.

Imajo pa podatke o številu srčnih operacij otrok v tujini, ki jih je ZZZS plačal od leta 2012, ko je nastopila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC Ljubljana. V letu 2012 je tako ZZZS na zdravljenje v tujino napotil devet otrok, v letu 2013 pet, v letu 2014 pa že 60 otrok. V letošnjem letu je do 30. septembra na zdravljenje v tujino odšlo 20 otrok. Pri tem so poudarili, da gre le za del srčnih operacij, ki so bile potrebne, in da se je del operacij izvajal pri nas.

Na ZZZS vse stroške za srčne operacije otrok v tujini, ki so jih plačali od leta 2012 do 30. septembra letos, ocenjujejo na 3,4 milijona evrov, kar pomeni, da ena takšna operacija stane okoli 36.000 evrov.

Ob tem so na ZZZS pojasnili, da je napotovanje na srčne operacije v tujino ekonomsko manj ugodno. Neredki so namreč primeri, ko je treba za prevoz uporabiti tudi posebni medicinski letalski prevoz, katerega cena znaša praviloma okoli 7000 evrov, kar lahko predstavlja tudi že okoli 30 odstotkov vrednosti operacije v tujini, so dodali.

Fakin predlaga razmislek o združevanju s sosednjimi državami

Če bi vse otroke, ki pri nas potrebujejo operacijo na srcu, napotili na zdravljenje v tujino, bi ZZZS stalo okoli pet milijonov evrov na leto, je dejal generalni direktor ZZZS Samo Fakin ob robu kongresa Zdravje in zdravstvo o učinkovitosti in uspešnosti zdravstvenega sistema.

Zato Fakin predlaga razmislek o združevanju s sosednjimi državami, na primer s Hrvaško in Srbijo, da bi oblikovali skupno otroško srčno kirurgijo. S tem bi po njegovih navedbah zagotovili potrebno število operacij in vzpostavili eno ali dve zdravstveni ekipi, ki bi operirali v teh državah.

"Ni pomembno, kje bo ta srčna kirurgija, ali na Hrvaškem ali v Srbiji. Pomembno je, da je kakovostna in da deluje," je dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

juser
06. 10. 2015 21.49
+3
Tisti, ki si to zakuhali zdej jamrajo, vsi, prav vsi, ker niso bili delezni kosa pogače! Tako ali tako si ne priznajo. Pa saj ni panike, zdaj bo ZZZS plačala za vse operacije otrok v tujini, pa še informacije bomo dobili ali so res tile naši vrli možje poslali lepo pripravljenega otroka! SERJE.O, RES SER.EMO Aja pa še klinični bo v manjši izgubi!
MaJya
06. 10. 2015 21.27
+2
Jooj bogi otrocki .tok mejhni pa prkljuceni na aparate..kje je pravica.revcki : (
bojer
06. 10. 2015 20.34
+7
Prav je, da se povezujemo z drugimi zdravstevnimi inštitucijami, prav pa je še bolj, da otročkom pri zdravljenju nudimo najboljše in seveda najhitreje. Težko bi me kdo prepričal, da tega ne zmoremo. Problem je le v tem, da je tudi na tem področju v prvi vrsti rivalstvo in ne zdravje otrok.
SDVmafija
06. 10. 2015 19.16
+5
Za razne Kos-e je denarja kolikor želiš. Za bolne otroke ga je škoda. Tako deluje levica. In vedno bo.
LLLEPI
07. 10. 2015 00.07
+0
tudi desnica skupaj z levico in dokler se delite na leve in desne vas bojo oboji lupili.Pa se premalo vas treba vas je do kosti pa se kosti zdrobit in prodat za reklamo levih in desnih vi pa se naprej dvigajte roke zanje
LLLEPI
07. 10. 2015 00.07
+2
tudi desnica skupaj z levico in dokler se delite na leve in desne vas bojo oboji lupili.Pa se premalo vas treba vas je do kosti pa se kosti zdrobit in prodat za reklamo levih in desnih vi pa se naprej dvigajte roke zanje
LLLEPI
07. 10. 2015 00.09
+1
Razne Kose ste sami ustvarili zdaj jih pa placujte pa krompir lupite saj se nocete postavit zase
SDVmafija
07. 10. 2015 04.55
+0
Ne uporabljal levičarskega vsegliharstva. "Vsi so krivi". Ne, niso vsi krivi. Krivci imajo imena. In dokler se to ne reši, nikoli ne bo drugače.
FAUSTOS1
06. 10. 2015 19.12
+3
KOMU SE JE ZMEŠALO,KOT PRVO BIVŠI ŽUPAN IN POLITIK KLOKOČOVNIK NE MORE IN NE SME VODITI OTROŠKE KIRURGIJE.KER ON ODLOČA POLITIČNO ,DAJMO OTROKE V TUJINO,KOT DA SO OTROĆIČKI POTROŠNO BLAGO
LLLEPI
06. 10. 2015 23.51
+0
Natanko tako navani Slovenci smo potrosno blago za naso oblast politike sodisca direktorje itd
Maja Kajza
06. 10. 2015 18.42
+2
Strinjam se, da za nekaj deset bolnikov Slovenija ne zmore finančnega zalogaja kot ga pacienti želijo. Strinjam se, da je ceneje bolnika poslati v ustrezno institucijo v tujini.Moramo sprejeti realnost, da ne zmoremo biti vrhunsko usposobljeni z vrhunsko opremo, za vsako bolezen.Vstopili smo v EU, čas je da sodelujemo.
LLLEPI
06. 10. 2015 23.56
+3
saj kar dobro sodelujemo imamo vecinoma evropske cene in trikrat manjse dohodke se pravi da zelo lepo podpiramo EU edini ki imajo dohodke na nivoju EU so nasi politiki ki pa doma delajo samo skodo in so za to dobro placani Eu potrebuje veliko revezev ki so pripravljeni delat za majhen denar
LLLEPI
06. 10. 2015 23.56
saj kar dobro sodelujemo imamo vecinoma evropske cene in trikrat manjse dohodke se pravi da zelo lepo podpiramo EU edini ki imajo dohodke na nivoju EU so nasi politiki ki pa doma delajo samo skodo in so za to dobro placani Eu potrebuje veliko revezev ki so pripravljeni delat za majhen denar
rde?kar
06. 10. 2015 18.23
+1
Ja kdo pa še šalabajzarjem zaupa.Še Matilda je bolj pravična.
tron3
06. 10. 2015 17.30
+5
Kjerkoli bo otrok, bo sigurno bolj na varnem kot v UKC-ju, spoštovani Možina!!!
Apostol1
06. 10. 2015 18.27
+4
To sploh ni res , na tv so objavili pričanja ljudi ,ki so zelo pohvalili te zdravnike , ki so zdravili te otroke , napihnjeno je pa seveda drugo mnenje ,Smrti in napake se pač delajo vsepovsod samo zdravniške prekrije zemlja tako so včasih rekli in iskati pri teh ljudeh samo slabo ne pelje nikamor in mnenja sem da potrebujemo srčno otroško kirurgijo , precej bolj kot razne slabe banke ali pa 140 občin več in s tem tudi zelo potrošnega javnega sektorja
soniksk
06. 10. 2015 17.18
+24
Slovensko zdravstvo je ostalo v 90 letih, pa še takrat so imeli zdravniki bolj moderno in napredno mentaliteto. 3 tedne nazaj sem izkusil naše zdravstvo na lastni koži. Bil sem na operaciji na katero sem čakal "samo" 2 leti. Predviden čas hospitalizacije je bil 2 dni, zaradi komplikacij sem ostal 1 teden v bolnišnici in lahko samo rečem da na operacijo pri nas ne grem nikoli več. Pa gremo po vrsti... Zdravnik, ki me je zjutraj operiral me tisti dan sploh ni prišel pogledat. Naslednji dan je bil natanko 2 minuti pri postelji pri jutranji viziti, na vprašanja kaj mi je operiral, na kakšen način in kako je šlo nisem dobil odgovora. Isto je sledilo naslednje dni "obiski" belih halj zjutraj po celi 2 minuti! Popoldanske vizite so pa isto kot da jih ne bi bilo, z eno besedo te zdravnik na kratko vpraša kako je in odide. Sobni zdravnik govori eno, operater drugo. Cela zmešnjava. Sestre in tehniki so v 90% zelo prijazni se pa najde tudi kakšna, ki te krega kaj ji tečnariš ko jo pokličeš za pomoč, da bi rad opravil malo potrebo, čeprav si nepokreten. Na oddelku je bilo 6 sob od tega 2 čisto prazni. Sobolnik, ki je zraven mene ležal je naivno rekel, očitno so ljudje zdravi pa ni gneče. Ne, očitno je da bolnišnice, ministrstvo in ZZZS umetno ustvarjajo čakalne dobe, ker je treba 2 leti čakati na operacijo, že na prvi pregled se čaka po več kot pol leta!, ampak to je višja logika ki jo očitno nekateri ne razumejo. Vzdušje na oddelku osebja je bilo turobno, nobene energije, nobenega elana. Torej organizacija in morala na psu. Tretja in najbolj pomembna stvar. Strokovni del peša. Glavno vodilo, ki je tudi najcenejše, je v našem zdravstvu postalo reži sine! kar se le da. Če ne otroku noge, pa kaj drugega kakšnemu srednjih let kot sem jaz. Ne samo da ti nihče še površno ne razloži koga ali kaj se bo na tebi počelo, še tehnike ki jih uporabljajo so zastarele(vendar poceni!). Ko sem prišel iz bolnice sem se pogovarjal z nekdanjim sošolcem, ki živi in dela v Avstriji in mi je povedal, da njemu so isto stvar čisto drugače naredili in mu ohranili pomembne strukture. Sicer je poseg veliko dražji, vendar če bi meni to kdo pred operacijo povedal bi sigurno plačal, vendar sedaj je prepozno. Pri nas v zdravstvu je postalo vodilo da čakaš, če te prej ne pobere, ko si pa na vrsti pa dobiš dobesedno prst v rit. Sem v časopisu prebral intervju Slovenca glavnega preiskovalca srčne kirurgije, ki dela v ZDA in je eden najbolj priznanih srčnih kirurgov na svetu in je rekel, da takšen program kot je bil pri nas za otroke sploh ne bi smel obstajati in da v ZDA nikoli ne bi dobil akreditacije in če bi se pri njih zgodilo to kar se je dogajalo pri nas bi marsikdo pristal v za-po-ru. Če se ne bojiš posledic za napake kot je pri nas si lahko privoščiš aroganco in si lahko privoščiš da si 10 let direktor največje ustanove z vsako leto slabšimi rezultati nato pa dobiš za svojega šefa(z žegnom ministrstva) še bolj pokvarjenega človeka.
pizzamargerita
06. 10. 2015 22.40
+4
de strinjam!!! strokovnost slo zdravstva jw na psu! Zastarele metode, neprijaznost, bolniik si mora sam iskat informacije o novih metodah zdravljenja v tujini, nasi te na vseh oddelkih nafilajo samo t medrolom (za 10001 diagnozo) in fertik. Boli jih, se pa stegni!
Kapitol
06. 10. 2015 16.35
+14
Slovenci so izbrali - pot zaostale neprespektivne države... Takih člankov niti ni treba, saj vemo kam gremo...
B?AN
06. 10. 2015 16.40
+6
No gospoda pa kar sedi na stolčkih začenši z ministrico in nastavljenim dir.Uk
JApajaDAja
06. 10. 2015 16.41
+0
čakamo na" odločitev " ( so v večini) vladnih za potrditev direktotja
jg57
06. 10. 2015 17.02
+6
javno zdravstvo gre počasi a zanesljivo v maloro. Nazadnje bo ostal samo še Kuštrinov sindikat in časa za stavke bodo imeli na pretek.
ina5785
06. 10. 2015 16.34
+17
Žalostno!!!! Imeli smo čudovitega, sposobnega otroškega srčnega kirurga, ki ga je dodobra izšolal dr.Myshali, pa je revež moral zaradi "klike", ki ga je non-stop napadala, oditi. Seveda, pridružil se je dr.Myshaliu, ki ga ceni, za "našega Klokočovnika" ni bil dober, ker je bil dosti bolj sposoben od tega schauspilerja, ki skrbi samo za svojo rt!
HoS
06. 10. 2015 16.27
+2
Zdravnik začetnik 1.300€ lol kdo bo pa delal sploh se :)
soniksk
06. 10. 2015 17.35
+13
Kaj je to malo? Zdravnik začetnik se še uči, njegov mentor ima pa plače 5000€ ali več. Bi pa šel za uni.dipl. strojnika in bi imel plače na začetku 900€. Jaz sem nadrejen 30 ljudem v logističnem podjetju z uni izobrazbo 20 let delovne dobe in imam osnovo 750€, ven mi pride z dodatki 1200€. Pri nas pa zdravniki začetniki na protestih pišejo: Ne vozimo porscheja! Malo morgen, sedaj ga ne, čez par let ga pa boste tako kot ga starejši zdravniki pri nas!
AndrejPaTo
06. 10. 2015 16.26
+3
Važna je kvaliteta storitve in zdravje, kdo bo pa tukaj služil je pa sekundarno. Če nas ni dosti za ta program, pa sodelujte z drugimi.
maneno48
06. 10. 2015 16.22
+8
napotovanje otrok na srčno operacijo v tujino, je ekonomsko manj ugodno, že, že, verjetno jih bo več preživelo
B?AN
06. 10. 2015 16.29
+2
Od kje ti pa to, marsikaj je v tujini cenejše kot doma, tu je potrebno rediti še z zdravstvom povezano rdečo hobotnico.
maneno48
06. 10. 2015 16.38
+1
JApajaDAja
06. 10. 2015 16.21
+3
iz tega ukc so farmerji brez črede naredili štalo in sramoto! ministrica, razpucaj štalo ali pa takoj odstopi!
Uporabnik1175947
06. 10. 2015 15.45
+10
Mlade, sposobne domače strokovnjake so pa v tujino zbrcali, da le imajo mir pred njimi.
Kapitol
06. 10. 2015 16.25
-2
Levi sovražijo konkurenco in jo odstranjujejo za vsako ceno že 70 let..Zato pa imamo tako državo...
ina5785
06. 10. 2015 16.36
+0
Zmotil si se!, nisi imenoval prave strani!
FAUSTOS1
06. 10. 2015 15.42
+9
ZAKAJ ZABOGA POTEM IMA OTROŠKA KIRURGIJA DIREKTORJA -POMOČNIKA DIREKTORJA-STROKOVNEGA DIREKTORJA-KO PA POTREBUJEJO SAMO ŠOFERJA DA OTROČIČKE RAZVOZI PO KIRURŠKIH CENTRIH V EVROPI
24Ppkur
06. 10. 2015 16.13
+8
zato, da denar vlečejo .... plače, plače so njihovo vodilo, ne pacienti in ne operacije .... vsi bodo do nadaljnjega sedeli in nič delali, da bodo enako plačani .... suspendirat bi jih bilo potrebno za določen čas, dokler se ne vzpostavi urejen sistem zdravljenja kot ga imajo v tujini
Machoman007
06. 10. 2015 14.15
+4
s šibo po riti
prašek
06. 10. 2015 14.17
+3
B?AN
06. 10. 2015 14.28
+6
deathbite
06. 10. 2015 14.34
+3
BČAN 05.10.2015 14:25:49 -4 2 6 ..... ko so mene po takratni postaji milice gonili s pendreki zaradi nacionalizma ter nalepke Slovenija moja dežela si ti še po jajčkih letal, sam škoda, da te fotr raj ni v lajben zdrkal na mesto oplodil tvojo mamo za katero upam, da ima kaj slovenske krvi................bdak, intelektualec na kvadrat!
prašek
06. 10. 2015 14.36
-1
Zaradi nalepke "Slovenija moja dežela" ga sigurno niso nalomili !
prašek
06. 10. 2015 14.37
+0
Zaradi predolgega jezika jih je pa marsikdo dobil. In pravilno in vzgojno je bilo to !
deathbite
06. 10. 2015 14.41
+2
Takrat še niso vedeli, da se zaostalih ne tepe.
B?AN
06. 10. 2015 14.49
+0
Takrat marsikaj niso vedel, človekove pravice so bile samo leve..
deathbite
06. 10. 2015 14.57
-1
Samo bčanov primitivizem je večen. Tako takrat, kot danes!
B?AN
06. 10. 2015 15.32
+0
Ne vem po čem to ocenjuješ, a obstaja lestvica?
deathbite
06. 10. 2015 15.42
+0
primitivec, večji primitivec, največji primitivec, bčan!
Verbena
06. 10. 2015 14.14
+9
Zdravstvo je v posameznih oddelkih v samem svetovnem vrhu, kaj se je zalomilo pri otroški srčni kirurgiji??....kjer je vse narobe že dolgo...kje je odgovornost vseh dosedanjih ministrov, ki so bili ministri za ZDRAVJE , ne za čohanje ?!!....imeti lastno državo ne pomeni, da se vsake toliko časa neka desetina ljudi poteguje za funkcije, kjer ni potrebno nč razmišljati, predvidevati...lastna država pomeni, da zna oblast stvari sproti reševat, predvidevat v prihodnost....kaj so naredile dosedanje oblasti??....sej ne vem al se naj včas smejim al jokam, ko berem tle vaše komentarje in tisto strastno navijanje za ene in druge politike....izmed katerih je vsak malo ali več doprinesel, da nimamo kaj bit danes ponosni na lastno državo, ker ne zna poskrbet niti za bodoče generacije..kje je še pa vse ostalo !!!....za zdravljenje otrok...je v tem trenutku najbolje, da zanje poskrbijo v tujini...
deathbite
06. 10. 2015 14.16
+10
V svetovnem vrhu imamo posameznike. Zdravstvo kot celota pa je ena srednja žalost! Ko zboliš si nemočen in odvisen od tega kar ti je na voljo. Razen, če imaš denar oz. dobre zveze.
Verbena
06. 10. 2015 14.22
+9
..sej..so posamezniki, ki razvijajo čimmanj boleče tehnike za operiranca...so enostavno zdravniki, ki 24 ur skrbijo za pacienta, ki so ga operirali ...oni skrbijo, ne medicinski tehniki....a imamo zdravnike, ki imajo preveliko mero nezdravega ega....
prašek
06. 10. 2015 14.13
+2
Pri nas je bil "nesposoben" V Izraelu pa je operiral naše otroke. Doktor Blumauer ! Upam da se nisem zmotil v priimku !