Slovenija

Svet UKC Ljubljana prelaga odgovornost: Pfeiferjeva, Kopač in Kenda ostajajo na svojih položajih

Ljubljana, 23. 08. 2017 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svetniki UKC Ljubljana so na nadaljevanju seje obravnavali zgolj poziv ministrice k odstopu strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer. Sklenili so, da odločanje o tem, ali bi morala biti razrešena, ni v njihovi pristojnosti in nalogo predali strokovnemu svetu naše največje zdravstvene ustanove. Podobno se je zgodilo tudi z razrešitvijo Rajka Kende, ki bo tako ostal na položaju do konca meseca, ko mu poteče redni mandat.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šefa UKC odgovornost pripisujeta Kendi, ministrica zahteva njun odstop
    01:37
    Iz SVETA: Šefa UKC odgovornost pripisujeta Kendi, ministrica zahteva njun odstop
  • Iz SVETA: UKC močno v rdečih številkah
    00:36
    Iz SVETA: UKC močno v rdečih številkah
  • Iz 24UR: Svet UKC odgovornost preložil na ministrstvo za zdravje
    02:05
    Iz 24UR: Svet UKC odgovornost preložil na ministrstvo za zdravje

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je nadaljeval z obravnavo stanja na področju kardiologije na pediatrični kliniki. Razpravo o tem so začeli že junija, odločanje o odgovornosti vodstva UKC pa so že dvakrat preložili. Seje sveta, napovedane za 8. avgust, pa tudi ni bilo.

Svet UKC Ljubljana je k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je generalnega direktorja kliničnega centra Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer 15. junija zaradi tega tudi pozvala k odstopu.

Kopač, Kenda in Pfeiferjeva ostajajo na položaju

Kopač in Pfeiferjeva se za odstop nista odločila, saj po njunem mnenju ne bi bil utemeljen. Strokovna direktorica je takrat ocenila, da ministrica s tem pozivom ščiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo.

Svet UKC Ljubljana je danes sklenil, da odločanje o razrešitvi Marije Pfeifer ni v njihovi pristojnosti ter nalogo predali naprej strokovnemu svetu UKC Ljubljana.

Podobno se je zgodilo tudi z razrešitvijo Kende, ki bo tako ostal na položaju do konca meseca, saj mu 31. avgusta poteče mandat strokovnega direktorja Pediatrične klinike. Svetniki so bili namreč mnenja, da nimajo pristojnosti, da bi odločali o njegovem položaju.

Kot je po današnji seji sveta UKC Ljubljana pojasnil njegov predsednik Tomaž Glažar, je svet zavoda opozoril, da razrešitev strokovnega direktorja pediatrične klinike ali drugih organizacijskih enot ni v njegovi pristojnosti, ampak v pristojnosti generalnega direktorja. Slednji pa je danes povedal, da razrešitev Kende z mesta strokovnega direktorja pediatrične glede na to, da se mu konec avgusta izteče mandat, ni več smiselna.

Po Glažarjevih besedah je sicer svet danes predlagal, da vodstvo nemudoma skliče strokovni svet in da ta v skladu s svojim poslovnikom izvede sejo ter sprejme predhodno mnenje glede dela in odgovornosti strokovne direktorice Pfeiferjeve na področju izvajanja programa bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Predlagali so tudi, da strokovnemu svetu posredujejo vsa gradiva, ki jih je glede tega na dosedanjih sejah dobil svet zavoda.

Glažar je na novinarsko vprašanje pojasnil, da bi želeli, da se strokovni svet izjasni tudi glede odgovornosti strokovne direktorice pri tem programu. "Na podlagi tega se bomo dosti lažje odločali o kakršnih koli ukrepih glede razrešitve," je dejal.

Glede generalnega direktorja Kopača pa je povedal le, da njegove odgovornosti danes niso ugotavljali.

V UKC Ljubljana že nekaj časa vre.
V UKC Ljubljana že nekaj časa vre. FOTO: Damjan Žibert

UKC beleži večmilijonsko izgubo

Svet zavoda je danes obravnaval tudi polletno poročilo zavoda. Andraž Kopač je pojasnil, da beležijo negativni poslovni izid v višini 12,4 milijona evrov, kar je podoben izid kot lani, pri čemer je letos dodatnih sedem milijonov zaradi znižane cene zdravstvenih storitev in povečanih stroškov dela zaradi sprostitve plač v javnem sektorju. V tem obdobju pa so presegli tudi dogovorjeni program z zavarovalnico.

Tomaž Glažar je dejal, da člani sveta s tem rezultatom niso najbolj zadovoljni in so se seznanili z ukrepi, ki jih poslovodstvo že sprejema oz. jih mora predvsem na področju obvladovanja stroškov materiala. "Dobili smo odgovor, da se dejansko mehanizem spremljanja stroškov na bolnika vzpostavlja," je dodal. Prav tako so po njegovih besedah zahtevali dodatna pojasnila glede ukrepov za boljšo učinkovitost samega dela zaposlenih v zavodu in tudi na tem področju se, ko je povzel, vzpostavljajo ustrezni nadzorni mehanizmi.

Sicer pa je UKC Ljubljana lani beležil več kot 25 milijonov evrov izgube. Po zagotovilih pristojnih pa naj bi že izvajali ukrepe za sanacijo. Po Glažarjevih besedah svet želi bolj jasno poročilo o izvajanju sanacijskih ukrepov.

Spomnimo ... 

Za poziv k odstopu obeh vodilnih v UKC Ljubljana se je Milojka Kolar Celarc odločila po tem, ko so v juniju v javnost prišle razhajajoče se informacije o domnevnih napakah pri diagnozah oz. zdravljenju kardioloških bolnikov na pediatriji. Pfeiferjeva je z očitkom o 22 napačnih diagnozah obremenila otroškega kardiologa Uroša Mazića. Kenda pa je kmalu za tem razkril navedbe mlade zdravnice na račun donedavnega vodje službe za kardiologijo Tomaža Podnarja, češ da je storil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Podnar je sredi julija odstopil z mesta vodje, ker da UKC Ljubljana še vedno ni podpisal pogodbe s tujim kardioloških centrom ter tako uredil otroškega kardiokirurškega programa. Kolar Celarčevo je tudi zaradi stanja na otroški kardiologiji doletela nova interpelacija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
24. 08. 2017 19.26
ČAS JE , DA TI LJUDJE ODIDEJO.ČAS JE, DA NAŠE ZDRAVSTVO OZDRAVIMO!!!!!!!!
bojer
24. 08. 2017 17.04
Tri je potrebno nemudoma zamenjati in sicer Kolarjevo, Kopača in Pfajferjevo. Vsi imajo take vloge, da lahko prispevajo k bedi v zdravstvu.
Transformerji
24. 08. 2017 14.48
+1
Resnica je taka: vsi UKC-ji, predvsem Ljubljana, so tudi več kot 100% preplačevali medicinsko opremo, medicinske pripomočke in zdravila - kajti od tega je imela korist celotna mafijska naveza - dobavitelji in zdravniki, pa tisti nad zdravniki, bilo je tudi pranje denarja, rezultati tega se pa nahajajo v tujih bankah - če bo novica o vlogah v tujih bankah uspešna, bomo pa tudi izvedeli, koliko denarja iz zdravsva je poniknilo na račune v tujini...
Transformerji
24. 08. 2017 13.37
+1
Pa zakaj se ukvarjate samo z UKC -jem. Zakaj nihče ne napiše, da je ves celotni zdravstveni sistem v celi Sloveniji v razsulu? Da še nimamo zdravstvene reforme??. Vam bom pa kar jaz napisal odgovor: od izgradnje UKC je začela delovati korupcija - lahko dokažem, da je bilo največ pacientov iz Srbije , saj je tudi Tito umrl v UKC. UKC je navkljub temu, da mu niso mogli pomagati, postal alfa in omega vseh bolnišnic v JU. Tam so lahko uradno kradli dobavitelji medicinske opreme in zdravil, tam se je podkupovalo na veliko, vedno več jih je bilo, ki so uradno kradli , plače zdravnikov so bile vedno višje, denarja je počasi zmanjkovalo, tako za nižje zdravstveno osebje in tudi za paciente. Zato so uvedli dopolnilno zdravstveno zavarovanje - znesek pa ZA VSE ENAK, to pomeni, da tisti z najnižjimi plačami in penzijami podpirajo tiste bogate, ki imajo tudi denar za podkupovanje in tudi tiste, ki nimajo nobenega zdravstvenega zavarovanja kot Romi, lenuhi, migranti..... Veste, kaj je pa pri tem zanimivo?? Da tisti, ki plačujejo vse, ne morejot priti do zdravil, ki bi jih lahko pozdravili - za njih so predraga! Poštenost je torej čisto pri dnu, tudi tisti, ki imajo zdravstveno oskrbo na račun drugih, ne morejo priti do dražjih zdravil. Zato še vedno nimamo zdravstvene reforme in jo tudi ne bo, dokler ne bomo imeli privatnega in državnega zdravstva - če še niste ugotovili, to deluje tudi sedaj!
Transformerji
24. 08. 2017 13.45
+1
Popravek: kljub temu, da Titu niso mogli pomagati, je UKC postal alfa in omega .....
Transformerji
24. 08. 2017 14.04
+1
Naj dodam še to: če imaš minimalno plači, pa majhno penzijo, pa plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nimaš pa denarja za podkupovanje, si enako obravnavan v tem zdravstvenem sistemu kot tisti, ki ne plačujejo nič.....kdo so to, pa vsi vemo!!
Transformerji
24. 08. 2017 14.18
+1
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je za vse enak znesek, ki se neprestano zvišuje - da se obdrži dosedanja koruptivna in socialna raven!
puspan
24. 08. 2017 08.25
+6
Ko se klop vsesa v kožo, ga je zelo težko odstraniti.
bojer
24. 08. 2017 17.02
Pa še ogroža tvoje življenje... primerjava na mestu
User974866
24. 08. 2017 00.08
wolfterier
24. 08. 2017 09.40
+3
Kendi se izteče mandat,zdaj bo kandidiral za predsednika države,nje...
User974866
24. 08. 2017 00.05
+2
razgont bando takoj!!!
FC Chelsea2
23. 08. 2017 22.28
+10
In spet se nič ne zgodi. In kje je z kakšnim komentarjem premier, ko se je treba hvaliti je takoj zraven in glasen ko je treba reševati probleme pa čisto tiho kot miška in ga ni nikjer.
ggzz
23. 08. 2017 22.19
+2
še eden k je z razlogom romal na Magistrat Zokuna podpret
Skunk Works
23. 08. 2017 22.15
+0
Kdaj bo Slovenske volilne pamet srečala?
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.17
+0
Če jih ne bi bi sedaj bila Urška glavna na UKC-ju.
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.19
+0
Zakaj vaš vlada ni odstranila Zemljariče, če je po vašem takšen izkoriščevalec zdravstvenega sistema?
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.19
+3
Zakaj vaš Bručan ni izvedel nobene reforme, če se imate za tako zelo sposobne?
Skunk Works
23. 08. 2017 22.23
-2
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.34
+4
Bi, če ne bi imela napačen priimek od napačne osebe.
FesterAdams
23. 08. 2017 22.03
+5
Kaj je Pfeiferjevi, medtem ko je spala, kdo s strižnikom od zadaj hudomušno porezal lase?
LLLEPI
23. 08. 2017 21.26
+11
Kaj ste pa pricakovali tako pac deluje nasa pravna demokraticna drzava v oklepaju lopovska politicna mafija bo kradla in isiljevala narod do zadnjega centa.Upam da greste ponovno vsi na volitve jih izvolite in polozite svojo usodo v njihove roke da se lahko se naprej zakonito in z vasim privolenjem norcujejo iz vas
FesterAdams
23. 08. 2017 22.05
+8
Res je, vsi moramo iti, a ne na volitve, temveč na juriš!!!
User974866
24. 08. 2017 00.07
+2
koga bos pa ti volil,da bi bolje?ajde imena
DeBill
23. 08. 2017 21.13
+2
zanimivo, ker je en zaj. naj bi druga dva odstopila. In kje je tu logika?
LLLEPI
23. 08. 2017 21.30
+14
Pri nas bi morala odstopit vsa politicna elita zadnjih 20 let z vlado vred.Drugace pa ce bi bili pravna in demokraticna drzava kar gonijo kar naprej bi vsi morali v dosmrtno na dob
srebrnibreg
23. 08. 2017 21.32
+9
LLLEPI
23. 08. 2017 21.33
+3
tedoVV2HCmedo
23. 08. 2017 21.46
+4
Vsi od Kučana naprej so en velik drek. Šli so delati državo, ker so vedeli, da bodo s tem lahko imeli velikanske profite s prejemanjem podkupnin, raznimi posli, s katerimi si lahko pobirajo denar iz državnega proračuna... in še kup drugega je, zaradi česar bi šel vse brez narkoze žive nagačiti in jih dal v Muzej laži.
srebrnibreg
23. 08. 2017 21.47
+0
Torej je pred temi leti bilo boljše kot je sedaj? Po mojem ja.
tedoVV2HCmedo
23. 08. 2017 21.54
-1
V Jugoslaviji je bilo boljše. Vsi so imeli službe, zdravo hrano v trgovinah, ni bilo dodatnega zdravstvenega, pokojninskega zavarovanja, ni bilo toliko davkov. Ok, res ni bilo neke televizije in resničnih novic v časopisu. Ljudje smo seveda takšni, da vedno hočemo tisto, česar nimamo, kar pa imamo, nam ni nič posebnega. Zato so mnogi bežali ali vsaj šli v trgovine v Nemčijo. Poznam ene, ki živijo tam in če se jih primerja z nami v Sloveniji, niso nič na boljšem.
Kollerik
23. 08. 2017 22.00
+3
.... tedo.... druge izbire, kot osamosvojitev... ni bilo.
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.00
+5
Pa si prepričan, da sedaj bereš samo resnične novice?
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.01
+6
kolerika- bila je tista za katero je bil Kučan in bi bila tudi najboljša vendar Frane, Slobo in Izet tega niso hoteli, ker so bili žejni krvi. To pa je konfederacija.
LLLEPI
23. 08. 2017 22.06
+5
Kolerika delno imas peav.Samo mi se nismo osamosvojili smo le prestopili iz ene federacije v drugo ki omogoca se vecje izkoriscanje naroda in daje politicnim lopovom neomejeno oblast
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.10
+2
Kollerik
23. 08. 2017 22.10
+0
LLLEPI.... poglej si malce kakšen atlas svetovne zgodovine in ugotovil boš, da je usoda tako majhnih držav vedno daleč bolj nepredvidljiva.V neko novo federacijo...unijo je pač bilo treba stopiti, se nekomu pridružiti. Sami ne bi imeli šans. Toda Kučan je že tedaj jasno povedal, da boljše izbire, kot je EU, trenutno nimamo in tako je še danes.
LLLEPI
23. 08. 2017 22.10
+8
Kakor koli ze zrazpadom Juge SO PRISLI NA OBLAST NACIONALISTI V VSEH REPUBLIKAH KI SO CAKALI NA TA DAN DOLGA DESETLETJA;Tako sedaj lahko zakonito plenijo po novo nastalih drzavah brez omejitev
Kollerik
23. 08. 2017 22.12
+4
srebrni, prav si napisal. Nam je Franjo že na začetku zabil nož v hrbet s tem, ko je odstavil M. Špeglja, njihovega generala, ki je bil v dogovoru z našimi o razorožitvi tedanje jna....pa je potem vse padlo v vodo... Tuđman nas ni maral.
srebrnibreg
23. 08. 2017 22.14
+4
kolerika- Frane nas ni maral, ker je bil ljubitelj kljukastega križa Kučan pa zvezde.
Kollerik
23. 08. 2017 22.14
+2
LLLepi, žal je tako. Domače elite na novo nastalih državic so pohitele, si izpisale zakone, v katerih jih praktično ni mogoče ustrezno kaznovati za njihove velike kraje in krenile v razprodajo resursov svojih dežel tujcem.
LLLEPI
23. 08. 2017 22.15
+1
LLLEPI
23. 08. 2017 22.17
+3
Koerika edino pravilno ce imajo taksne volilce da jim dovolijo vse
Kollerik
23. 08. 2017 22.21
+0
Srebrni, Milan je bil in je še vedno brez vsakega dvoma na pravi strani in žal mi je, da je že toliko star in da na levici ne premoremo več takšnega kalibra, kot je on...mislim...Pahor pa to...kera sramota. Rdečo zvezdo pa je je tedanja srbo vojska dodobra zlorabila. Od Vukovarja pa do Bosne... so počeli napade pod rdečo zvezdo. Desnica pa seveda noče razumeti, da je šlo za zlorabo ..... saj imajo druge plane... precej nezdrave....
Kollerik
23. 08. 2017 22.25
+0
LLEPI.... volilci smo samo ovčice in vsak ....ki pride gor, je itak najprej in predvsem predstavnik kapitala, bank, tujih korporacij.... in ne tebe ali mene. Ti še ni jasno? Fora je samo v tem, kdo bo naredil čim manj škode. No, SMC še kar nekako vozi okoli čeri...
Kollerik
23. 08. 2017 22.30
+2
...in tudi, če bi odstopila vsa vlada in vsi, kot si zgoraj predlagal...bi vseeno ostal ta gnili sistem omrežij lobistov in tako naprej...jaz enostavno nisem več optimist. Moč denarja je enostavno prevelika.
mijavci
23. 08. 2017 21.06
+2
Pa Zemljarič tud ostaja na položaju.
BobbyP
23. 08. 2017 21.04
+9
Kmalu bo beseda "Slovenija" v slovarjih po svetu sinonim za besedo "mafija", beseda "Slovenci" pa za besedo "nevretenčarji". Še dobro, da vam lahko pomanjkanje hrbteničnih vretenc po le triletni čakalni dobi pozdravi dr.Kenda osebno na UKC-ju. LOL
LLLEPI
23. 08. 2017 21.27
+3
Kmalu bo Slovenija skupaj z Slovenci izginila
Skunk Works
23. 08. 2017 20.43
+1
zeeeeeh,........
Kollerik
23. 08. 2017 20.49
+3
PS2Xministri
23. 08. 2017 20.41
-1
Kakor je bil naštiman ta nesposobni direktor tako se obnašajo vsi ostali.
mackon08
23. 08. 2017 20.36
+10
Je kdo sploh mislil da bo kateri od teh pokvarjencev ponudil odstop?
DeBill
23. 08. 2017 21.13
-4
zakaj in kdo so pokvarjenci, to moraš razložiti in ne žigostati vse povprek ker drugače si ti pokvarjenec
mackon08
23. 08. 2017 21.47
+2
Debill, ali si tako naiven ali pa slep, ni treba nič razlagati, odnosi na nuli izguba vsak dan preko 60000 Euro, pa nihče kriv, še hočeš?
sinhron
23. 08. 2017 20.28
+6
Dosedanja ministrstva za zdravje niso naredila čisto nič za izboljšanje stanja v zdravstvu , prva ministrica , ki je zagrizla to kislo jabolko in naredila pionirske korake k izboljšanju stanja je naletela na oportunizem belih halj , dela politike , nekdanjih ministrov , ki z svojim nasprotovanjem zakonom in rešitvam želijo upravičiti svoje nedelo ali slabo delo , k temu pa dodajajo svoj lonček svet ukc , ki se ne želi nikomur zameriti in vse prelaga na ministrstvo , ki pa nima kompetenc zamenjati kogar koli , lahko dajo samo predloge in začarani krog se vrti dalje !
butalistan
23. 08. 2017 20.14
+5
trla baba lan , lovce pa umirajo. beeeeeeeeeeeeeeee
LLLEPI
23. 08. 2017 21.32
+3