Slovenija

UKC brez izgub konec leta?

Ljubljana, 04. 11. 2010 21.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največja slovenska bolnišnica bi leto lahko končala blizu ničle predvsem na račun dogovora z zdravstveno zavarovalnico in priznanja nekaterih stroškov, hkrati pa tudi zaradi znižanja stroškov študenstkega dela in dežurstev.

Generalni direktor UKC Simon Vrhunec
Generalni direktor UKC Simon Vrhunec FOTO: Blaž Garbajs

Vodstvo UKC Ljubljana je danes svetu zavoda predstavilo rebalans poslovnega načrta za letošnje leto. Za zdaj kaže, da naj bi poslovno leto zaključili blizu ničle. Prihodke so na račun dogovora z ZZZS in priznanja nekaterih stroškov povečali za 9,3 milijona evrov, odhodke pa so nekoliko znižali pri stroških študentskega dela in dežurstev.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je po današnji seji sveta zavoda, ki po novem potekajo za zaprtimi vrati, pojasnil, da so stroške dela zmanjšali za 1,3 odstotka. To so dosegli predvsem na račun zmanjšanja nadur in dežurnega dela (za pet milijonov evrov), študentskega dela (za dober milijon evrov) ter podjemnih pogodb (za 150.000 evrov). Po njegovih besedah zmanjšujejo tiste nadure, ki "so neracionalne". Poleg tega so določena dežurna mesta pretvorili v stalno pripravljenost na domu, ki je cenejša. Prepolovili so stroške za nagrajevanje povečanega obsega dela.

Prihodki so se zavodu povečali na račun sklenjene pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in dogovora z ministrstvom za zdravje. Dobili bodo plačana nekatera posebej draga zdravila ter nove in povečane programe za nekatere ambulante ter preglede, na primer za preiskave na PET-CT, reševalne prevoze ter urgentne specialistične ambulante na nevrologiji in infektologiji. Poleg tega so jim priznali stroške pandemije gripe in še nekatere druge stroške. Na ta račun so se jim prihodki povečali za 9,3 milijona evrov.

Tako bodo po oceni vodstva skupni prihodki zavoda konca leta znašali dobrih 440 milijonov evrov, kar je 6,5 milijona več, kot je predvideval finančni načrt ob začetku leta.

Klinični center
Klinični center FOTO: Dare Čekeliš

Vrhunec je poudaril, da bodo težko dosegli popolnoma izravnan poslovni rezultat in bo zanje vse, kar bo okoli enega odstotka vseh prihodkov, uravnotežen rezultat. Predsednica sveta Elda Gregorič Rogelj je dodala, da je cilj "kolikor toliko uravnoteženo poslovanje".

Ob tokratnem rebalansu so v UKC Ljubljana poleg globalnega rebalansa pripravili tudi ločene rebalanse po posameznih organizacijskih enotah – klinikah in inštitutih. Za vse, z izjemo pediatrične klinike, so predvideli izravnan finančni načrt. pediatrična klinika pa bo na račun podcenjenih storitev in večjih stroškov, ki jih prinaša nova stavba, leto 2010 predvidoma končala s štirimi milijoni evrov izgube. Ostale enote UKC Ljubljana bodo za pokritje te izgube morale ustvariti nekaj prihrankov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gemini62
05. 11. 2010 20.41
Tole računovodenje v UKC bi lahko ukinili, ker samo zaposluje nekaj 10 ljudi, haska od od tega ni nič: kot bi krava imela računovodstvo in bi to izračunavalo, koliko porabijo čreva, da kaj prebavijo, koliko jetra, da kaj razstrupijo, koliko prečrpa srce krvi in koliko za to porabi energije, koliko vimena pridelajo mleka itd. itd. ter koliko bi to stalo hrane, nato pa, "*", kmet kravi vrže vsak dan enako balo sena po sistemu: na, žri ali pusti. Itak ve, koliko krava rabi, da se ne zredi ali da ne shujša in to je to. Vpreže pa jo toliko, kot le more in tudi mleka pomolze, kolikor ga le lahko. Brez zveze! Idiotizem!
Tonček Balonček
05. 11. 2010 20.00
BobbyMcGee, zakaj bi pa zmanjšal dopuste in izobraževanja? A hočeš, da te zdravi nekdo, ki s eje nazadnje itobraževal pred 20 leti? A si že kdaj slišal, da so imeli umetniki, zdravniki, svečeniki in še kdo v vseh civilizacijah drugačen staus kot uradniki, policisti, vojščaki in ostali?A se ti zdi to čudno? Bi se šel rad kulturno revolucijo? A tebi zdi najbolj imenitno, če so naši fantje v Afganistanu?
Frane Šajn
05. 11. 2010 06.06
VAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! STE VIDELI KAKO UČINKUJE ČE JIM ZMANJŠAŠ "PLAČE"HI,HI,HI,! A NEDE BOROTEJ!
kleopatra-1
05. 11. 2010 01.55
vedno plačamo mi - izgubo bodo pokrili na račun priznavanja nekaterih stroškov - denar je bil pač za te stroške porabljen in je vseeno, ali ga bo plačal klinični center ali ZZZS - vse to je denar nas davkoplačevalcev. Koga imajo za norca s predstavitvami takšnih poslovnih rezultatov?!
Javoje
05. 11. 2010 00.38
Odlično. Kdaj pa se bo skrajšalo povprečnih 41 delovnih dni dopusta letno zdravnikov v UKC in ali bodo postavljene kakšne omejitve pri (še dodatnih) plačanih dnevih za izobraževanje?
titovka
04. 11. 2010 23.05
pa kje so dobili denar?????
saintjozef
04. 11. 2010 22.48
Bo pa zdravstvena zavarovalnica imela toliko več izgube. Mi plačamo.