Slovenija

'Našla se je oseba, ki bo vodenje prevzela za tri mesece'

Ljubljana, 09. 12. 2015 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SMS in DeSUS menijo, da je Brigita Čokl primerna za funkcijo v. d. generalne direktorice UKC Ljubljana. Erjavec pravi, da imenovanje ni povezano z njeno funkcijo podpredsednice DeSUS, tudi po oceni SMC ne gre za politično kadrovanje. Odprto pa je vprašanje, ali bi se zavzeli za njen polni mandat.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrica še čez dan klicala strokovnjake, ki bi sprejeli vlogo
    01:57
    Iz SVETA: Ministrica še čez dan klicala strokovnjake, ki bi sprejeli vlogo
  • Iz 24UR: Čoklova le tri mesece na čelu UKC Ljubljana
    02:19
    Iz 24UR: Čoklova le tri mesece na čelu UKC Ljubljana
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere na UKC Ljubljana
    06:41
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere na UKC Ljubljana

V dveh največjih koalicijskih strankah so izpostavili strokovne reference Brigite Čokl, ki je bila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Medtem pa se v najmanjši koalicijski stranki, SD, glede imenovanja ne želijo izreči. Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je Čoklovo za vršilko dolžnosti imenoval na torkovi seji.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je danes spomnil, da bi lahko prišlo do tega, da največja zdravstvena institucija ne bi imela vodstva. Tako je z imenovanjem Čoklove za v. d. generalne direktorice zadovoljen v smislu, da se je "našla oseba, ki bo vodenje prevzela za tri mesece". Po njegovih besedah ima Čoklova strokovne reference. Zato upa, da bo v tem obdobju poskrbela za normalno delovanje institucije in da bo v tem času izveden razpis za generalnega direktorja.

Poudaril pa je, da imenovanje ni povezano z njeno funkcijo podpredsednice DeSUS ali s stranko. Glede na stisko, ki je nastala, so se v svetu pač odločili, da izmed sebe izberejo osebo, ki bo začasno vodila UKC, je pojasnil Erjavec. Dodal je, da ne more odgovoriti na vprašanje, ali se zavzema za to, da bi se Čoklova prijavila na razpis za generalnega direktorja UKC.

Čoklova je kot vršilka dolžnosti sprejemljiva tudi za SMC. Ima strokovno znanje s tega področja, je kompetentna, ekonomistka ter menedžerka, je pojasnil poslanec SMC Branko Zorman. Ne moti jih, da je podpredsednica koalicijske stranke, ob tem pa je poudaril, da je vršilka dolžnosti in ne generalna direktorica s polnim mandatom.

Vendar jih, kot je zagotovil Zorman, njena funkcija ne bi motila niti v primeru, če bi se Čoklova prijavila na razpis za generalnega direktorja s polnim mandatom, če bi bila najbolj kompetentna med kandidati in bi predstavila najboljši program ter vizijo za vodenje UKC.

Ni pa Zorman še pojasnil, ali jo bo SMC podprl, če se bo prijavila na razpis za generalnega direktorja zavoda. Ponovil je, da je za SMC ključno, da dobijo kompetentnega generalnega direktorja s polnimi pooblastili. To mora biti kandidat z najboljšo vizijo in programom ter s čutom za sodelovanje z ljudmi. Težave v UKC, ki so se tudi javno pokazale, so bile namreč po njegovih besedah največkrat prav posledica slabih medsebojnih odnosov.

Ljubljanski klinični center
Ljubljanski klinični center FOTO: Aljoša Kravanja

Svet UKC Ljubljana je Čoklovo za v. d. generalne direktorice zavoda imenoval v torek, Marijo Pfeifer pa je imenoval za strokovno direktorico UKC Ljubljana. Kot je po seji povedal predsednik sveta UKC Tomaž Glažar, noben od članov sveta UKC na sejo ni prišel s kandidatom za v. d. generalnega direktorja.

Andrej Baričič je imel po Glažarjevih besedah relativno kratek odpovedni rok, to je 15 dni, v tako kratkem času pa da je težko dobiti kandidata. Zato so prevzeli to odgovornost in breme nase ter imenovali Čoklovo, ki je sicer članica sveta UKC.

Kolar Celarčeva vladi predlaga neimenovanje Baričiča

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes v vladno proceduro posredovala gradivo glede izdaje soglasja k imenovanju Baričiča za generalnega direktorja UKC Ljubljana, so sporočili z ministrstva za zdravje. Ministrica vladi predlaga, da Baričiča ne imenuje za generalnega direktorja.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilyallen
10. 12. 2015 10.28
+1
razpad zdravstva...bol razpad ukc lj
01xxy
10. 12. 2015 08.48
+4
Razpada zdravstvo, razpada vojska, razpada policija; samo zato, ker so Mramorji metali denar tajkunom. 5 milijard samo bankam! Cerar se pa norčuje iz Slovencev ali pa iz samega sebe in gleda nekam v daljave. Sramota.
bojseme
10. 12. 2015 08.29
+4
Krdelo nesposobnih idiotov!! Admin briši!!!!
bojseme
10. 12. 2015 08.28
+3
Kahl še ni bil zdravstveni minister!!!!
motorka57
09. 12. 2015 20.44
+3
.....VELIKO BABIC,KILAVO DETE !!!!! Če je to ministrica,če je sploh sposobna,mislim,da bi to žensko mogl v toplce dat,na rehabilitacijo,to je pacientka,zrela za .... ! Po mojem komaj čaka da se ji mandat izteče,da vse te zdraharije minejo,pol pa bo h pameti pršla ...! Dobra plača,zato vstraja ... !
ooResnicA
09. 12. 2015 19.38
+6
...lobiji si manejo roke ko tako mašijo v.d. z upokojenko.....buahhahhahaha
ooResnicA
09. 12. 2015 19.39
+3
prizemljenec
09. 12. 2015 19.17
+5
Pa kdo je tu nor?!? Pacienti vodijo ustanovo, ki skrbi za paciente!