Slovenija

Ujeli mučitelja živali

Slovenj Gradec, 11. 09. 2006 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Slovenj Gradcu so s pomočjo društva proti mučenju živali našli divjo svinjo, ki so ji ''družbo delali'' lovski psi.

Divja svinja je zelo trpela, ker je živela z lovskimi psi.
Divja svinja je zelo trpela, ker je živela z lovskimi psi. FOTO:

Na območju Policijske uprave Slovenj Gradec so policisti v zadnjih dneh obravnavali že drugi primer mučenja živali.

V soboto, 9. septembra, ob 9. uri so policisti slovenjgraški policisti skupaj z veterinarskim inšpektorjem Veterinarske uprave republike Slovenije (VURS), Območnega urada Maribor, opravili pregled manjšega lesenega objekta v Slovenj Gradcu.

V lesenem objektu je imel 47-letni lastnik iz Slovenj Gradca, 19 lovskih psov različnih pasem. Ugotovili so, da je imel lastnik v istem prostoru v kovinski kletki zaprto divjo svinjo, težko med 20 in 25 kilogramov, staro okoli štiri mesece, ki jo je dobil od neznanega vzreditelja. Divja žival je zelo trpela, ker je živela z nezdružljivimi živalskimi vrstami. Divjo svinjo so odpeljali v azil za živali.

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec bodo zoper vzreditelja lovskih psov zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

Članici društva: Izgledalo je kot Bedančev brlog

Po spletni pošti sta se nam oglasili tudi članici koroškega društva proti mučenju živali. Zapisali sta, da je v petek, 8. septembra, ob 18.16 uri na Društvo proti mučenju živali Koroške poklicala gospa iz Slovenj Gradca, ki je trdila, da med sprehajanjem svojega psa v bližini toplarne v Slovenj Gradcu že več mesecev sliši lajež nedoločljivega števila psov iz lesenega objekta na robu gozdička. Prijava s podobno vsebino je na naše društvo prišla v zadnjem mesecu že drugič, so sporočili iz društva.

''Glede na to, da sva bili dve aktivni članici društva ravno v Slovenj Gradcu zaradi reševanja večjega števila brezdomnih mačk in mladičev, sva se odločili, da si ogledava tudi prijavljeno lokacijo, kjer bi se naj nahajalo večje število psov. To sva tudi storili. Na lokacijo sva prispeli ob 18.30 uri,'' je sporočila članica društva, Ines Gerold.

Članici sta približno 100 metrov od toplarne na desni strani zagledali manjšo leseno zgradbo v velikosti približno 40 kvadratnih metrov in okoli 200 kvadratnih metrov ograjenega prostora. V ogradi sta zagledali pokrit manjši pesjak v velikosti 1,5 krat en meter.

''Kovinska mreža "pesjaka" je bila s treh strani zakrita z deskami in svežim razsutim zelenjem. Ko sva prišli še bližje, sva v tem "pesjaku" zagledali mladiča divjega prašiča, ki je imel hrano (koruza, jabolka), vodo in steljo,'' sta v sporočilu za javnost zapisali članici društva. V okolici lesene zgradbe sva opazili večje število bolj ali manj svežih kož divjih živali in domačih zajcev ter velike kupe živalskih kosti. Ob leseni zgradbi pa sva videli velik kup živalskih iztrebkov, pomešanih s kostmi in gnijočimi kožami živali, sta dodali.

''Bolj ko sva se približevali leseni zgradbi, bolj se je slišal lajež večjega, nedoločljivega števila psov. Vzhodna stran lesene zgradbe je bila odprta, zato sva lahko videli v notranjost,'' sta pojasnili. Notranjost lesenega poljskega objekta je bila razdeljena z gradbeno mrežo na osem boksov, ki so bili veliki okoli 1,5 krat dva metra. V vsakem "boksu" je bil na tleh nameščen nekakšen zaboj, zbit iz iverke, ki naj bi služil kot pasja uta.

''Vhodne odprtine in nekatere stranske stene ''ut'' iz iverke so bile, ene bolj druge manj, obgrizene. Tla v teh "boksih" so bila delno posuta s peskom, delno pa z betonskimi ploščami za tlakovanje travnatih površin. V boksih so bile skrhane stare zarjavele kovinske sklede in dna odrezanih kant, ki služijo kot posode za vodo in hrano psom. V nekaterih posodah so bili ostanki pasjih briketov (vidno slabe kvalitete, kar poznava iz veliko izkušenj),'' sta zatrdili članici društva. ''V sedmih boksih so bili psi, osmi boks pa je bil namenjen orodju in hrani. V prvem boksu spredaj sta bila dva starejša, apatična psa v slabem stanju. V drugem boksu spredaj je bila očitno stara psička s pomanjkljivim zobovjem, ob njej pa najmanj pet mladičkov, starih še ne dva meseca. Razumljivo, da je bila psička vznemirjena,'' sta pojasnili aktivistki.

V tretjem boksu spredaj so bili trije odrasli lovski psi, podobni beaglom (verjetno je kakšna druga, nama nepoznana, pasma lovskih psov). Eden izmed njih je imel poškodovano oko. V četrtem boksu spredaj sta bila 2 odrasla psa, podobna beaglu. V prvem boksu zadaj sta bila dva mlajša psa. V drugem in tretjem boksu nisva mogli videti in ugotoviti natančnega števila psov. Bili pa so najmanj štirje odrasli psi, sta zapisali članici društva, ki sta tako skupno videli 20 psov, ki pa naj ne bi bili podhranjeni.

''Iz celovitega videnega stanja pa se je dalo nedovumno sklepati, da gre v tem primeru za neprijavljeno in nehumano rejo psov v nasprotju z zakonskimi predpisi, rejo "na črno", namenjeno zgolj dobičku in "uspešnosti" teh lovskih psov pri lovu in krvosledništvu,'' sta prepričani članici društva.

V ogradi pred leseno zgradbo je bila zbita lesena škatla z vratci na spust z zatičem in vrvico, ki je verjetno služila kot past za živali.

Klic na policijo

Glede na pretresljiv pogled na opisano stanje - vse skupaj je izgledalo kot nekakšen "Bedančev brlog" - sva v skladu s pooblastili, ki jih imajo tovrstna društva v Zakonu o zaščiti živali, nekoliko pred 19. uro poklicali slovenjgraško policijo in prosili za intervencijo policijske patrulje. Policista sta prišla približno čez 20 minut, sta zapisali v sporočilu za javnost.

Nato sva poklicali še veterinarskega inšpektorja Roka Pečnika in mu poročali o dogodku in o najdenem stanju. Čez dobri dve uri je na kraj dogodka prispel veterinarski inšpektor Potočnik.

Po prihodu veterinarskega inšpektorja smo si skupaj s policistoma in inšpektorjem še enkrat ogledali obravnavani kraj vzrejališča psov. Prizorišče sva zapustili ob 22. uri, sta še zapisali aktivistki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pavel.ferluga@siol.net
11. 09. 2006 14.19
+1
Mučitelji živali niso nič boljši od mučiteljev ljudi. Sposobni so postati "politkomisarji", zato bi take izmečke bilo potrebno zapreti in izolirati od civilizirane družbe.
kritika@email.si
11. 09. 2006 12.21
+1
Čestitam policistom in veterinarski inšpekciji za dobro opravljeno delo! Ko bi le vsi tako dobro opravljali svoje delo.
Adolph
11. 09. 2006 12.18
Ja kaj bi napravil s tako kreaturo,morda bi ga najbolj prizadelo, ce bi mu vzeli pse in zabranili drzati kakrsnekoli zivali,razen konjke muhe morda?