Slovenija
Oglas

Ugodno bivanje v podstrešnem stanovanju?

Ljubljana, 24. 09. 2012 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ena najlepših so mansardna stanovanja, žal pa v vročih poletnih in hladnih zimskih dneh ob slabi ali slabo izvedeni toplotni izolaciji ne nujno tudi najprijetnejša. Je pa vroče poletje, kot je bilo letošnje, pravšnje za oceno kakovosti izvedene toplotne izolacije bivalnega podstrešja.

Zelo nazoren primer odlične energijske obnove ima družina, ki je vrsto let težko prenašala ekstremno poletno vročino, pozimi pa občutila visoke stroške za ogrevanje. Ker je lastnik ljubiteljski "sam svoj mojster", so se odločili za dodatno notranjo izolacijo in se dela lotili kar sami, postopno, prostor za prostorom.

Lepljenje plošč z nizkoekspanzijskim lepilom. (Foto: arhiv naročnika)
Lepljenje plošč z nizkoekspanzijskim lepilom. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Dva prostora jim je uspelo sanirati pred vročimi poletnimi dnevi in prijetna klima z maksimalnimi temperaturami pod 24°C tekom celega poletja jih je samo še dodatno prepričala o pravilni odločitvi. Ob izjemno visokih zunanjih temperaturah je temperatura zraka v nesaniranih podstrešnih prostorih čez dan kar hitro naraščala. Zaradi še vedno visokih večernih temperatur so za osvežitev prostorov okna lahko odprli šele sredi noči, tako da je za ohladitev ostalo le malo časa, seveda pa je bilo tudi zelo malo učinka. Medtem je bilo bivanje v prostorih z dodatno notranjo izolacijo strehe kljub ekstremni poletni vročini prav prijetno.

V čem je skrivnost izvedbe tako učinkovite izolacije?

Sanacija je bila izvedena na do zdaj skoraj nepoznan način. Obstoječo stropno površino, ki je bila finalno oblečena z leseno oblogo, so obdali s ploščami iz trdne izolacijske pene FIBRANxps ETICS GF, ki se sicer uporablja za izdelavo mehansko odporne fasade, ter jih površinsko zaščitili z ometom.
Toplotno izolirana poševnina s ploščami FIBRANxps ETICS (Foto: arhiv naročnika)
Toplotno izolirana poševnina s ploščami FIBRANxps ETICS (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Obstoječa streha je že bila izolirana s 14 cm volne med špirovci, s pravilno izvedeno parno zaporo spodaj ter paroprepustno folijo na zunanji strani, kjer je bil izveden tudi zračni kanal, vendar je bila streha izvedena pod kotom 40° in z južno orientacijo predvsem v poletnem času kljub temu močno pregrevana. Dodatnih 8 cm izolacije, na katero strujanje zraka ne vpliva, s stiki na preklop, z zatesnitvijo vseh možnih netesnih mest s samolepilnimi trakovi, finalno obdelanih s tankim fasadnim ometom, je trajno rešilo problem stanovalcem. Streha po teoretičnem izračunu ni niti dobro nizkoenergijska, vendar se je po praktični izkušnji odlično obnesla. Ko bo na ta način izolirana celotna streha, in seveda tudi ostali ovoj hiše, pa bo poraba kuriva v kurilni sezoni pokazala pravi rezultat.

Pri izbiri materiala in načinu izvedbe
je za odlično izvedbo in končni učinek potrebno opozoriti na nekatere podrobnosti, ki se sicer mimogrede spregledajo:

- XPS izolacijske plošče z grobo površino morajo imeti rob na preklop (“L”-rob), da ne povzročimo dodatnih toplotnih mostov in da plošče (predvsem tanjše) ohranjajo odlično ravnino.
- Izredno pomembna je debelinska toleranca, ki je za ta namen in za namen izolacije cokla ali celotne fasade izredno stroga. Obvezno poglejte na kode na etiketi, kjer morate ob črki T imeti številko 3 in ne 1 ali 2, ki predstavljata večja odstopanja v debelini.
XPS - EN 13164 - T3 - CS(10Y)300 - TR 400 - DS(TH)- DLT(2)5 - WL(T)1,5
- Pomembna je tudi razplastna trdnost, ki je zahtevan parameter za ometane površine. TR400 je na primer 4-krat boljša vrednost od TR100.
- Če uporabljamo lepilo (priporočljivo), uporabimo nizkoekspanzijsko poliuretansko lepilo, npr. illbruck PU 10 za leseno ali mavčno podlago. Vedeti morate, da lepilo ne zlepi v trenutku, pač pa približno v 10 minutah, za ta čas izolacijske plošče podpremo s fleksibilnimi letvami ali pa jih sidramo.
- Sidranje plošč se po pravilu stroke tudi sicer dodatno izvede.
Fibran
Fibran FOTO:

Tovrstne informacije in še mnogo koristnih nasvetov za gradnjo najdete na spletni strani www.fibran.si.

Za svetovanja smo na voljo na tel. št. 07 39 39 525 in 07 39 39 515 ali el. pošti nasvet@fibran.si

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni