Slovenija

Pahor za le en referendum

Ljubljana, 24. 03. 2010 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
V.Č./J.M./N.S./STA/B.G./T.Š.
Komentarji
228

Janša pravi, da je odločba ustavnega sodišča o arbitražnem sporu unikum in napoveduje referendum. Koalicijski poslanci se o tem še niso odločili, Pahor pa si želi le en referendum, predhodni ali naknadni.

Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ni protiustaven, je odločilo ustavno sodišče. ''Arbitražni sporazum med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške ne določa poteka državnih mej med vladama pogodbenicama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev mejnega spora,'' je povedal predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik. Ustavni sodnik Ernest Petrič pa je dejal: ''Njegov namen je le ustanoviti arbitražno sodišče ter urediti njegovo organizacijo in delovanje. Določbe sporazuma, ki urejajo ta vprašanja, pa niso protiustavne.''

Koalicija je zadovoljna.
Koalicija je zadovoljna. FOTO: Blaž Garbajs

V državnem zboru se bo tako zdaj lahko nadaljeval postopek ratifikacije. V koaliciji so takšno odločitev ustavnega sodišča pričakovali in so z njo zadovoljni. Predsedniki koalicijskih strank so se tudi že dogovorili, da predhodni zakonodajni referendum o arbitražnem sporazumu ni potreben. Sicer pa Borut Pahor osebno pravi, da ga ni strah ugotoviti volje ljudi. ''Sem zelo zadovoljen. Stvari gredo naprej. Pri eni od najbolj aktualnih tem, ki je čakala to vlado že na začetku, smo se problema lotili z veliko mero poguma, tudi znanja, izkušenj, modrosti in uspeli.''

Koalicijski poslanci se o referendumu še niso odločili

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank pa so na današnjem srečanju ugotovili, da je utemeljen ponovni razmislek o tem, ali nadaljevati s postopkom razpisa posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Odločitve o tem pa še niso sprejeli.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili vodje poslanskih skupin SD, Zares, DeSUS in LDS, so koalicijski poslanci posvetovalni referendum predlagali zato, da bi se v pripravah referenduma državljanom omogočila celovita informacija o vsebini, pomenu in posledicah arbitražnega sporazuma. Pri tem so poslanci tudi zagotovili polno spoštovanje na referendumu izražene volje.

Po odločitvi ustavnega sodišča o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo bi bil referendum utemeljen v primeru, da bi njegov pozitivni izid - v katerega ne dvomijo - zagotovil podporo arbitražnemu sporazumu s strani po možnosti vseh parlamentarnih strank. V kolikor pa bodo opozicijski poslanci še naprej nasprotovali potrditvi sporazuma ali celo dopuščali možnost razpisa naknadnega zakonodajnega referenduma, bi bil razpis dveh referendumov "neracionalen in nepotreben".

Koalicijske poslanske skupine se še niso odločile glede referenduma.
Koalicijske poslanske skupine se še niso odločile glede referenduma. FOTO:

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so se - glede na to, da mora biti odločitev sprejeta do 9. aprila, ko bo kolegij predsednika DZ odločal o dnevnem redu aprilske seje DZ, in na to, da je premier za petek zvečer sklical posvet predsednikov vseh parlamentarnih strank o arbitražnem sporazumu - dogovorili, da bodo s svojo odločitvijo o referendumu znova razpravljali, ko bo znanih več informacij o ravnanju vseh parlamentarnih strank pri sprejemanju arbitražnega sporazuma v DZ.

Pahor le za en referendum

Premier Borut Pahor je danes poudaril, da želi doseči, da bi o arbitražnem sporazumu v Sloveniji pripravili le en referendum in ne dveh. Vladno koalicijo je kritiziral, ker po torkovi objavi mnenja ustavnega sodišča razmišlja o odpovedi predhodnega posvetovalnega referenduma o sporazumu.
Kot je poudaril Pahor, bi ga namreč "ljudje vprašali po zdravi pameti", če bi imeli dva referenduma o istem vprašanju, "ne samo z vidika stroškov, ampak tudi dejstva, kaj pomeni njihova politična volja".

Dodal je, da mu je vseeno, kdaj bi šli na referendum, prej ali kasneje. Osebno pa si želi - zato je v petek sklical posvet s predsedniki parlamentarnih strank -, da najdejo odgovor na to vprašanje. Torej, če bi že razpisali referendum, da bi bil le eden, pa naj bo ta predhodni ali naknadni. Pogovoriti se morajo tudi o tem, kako iti naprej v postopku ratifikacije sporazuma, če ne bo predhodnega referenduma. Kot je dodal, po objavi mnenja ustavnega sodišča sedaj vedo, da sporazum ni neustaven, kar olajšuje razpravo.

Mnenje ustavnega sodišča je ob tem označil kot "izjemno pomembno tudi z vidika naše pravne argumentacije za stik teritorialnih voda z mednarodnimi", saj je ustavno sodišče povedalo tudi, da mora Slovenija izhajati iz načela uti possidetis de facto, ko gre za določitev meje na morju, kar bo moralo upoštevati tudi arbitražno sodišče.

Zaradi možnosti, da bi lahko prišlo do neustavnosti po odločiti arbitražnega sodišča, na kar je opozorilo tudi ustavno sodišče, pa tudi danes Janez Janša, pa je na vprašanje, ali vlada načrtuje ustavne spremembe še pred odločitvijo arbitražnega sodišča, dejal, da jih niso niti Janša niti predsednik države niti vlada v nedavnih ustavnih spremembah.

Zaveda se namreč, da je to dolgotrajen proces in si v tem trenutku težko predstavlja, da bi slovenska politika sprejela odločitev o potrebnosti teh ustavnih sprememb, saj bi to pomenilo, da bi proces ratifikacije sporazuma odložili za nekaj let. "Hkrati pa čas ne sme biti izgovor, da o tem ne bi razmišljali, če bi ocenili, da je to potrebno," je dodal.

Janša: Odločba je unikum

Vladni koaliciji ne moremo preprečiti, če želi na vsak način plezati naprej po lestvi, ki je prekratka. Počakali bomo, da pridejo do tam, kjer je tudi slepcu jasno, da ne gre naprej. A škoda je časa. Janez Janša

Na včerajšnjo odločitev ustavnega sodišča se je danes odzval tudi prvak SDS Janez Janša. Po njegovem mnenju odločba govori o tem, da se bomo v primeru neugodne odločitve arbitražnega sodišča znašli v izjemnem notranje-pravnem položaju, ki bo terjal tudi spremembo ustave in temeljne ustavne listine ter spremembo zakonov, ki zdaj določajo mejo države.

Kot je še povedal Janša, koalicija napoveduje, da bo sporazum sprejemala brez posvetovalnega referenduma. ''Izrek odločbe ustavnega sodišča je neskladen sam s seboj. Pravi, da je temeljna ustavna listina trajni vir državnosti, a hkrati v točki 63. dopušča možnost, da bi izvršitev razsodbe lahko pomenila neskladje s to listino in s 4. delom ustave, o zemeljsko enotni in deljivi državi. Arbitražnemu sodišču daje pristojnost, da potek meje začrta,'' je povedal.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Blaž Garbajs

Janša še pravi, da je odločba ustavnega sodišča unikum. Po njegovem česa takšnega v Sloveniji še ni bilo. ''Ustavno sodišče v izhodiščih zapiše, da v novi državi Slovenci ne moremo imeti manj teritorija, kot smo ga imeli v prejšnji. Potem pa izrecno dopusti možnost, da ga bomo po tem sporazumu imeli manj,'' je povedal.

Janša pravi, da je sodišče potisnilo glavo v pesek z ugotovitvijo, kjer pravijo "sodniki se ne moremo spuščati v to, ali bo rezultat sporazuma ustaven ali ne, mi se moramo odločati le o ustavnosti procedure, ki pa sama po sebi ni neustavna, torej je sporazum ustaven". Procedura, ki omogoča neustavnost, je neustavna, je povedal Janša in dodal, da vladna koalicija ravna v skladu z izrekom ministrice za notranje zadeve, ki je izjavila, da nikoli ne premisli treh korakov naprej.

Če ne bomo mi vložili zahtevo za referendum, bo to naredil kdo drug. Ni problem zbrati dovolj podpisov v dani situaciji. Torej referendum bo in to nam je tudi v interesu. Janez Janša

Če bi koalicija vsaj enkrat držala svojo besedo in bi šla na posvetovalni referendum, bi se te škodljive posledice lahko preprečile zgodaj. A vladna koalicija pleza po prekratki lestvi preko stene. ''Predsednik države, parlamenta in dva ministra so včeraj komentirali razsodbo, ne da bi jo prebrali. To veselje ob razglasitvi je plod nevednosti. Če so si ponoči to prebrali, vedo, da to za vlado pomeni velike težave,'' je dejal prvak SDS.

Po Janševem mnenju bi moralo v sporazumu in odločbi ustavnega sodišča pisati, da morajo arbitri določiti teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem in ne zgolj stik in služnostno pot, kar piše v sporazumu.

Žerjav: Nikoli ne bomo pristali na spreminjanje ustave

 Ustava RS je temeljni instrument zaščite slovenske ozemeljske celovitosti, njeno spreminjaje v tem delu je zato nedopustno in izdajalsko, meni predsednik SLS Radovan Žerjav in napoveduje referendum. ''SLS ne bo nikoli pristal na tovrstno spreminjanje ustave, in že vnaprej jasno povemo, da bomo z vsemi legalnimi sredstvi, vključno z referendumom, preprečili poskuse, da bi se na tak način zrušil temeljni instrument zaščite slovenske ozemeljske celovitosti,'' še napoveduje Žerjav.

Po razsodbi ustavnega sodišča so se namreč že pojavile napovedi, da bo v primeru, da arbitražno sodišče Sloveniji ne bo prisodilo celotnega ozemlja in morja, ki ga je nadzirala ob osamosvojitvi, potrebna sprememba ustave. ''Za SLS je to sprevržena in povsem nesprejemljiva logika razmišljanja, saj poenostavljeno rečeno to pomeni, da bi spreminjali ustavo v členih, ki ščiti slovensko ozemeljsko celovitost zato, da bi se lahko odrekli delom slovenskega ozemlja in morja,'' ogorčeno pravi Žerjav.

Pirnat: Spremeniti je treba ustavo

Pirnat meni, da je ugled Slovenije na kocki.
Pirnat meni, da je ugled Slovenije na kocki. FOTO: Kanal A

Mnenja o odločitvi ustavnega sodišča so različna, težave pa vidi tudi dekan pravne fakultete Rajko Pirnat. Kot je povedal za 24UR ZVEČER, sta težavi dve. Prva je, kako priti do ratifikacije arbitražnega sporazuma brez referenduma, ki bi lahko imel neugoden rezultat, in na drugi strani, ''kaj če bo arbitražna odločitev taka, da bo povzročila neskladje z ustavo, kar ustavno sodišče samo, na koncu svoje obrazložitve tudi v večinski odločbi pravi''. Kot je ustavno sodišče jasno reklo, arbitražni sporazum sam po sebi še ni protiustaven. Težava je namreč v tem, da ni nujno, da bo pripeljal do take ustavnopravne razlage temeljne ustavne listine, kot jih je zdaj dalo ustavno sodišče; torej meja kot je bila 25. junija na kopnem in celoten Piranski zaliv.

Pirnat meni, da bo rezultat arbitražnega sporazuma lahko neugoden, in sicer v smislu, da potem, ko bi ga morali spremeniti v svoje nacionalne zakone,  bi bili ti zakoni v nasprotju z ustavo. Da obstaja ta možnost, je povedalo tudi ustavno sodišče, ki DZ zato svetuje, naj spremeni ustavo.
Po dekanovem mnenju bi Slovenija, če sporazum ne bi bil ratificiran, v mednarodnem ugledu utrpela zelo veliko škodo.

Premier Borut Pahor je za petek sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank, na katerem bodo govorili o nadaljnjem odločanju o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Po pričakovanjih bodo govorili o (ne)potrebnosti referenduma, potem ko je ustavno sodišče presodilo, da je sporazum v skladu z ustavo.

Videli nas bodo kot tistega, ki nasprotuje nekemu normalnemu, mirnemu reševanju tega spora, ki na vsak način trmasto vztraja pri svojem in ni pripravljen sprejeti odločitve, ki temelji na mednarodnem pravu. Pirnat zato meni, da si tega ne moremo privoščiti, zato je treba vse pripraviti tako, da se tveganje morebitne neratifikacije oziroma razveljavitve ratifikacije čimbolj zmanjša. ''To pa po mojem mnenju pomeni spremeniti ustavo zdaj, zapisati možnost takega arbitražnega sporazuma in njegovo ratifikacijo z dvotretjinsko večino,'' je prepričan Pirnat.

Bučar: Moje mnenje ostaja enako

Starosta slovenske politike France Bučar ni spremenil mnenja glede arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, za katerega meni, da je slab za Slovenijo. Kot je dejal, ne gre za to, da bi bil sporazum vprašljiv z ustavnega vidika, temveč je vsebinsko nesprejemljiv.

France Bučar
France Bučar FOTO: POP TV

Kot je še pojasnil, torkovo odločitev ustavnega sodišča v zvezi z arbitražnim sporazumom še preučuje. Vendar pa, kot je poudaril, "ne gre za vprašanje, ali je sporazum o arbitraži sprejemljiv z ustavnega vidika". "To mislim, da ni problem; problem je v tem, da je v sporazumu že vnaprej vsebovana odločitev, ki ni sprejemljiva za nas. To je bilo moje stališče že prej in tako stališče imam tudi zdaj," je dejal.

Na kratko je komentiral tudi odločitev koalicije, da predhodni posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu ni več potreben. Dejal je, da je to zgolj "vprašanje taktike" in ponovil, da vsebina arbitražnega sporazuma in njegova ustreznost za Slovenijo nimata nobene zveze s presojo ustavnega sodišča.

Zame je to maček v žaklju

Na arbitražni sporazum se je odzval tudi dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je za hrvaški Globus povedal, da arbitražni sporazum dojema kot mačka v žaklju, saj Sloveniji ne omogoča neposrednega teritorialnega dostopa na odprto morje. Po njegovem mnenju ta sporazum prelaga reševanje mejnega vprašanja na nekaj let, do vstopa Hrvaške v EU, in prenaša odgovornost Pahorjeve vlade na njene naslednike, s tem pa tudi na prihodnje generacije Slovencev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaks
26. 03. 2010 23.30
Klasik ne bluzi z janšo. Če gre otrok v šolo mora vedet da ga lahko povozi avto če bo šel čez rdečo luč ali se igral na cesti. V čem je problem to povedati otroku? Se vid da je janša edina ovira za to "vlado" kjer so svetovalci in to , finančnega ministra , po neznanih kriterijih , bivši udbovci, kar se pa tiče arbitražnega sporazuma je že dolgo jasno da je to edina "rešilna poteza- beri kao uspešna" za to vlado ki je to deželo pripeljala na kolena. PAmet v roke da se ne bodo naši dedki in babice v grobu obračal.
gofla6
25. 03. 2010 16.18
zakaj se vsi tako neumorno ukvarjajo z mnenjem drugih on nas? Hrvati se brigajo samo in izključno za svoje pravice in vedno zmagajo. MI smo pa majhni (vedno manjši) po ozmelju in v glavah in nas moti samo to kaj si drugi o nas mislijo. SRamota!
Uporabnik113189
25. 03. 2010 10.01
Janša je zopet mojstrsko izvedel svoj napad na koalicijo, to je potrebno priznati. Povsem v svojem slogu, ki ga obvlada do potankosti. Poiskal je najbolj črn scenarij in iz njega razvil možne posledice. To je podobno, kot če bi se pogovarjali o otrokovi poti v šolo, pa bi mamica razmišljala pozitivno o tem kako bo oblečen in čevljih, ter da ne bo česa pozabil doma, očka pa bo ugotovil, da ga na tej poti lahko ugrabijo, morda povozi avto, pretepejo sošolci in bognedaj mogoče se iz te poti sploh ne bo vrnil. Če bi upoštevali črn scenarij, otroci sploh nikoli ne bi prišli v šolo.. Torej slišali smo Janševo temno plat te medalje. V najslabšem primeru nam grozi spremeba ustave. Če se bo seveda takšen črn scenarij zgodil.. Strinjam se z nekaterimi pomisleki, sploh dr. Bučarja. ustavo pa smo ob vstopanja v EU spreminjali dvakrat in spremebe so bile prav tako pomembne (pa ni bilo takšne štale s strani JJ). Upam samo, da se bo slovenska politika poenotila in glede tega vprašanja poiskala preprost odgovor. DA ali NE, samo to nas državljane zanima. Ne zanimajo nas Janševe politične točke in ne zanimajo nas Pahorjeve. Glede tega vprašanja bi morali nujno sedeti vsi skupaj za eno mizo in odločiti. Glede na zaupanje, ki ga trenutno ima naša politika se zna zgoditi dvoje. Prvič, da bo referendum padel zaradi neudeležbe, kar je najbolj verjetna možnost. Druga možnost je da bodo ljudje večinoma proti, ker nima smisla podpisovati dokončno rešitev, če izgubimo Istro.Je pač pametneje pustiti problem odprt za prihodnost, le zakaj bi si zapečatili usodo, če je riziko prevelik in nam voditelji države ne zmorejo ponuditi čiste rešitve..Glede ugleda je pa tako, da nas naši desničarji veselo blatijo v tujini, pa je najbolje, da za neuspeh Pahor okrivi za fiasko opozicijo. Če dobro premislim, bo ugled izgubila samo politika, predvsem desna. Ljudstvo ne izgubi ničesar, ker če smo proti, potem se vprašanje samo odloži, kar je bolje kot da se določi meja, ki je za nas nesprejemljiva. Na potezi so torej tako desni kot levi politiki. Državljani bomo pač glasovali za tisto, kar nam bo naredilo manj škode, to je odložitev problema v prhodnost. Priznati moram, da je Kosorjeva spoznala pasti za hrvaško in zelo hiti pri sporazumevanju s sosednjimi državami. Pomeni, da v tem trenutku pridobiva strateško prednost pred Slovenijo, ki bi lahko z zaostrovanjem svojih zahtev in pravilnim lobiranjem v ostalih državah zahodnega balkana prisilila hrvate v kot. Povsem upravičeno, saj so si odrezali največji kos kolača iz bivše Jugoslavije, daleč največjega glede ozemlja in morja. Kosorjeva sedaj intenzivno dela na tem, da takšen scenarij onemogoči ( se predstavi vsem kot prijazna in dobrotnica) in zgodba se nadaljuje. Je pač tako, da ne moreš imeti klobas, če ne razrežeš prašiča..Samo grožnje pujsu žal za kobase niso dovolj.
Pošten Zvezdaš
25. 03. 2010 09.25
Saj to večina v Sloveniji že znamo,da kaj Gospod Presednik Vlade PAHOR,naredi dobrega.janša mu želi preprečit.Zato vam že lahko zdaj napišem,da janša nikoli več nebo uspel na volitvah,Njegova kratka laš in navosčlivost mu več ne mogoča.Tudi tistim čestite kateri že dvomijo ,da je to resnica.
M-teorija
25. 03. 2010 09.20
Manndy25.03.2010, 09:11 Kako se pa po nemško napiše Vukojebina?!
Robert Ladesic
25. 03. 2010 09.12
saj smo normalni ljudje a ne? pa koga zanima tist čeber slo-hrv morja za katerega se kregajo? ja kaj pa mamo vsi od tega? nič! a bo imel gdo kaj več če bo ta del naš ali njihov? rajši se za službo borimo!
M-teorija
25. 03. 2010 09.10
HC8525.03.2010, 09:06 rock225.03.2010, 08:58 ~Ja ja, Janša je za referendum, valda. On uživa, k dela štalo po medijih. Komi čaka, da bo lahko spet 'pametne' face delal po TV in spuščal kao ironične provokacije. Jah, za razilo od tebe in Pahorja dečko stvari res razume in obvlada....~ Le po, da se enkrat strinjamo, da obvlada ironične pravokacije, pa tud pametne face delat po TV tudi.
Robert Ladesic
25. 03. 2010 09.08
ma kak janša? ma on samo nekaj bluzi! po evropsko se bo spor lepo rešil končno bo konec te norije meja bo določena in konec! mislim da bo evropa v katero smo vsi želeli uredila to zadevo! in ne delat zdrahe po sloveniji tako kot nekateri nacionalisti ki niso vredni da živijo tukaj! a se strinjate?
HC85
25. 03. 2010 09.06
rock2 25.03.2010, 08:58 0 Ja ja, Janša je za referendum, valda. On uživa, k dela štalo po medijih. Komi čaka, da bo lahko spet 'pametne' face delal po TV in spuščal kao ironične provokacije. Jah, za razilo od tebe in Pahorja dečko stvari res razume in obvlada.......sicer pa je povedal svoje mnenje oz. POVZEL STROVNJAKI (ni povedal nič novega).... Tebe in podobne pa pač to boli.......razmišljate kot ovce......glavno, da se problem reši (ker mamo kao pun kufer vsega) pa ne glede nato, da bomo za 10 ,20 let in kasneje zardi tega imeli ogromno gospodarsko in moralno škodo......
balon200
25. 03. 2010 08.58
Ja ja, Janša je za referendum, valda. On uživa, k dela štalo po medijih. Komi čaka, da bo lahko spet 'pametne' face delal po TV in spuščal kao ironične provokacije.
M-teorija
25. 03. 2010 08.51
askralj 25.03.2010, 08:47 Kaj obratno, in sicer da bo postavil opozicijo na realna tla, ni mogoče?!
askralj
25. 03. 2010 08.47
Referendum bo vlado postavil na realna tla in sprenevedanja bo hitro konec.
M-teorija
25. 03. 2010 08.00
~Janša pravi, da je odločba ustavnega sodišča o arbitražnem sporu unikum in napoveduje referendum.~ Kot prvo JJ to je tvoje mnenje in previdevam tvoje stranke, nasproti najbolj merodajni instituciji, ki lahko, mora in zmore odločati in temu ekvivalentno dati mnenje. Kar se pa tiče referenduma, pa bo zgleda le eden, ker nb dogovore na štiri oči, ki so iz izkušenje s figo v žepu, ne moremo računati. In če ste se že odločili referendum, upam, da se boste na njega dobro pripravljeni, ker se lahko zgodi, da rezultati tega, morda ne bodo po željah predlagateljev. Kaj lahko se zgodi, da bo rezultat še bolj boleč, kot zadnje volitve, zakonodajno zavezujoče boleč.
mamica55***
25. 03. 2010 07.18
gospod bog admine, a zdej je ocenjevanje tud blokrano ?
ibisibis
25. 03. 2010 07.10
Pri slovensko - hrvaškem sosedskem sporu gre za odvračanje pozornosti z bistvenih na nebistvene probleme, ki jih mora ta trenutek reševati politika. Na žalost je tukaj slepa tudi opozicija. Rado Pezdir v svoji knjigi o tranziciji pravi, da je ključni problem naše celotne politične elite, da je ves čas zlorabljala nacionalistična čustva namesto, da bi pripritetno izgradila institucije prostega tržnega gospodarstva. Takšna manipulacija javnega mnenja je mogoča le zato, ker večina javnosti kljub stalnemu bombardiranju z informacijami o tej problematiki ne dobi ključnih informacij. Zato se na ta problem javnost večinoma odziva nagonsko na podlagi nacionalnih čustev. Ekonomisti bi lahko tudi izračunali kolikšni so stroški reševanja tajkunskih, nepremičnionskih in drugih slabih terjatev slovenskih bank. Hvalevredno je, da je časnik Finance v zadnjem času opozoril na zlorabo jamstvene sheme pri SID. Obseg povečanja javnega dolga v času Pahorjeve vlade dosedaj znaša 7,5 mld EUR Iz tega podatka je mogoče oceniti, kolikšno površino zemljišča, ki si ga slovenski državljani tako želimo, bi Slovenija lahko odkupila od Hrvaške. Treba je namreč vedeti, da bi le z nakupom zemljišča lahko trajno in v obojestransko zadovoljstvo rešili slovensko - hrvaški sosedski spor. Ob predpostavki, da kvadratni meter zemljišča stane 10 EUR bi z zneskom 6,5 mld EUR lahko odkupili 750 kvadratnih kilometrov zemljišča. Površina Istre je 3600 kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da bi Slovenija lahko od Hrvaške samo s svojim 18 mesečnim povečanjem javnega dolga odkupila skoraj četrtino Istre. S tem bi prišli do tako zaželene meje na reki Mirni. Razmišljanje na ta način je verjetno utopično pa vendar je izračun tisti ki pokaže kolikšni so resnični stroški odkupovanja slabih terjatev z našim davkoplačevalskim denarjem in kaj so resnične prioritete. Verjetno bi zato pravo referendumsko vprašannje moralo biti povezano s tem ali se strinjamo s takšnim trošenjem našega denarja ne pa do bo povezano s Hrvaško. Janša si je izmed vseh trenutnih problemov izbral neprioritetnega in žal ustrelil mimo.
saintjozef
25. 03. 2010 02.13
No vsaj Bavčarja si imenoval. Napredek. Pa Šrota. Napredek. Še Janša pa je kupčija sklenjena. Merkator prodan. Bravo, končno soglašava. (Škoda, da je Janković izvisu, se je moral pa drugač znajt. Še zdaj ne more pozabit ob kakšen posel je bil)
RADO62
25. 03. 2010 02.03
Golobič ??? Ja ta klientelist in lažnivec bo slabo končal... Njegova pot v politiki se je vedno neslavno končala pa čeprav se tako rad vrača, ko mu zmanjka cekinčkov...... ha ha ha
RADO62
25. 03. 2010 02.01
Pa saj vas razumem.... Težko se je sprijaznit z dejstvom, da je vaš ljubljeni idol in partijski kurirček Borat tako zavozil državo..... Kajneda ???
RADO62
25. 03. 2010 01.59
Šrot je bil do leta 2008 podpredsednik SD-ja in tudi sofinancer te komunistične stranke Potrčevih parazitov tako, da lahk samo obmolkneš... Aja, Bavčar je iz LDS-a izstopil v začetku leta 2009.... Verjetno ne potrebuješ dodatnih pojasnil.... heh
saintjozef
25. 03. 2010 01.57
VIDNI ČLANI SD, LDS, haha, vse jasno. Bavčar, Lovšin, ... so pa nevidni. Še Walter Wolf, pa en Riedl so kasirali. Na kakšni podlagi? Stomilijonski krediti so se talali, ne da bi vedeli zakaj. ŠEST milijonski kredit Golobiča je pa cel hudič! Pa ta vrag zna še razložit kako ga bo vrnil. Pa Bavčarja vpraš, kako bo 900 miljonov vrnu! Pa Lovšina, 100 milijonov v rusko tajgo, brez da komu kaj reče, dost vas mam