Slovenija

Udobno je. Kaj pa varno?

Ljubljana, 14. 12. 2011 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kupujete na spletu? Udoben način kupovanja iz naslanjača, ko se nam ni treba drenjati pred blagajnami, je vse bolj priljubljen, skriva pa tudi pasti. Kako se jim izogniti in kateri način plačevanja je najbolj varen?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili nasvete za vse tiste kupce – vse več jih je –, ki jim spletna trgovina ni tuja. Potrošnikom predvsem svetujejo, naj pred izbiro načina plačila preverijo, ali morda izbrani način povzroči dodatne stroške ali zmanjša morebitni popust. Pred prevzemom blaga, dodajajo, pa naj preverijo, ali je prejeti izdelek poškodovan, tudi če je sam paket nepoškodovan, ter prevzem v primeru poškodb zavrnejo.

Na ZPS odsvetujejo opravljanje spletnih nakupov s tujih računalnikov, za katere uporabniki ne vedo, ali in kako dobro je poskrbljeno za zaščito. Podatki so namreč tako varni, kot je varen računalnik, s katerega nakupujejo.
Na ZPS odsvetujejo opravljanje spletnih nakupov s tujih računalnikov, za katere uporabniki ne vedo, ali in kako dobro je poskrbljeno za zaščito. Podatki so namreč tako varni, kot je varen računalnik, s katerega nakupujejo. FOTO: Reuters

Kako prepoznati zaupanja vredne spletne trgovine?

Na ZPS svetujejo, da preverite podatke o ponudniku. Dobre spletne trgovine na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke o sebi, o postopku nakupa in splošne pogoje. Previdnost pa je na mestu pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika, opozarjajo. Potrošnikom prav tako svetujejo, naj podatke o svojem bančnem računu ali karticah posredujejo le prek šifriranih povezav. Prepoznali jih bodo na primer po napisu "https" v naslovni vrstici spletnega brskalnika. Tudi vsako geslo ni učinkovito. Lažje je zlorabiti tista, ki so sestavljena iz imena, rojstnega dne ali drugih osebnih podatkov. Na ZPS zato svetujejo uporabo gesel, sestavljenih iz najmanj osmih znakov (malih in velikih črk in številk). In še: ne shranjujte jih na računalniku, saj lahko postanejo plen hekerja, ki bi mu uspelo vdreti vanj. In nazadnje: ne pozabite na protivirusne programe in požarni zid, ki hekerjem oteži dostop do računalnika.
 

Pripravili so tudi pregled šestih najpogostejših možnosti plačil, njihove prednosti ter slabosti.

Prednost plačila po povzetju je, da potrošnikom na spletu ni treba posredovati občutljivih podatkov. Slaba stran pa, da je naročeno praviloma treba plačati po povzetju. 

Pri nakupu s kartico z odloženim plačilom morajo potrošniki sicer podatke o kartici posredovati prek spleta, je pa res, da je pri uporabi šifrirane povezave in trimestne varnostne kode tveganje, da bi bili podatki zlorabljeni, razmeroma majhno. Še manjše pa je tveganje, če uporabijo funkciji "Mastercard SecureCode" ali "Verified by Visa", ko namesto podatkov o kartici uporabijo geslo in varnostno sporočilo. Na splošno velja, da v primeru zlorabe kartice potrošniki ne jamčijo za škodo nad 150 evri, razen če so ravnali zelo malomarno, še ugotavljajo na ZPS.

Pri plačilu prek spletnega plačilnega servisa kupca s trgovčevega spletnega mesta preusmerijo v njegovo spletno banko, kjer ga že čaka pripravljen nalog za plačilo. Za zdaj lahko tako kupujejo komitenti Abanke in NLB.

Možna je tudi uporaba sistema Moneta ali Si.Nakup, ki ponujata možnost varnega plačevanja s pomočjo mobilnega telefona. Kupca v tem primeru s trgovčevega spletnega mesta preusmerijo na spletno mesto upravljavca sistema, temu pa mora sporočiti svojo telefonsko številko. Nato prejme SMS-sporočilo s kodo, ki jo potrebuje za nakup. Ta bo praviloma zaračunan v okviru mesečnih stroškov uporabe mobilnega telefona.

Izberete lahko tudi sistem PayPal: trgovcu potrošnik posreduje le svoj referenčni naslov elektronske pošte, občutljivi podatki o karticah ali bančnem računu pa se hranijo na strežniku PayPala. Tveganje pomenijo predvsem lažna spletna mesta ponudnikov, ki vabijo k posredovanju vstopnih podatkov za potrošnikov račun PayPal, pravijo na ZPS. Slaba stran pa je tudi, da sistem ni na voljo v slovenščini in pri slovenskih ponudnikih.

Šesta možnost je plačilo ob prevzemu na blagajni. V tem primeru se je dobro s trgovcem dogovoriti za rok, v katerem bo kupljeno blago na voljo za prevzem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alini
14. 12. 2011 19.10
+1
imam prepaid kartico od firme :moneybookers.com/ lahko ukradejo samo toliko kot je pač na kartici...
mastablasta
15. 12. 2011 13.49
razen če ukradejo podatke s strani moneybookers :-)
Alini
15. 12. 2011 18.43
na moneybookers ne nakazujem z kreditno,nakazujem preko klika :)
Komunikator Borut
14. 12. 2011 16.03
+3
PayPal plus debetna kartica.
siFBI
14. 12. 2011 15.03
+1
Jaz kar veliko naročam iz tujine in sicer izključno od prodajalca, ki ima Paypal. Iz tujine ti pač ne pošljejo po povzetju. Pri Paypalu imaš vsaj garancijo oz. lahko dobiš denar nazaj, če aj s pošiljko ni vredu. Številk kartic, pa ne zaupam nobeni spletni strani, kajti to je tako kot bi jih po cesti metal.
McClain
14. 12. 2011 14.29
+3
LESKOVACKA, problem placevanja po povzetju iz tujine je, da Slovenije nihce ne obravnava resno. So prodajalne, ki posiljajo celo na Hrvasko, v Slovenijo pa ne. Taksen status kot smo si uredili, taksnega imamo. Tudi mere za posiljanje po posti so za Slo zelo omejene. Kar ne gre v Slo, gre v Avstrijo in pride v stirih dneh, kar pride v Slo v 14. Tako pac je, po mojem ima to nekaj skupnega z naso zunanjo politiko...
McClain
14. 12. 2011 14.27
e-Bog, ravno to sem hotel napisati. Pay-Pal je res zakon za placevanje, a ne morem pomagat ce smo spet leta in leta za razvitim svetom. Jaz imam 300 transakcij na eBayu in vse v redu. Mal pa mors glavo tudi uporabljat, tud ce mas 20 evrov v zepu jih ne mores kar tako v en kot flosnt. Torej PayPal mislim da je dalec najboljse.
Jesus Christ
14. 12. 2011 19.35
+1
Hvala. Me veseli, da nas je več podobnega razmišljanja. Točno tako tudi sam delam glede nakupov. eBay je odlično mesto nakupov, seveda pa sam pred vsakim nakupom še nepoznanega blaga in/ali prodajalca porabim precej časa, da preverim podatke na večih različnih lokacijah. Prav tako je za zadovoljiv nakup nujno spremljanje feedbackov pri prodajalcih. Moje zlato pravilo, da nikoli ne kupujem od prodajalcev, ki imajo odstotek kakovosti storitve pod 99,6%. Do sedaj imam same prijetne izkušnje in niti ene slabe. Če je pa že prispelo kaj počeno ali nedelujoče, prodajalec zamenja brez komplikacij. Kdaj pa kdaj je potrebno biti potrpežljiv in iz Kitajske blago čakati tudi 20 dni, ampak se splača. Za 12 evrov letne naročnine na kreditno kartico, sem v letu dni z nakupi iz tujine privarčeval kar nekaj sto evrov ali pa kupil stvari, ki jih pri nas ni mogoče kupiti. Država nas preveč lupi, cene mnogih artiklov se dvigajo v nebo in zakaj ne bi izkoristili razpoložljiva sredstva ter se znašli po svoje. Žalostno je predvsem to, da tisto kar kupim pri nas v domačih spletnih prodajalnah, prispe prepozno, napačen artikel, v okvari ipd., servis, ko hočeš pa takšno zadevo reklamirati je pa tako zahteven in slabe kakovosti, da ti prodajalec vsili občutek, da si komplikator, ki nisi z ničemer zadovoljen, jemlješ njegov čas in trud ipd. In medtem, ko poštnina za manjše pakete ali pisemske pošiljke, ki gredo z letalom iz Londona ali pa Hamburga stane zgolj 2-4 evra, pri nas poštnina od Jesenic do Črnomlja stane 5,50 evra. Kje je logika?
Jesus Christ
14. 12. 2011 13.40
+8
Pri opravljenih prek 200 nakupov prek eBaya tako s pomočjo Western Union Transferja, direktnega plačila z Visa kartico in s plačilom prek PayPala, lahko potrdim, da je PayPal od teh še zdaleč najbolj prijazen in varen. Smo pa v Sloveniji kar se tega tiče popolnoma zaostali, saj šele zadnjih 5 let je možno v Sloveniji prek PayPala denar tudi prejemati (se pravi prodajati). Poleg tega pa očitno uporabo le-tega nekdo močno skuša zavirati. Medtem, ko imajo naprimer v Romuniji in Bolgariji ali pa na Češkem že v vsaki tretji spletni strgovini možnost plačila s PayPalom, je pri nas ta moment tovrstnih trgovin manj kot 30. Enako je s plačilom s kreditno kartico pri nas. V tujini je plačilo s kreditno kartico tretirano kot hitro plačilo - v trenutku se preveri razpoložljivost sredstev in avtentikacija in se sproži postopek transakcije. Pri nas pa danes plačaš, jutri ali pojutrišnjem kartico preverijo in potrdijo, prodajalec da blago na pošto in šele četrti ali peti dan blago prejmeš. Plačilu poštarjem iz Pošte Slovenije pa se mora kljub temu, da npr. spletni prodajalni plačaš končni znesek 53,33 SIT, plačati še npr. 1,40 EUR provizije.
* KSIHT *
14. 12. 2011 13.37
+4
Ogromno kupujem po svetu, prav iz naslonjača. Imam PayPal račun že 6 let in moram reči, da ni se do sedaj še nič zgodilo (trkam na les). Baje, da je to ena najbolj zaneslivejših metod plačevanja. V Sloveniji kupujem pa kot je Ofca napisal ... ali grem osebno (tehnične stvari itak), drugače pa po povzetju.
Z an
14. 12. 2011 14.23
+1
Se strinjam...Paypal je najbolj "prijazen"
Ofca1A
14. 12. 2011 13.18
+0
kakšen pay pal :) Negrem se tega ZA ENKRAT,...po povzetju,...da dam poštarju keš :D
* KSIHT *
14. 12. 2011 13.35
+6
Če kopuješ v tujini, potem ni varjante "plačilo po povzetju" .
robek35
14. 12. 2011 13.17
+5
PAY PAL je še najbolj varen,počasi so tudi slovenski pay pal trgovine na spletu
Vito Raduha
14. 12. 2011 13.07
+3
zraven članka pa Hervis countdown ... :)
Djsajmy
14. 12. 2011 12.59
+0
Kako boš preveril ali je izdelek poškodovan preden ga prevzameš ? Dokler poštar ne dobi plačila ne smeš odpirat!
NejcC88
14. 12. 2011 13.02
+2
Ofca1A
14. 12. 2011 13.19
wsharky
14. 12. 2011 12.41
-4
... ne nakupujem ... nimam denarja ...
Z an
14. 12. 2011 14.24