Slovenija

Udba.net: Preiskava in odzivi

Ljubljana, 22. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kriminalisti preiskujejo, kdo je odtujil udbine dosjeje, ki so se sredi marca pojavili na medmrežju. Naročnik spletne strani, častni konzul Dušan Lajovic v objavi teh podatkov ne vidi nič spornega; še več, prepričan je, da je skrajni čas, da se Slovenci soočimo s svojo preteklostjo.

V bunkerju Udbe v Borovcu, kjer naj bi se hranil ta arhiv, so bile police bolj prazne.
V bunkerju Udbe v Borovcu, kjer naj bi se hranil ta arhiv, so bile police bolj prazne. FOTO: POP TV

Dušan Lajovic noče povedati, kako je sploh prišel do udbinih dosjejev, oziroma kdo mu jih je dal, in koliko časa jih je že imel, preden se je odločil za njihovo objavo.

"Ja, to je pa vprašanje na katerega ne bom odgovoril. Zato, ker ni umestno vprašanje. Naša generacija počasi umira in ljudje morajo vedeti kaj se je dogajalo," še pravi Lajovic in dodaja: "Jaz vztrajam pri tistem, kar je bilo na internetu in če so naši v Sloveniji tako demokratični, da ne pustijo bogim Slovencem slišati kaj se je dogajalo pod komunisti, potem Bog pomagaj nam!"

Slovenija pa se po njegovem tako ali tako sploh ne zaveda, kaj je demokratična država. Na izjave poslanca Socialdemokratov Mihe Brejca, ki je povedal, da poskuša nekdo z objavo dosjejev ustvariti škodo na pomladni strani, se je Lajovic odzval precej ravnodušno.

"Mene ne zanima kaj g. Brejc danes govori o tem. To je njegovo mišljenje," meni Lajovic.

Zdi se, da je najbolj zakrbljen pri vsej stvari Direndra Sood, oblikovalec sporne spletne strani, ki trdi, da se mu niti sanjalo ni, za kakšne podatke gre.

www.udba.net
www.udba.net FOTO: POP TV

"Povedali so mi, da gre za dokumente z zgodovinskimi podatki, ki bodo služili kot zgodovinska vrednost," je povedal Sood.

86 zgoščenk s podatki je dobil od človeka, ki se ga ne spomni najbolje. Dogovorila sta se v nakupovalnem centru, kjer Sood redno nakupuje.

"Vzel sem podatke. Vprašal me je, kako dolgo bo trajalo, da informacije spravim na medmrežje. Glede na to, da je bilo ogromno zgoščenk, sme mu povedal, da bom potreboval kak teden, največ deset dni."

In po desetih dneh mu je podatke vrnil. Spletna stran je zaživela 20. marca. Z roko pravice še ni imel opravka, v tem času je dobil le elektronsko sporočilo, vendar ne ve, od katere policije. Zadeva pa ga je precej prestrašila.

Policija o zadevi zaenkrat molči. Do česa, če sploh, so se dokopali v zadnjih dneh nam niso želeli povedati. Tudi dogovor s tožilstvom o nadaljnjih aktivnostih za zdaj ostaja skrivnost, ker gre, kot so nam pojasnili, za predkazenski postopek. S Soodom se še niso pogovarjali, preiskava pa je v polnem teku.

V dosjejih Udbe tudi Drnovšek, Pahor in Pogorevc

Na seznam se je uvrstil tudi direktor policije Marko Pogorevc
Na seznam se je uvrstil tudi direktor policije Marko Pogorevc FOTO: POP TV

Na seznamu domnevnih sodelavcev in nadzorovanih oseb nekdanje tajne Službe državne varnosti oz. Udbe, ki je bil objavljen na svetovnem spletu, sta se med drugimi znašla tudi predsednik države Janez Drnovšek in predsednik državnega zbora Borut Pahor. V vlogi nadzorovane osebe se je na ta seznam uvrstil tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc. V uradu predsednika države so zatrdili, da Drnovšek nikoli ni bil sodelavec Udbe, v stik z varnostnimi organi nekdanje države pa je prihajal le po uradni dolžnosti kot član in predsednik predsedstva nekdanje Jugoslavije. Pahor, ki je tudi zanikal kakršno koli povezanost z nekdanjo tajno službo, pa je nad tem izrazil presenečenje in je zato že pisal predsedniku vlade Antonu Ropu, naj mu omogoči vpogled v svoj dosje.

Po mnenju Ropa, ki je o tem že zahteval poročilo notranjega in zunanjega ministrstva, je objava tega seznama neprimerna, saj gre za objavo osebnih podatkov.

Sicer dosjeji nekdanje tajne službe vsebujejo podatke o domnevnih uslužbencih, sodelavcih in funkcionarjih službe državne varnosti nekdanje SFRJ ter pripadnikov rezervne sestave te službe. Dosjeji naj bi razkrivali tudi sodelavce varnostne službe oboroženih sil nekdanje SFRJ, število dosjejev stalnih in občasnih virov v rimskokatoliški cerkvi ter oznake nadzorovanih oseb.

SLS: Prepoved ni prava pot

SLS o aferi udba.net sicer formalno ni razpravljala, stališče vodje poslanske skupine Janeza Podobnika pa je, da prepoved dostopa do omenjene internetne strani v Sloveniji ni prava pot in je v nasprotju z naravo interneta kot medija.

Janez Podobnik (SLS): Slovenija se še ni soočila s svojo totalitarno preteklostjo
Janez Podobnik (SLS): Slovenija se še ni soočila s svojo totalitarno preteklostjo FOTO: POP TV

Glede vsebine strani je vodja poslanske skupine SLS Janez Podobnik opozoril na resolucijo Sveta Evrope, ki med ukrepi za odpravo dediščine nekdanjih totalitarnih režimov predvideva tudi odprtje arhivov obveščevalnih služb. Podobnik sicer meni, da se slovenska družba še ni soočila s tem vprašanjem in da bi ga bilo treba, tako kot ostala vprašanja polpretekle zgodovine, rešiti celovito.

MZZ o vsebini strani www.udba.net iz medijev

Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve FOTO: POP TV

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) se je danes odzvalo na poročanje medijev o objavi podatkov o domnevnih sodelavcih in nadzorovanih osebah nekdanje tajne službe državne varnosti na spletni strani www.udba.net. "O vsebini spletne strani je bilo zunanje ministrstvo obveščeno zgolj preko medijev, saj nam zaradi odločitve organov RS stran udba.net preko spleta ni dosegljiva," so zapisali v sporočilu za javnost. MZZ zaenkrat tudi ni prejelo uradnega mnenja glede "pravne kvalifikacije objave tovrstnih podatkov", niti niso bili uradno obveščeni, da bi bil zoper častnega konzula Slovenije za Avstralijo in Novo Zelandijo Dušana Lajovica v Sloveniji sproženi sodni postopki.

MZZ je Lajovica prosilo za pojasnilo "o njegovih namenih v zvezi z objavo", policijo pa, naj jih obvešča o svojih postopkih in ugotovitvah v zvezi z omenjeno zadevo, so v sporočilu za javnost še zapisali na MZZ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1