Slovenija

Sviz po podpise, ministrica za sistemsko rešitev: v nekaj letih enkrat več odločb za učno pomoč

Ljubljana, 19. 01. 2015 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kakovost javnega šolstva je zaradi varčevalnih ukrepov ministrstva za izobraževanje močno okrnjena, opozarjajo v pedagoških združenjih. Visokošolski sindikati pa zaradi finančnega reza v visoko šolstvo ne izključujejo stavke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Varčevanje v šolstvu: Izključena ni niti stavka
    01:34
    Iz SVETA: Varčevanje v šolstvu: Izključena ni niti stavka
  • Iz SVETA: Ministrica prepričana, da bodo našli rešitev
    00:38
    Iz SVETA: Ministrica prepričana, da bodo našli rešitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrica sindikatov ni prepričala
    02:30
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrica sindikatov ni prepričala
Pedagoška združenja zahtevajo, da ministrstvo varčevalne ukrepe umakne, saj z njimi znižuje kakovost javnega šolstva.
Pedagoška združenja zahtevajo, da ministrstvo varčevalne ukrepe umakne, saj z njimi znižuje kakovost javnega šolstva. FOTO: Thinkstock
Napovedano varčevanje v šolstvu še naprej odmeva. Protestu proti zategovanju pasu so se pridružili združenja pedagoških delavcev, pedagoški oddelki filozofske fakultete, združenje ravnateljev in nekateri sindikati. Vsi opozarjajo, da bo varčevanje prizadelo kakovost javnega šolstva, predvsem pa učence, ki potrebujejo učno pomoč.

Opozarjajo, da je učna pomoč namenjena učencem, ki zaradi osebnostnih, socialnih, zdravstvenih in drugih vzrokov težje dosegajo minimalne standarde znanja, zaradi česar z ukrepom "ni neposredno ogroženo le njihovo uspešno napredovanje v osnovnošolskem izobraževanju", pač pa so ogrožene "tudi njihove možnosti za čim bolj optimalno izobraževalno pot".

Za omenjene učence je, kot navajajo, pomembno, da jih poučujejo visoko motivirani in usposobljeni učitelji, "katerih strokovno delo je tako finančno kot družbeno ustrezno ovrednoteno".

Omenjeno izjavo je v ločeni izjavi podprlo tudi Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva, v katerem opozarjajo zlasti na nedopustnost neplačevanja učne pomoči. Pri tem jih najbolj moti, da je ministrstvo šole o neplačevanju obvestilo med samim šolskim letom in jih tako postavilo v "izredno težak položaj".

Ministrica za sistemsko rešitev

Šolska sindikata Sviz in VIR sicer na današnjem sestanku z ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar nista dobila zagotovil, da bo ministrstvo umaknilo 10 milijonov evrov težke varčevalne ukrepe v šolstvu. Sviz bo zato začel zbirati podpise, niso pa izključeni niti protesti pred vlado. Ministrica poudarja, da gre le za začasen ukrep.

Kot je povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, bo sindikat podpise začel zbirati v torek po seji svojega izvršilnega odbora, ki naj bi sprejel takšen sklep, šlo pa bo za peticijo, s katero bodo opozorili na zgrešeno politiko varčevanja v šolstvu.

Če bodo varčevalni ukrepi ostali tudi v predlogu rebalansa proračuna, ki naj bi ga vlada v DZ posredovala konec januarja, bodo člani Sviza po besedah Štruklja svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z demonstracijami pred vlado.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Setnikar Cankarjeva je po sestanku podarila, da so ukrepi, ki so začeli veljati 1. januarja, začasni, in sicer dokler ne sprejmejo rebalansa proračuna za leto 2015, ki naj bi ga DZ sprejemal februarja.

Obema sindikatoma je sicer na današnjem sestanku povedala, da so varčevalni ukrepi v šolstvu potrebni zaradi pomanjkanja sredstev. Pri tem je izpostavila, da so bili ukrepi sprejeti tudi zato, ker se ministrstvo ni odločilo, da gre v zmanjševanje zaposlenih v šolstvu.

Posebno pozornost so danes posvetili ukrepu neplačevanja učne pomoči učencem s posebnimi potrebami. Po besedah ministrice sindikata in ministrstvo pri tem ostajata na različnih bregovih, se pa vsi strinjajo, da je treba zadevo reševati tudi sistemsko. Podatki namreč po njenih besedah kažejo, da se je število letnih odločb, ki jih učencem izda Zavod RS za šolstvo, od leta 2005 povečalo za več kot 50 odstotkov. "Zato je treba v sistemu izdajanja odločb temeljito prevetriti vse postopke," je dejala.

Sekretar Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) Bojan Hribar je v izjavi ocenil, da je ministrstvo z ukinitvijo plačila učne pomoči poseglo v veljaven dogovor, ne nasprotuje pa temu, da se to vprašanje rešuje tudi s sistemskimi ukrepi. Štrukelj pa je dodal, da v Svizu vztrajajo, da ministrstvo omenjeni ukrep odpravi takoj in da se učiteljem plača delo, ki ga opravijo.

Visokošolska kakovost "na klancu" in samo še navzdol
 
Na varčevalne ukrepe so se znova odzvali tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in v pisni izjavi opozorili, da bodo posledice varčevanja najbolj prizadele socialno najšibkejše skupine, predvsem na nižjih ravneh izobraževanja. Na ŠOS želimo pred sprejemanjem kakršnih koli ukrepov na področju terciarnega izobraževanje opozoriti predvsem na to, da se bo še dodaten upad sredstev poznal na kakovosti izobraževanja, kjer se varčevanje že pozna. Menimo, da bi okrepitev sistema zagotavljanja kakovosti v visokem šolstvu imela tudi pozitivne finančne učinke.
 

Visoko šolstvo se že leta podreja nareku varčevalnih ukrepov, s čimer vlade dosledno kršijo lastne zaveze po večanju sredstev, namenjenih izobraževanju, znanosti in razvoju, opozarjajo na ŠOS.
Visoko šolstvo se že leta podreja nareku varčevalnih ukrepov, s čimer vlade dosledno kršijo lastne zaveze po večanju sredstev, namenjenih izobraževanju, znanosti in razvoju, opozarjajo na ŠOS. FOTO: Thinkstock

Na ŠOS vidijo skrbi v grožnji po upadu kakovosti, predvsem v visokem šolstvu. "Visoko šolstvo se že leta podreja nareku varčevalnih ukrepov, s čimer vlade dosledno kršijo lastne zaveze po večanju sredstev, namenjenih izobraževanju, znanosti in razvoju," navajajo v ŠOS in dodajajo: "Tudi študenti se zavedamo, da sredstva niso neomejena in jih je potrebno skrbno razporejati, vendar vidimo rešitve drugje. Prvo sistemsko rešitev vidimo v zmanjšanju števila študijskih programov." Tako so prepričani, da bi v primeru, če bi število programov omejili in financirali najboljše, s prihranki zagotavljali tudi večjo kakovost.

Prav tako opozarjajo, da bi se moral z bolonjsko reformo študij skrajšati, a se je v Sloveniji še podaljšal. "Neustrezno prenovljeni programi in še vedno nesprejeto nacionalno ogrodje kvalifikacij študij sistemsko podaljšujejo na 5 let, kar posledično pomeni masifikacijo podiplomskega študija (na 2. stopnji), za kar pa ni zagotovljenih ustreznih sredstev. Z evalvacijo bolonjskih programov in primerno rešitvijo znotraj ogrodja kvalifikacij, bi organizacijsko in finančno razbremenili podiplomski študij," še navajajo v ŠOS.

Visokošolski sindikati ne izključujejo stavke

Če se bodo uresničile napovedi o več deset milijonskem rezu v proračun ministrstva za izobraževanje in bo v največji meri prizadeto visoko šolstvo, po besedah predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije Marka Marinčiča ne bodo samo protestirali pred vlado, ampak tudi stavkali. Vse to po oceni Marinčiča pelje k vpeljavi šolnin v visokem šolstvu.

Na novinarski konferenci Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) z vseh treh javnih univerz in Konfederacije sindikatov Pergam je Marko Marinčič povedal, da kot reprezentativni sindikat upravičeno pričakujejo odziv ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ob tem je komentiral sindikalno-vladni dogovor o plačah, glede katerega je imel VSS zadržano stališče že med pogajanji.

"Občutek imamo, da je vlada ta dogovor sprejela s figo v žepu. V trenutku pogajanj, ko sem postavil ministru za finance Dušanu Mramorju vprašanje, ali misli univerzam zagotoviti sredstva za poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij, je bil njegov odgovor, da je to problem resorne ministrice," je pojasnil in zatrdil, da to niso bila samo pogajanja s "figo v žepu", ampak jim je v tistem trenutku Mramor "figo pokazal v obraz".

Očitno je vlada računala, da bo lahko primanjkljaj prevrnila nazaj zlasti na nekatere posredno financirane uporabnike, med njimi še posebej na visoko šolstvo in znanost, tudi na zdravstvo, skratka na tiste, ki jim že tradicionalno jemljejo. Vse to po oceni Marinčiča pelje k vpeljavi šolnin v visokem šolstvu.

Predsednik Pergama Janez Posedi pa je spomnil, da je vlada že v rebalansu proračuna 2014 izjemno zarezala v visoko šolstvo in ker takrat univerze po oceni sindikatov niso nudile dovolj odpora, se ta situacija nadaljuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
21. 01. 2015 19.31
Kaj vse že niso dosegli v šolstvu: znižanje števila otrok v razredih, napredovanja šolnikov v svetnike, na koncu pa rabijo še denar za nudenje učne pomoči...
TheMarine
20. 01. 2015 13.12
+2
Hja, učni programi lahko dobijo tudi miljarde evrov pomoči ampak, če tega ne porabijo efektivno in za dobro otrok potem tudi tako veliko denarja ne zadostuje. Večini naših "predragih" šolnikov je večinoma do tega, da lepo pridejo v šolo tam presedijo mogoče 3-4 ure na dan, vmes po možnosti še parim otrokom otežijo življenje in to je to. Kadar se pišejo testi jih itak ne popravljajo med delovnim časom ampak jih lepo odnesejo domov. Tam sem skoraj prepričan, da še malo pogledajo kdo je podpisan na testu in če gre za otroka, ki ne kima vsaki bedariji in se ne ujame v večino, mu poiščejo čimveč napak, da mu še malo znižajo oceno. Tu je razlog zakaj sta recimo Nizozemski in Finski šolski sistem uspešna (tam spodbujajo ustvarjalnost in iščejo znanje pri otrocih, spodbujajo sodelovanje), pri nas seveda v največji možni meri iščejo neznanje in spodbujajo tekmovalnost-komolčarstvo. Ok res so azijski narodi pri vrhu po znanju v matematiki itd. ampak poglejte stopnjo zadovoljstva in stopnjo samomorov v teh državah iz šol pridejo živčni, zafrustrirani, perfekcionisti, ki se ob najmanjšem neuspehu poženejo s stolpnice. Pomislimo si res želimo takšnega sistema? Ali ni boljše, da imamo veselo ljudstvo, kot primer Nizozemske?
santamaura
20. 01. 2015 11.30
+1
Tudi učna pomoč je relativna stvar. Če pogledamo voditelje sindikatov, vidimo, da so jo prejeli toliko,da danes sploh ne znajo živeti od svojega dela
enakostzavse
20. 01. 2015 10.49
+3
BRAVO ministrica. NE pusti se izsiljevat pijavkam. Daj jim to , kar si zaslužijo in to je, zmanjšanje kadra in plač za min. 10 %.
Redtka
20. 01. 2015 10.16
+5
Po vsej sili hoče še 400 družboslovcev na račun davkoplačevalcev silom ili milom pravijo Otroke pa v prvo vrsto..
Blaška
20. 01. 2015 08.38
+6
temeljita reforma šolstva in to takoj, predvsem višješolskega ; ))
blokirani
20. 01. 2015 09.53
+5
Phantomas
20. 01. 2015 08.20
-1
Lotili ste se največjega sektorja, ne pa najmanj pomembnega. Lotite se javne uprave!
blokirani
20. 01. 2015 09.54
+1
Phantomas
20. 01. 2015 08.19
-2
Dobro izobražen kader je izredno pomemben za razvoj države. Učenci se največ naučijo, če so učitelji za delo motivirani in če jih spoštujejo. Le kako jih lahko, če pa se 2/3 vseh državljanov na glas zgraža kakšni so učitelji. NEHAJTE!
proofreader
20. 01. 2015 08.53
+4
Kaj se ne bomo zgražali... Če pa nič ne naučijo, pretepe med učenci pa rešujejo mediji in policija.
enakostzavse
20. 01. 2015 10.48
+1
fantomas, za svojo plačo MORAŠ delat , to za kar si plačan. Ne pa izsiljevat, da hočeš več, če hočemo da boš opravljal to za kar si plačan.
brank1
20. 01. 2015 11.04
+2
Spoštovanje si mora človek pridobiti z delom in vzorom ne pa z izsiljevanjem cele družbe. Ali naj se zadolžujemo v nedogled? To gre na račun otrok. Plačevali bodo lagodno življenje in ne delo svojih učiteljev še veliko let.
Phantomas
20. 01. 2015 08.17
+1
Nujno potrebujemo fakulteto v vsaki vasi? Ali res potrebujemo toliko občin? Glede na to, da je zadosti samo tistih nekaj več kot 60 upravnih enot, kamor moraš v vsakem primeru ko hočeš nekaj uredit bi bilo to čisto zadosti. In bi imeli denarja še za zastonj malice za otroke.
dekra
20. 01. 2015 01.43
+3
šolnike podpirajo samo tisti ki v šoli niso preživeli veliko časa, se pravi proletariat z 4 razredi osnovne ali dokončano posebno šolo, na kratko tipični profil slovenskega levičarja. ostali dobro vemo kakšni nesposobneži se v 99% primerih pasejo v našem šolskem sistemu, tudi 300€ plače si ne zaslužijo
brank1
20. 01. 2015 11.06
+1
Po vseh podatkih ravno v neizobraženih volilnih enotah dobijo glasove desne stranke.
proofreader
20. 01. 2015 00.00
+6
Otroci stradajo, ker njihovim staršem država pobere toliko davka. Med drugim za bajno plačane šolnike. Pred šolami sami dragi avtomobili, ob pol enih so že vsi doma, dopusta tri mesece, ura šolnika je dolga 45 minut, ...
lalala90
20. 01. 2015 01.58
-2
brank1
20. 01. 2015 11.08
+1
lalala90, sedi 1 pa mama v šolo in pečeno kuro naj prinese.
andro2009
19. 01. 2015 22.42
+14
Ta članek je napisan na način, kot da cela Slovenija podpira šolnike in kot da se vsi zgražamo, ker bodo morali par uric delat "udarniško". Tako kot forsirajo one sindikaliste, ZL in Mencingerja, ki nasprotujejo privatizaciji. Resnica je ravno obratna. Večina Slovenije NE podpira šolnikov pri njihovih zahtevah, ker so že sicer dovolj priviligirani. Dejstvo! In večina Slovencev podpira privatizacijo, ker smo sit raznih dokapitalizacij in direktorskega turizma "naših in vaših". Ta portal je tipično trobilo, na katerega ima verjetno velik vpliv Jankovič in Kučan in čeprav zdaj zvenim kot meni neljub Janša, se v nekaterih stvareh močno strinjam z njim. Zato ljudje ne nasedajte poceni propagandi. Cerar dela tukaj v pravi smeri in moramo ga podpreti, čeprav morda takšni ukrepi niso priljubljeni. In še nekaj. Niso uperjeni zoper otroke, ampak zoper zaposlene v šolstvu. To z otroki pišejo samo zato, da nas slepijo (funkcija trobil).
hcaine8
20. 01. 2015 02.06
+7
Ti šolniki druge alternative v večini nimajo, nikjer v realnem sektorju ne potrebujejo učiteljev. To pomeni, da jim lahko damo minimalne plače brez posebne škode, razen povešenih nosov. Naslednjih 15 let lahko tako funkcionira, šele potem bi bilo potrebno višanje standarda, da pridejo novi šolniki.
hcaine8
19. 01. 2015 22.34
+4
Zakaj ne bi teh sredstev usmerili v učno pomoč najuspešnejšim? Samo z izobraževanjem high-end kadra se lahko Slovenija kam premakne, od tega, da je lahko nekdo kurir namesto smetarja Slovenija ne bo imela kaj dosti.
Fortuna27
19. 01. 2015 22.33
+12
samo da imamo več kot 200 občin in neskončno birokratov.. pa če bomo travo jedli!
slovenskidelavec
19. 01. 2015 21.50
+28
Plače v javnem sektorju in podjetij v lasti drzave, občin in raznih skladov v razmerju 1 proti 3. Takoj ukinit državni svet in nepotrebne agencije in sklade.Zmajnšat število občin. Marsikateri problem bo rešen. Davke in prispevke zabetonirat za 10 let. Uvest spodbude za novonastala podjetja za vsakega podjetnika 1 krat v življenju. Ukinit vse privilegije politiki in ostalim v državi, pa ostane za razvoj in blaginjo dovolj. Edina izjema bi bilil vrhunske strokonjake v kirurgiji in tam kjer lahko z svojim delom to dokažejo na svojih področjih.
slovenskidelavec
19. 01. 2015 21.51
+6
Če bodo šolniki stavkali nebo večje škode, saj če so tako vrhunski kot so pri plačah Bi bili danes ŠVICA.
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 22.03
+3
fafajonka
19. 01. 2015 21.35
+23
Povečanje odločb za učno pomoč se je od leta 2005 povečalo za 50% !!! Pomeni, da nas je vsako leto več butalcev.
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 21.38
+4
denden
19. 01. 2015 21.42
+18
To je še enkrat moj komentar, ki so ga izbrisali. 50% povečanje števila otrok s posebnimi potrebami? Učiteljica Bojana Potočnik, dobitnica nagrade Bob leta 2013, v pismu ministrstvu in ministrica za šolstvo ugotavljata isto. Z izdajanjem odločb iz strani Zavoda za šolstvo je nekaj narobe. Pod pritiski staršev izdajajo odločbe tudi učencem, ki niso otroci s posebnimi potrebami, ampak starši zahtevajo boljše ocene in zastonj inštruktorje. In glej, na TV pravkar slišal isti komentar od dveh komentatorjev.
vdolinitihi
19. 01. 2015 21.52
+7
Spremeniti osnovno šolo, pa bo manj odločb.
Grremlin
20. 01. 2015 04.28
+2
Tako si umetno nabijajo nadure in večajo plače. Saj nisem zato, da bi manjšali plač, naj raje poskrbijo za bolj kvaliteten učni program. Naš šolski sistem je že od nekdaj poden, totalno destimulativen, zato pa imamo toliko zafuranega kadra. Že nekaj časa je od tega, ka sem hodil v OŠ, imam pa večina negativne izkušnje...
kat-at
19. 01. 2015 21.31
+16
Poglejte malo na Zahod, kako je tam urejeno srednje, visoko in višje šolsko izobraževanje. Pri nas hodijo v šolo zaradi bonitetnih ugodnosti oz. da jim mine čas, zato so vpisi neomejeni, ravno tako kot učiteljski in profesorski poklici. Viška je višješolcev vsaj za polovico in seveda ravno toliko profesorjev,ker je pa to rang, ki spada med priviligirance, nihče od teh ne razmišlja z glavo. Profesorju ni potrebno razmišljati kako se bo dijak, študent znašel na trgu, ker mu to omogoča naša oblika sistemske politike, ki ščiti priviligiran sloj. Kateremu je seveda jasno, da 20% slovenske populacije zasluži v povprečju toliko financ, kot preostalih 80 odstotkov skupaj. To stanje pa pomaga ohranjati Štrukelj, ki bo z levo roko zrušil vsako vlado, katera bi hotela ta ponoreli tok nekoliko spremeniti.
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 21.38
+6
Netajkun
19. 01. 2015 21.26
+16
Ali bi bil konec sveta , če bi delali 1 uro več ( z učenci ) in 1 uro manj ( doma ) ? Bi kakovost izobraževanja drastično padla ? Seveda je odgovor NE . Torej . . . rešitev se kar sama ponuja . 1 uro več v razredu , z učenci . Daljše priprave na pouk pa itak potrebujejo samo mlajši , še neizkušeni učitelji . Stari mački ( mačke ) to iz glave , z levo roko . . . . , kakšne priprave , prosim vas . Kolikor sem si ogledal testov in preverjanj mojih . . . . večino najdeš na spletu , bolj malo je " avtorskih nalog ali vprašanj " , kot v starih dobrih časih . Kar pa priznam , današnji otroci so bistveno " napornejši " kot včasih , da o njihovih starših ( nekaterih , da ne bo zamere ) ne govorim , še napornejši so . . .
mak0521
19. 01. 2015 21.44
+3
Glede na vse te modre ideje, predvidevam, da si poln izkušenj dela z otroki, še posebno s takimi, ki imajo posebne potrebe. Ne gre za eno uro več, gre za neplačilo opravljenega dela. In poklic učitelja, ki je po tvoje tako lahek,... zakaj ga ne opravljaš???
vdolinitihi
19. 01. 2015 21.57
+6
Ne posplošujte, Netajkun! Ministrica je rpo radiu rekla, da ima informacije, da je na eni šoli 5 ur učne pomoči, na drugi pa 100.Na teden! Torej ne posplošujte. Večina učiteljev ne pomisli najprej na plačilo, ampak kako bo pomagala otroku doseči minimalne standarde. Ne sprašujemo se, ali je odločba zakonita, imamo jo, in jo moramo izpolniti, od prilagojene barve papirja do večjih črk, od nižje težavnosti nalog do podaljšanega časa pisanja, od pomoči gluhonemim do pomoči avtistom, od ...
Netajkun
19. 01. 2015 22.10
+0
mak0521 , zato ga ne opravljam , ker nisem pripravljen svojega časa prodajati za 1300-1400 € netto .
mak0521
19. 01. 2015 22.17
+7
Ja... jaz pa sem ga... ker rada delam z otroki. Ne zaradi plače (ki je nižja od tvoje ocene; ne zaradi "počitnic", ker jih nimam... imam dopust in imam ure, ki jih izkoristim... zato pa poleti veliko manjša plača... dopust pa samo na višku sezone). Nikoli ne bi delala v pisarni, za računalnikom... ker nisem tak človek. Ne pišem pa grdo in na pamet o drugih poklicih, ki jih ne poznam. Le čevlje sodi naj kopitar...
mak0521
19. 01. 2015 22.25
+5
Aja... pa še kar se kosila tiče... ker je kar nekaj komentarjev na to temo. v šoli je na izbiro en jedilnik. Ni tako, kot v menzah. Ne nosim ga domov in ne jem ga v šoli, Če pa že (ker sem tam od 7. do 19.), ga plačam. Več kot v parlamentu:)
Netajkun
19. 01. 2015 23.50
+3
mak0521 , saj tudi moja pravi enako ( rada dela z otroki oz. jih uči ) . Dejansko ji pa kaj drugega skoraj ne preostane , kje pa naj si dobi službo . In niti slučajno za 1385 € netto plače , kolikor jih dobi za 40.pl.razred . O vseh ostalih stvareh sem tudi dokaj dobro seznanjen ( obremenitve , delo doma , dopust , itd . , ) , upam si trditi . . . . in zato lahko tudi malo sodim ( seveda po svoji neučiteljski pameti , za katero pa dopuščam , da je mogoče tudi malo čudna - ampak tudi časi so čudni )
Marija Krebs
19. 01. 2015 21.17
-2
Nujno je znižanje % rasti plače iz nižjega v višji plačni razred in preiti na enak % dohodnine... Da ima učitelj začetnik le pol plače starejšega učitelja, ob tem, kako se mora učitelj začetnik zelo zelo truditi, da v teh časih napreduje
slovenskidelavec
19. 01. 2015 21.48
+13
V gospodarstvu hodijo v penzijo z minimalno plačo, napredovanje ukinit ali pa ga uvest v vseh panogah
Marija Krebs
19. 01. 2015 21.13
+11
V času Juge so učno pomoč prispevali kar sošolci
mak0521
19. 01. 2015 21.45
-2
Marija Krebs
20. 01. 2015 00.22
+3