Slovenija

Učna gradiva za prvošolce: zdaj, ko so postala brezplačna, jih je nenadoma manj

Ljubljana, 30. 08. 2017 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trditve ministrice za šolstvo, da država šolam zagotavlja stabilno in trajno oskrbo z učbeniki, so na glavo postavili v Odboru za učbenike pri GZS. Opozarjajo, da je v učbeniških skladih še vedno skoraj tretjina zastarelih, celo nezakonitih učbenikov. Prav tako opozarjajo na 'pojav', da je po uvedbi brezplačnih učnih gradiv za prvošolce teh nenadoma manj.

Makovec Brenčičeva je že februarja zatrjevala, da bodo vsi učbeniški skladi letos obnovljeni.
Makovec Brenčičeva je že februarja zatrjevala, da bodo vsi učbeniški skladi letos obnovljeni. FOTO: Kanal A

Medtem ko šolska ministrica Maja Makovec Brenčič zatrjuje, da na šolah nimajo težav pri obnovi učbeniških skladov, tudi po odločitvi vlade, da staršem prvošolk in prvošolcev ni več treba doplačevati učnih gradiv, pa predstavniki Odbora za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da novi model financiranja učbenikov in učnih gradiv za 1. razred ne omogoča trajnostnega upravljanja učbeniških skladov.

Kot pravijo, so od prvih napovedi februarja 2017 do formalne uvedbe novega modela junija 2017 na pomanjkljivosti nove ureditve poleg založnikov opozarjali vsi ključni deležniki šolskega sistema, in sicer učitelji, ravnatelji in skrbniki učbeniških skladov. Ministrstvo se na opozorila žal ni odzvalo, opozarjajo in dodajajo, da kljub trditvam šolske ministrice učbeniški skladi v zadnjih treh letih niso bili v celoti obnovljeni.

Opozarjajo, da novi model financiranja učbenikov in učnih gradiv za 1. razred ne omogoča trajnostnega upravljanja učbeniških skladov. Ti so še vedno zastareli.
Opozarjajo, da novi model financiranja učbenikov in učnih gradiv za 1. razred ne omogoča trajnostnega upravljanja učbeniških skladov. Ti so še vedno zastareli. FOTO: Blaž Garbajs

Odbor: še vedno skoraj tretjina starih, celo nezakonitih učbenikov

Po njihovih podatkih je ministrstvo za obnovo učbeniških skladov, vrednih 13,4 milijona evrov, v treh letih namenilo 9,3 milijona evrov oziroma 68 odstotka vrednosti, zato v njem ostaja še več kot 30 odstotkov starejših in obrabljenih učbenikov. Med njimi je tudi skoraj 30 tisoč izvodov učbenikov, potrjenih po starih učnih načrtih, katerih uporaba je nezakonita in jih v učbeniških skladih ne bi smelo biti. Teh učbenikov šole zaradi nezadostnega financiranja ministrstva v zadnjih treh letih niso mogle zamenjati, še opozarjajo.

Opozarjamo, da Slovenija še vedno potrebuje trajnostno urejeno in pedagoško ter didaktično premišljeno politiko na področju oskrbe z učnimi gradivi. Odbor za učbenike pri GZS

Žal pa podatki tudi kažejo, da se bodo učbeniki v učbeniških skladih starali še naprej. Delež učbenikov, starih štiri leta ali več (v številnih primerih pa tudi 8 let ali več), bo ob nespremenjeni politiki ministrstva z današnjih dobrih 30 odstotkov v štirih letih narasel na več kot 50 odstotkov. V kar nekaj primerih letošnje financiranje ministrstva pokriva manj kot četrtino potreb posamezne šole.

Letos manj učnih gradiv za prvošolce

Prav tako na odboru opozarjajo, da podatki razkrivajo, da je bila uvedba brezplačnih učnih gradiv za 1. razred, ki jo izobraževalni založniki sicer pozdravljajo, izvedena brez ustreznih usklajevanj. Strokovni aktivi učiteljev so v zadnjih petih letih v povprečju izbrali štiri oziroma pet učnih gradiv na posameznega učenca (za predmete, pri katerih se uporabljajo učna gradiva, to v povprečju znese približno eno gradivo na predmet). Po uvedbi novega modela financiranja so bili strokovni aktivi prisiljeni omejiti svoj izbor. "Do tovrstnega omejevanja ministrstva je prišlo brez ustreznega usklajevanja, razmisleka in utemeljitve, na osnovi česa naj bo določena višina financiranja, pa tudi brez ustreznih strokovnih utemeljitev, zakaj naj bi bilo zmanjševanje obsega učnih gradiv – v primerjavi s podobnimi državami – dobro za kakovost izobraževalnega procesa. V drugih državah v tem delu Evrope namreč uporabljajo v 1. razredu po 8 do 9 ali tudi več učnih gradiv na učenca oz. še enkrat več kot pri nas," navaja v Odbor za učbenike pri GZS.

V Odboru za učbenike pri GZS opozarjajo, da v kar nekaj primerih letošnje financiranje ministrstva pokriva manj kot četrtino potreb posamezne šole.
V Odboru za učbenike pri GZS opozarjajo, da v kar nekaj primerih letošnje financiranje ministrstva pokriva manj kot četrtino potreb posamezne šole. FOTO: POP TV

V odboru opozarjajo tudi, da bodo svojim učencem redno menjavo starih učbenikov in nakup kompleta učnih gradiv za 1. razred v vrednosti, ki presega financiranje ministrstva, lahko omogočile le posamezne šole, in sicer tiste, ki imajo lastna (dodatna) sredstva. Šole, ki so odvisne zgolj od proračunskega denarja, bodo lahko s predvidenimi sredstvi zamenjale samo najbolj obrabljene učbenike in kupile omejen nabor učnih gradiv za 1. razred, še navajajo in opozarjajo, da novi sistem ne odpravlja socialnih razlik med učenci pri oskrbi z učbeniki v ostalih razredih osnovne šole.

Ministrstvo: model učbeniške politike temelji na trajnosti in vzdržnosti

Ministrstvo za šolstvo je včeraj sporočilo, da bo letos končan proces postopne menjave učbenikov v učbeniških skladih, za kar je ministrstvo namenilo dobrih 10 milijonov evrov proračunskih sredstev v obdobju treh let. Za delovanje učbeniških skladov bo odslej ministrstvo namenilo tri milijone evrov na letni ravni. Razporejanje sredstev oz. nakup učbenikov ter dolgoročno načrtovanje bo v pristojnosti šol. Model med drugim zagotavlja, da staršem prvošolčkov ni več treba doplačevati učnih gradiv (delovnih učbenikov in delovnih zvezkov).

"Začrtana učbeniška politika je od leta 2015, ko je ministrstvu uspelo obrniti trend tako z vidika načrtovanja kot stabilnosti financiranja, predvsem pa razvoja in udejanjanja prvih korakov nove učbeniške politike, jasna in predvidljiva za vse deležnike, tudi založnike," so še navedli v sporočilu za javnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
03. 09. 2018 07.41
Niso Kekci učitelji in profesorji. Ti morajo ravnati tako, kot jim zapove Ministrstvo in posledično Zavod za šolstvo. Ti, ki vlečejo denar in vplivajo na šole, nimajo nikakršne obveznosti in odgovornosti, zato so njihova mnenja mnogokrat nedomišljena in ne ustrezajo razvojni stopnji otrok. Ako pedagoški kader ne izvršuje vsega po navodilih ga pa doletijo ustrezne sankcije. Tudi zakonska določila (Zakon o osnovni šoli) je povozil čas. Govori se in tudi zakonsko je utemeljeno, da je šolanje brezplačno. Kaj še: vsak svinčnik, radirka stane! Tistega (učbeniško gradivo za prvi razred), kar naj bi bilo zastonj pa primanjkuje ali ga ni za dobit. Ministrica je bila ekonomistka, zato bi na področju financiranja lahko napravila kakšne 'reze', če že ni imela blage veze o pedagogiki in psihofizičnem razvoju otroka in mladostnika. #narobesvet
primorec2
31. 08. 2017 13.29
+5
GZS naj se ne meša, samo za denar se jim gre.
Principat
30. 08. 2017 21.02
+7
GZS - pa ti kaj sploh delajo ,, to je enavelika gni , la ban da
Erik Nov
30. 08. 2017 19.48
+4
A ni to zanimivo sedaj bo pa dovolj manj ucnih gradiv. Keri kekci so na solah
bandit1
30. 08. 2017 18.57
-1
Učitelji, ajzenponarri, elektro pa še jih je "Delat kot v Slocializmu, Plače pa iz kapitalizma - banda
TOX6
30. 08. 2017 17.10
+24
Prvo kot prvo naj so učitelji v šolah 8 delovnih ur na delovnem mestu. V šoli so učili da ima ura 60 minut in ne 45min. Delovnik je 8 ur na dan x5 delovnih dni na teden. Starši po šihtu opravljajo še delo učiteljev, saj zaradi štrukljrve lenobe naložijo še najmanj za 4 ure domačih nalog. To je točno toliko kar dobijo plačano za nedelo. Skratka naj vsak opravlja svoje delo. Na finskem otroci nimajo domačih nallog kdaj bodo to uvedli v slo kumrovški učni sistem!!
jonbonslon
30. 08. 2017 17.43
+7
huntt,ne odpiraj pandorine skrinjice....učitelji imajo na leto najmanj60 prostih dni........boš videl sedaj odziv....
jonbonslon
30. 08. 2017 17.43
+1
medo90
30. 08. 2017 18.34
+4
Bogi so učitelji. Tudi sami ne razumejo snovi katero poučujejo
matdej
30. 08. 2017 21.04
+1
Slovenec007
30. 08. 2017 16.47
+38
V osnovnih šolah (že od prvega razreda naprej) so mulci v šolah 6,7,8 ur...ko pride domov pa dela nalogo še dve uri. Od vseh teh ur majo na teden 2uri telovadbe pa čeprav vsi dobro vemo, da je za otroke v tej fazi odraščanja najbolj pomembno gibanje. Imajo 10kg težke torbe na stotine obveznih in neobveznih predmetov in snovi, ki jih ne bodo nikoli potrebovali, ko pa življenje prevede do problema noben sploh ne ve kako bi se problema lotil, koga vprašal za pomoč ipd...sama nepotreba piflarija in neuporabno znanje...če temu sploh lahko rečemo znanje.
macro
30. 08. 2017 16.50
+1
Eni pač mislijo če bo blestel v fiziki bo zelo dober za Magmo
Vipavka
30. 08. 2017 17.05
+17
Ko pa pridejo domov, imajo še vsaj tri krožke.
FesterAdams
30. 08. 2017 17.13
+10
Smrtni sovražnik znanja so že od nekdaj svakojaki treningi. Najhuje pa je, da je tisti, ki ničesar ne trenira, nekako manj vreden. Zrcalni odsev jebene Amerike...
ssecnik
30. 08. 2017 17.37
+8
In čez 10 let ni od treniga nič,Pa tud od šole ne.
Die einemaister
30. 08. 2017 16.18
+31
Slovenski šolski sistem je daleč od kvalitetnega, vsako leto generira veliko število nepismenih.
FesterAdams
30. 08. 2017 17.13
+14
sid33
30. 08. 2017 16.06
+3
A so v učbenikih zgodovine popravili dejstva o komunistični revoluciji v sloveniji in cifre o njihovih žrtvah???
vertex
30. 08. 2017 16.35
+0
ni kaj poptavljat,komunisti in kapitalisti so vas nacistične revolucionarje namahali
sid33
30. 08. 2017 16.59
-4
Mene ne devat zraven, ti pa verjamem, da so jih ogromno namahali, zato bi morali namesto boj proti okupatorju uporabit komunistična revolucija, namesto bitke pa pobijanje neoboroženih intelektualcev in nasprotnikov revolucije...
vertex
30. 08. 2017 17.18
+1
sodelavec okupatorja je okupator.....domobranci in okupatorji so pobili nekajkrat več neoboroženih intelektualcev in nasprotnikov nacional socialistične revolucije kot rdeči,da ne govorimo o deportiranih slovencih v taborišča,izgnanih na hrvasko,srbijo,bosno....
vertex
30. 08. 2017 17.35
+1
sid33
30. 08. 2017 17.53
-3
Mogoče, zato pa je težko govorit o nob ali boju proti okupatorju, ali kaki osvoboditvi, ampak samo boj za ali proti zvezdi...
sid33
30. 08. 2017 17.54
-1
Na žalost je v tistem evropskem kaosu zmagala zvezda...
vertex
30. 08. 2017 18.10
-2
boj za ali proti svastiki je bil primaren,ves svet se je proti temu boril...vaši politiki vas pumpajo z drugo svetovno vsak dan,bedno
Ramzess
30. 08. 2017 16.02
+5
Nezakonita uporaba, oz. nezakonita vsebina, ali gre za ti. prepovedano znanje.
FesterAdams
30. 08. 2017 17.17
Nezakonita je tista literatura, ki jo je napisal nehče, ki nima vpliva in vzvodov lobiranja, da bi svoje učbenike uspel blagosloviti od za to poklicanih. Ali pa jasneje: nima podkupovalne žilice.
jamajaka
30. 08. 2017 15.58
+16
samo pohlep po denarju določenim......
dr.dare
30. 08. 2017 15.56
+0
če prav razumem vi hočete da vaši otroci bolj težke torbe nosijo?
brusilec
30. 08. 2017 16.57
+3
se pravi ne samo da nisi funkcionalno pismen..
JApajaDAja
30. 08. 2017 17.10
+3
takšne s (m)o že vse generacije v slo! birokracija in papirologija sta vedno bolj zapleteni, nejasni....seveda z namenom!
FesterAdams
30. 08. 2017 17.18
orel?ek
30. 08. 2017 15.52
+7
Če je to, kar tu pišete res, sem jaz helikopter!! (Kot źe mnogokrat...)
JApajaDAja
30. 08. 2017 17.10
+1
jutri grem na morje, greš z mano oz.jaz bi s tabo!
jonbonslon
30. 08. 2017 15.48
+0
Primula1
30. 08. 2017 15.30
+27
Zalošniško učiteljska mafija je za odstrel, starše so vzeli za žrtve svojega pohlepa
Starudin
30. 08. 2017 15.29
+37
ah djte no...za prvošolce so 10 let stari učbeniki čisto vredu. Edino če imamo drugačno abecedo ali zaporedje črk pri besedah. Samo ožema nas ta skorumpirana Bavčvar država.
pop greznica
30. 08. 2017 22.24
+5
a je na gimnaziji kaj drugače. Paramecij še vedno kavsa isto kot pred 50.000 leti
Transformerji
30. 08. 2017 15.17
+5
Nenadoma je manj brezplačnih učnih gradiv. Predsednik države. g Pahor je izjavil, da on ni nobena moralna avtoriteta. Kaj pa torej pričakujete????
CtrlDelete
30. 08. 2017 15.10
+4
V učbeniku za novejšo zgodovino naj se napiše, da je Ivan bil komunist, potem izdajalec, potem "veliki osvoboditelj" in na koncu spet izdajalec. Aha, pa ne pozabit, da mu je Igor bil prijatelj. Tak učbenik bi moral biti zastonj.
vertex
30. 08. 2017 15.37
+5
ja da so vam rdeči zmlatili bele riti ,zato tudi cmerate,ne vem zakaj ste bežali,zakaj se niste borili,strah?
aojz
31. 08. 2017 11.14
+2
Na ekskurzijo pa otroke v Barbarin rov peljat.
glava2
30. 08. 2017 15.09
+7
ta vlada je ena banda lažnjiva
JApajaDAja
30. 08. 2017 17.12
+3
odkimasin
30. 08. 2017 15.08
+17
Pravi učitelj ne potrebuje nobenih učbenikov in delovnih zvezkov. Vse mora povedati in vedeti iz glave. Učenci pa potrebujejo en zvezek in svinčnik!
CtrlDelete
30. 08. 2017 15.11
+6
batom@pinkponk.com
30. 08. 2017 15.17
-1
ruševec
30. 08. 2017 15.27
+14
Točno tako, kvaejdej, v prvem razredu konec leta bi morali pobje znati narediti fračo, punce oblekico za lutko, vsi skupaj pa mlinček na potoku. Žalostno je pa to, da marsikateri tovariš v šoli ne zna niti hrenovke skuhati.
brusilec
30. 08. 2017 16.54
+1
ruševec.. to je dejansko naloga staršev ... kuhanje bi morali naučiti oni.. kje si to videl da bo to učila šola? tisto one uro na teden gospodinjstva? :)
brusilec
30. 08. 2017 16.56
-1
pa še to.. že pred desetletji je veliko otrok znalo že z 6 brati, nekateri tudi pisati.. se pravi interes in pamet je tukaj.. sedaj, kako ponucati, je pa drugo vprašanje. če je učitelj-ica pravi se bodo otroc igrali in učili..
JApajaDAja
30. 08. 2017 17.13
+1