Slovenija

Učitelji varujejo dijake

Domžale, 18. 04. 2007 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na domžalski srednji šoli, kjer naj bi se marca zgodilo posilstvo, so poostrili varnostne ukrepe.

Ravnatelj gimnazije in direktor domžalske srednje šole Primož Škofic
Ravnatelj gimnazije in direktor domžalske srednje šole Primož Škofic FOTO: POP TV

Po burnem odzivu medijev zaradi domnevnega posilstva na domžalski srednji šoli, so sklicali novinarsko konferenco. Ravnatelj gimnazije in direktor domžalske srednje šole Primož Škofic je poudaril, da gre za varno šolo, na kateri sta se v preteklosti zgodila dva, sicer res ekscesna, a po njegovem mnenju osamljena primera.

Marca lani so posnetki, na katerih učenci med uro slovenščine razgrajajo, razburkali javnost. Marca letos pa je v javnost prišla novica o novem incidentu, ki naj bi se zgodil že pred tremi meseci, vendar so na šoli o tem molčali. Ali je šola po dogodku ravnala v skladu s pravilnikom bodo ugotovili na šolskem ministrstvu, ko bodo prejeli poročilo.

„Nikjer ne piše, da mora šola obvestiti ministrstvo, seveda pričakoval bi, da se o takem dejanju obvesti tudi ministrstvo. Tudi to nikjer ne piše, da morajo obvestiti starše drugih dijakov,“ je povedal Janez Mežan z Direktorata za srednje in višje šole na šolskem ministrstvu.

Na ministrstvu pravijo še, da je šola po lanskem incidentu marsikaj postorila, da bi preprečevala nasilje. Ravnatelj gimnazijskega oddelka je prepričan, da si javnost na podlagi teh dveh dogodkov ne more ustvariti prave slike o dogajanju na šoli. Minuli teden so anketirali tudi starše. Po njegovih besedah so ti izrazili zadovoljstvo s šolo, enakega mnenja, zatrjuje ravnatelj, so tudi učenci.

Dijaki in njihovi starši so zadovoljni z domžalsko srednjo šolo
Dijaki in njihovi starši so zadovoljni z domžalsko srednjo šolo FOTO: POP TV



„Tudi sicer se na podlagi poročanja medijev v javnosti v zadnjem času ustvarja mnenje, da srednje in poklicne šole obiskujejo samo problematični dijaki. Menimo, da se jim s tem dela velika krivica, v kateremkoli programu srednje šole namreč najdemo problematične dijake,“ pravi ravnatelj gimnazije Škofic.

Na šolskem ministrstvu pripravljajo tudi spremembo pravilnika o šolskem redu, po katerem bo dolžnost vseh sodelujočih v šolskem procesu, da med seboj sodelujejo in komunicirajo. Druga sprememba pa se nanaša na alternativne vzgojne ukrepe v obliki dobrih del.

Na domžalski šoli so po letošnjem domnevnem spolnem napadu ukrepe že sprejeli. Učitelji morajo tako ostreje varovati dijake med odmori, enako velja za varnostnika, ki sam kar na treh različnih lokacijah šole izvaja nadzor med 10. in 12. uro.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
19. 04. 2007 16.12
Pkorosec, naceloma se strinjam s tabo, ampak mislim, da materializem nima tako velike vloge v tem kot pa vzgoja in status staršev. Če nimajo izobrazbe, bodo težko podali otrokom pravilno vzgojo, oz. otrok se bo učil napačne predstave. Pa nočem bit nestrpen, ampak večina otrok in mladostnikov z juga so pa res poden tako v znanju kot v obnašanju. Če ne drugega, poglejte kako so ti vsi (enako) oblečeni.... da ne govorimo o tolpah, grožnjah.... ne vem, nočem posplošiti, ker poznam nekaj ljudi z juga, ki so super, ampak veliko njihovih sonarodnjakov pa jim delajo sramoto. Tudi naši mladi so se okužili-nekateri. Kaj jaz vem, jaz mislim da je v pravilni vzgoji point vsega. Lp!
pkorosec
19. 04. 2007 08.53
goso, mislim da malo pretiravas tukaj o vplivu politikov na danasnjo mladino. Danasnja mladina o politiki ne ve kaj dosti, komaj ve katere stranke so v parlamentu in kaj pomenijo njihove kratice. Problem te druzbe je v sistemu, od vzgoje, od starsev do medijskih vsebin, skratka v okolju, v katerem se propagirajo nasilje in plehkost kaj je danes IN in kaj OUT. Niti srednjesolci vec danes ne vedo, kaksna je razlika recimo med smreko in jelko, macesnom in podobno osnove sajenja dreves, dobro pa ve kako je recimo ime novemu posvojencu Madone. Zivimo v sistemu katerega cilj je ta, da bomo cimbolj potrosniska druzba, pa ceprav bomo placali s plehkostjo, neznanjem in primitivnostjo, ki se pa kaze tudi preko nasilja. Tega ravnatelja tu gori pa skrbi to, da se ostalim nenasilnim dijakom v medijih dela krivica, češ da je domžalska srednja šola leglo nasilnikov. Se mi zdi bolj smiselno, ce bi se že prej pozanimal za krivice, ki so se dogajale šibkejšim, ki so bile žrtve primitivcev. Takrat pa je verjetno kot noj tisal glavo v pesek.
goso
19. 04. 2007 03.00
Ta šola je čist u redu. Problem vseh šol je, da so premalo cool. Psihologi preveč počivajo...ne smemo pozabit na vzore. Mladina je kritično ogledalo naših nezrelih politikov. Ti se sploh ne zavedajo, kakšno moralno škodo delajo s svojimi prepiri in nadmodrivanji. Mladina si privošči še zelo malo iztirjanj glede na politike...npr. bivši župan Tržiča je počel stvari seveda bolj v rokavicah, ampak v bistvu...