Slovenija

Učitelji pozivajo ministrico: Predstavite nam vsebinske spremembe NPZ

Ljubljana, 04. 05. 2017 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./A.I./M.Ke.
Komentarji
18

Prihodnje leto bodo osnovnošolci deležni nekaj novosti glede nacionalnega preverjanja znanja. Nov model prinaša nekaj konkretnih sprememb, v Učiteljskem združenju Slovenije pa opozarjajo, da jim ministrstvo še vedno ni predstavilo vsebinskih sprememb, ki so nujne - tako v devetletki kot na ravni NPZ.

Naslednje šolsko leto bo stopil v veljavo nov model Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). O tem smo kar nekaj že napisali in predstavili pogled zveze aktivov svetov staršev Slovenije, šolske psihologinje Maruše Majhen na največji osnovni šoli v Sloveniji ter sindikata Sviz, zdaj pa so se s svojimi zahtevami na pristojno ministrico Majo Makovec Brenčič obrnili še v Učiteljskem združenju Slovenije, kjer od ministrice zahtevajo dodatna pojasnila. "Polno vprašanj učiteljev o novem modelu nacionalnega preverjanja znanja in nerešenih zagatah, ki nam jih povzroča nacionalno preverjanje, ostaja odprtih in ministrica na njih do danes ni odgovorila," opozarjajo v združenju. Na ministrico zato naslavljajo javno pismo o NPZ in opozarjajo, da je komunikacija med učitelji in ministrstvom v zadnjem času zelo slaba. "Učitelji več izvemo iz medijev kot pa iz uradnih okrožnic MIZŠ, ki jih praktično ni," še opozarjajo in dodajajo, da so učitelji v javni razpravi in v medijih opozarjali na marsikatere vsebinske probleme NPZ, nimajo pa nobene povratne informacije, ali so bile upoštevane.

'Devetletka kliče po korenitih vsebinskih spremembah, prav tako NPZ'

V združenju ministrstvo sprašujejo, kako bo ovrednoteno oz. plačano delo popravljalcev in kdaj ter v katerih dokumentih bo to uzakonjeno? Prav tako učitelji že leta opozarjajo, da vsi ravnatelji kljub navodilom MIZŠ ne prijavljajo vseh učiteljev kot popravljalcev. Zato od ministrice Makovec Brenčičeve zahtevajo odgovor na vprašanje, kako bo ministrstvo ukrepalo, če ravnatelj ne prijavi vsega razpoložljivega kadra?

Združenje je 10. aprila na pristojno ministrstvo naslovilo prošnjo o uradni predstavitvi novega modela nacionalnega preverjanja znanja, prav tako so ministrstvo pozvali, naj jim sporoči, kako misli vrednotiti delo popravljavcev NPZ v letošnjem šolskem letu. "Že od začetka vašega mandata vas učitelji naprošamo za uradno predstavitev analize problematike nacionalnega preverjanja znanja. Žal učitelji do danes nismo prejeli nobenega odgovora. Zato na dan, ko naši osnovnošolci pišejo nacionalno preverjanje znanja iz slovenskega jezika, na vas znova naslavljamo vprašanja o nacionalnem preverjanju znanja, ki so za nas in naše osnovnošolce izjemnega pomena," so navedli v javnem pismu.

Učitelji pravijo, da zahteva devetletka korenito spremembo.
Učitelji pravijo, da zahteva devetletka korenito spremembo. FOTO: iStock

Od ministrstva zahtevajo sledeča pojasnila:

- Kdaj bo uradno besedilo o novem modelu NPZ in spremembah pravilnikov, na katere bo vplival nov model NPZ, prišlo v roke učiteljem? Prav tako jih zanima, koliko je bilo učiteljev praktikov vključenih v oblikovanje končnega besedila o novem modelu NPZ?

- Prav tako jih zanima, katere vsebinske spremembe, ki so jih predlagali učitelji v javni razpravi, so zajete v novem modelu NPZ?

- NPZ se po novem znova vrača v tretji razred. Učitelji pa ministrstvo sprašujejo, zakaj, če pa se učitelji o tem niso izrekli oz. so v večini nasprotovali temu predlogu.

- Prav tako jih zanima, zakaj si učenec v 9. razredu po vzoru mature ne sme sam izbrati 3. predmeta, če le-ta vpliva na zaključno oceno in morda celo na izbiro njegovega nadaljnjega šolanja?

- V združenju že več let opozarjajo, da se je NPZ iz slovenščine spremenil v test bralne pismenosti. "Naloge v gradivih za slovenščino, ki jih potrjuje Strokovni svet MIZŠ, in naloge v NPZ se zelo razlikujejo. Ali bo nov NPZ za slovenščino upošteval ta opozorila učiteljev in se približal učnemu načrtu za slovenščino in potrjenim učnim gradivom," sprašujejo ministrico.

- Opozarjajo, da učitelji že leta opozarjajo, da NPZ iz tujega jezika angleščina močno presega znanja, ki jih učenec dobi po učnem načrtu. Prav tako so učenci iz socialno privilegiranih družin in okolij v veliki prednosti. Zato jih zanima, ali bo novi NPZ iz TJA usklajen z učnim načrtom?

V združenju ministrstvo sprašujejo, kako bo ovrednoteno oz. plačano delo popravljalcev in kdaj ter v katerih dokumentih bo to uzakonjeno? Prav tako učitelji že leta opozarjajo, da vsi ravnatelji kljub navodilom MIZŠ ne prijavljajo vseh učiteljev kot popravljalcev. Zato od ministrice Makovec Brenčičeve zahtevajo odgovor na vprašanje, kako bo ministrstvo ukrepalo, če ravnatelj ne prijavi vsega razpoložljivega kadra?

- Opozarjajo, da je NPZ približno dva meseca pred zaključkom posamezne triade, preverja pa standarde celotnih triad. "Se bo na državni ravni naredil izbor standardov pri vseh predmetih, ki bodo izvzeti, saj jih še vendar ni bilo mogoče vseh obdelati oz. so drugače razporejeni po različnih potrjenih učbenikih," sprašujejo ministrstvo.

- Med novimi predmeti v NPZ so tudi likovna umetnost, glasbena umetnost, šport, tehnika in tehnologija. Ti so zaenkrat zgolj v obliki pisnega preverjanja, združenje pa opozarja, da učenci pri teh predmetih ustvarijo veliko praktičnih izdelkov oz. praktičnih vaj, zato jih zanima, ali ministrstvo načrtuje kakšne spremembe.

- Učenci z dodatno strokovno pomočjo imajo v času šolanja določene prilagoditve, zato učitelje zanima, ali bo nov model NPZ upošteval te prilagoditve? Zaenkrat se upošteva zgolj podaljšan čas pisanja.

- Ker bodo devetošolci iz preverjanja dobili oceno, združenje zanima, kako se bodo točke oz. odstotki na NPZ spremenili v oceno?

- Glede na to, da bo NPZ obvezen ob zaključku vsake triade, bodo za vse predmete in za vse triade razpisani tudi naknadni roki? Kaj se bo zgodilo, če se učenec ne bo udeležil niti naknadnega roka?

- Kako bo ovrednoteno oz. plačano delo popravljavcev in kdaj ter v katerih dokumentih bo to uzakonjeno?

- Učitelji že leta opozarjajo, da vsi ravnatelji kljub navodilom MIZŠ ne prijavljajo vseh učiteljev kot popravljavcev. Kako bo ministrstvo ukrepalo, če ravnatelj ne prijavi vsega razpoložljivega kadra, še želijo izvedeti od ministrice.

Kaj pravi ministrica?

Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič FOTO: Aljoša Kravanja

Makovec Brenčičeva se je na poziv združenja odzvala pred današnjim delovnim posvetom vlade. Uvodoma je učencem in dijakom zaželela, da v teh dneh pokažejo čim več svojega znanja. Spomnila je, da poteka nacionalno preverjanje znanja, zato je prav, da so na šolskem področju čim bolj umirjeni. Tako na ministrstvu prosijo, da so danes v šolah osredotočeni na znanje in ne toliko ravno v tem trenutku na nekaj, kar še prihaja in kar so na ministrstvu že večkrat predstavili, torej nov model NPZ.

Ministrica je spomnila, da so o novem sistemskem umeščanju nacionalnega preverjanja znanja tako na pobudo učiteljev kot sindikatov vzgoje in izobraževanja začeli razmišljati že leta 2015. Delovna skupina je sodelovala z vsemi deležniki in po ministričinem prepričanju tudi brez odličnega sodelovanja z državno komisijo in predmetnimi komisijami ne bi mogli soustvariti novega predloga modela NPZ.

Tako ravnatelji kot učitelji so bili, kot je zagotovila, v njegovo sooblikovanje ves čas aktivno vključeni, leta 2015 so odprli tudi t. i. forum, na katerem je lahko vsakdo prispeval svoje mnenje. Na tej osnovi so skušali oblikovati model NPZ, ki bo izvedljiv in bo sledil novemu cilju, to je zlasti stalnemu spremljanju učenčevega napredka.

Širša in strokovna javnost sta bili po pojasnilu ministrice večkrat seznanjeni s tem, kakšen je model, kako se bo izvajal ter kako se dovolj hitro vnaprej pripraviti na to, da ga bodo izvajali kolikor je mogoče učinkovito.

Vprašanja, ki jih nanje danes naslavlja Učiteljsko združenje Slovenije, pa so po besedah ministrice vsebinsko v domeni državne in predmetne komisije. Makovec Brenčičeva je še povedala, da že pripravljajo smernice in ustrezna navodila, ki jih bodo učitelji dobili pravi čas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izlet29
04. 05. 2017 19.31
+12
Starši in učitelji bi morali stopiti skupaj in preprečiti vsakršne neumne nadaljnje poskuse, da bi naredili naš šolski sistem še slabši (kot itak je). Otroci so preobremenjeni in tisti, ki danes nima otroka več v osnovni šoli NIKAR NAJ NE GOVORI, da to ni res. Takšne podrobnosti (pri vseh predmetih), ki se jih učijo zdaj, bi lahko rekli, da v srednjo šolo sploh ne rabijo več. Ker tam itak vse začnejo od začetka ... pa naj bo to geografija, pa zgodovina, pa ostali predmeti.... Zato podpiram vsa prizadevanja, da se ukinejo NPZ-ji, ki itak ne kažejo ničesar... saj se niti vsi otroci v Sloveniji ne učijo snovi iz enake knjige ... imajo lahko različne knjige ...
Ramzess
04. 05. 2017 18.51
+4
V tretjem razredu bo zanimivo, otroci niso dovolj hitri, ne znajo še dovolj dobro brati in razumeti prebrano, itd. Vprašanje koliko jih bo naredilo to preverjanje.
proletarec1
04. 05. 2017 17.49
+4
KORUPTIVNA MINISTRICA, NIMA KOPETENC, ZA VSEBINSKE SPREMEMBE NPZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ONniON
04. 05. 2017 16.33
+2
hahaha a se bo na naslednjih volitvah spet nasedalo SMC,LDS,ZL,SD, kaj pametnega ne pričakujte od njih !
Tir1
04. 05. 2017 14.16
+7
Dajte učiteljem večje plače, pa se bo za ta poklic odločilo več perspektivnih in močnih osebnosti. Poklic učitelja je podcenjen, zato se to pozna na našem šolstvu in na koncu v znanju in načinu razmišljanja otrok.
jesen?ica
04. 05. 2017 14.28
-6
Plače imajo učitelji kar lepe, marsikdo je doštudiral kaj bolj zahtevnega, pa je pod njihovo plačo.
B?AN
04. 05. 2017 14.33
+0
Mogoče sedaj nimajo več tako lepih brez dežurstev ter nočnih :-))
Tir1
04. 05. 2017 14.39
+8
Delo učitelja je odgovorno in zahtevno. Lahko je kater študij zahteven, pa vendar je na koncu odvisno, kaj človek dela oz. kako svoje znanje uporabi. Zato moramo imeti dobre učitelje že v OŠ, da otrokom dajo zagon in motivacijo do novih znanj.
24pišancov
04. 05. 2017 17.43
-7
S čim pa odgovarja učitelj,če smem vprašat.Zaščiteni so kot zdravniki
24pišancov
04. 05. 2017 12.50
+8
Gnilo šolstvo,še bolj gnilo gospodarstvo Pregovor,kar se Janezek nauči to Janezek zna,še kako drži
Madeni
04. 05. 2017 11.07
+1
Profesorji kričijo za otroke študente gre sami pa cele dneve na blagajni za dodatek in višjo plačo...???? z transparentom vsem prijazno šolstvo..( predvsem in samo njim )..
Madeni
04. 05. 2017 11.02
+6
Srednješolski predvsem visiokošolski sistemi so samo ( sebi namen ) zaradi zarustalih profesorjev njihovih samoupravnih interesov na porumenelih listih na Fakulteti samo še kraja in samo promocija sistemi pa nažrti do nezavesti da te kap..Vsako leto slabše diplomanti pa kot teleta iščejo sesek in nesposobni preživeti sami sebe..In fakulteta dekan in trije profesorji pri vsakem pasjem dreku..
Madeni
04. 05. 2017 11.02
+4
Vse skupaj pa nasedla investicija....kot Blok 6 ali drugi tir..
Simona Spruk
04. 05. 2017 10.15
+31
zakaj hudiča otrokom nalagate še več traparij?Zakaj jih ne učite stvari,ki jih bodo potrebovali v življenju? Me res zanima,kdo se je spomnil te traparije???Pa če je kdak v življenju poučeval. Dejstvo je,da so že tako ali tako otroci in učitelji preobremenjeni,račune pa plačujemo starši.Ko pridem domov,iz službe imam še eno,za katero res nisem prosila - poučevati moje otroke, Mislim,da imamo velik problem ,ko ti učitelj reče,da so oni v šoli zato,da snov podajo,starši pa smo zato,da snov naučimo???? Brez zamere,ampak če je stvar taka,jaz osebno učiteljev ne potrebujem,kajne?
RealniOptimist
04. 05. 2017 10.54
+11
Točno to se nam vsem staršem dogaja. Po službi še ena služba doma.
mojca003
04. 05. 2017 12.26
+9
Se čist strinjam. Ti NPZ-ji so se v praksi izkazali kot neumnost - samo povzročijo, da so učitelji vsi prestrašeni, ker jih ravnatelji pritiskajo s temi NPZ-ji, da bi bili čim boljši oz. nadpovprečni (žal potem vsi to delajo in po logiki ne morejo vsi biti nadpovprečni), rezultat je pa ta, da učitelji čist divergirajo. Poznam eno povprečno pametno hčerko prijateljice, ki se cele popoldneve uči doma, je pa npr. prejšnji teden komaj ujela -2 v ČETRTEM RAZREDU. A to ti je neka motivacija? Da takoj zafrustrirajo otroke. Ni čudno, da so potem, ko pridejo v najstniška leta, povsem nevrotični in vsak vikend rabijo odklop (alkohol, droga ...). A bo kdo odgovarjal za vse bedarije glede tega?
jesen?ica
04. 05. 2017 14.26
+11
Naš šolski sistem je obupen. V prvi vrsti za učence, potem za starše in tudi za učitelje. Ministrica si pa umišlja vedno več novih neumnosti, da bo mladina še bolj zasovražila šolo.